در حال حاضر تحلیلگران بر این عقیده هستند که مولفه هایی در بودجه سال آینده وجود دارد که باعث رونق و رشد هرچه بیشتر بازار سرمایه خواهد شد. در این یادداشت قصد داریم تا به تاثیر پارامترهای موجود در بودجه سال آینده و تاثیر آن ها بر بازار سرمایه بپردازیم. لطفا تا انتها همراه آرتان پرس باشید.
*** ورود التهابات به بازار سرمایه
متاسفانه در حال حاضر کشور در شرایطی قرار دارد که نیروهای تاثیر گذار اقتصادی در یک جهت حرکت نکرده و این تعارض باعث می شود تا قدرت اقتصاد کشور و خانوارها تضعیف شود. در هفته گذشته شاهد اختلاف نظر شدید دولت و مجلس بر سر تعهدات برجامی ایران و لغو کنوانسیون های بین المللی بودیم که در پی ترور شهید محسن فخری زاده این موضوعات به مجلس ورود کرده بودند و این جدل به التهاب بازارهای دلار و طلا ختم شد.
پس از دو روز که التهابات بازار طلا و دلار تثبیت شد شاهد ورود این التهابات به بازار سرمایه بودیم و یکی از دلایلی که بورس پس از ثبت ده روز سبزپوشی در پایان روز چهارشنبه با ریزش هفته را به پایان رساند عدم نتیجه گیری نهایی دولت و مجلس و تعیین نقشه راه در خصوص مسیر هسته ای ایران و تعهدات بین المللی ایران بود.
*** درآمدهای اصلی بودجه سال آینده ؛ فروش اوراق و فروش سهام
حسن روحانی در یکی از سخنرانی های خود در خصوص بودجه سال آینده اعلام کرده که “فروش اوراق و فروش سهام درآمدهای اصلی بودجه ما را تشکیل میدهد”. همین یک جمله کافی بود تا توجه بسیاری از سهامداران را به خود جلب کند.اینکه دولت بخشی از سرمایه های خود در بورس را به همراه فروش اوراق به عنوان درآمد طولانی مدت خود در نظر بگیرد می تواند برای بسیار از سهم های دولتی جذابیت بالایی را به همراه آورد. سخنان رئیس جمهور تنها به همین یک جمله ختم نشد و لا به لای صحبت های ایشان از خط مشی دولت در ماه های آخر فعالیت خود نیز صحبت هایی به میان آمد.
ایشان گفتند که مثل سالهای قبل علاقهمندیم سهام شرکتهای دولتی را عرضه کنیم و ۹۵ هزار میلیارد تومان در بودجه برای فروش سهام پیشبینی شده است که این باعث ورود مردم به اقتصاد و واگذاری مدیریت به مردم میشود و میتواند شرایط خوبی برای کشور ایجاد کند.
فروش سهام و اوراق در حد مورد نیاز از منابع درآمدی ماست و از طرفی ممکن است بخشی از سهم نفت در بازار داخلی فروخته شود. در صورتی که عرضه سهام دولتی در بورس در بازه کوتاهی صورت پذیرد شاهد روزهایی در بورس خواهیم بود که در مهر ماه سال جاری آنها را تجربه کردیم. لذا بودجه سال آینده مانند یک شمشیر دو لبه برای بازار سرمایه خواهد بود که باید ببینیم کدام وجهه آن در عملکرد دولت پررنگ تر خواهد بود.
*** فروش نفت در بودجه سال آینده
کسب درآمد دولت از فروش سهام و فروش نفت در بازار داخلی دو رویکرد اصلی است که دولت در سال آینده برای درآمدزایی به دنبال آن است. البته رویکردهای جدیدی برای اخذ مالیات از بنگاه ها و اشخاص حقیقی در دست برنامه ریزی است که برآورد شده است چیزی نزدیک به ۸ هزار میلیارد تومان برای دولت عواید حاصل از مالیات به همراه خواهد داشت.لذا دولت به احتمال زیاد در سال ۱۴۰۰ منابع درآمدی بهتری از سال جاری خواهد داشت و دولت جدید با بودجه ی مناسب تری اداره خواهد شد.
عدم حضور رئیس دولت در جلسه تقدیم لایحه بودجه به مجلس و میزان بودجههای در نظر گرفته شده در حوزه اقتصاد موضوعی بود که از چشم رسانه ها دور نماند و در شبکه های خبری مختلف به دلایل و سناریوهایی که به این موضوع ختم شده بود پرداخته شد. عده ای بر این باورند که به واسطه اختلاف دولت و مجلس در روزهای اخیر این موضوع اتفاق افتاده حال آنکه عده ای دیگر از نارضایتی دولت در خصوص تعادل بین درآمدها و هزینه های دولتی و به نوعی خط مشی دستوری دولت در خصوص بودجه ریزی خبر داده اند.
*** شکاف درآمدی و هزینهای بالا در بودجه ۱۴۰۰
در بودجه دولت برای سال ۱۴۰۰ شکاف درآمدی و هزینهای زیادی وجود دارد. این موضوع سبب می شود تا دولت به عرضه سهام خود در بازار و فروش مسکوکات خود بپردازد. پس به احتمال زیاد در سال آینده شاهد عرضه ی سهام شرکت های دولتی و فروش زمین ها و مستغلات دولتی خواهیم بود که تداوم این عرضه ها می تواند تکانه هایی را به بازار سهام، دلار و طلا و مسکن وارد کند.
در صورتی که دولت بخواهد سهام خود را در مقیاس بالا در سال آینده به فروش برساند باید زمینه های رشد بازار سرمایه را در سال جاری فراهم کند.چرا که با توجه به تجربه سهامداری حقیقی و عدم تمایل به ورود به شرایطی مانند مهر ماه سال جاری به احتمال زیاد بسیاری از معامله گران با حد ضرر و حد سود وارد معاملات می شوند و این موضوع اجازه رشد سریع شاخص کل را نخواهد داد و ممکن است معادلات سهام دولتی را برای خرید و فروش به هم بزند.
*** باز شدن صندوق پالایشی یکم
باز شدن صندوق پالایشی یکم نیز یکی دیگر از موضوعاتی است که به تکانه های بودجه سال ۱۴۰۰ بر می گردد. متاسفانه از آغاز بازگشایی این سهم مرتبا برای سهام دار ضررهایی را به همراه داشته و با وجود اینکه بیش از ۶۰ روز بازگشایی آن به طول انجامید در روز دوم وارد فاز ضرردهی شده که این موضوع به شدت بر اعتمادبخشی به خرید سهم های دولتی خدشه وارد کرده است. با این رویکرد بعید به نظر می رسد که دولت بتواند از مسیر بازار سرمایه انتظارات درآمدی خود را فراهم سازد.
از طرفی دیگر زمزمه هایی از ارائه سهام دارا سوم به گوش می رسد که با توجه به کارنامه ضعیف سهام پالایشی یکم به احتمال زیاد رغبت بسیار کمی برای خرید سهام این صندوق در انتظار بازار خواهد بود. چرا که حمایت های لازم از سهم های صندوق دولت صورت نگرفته است و با وجود صبوری دوماهه سهام داران نتایج به هیچ عنوان با انتظارات سهانداران همخوانی ندارد.
*** برنامه ویژه دولت برای بورس سال آینده
دولت برای سال آینده برنامه ی ویژه ای برای بورس دارد. پیاده سازی گام های استقرار بودجه به شدت به توسعه زیرساخت بورس و تقویت هسته معاملاتی و مهم تر از آن به اعتماد سازی در تمامی اقشار جامعه اعم از سهامداران حقیقی و حقوقی دارد.
با توجه به نوسانات شدیدی که بازار سرمایه از ابتدای سال تاکنون تجربه کرد و با استناد به رشدهای غیرواقعی که منجر به سودرسانی کاذب به برخی سهامداران و از سوی دیگر خسارات بسیار به برخی دیگر شد، آیا امکان اعتماد مجدد مردم به عرضه های دولتی وجود دارد یا خیر مسئله ای است که دولت باید به آن توجه بسیاری داشته باشد. لایحهای بودجه سال ۱۴۰۰ نشان میدهد که دولت سال آینده هم حساب ویژهای روی بورس باز کرده و میخواهد ۹۵ هزار میلیارد تومان از بازار سرمایه درآمد داشته باشد. اما آیا مردم مجددا وارد بورس میشوند و ETF دولتی میخرند؟
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه