آیا میدانستید استفاده از سپری آهنی مختص صنعت ساختمان نیست؟ پروفیل سپری فولادی در چه صنایعی کاربرد دارد؟ چند نوع سپری براساس شکل ظاهری و جنس آن وجود دارد؟ با آرتان پرس همراه باشید تا به بررسی این پروفیل همه کاره پرداخته شود.
یکی از انواع پروفیلهای ساختمانی که زیاد مورد استفاده قرار میگیرد، سپری و یا T شکل است، که از خانواده مقاطع طویل فولادی است. در این مقاله سیر تا پیاز سپری فولادی مورد بحث قرار میگیرد، و قطعا مطالعه این مقاله خالی از لطف نخواهد بود، با آرتان پرس همراه باشید.
*** پروفیل سپری آهنی
همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد، همانند شکل زیر این مقطع فولادی به شکل حرف T انگلیسی است، و بعضا با این نام، بیشتر در بین متخصصین و مهندسین نیز شناخته شده است. البته لازم به ذکر است که در زبان انگلیسی با نام IRON TRIPETALOUS نیز شناخته میشود. اما در حالت کلی در بین بنکداران و بازاریان به سپری آهنی معروف است. این پروفیل در صنعت ساختمان جایگاه ویژهای دارد. این پروفیل علیرغم سادگی آن، بسیار پر کاربرد است. با توجه به شکل خاص این مقطع فولادی، در انواع سازهها مانند پلها، ستونها و خرپا مورد استفاده قرار میگیرد. البته در ادامه به صورت مفصل در مورد کاربرد سپری صحبت خواهد شد.

سپری آهنی
*** کاربرد سپری
مصارف عمده سپری در صنعت ساختمان، پنجرهها و درهای فولادی است، اما به صورت تیتر وار به مصارف دیگر سپری آهنی اشاره میشود.
- سازههای فلزی (شکل زیر)
- ستون و خرپا
- اسکلت فلزی
- سقف و نماهای شیشه ای (سقف کاذب)
سپری انواع مختلفی دارد، که بسته به کاربرد و نیاز صنعت، متریال، نحوه تولید و ساخت، استاندارد تولید، شکل ظاهری و ابعاد آن قابل تغییر است.

پروفیل سپری در صنعت ساختمان
*** انواع سپری آهنی
در ابتدا لازم به ذکر است که سپری در جنسهای مختلفی تولید و روانه بازار میشود. سپری در جنس آلومینیمی، مسی، برنجی و استیل در بازار فولاد ایران به وفور یافت میشود. از لحاظ شکل ظاهری سپریها ۲ گونهاند، سپری لبه گرد و لبه تیز. سایز سپری لبه تیز از ۲۰ تا ۴۰ میلیمتر متغیر بوده و ابعاد لبه گرد نیز در محدوده ۳۰ تا ۱۴۰ میلیمتر است. همچنین شایان ذکر است که ضخامت این مقاطع بین ۰٫۹ تا ۲٫۵ میلیمتر بوده است، البته اکثرا سپریها دارای ضخامت ۲ میلیمتری هستند. اندازه لبه سپریها در نامگذاری آنها بیان میشود. به عنوان مثال سپری با لبه ۲۰۰ میلیمتری را سپری ۲۰ نام میبرند.
با توجه به اینکه سپری یکی از انواع مقاطع طویل فولادی است، معمولا در اندازههای ۶ تا ۱۲ متری تولید میشود. یکی از محاسنی که پروفیل سپری دارد، این است که این محصول فولادی در ابعاد داخواه مشتریان تولید میشود. یعنی دست تولید کنندگان در اعمال تغییرات ابعادی باز است و براساس ابعاد مورد نظر مشتری، سفارشات آنها را میپذیرند.
اما یکی دیگر از تفاوتها در سپریها به نحوه تولید آنها برمیگردد. دو نوع سپری آهنی تولید و روانه بازار میشود که عبارتند از:
- پرو فیل سپری آهن فابریک
- سپری آهنی نوردی
در ادامه به بررسی هر کدام از این سپریها پرداخته میشود. با آرتان پرس همراه باشید.
*** سپری نورد گرم
متدواولترین نوع سپری آهنی، سپری فابریک میباشد. و کیفیت سپری تولید شده با این روش بالا است. در تولید این نوع سپریها از نورد گرم استفاده میکنند.، به این ترتیب که محصول میانی فولاد را در کوره گرم میکنند، تا جایی که فولاد کاملا رنگ سرخی به خود بگیرد و نرم میشود. پس از آن همانند شکل زیر فلز گرم شده به شکل بیلت فولادی را از خطوط پیشرفته نورد و غلطکهایی عبور میدهند، تا ضخامت آن کاهش یافته و در مقابل طول آن افزایش یابد. پس از آن نیز یک سری غلتکهایی در نظر گرفته میشود تا شکل نهایی سپری به خود گیرد، به این صورت که غلتکها طوری طراحی شدهاند که با حرکتهای رفت و برگشتی، به شکل سپری در میآید. برای دستیابی به ابعاد مورد نظر سپری آهنی ، توسط دستگاه برش، بریده میشود.

بیلت آماده نورد برای تولید سپری
از ویژگیهای مهم سپری فابریک میتوان به تارانس ابعادی کم آن اشاره کرد. به طوری که طول و ضخامت بال و جان سپریها مطابق با استاندارد آلمانی خواهد بود. همچنین وزن مخصوص آن مطابق با استاندارد خواهد بود. در این صورت با در دست داشتن مدول مقطع، میتوان با انجام محاسبات و بررسی خواص مکانیکی، حد تنش و ظرفیت سپری فولادی را به دست آورد.
*** سپری تولید شده از تیرآهن H
یکی دیگر از انواع سپری آهنی، از نصف کردن تیرآهن فولادی به دست میآید. این نوع سپری تولید شده به اندازه سپری نورد گرم رایج نبوده و به دلیل کیفیت پایین آن مقبولیت کمتری نیز دارد. از طرفی ناگفته نماند که قیمت روز تیرآهن هاش بر قیمت این نوع سپری آهنی بی تاثیر نخواهد بود.

تیرآهن؛ محصولی برای تولید پروفیل سپری
در این روش تیرآهن فولادی را که به شکل H است از وسط بریده میشود، که در نتیجه آن، تیرآهن تبدیل به دو واحد سپری میشود.
در باب مقایسه این دو نوع سپری آهنی تولید شده لازم به ذکر است که تجهیزات مورد استفاده در روش نورد گرم به روزتر بوده و همانطور که ذکر شد محصول با کیفیتی را در اختیار تولیدکنندگان قرار میدهد. در کنار این قیمت تمام شده کمتری دارند.
*** سپری ۵۰۷
یکی از انواع سپری تولید شده در ایران با نام سپری ۵۰۷ شناخته میشود که کاربرد اصلی آن در در میان پروفیل درب و پنجره معروف است. شکل مقطع این نوع پروفیل به صورت زیر است. یکی از تولید کنندگان مطرح این نوع سپری در بازار، کارخانه گل نرده است اما علاوه بر این کارخانه چندین کارخانه در تهران نیز به تولید این نوع پروفیل سپری میپردازند. برای مشاهده قیمت سپری ۵۰۷ گل نرده و قیمت سپری ۵۰۷ کارخانجات تهران به آرتان پرس مراجعه کنید.

نمایی از مقطع سپری ۵۰۷ آهن
*** استاندارد تولید سپری آهنی
استادناردهای مختلفی در تولید سپری وجود دارد که با اتکا به هر کدام از این استاندارها میتوان محصول با کیفیت بالا را روانه بازار کرد. از مهمترین استانداردهایی که در تولید سپری به کار میرود عبارتند از:
- DIN EN 10055
- DIN 59051
- DIN 1022
*** نکات مهم در مورد سپری آهنی
سپری معمولا در جاهایی کاربرد دارد که در پنجره بیشتر به کار رفته باشد، در ضمن در اماکنی که خلاقیت و نور دهی به کار میرود، مطمئن باشید یکی از عناصر جدایی ناپذیر آن سپری آهنی خواهد بود. بر عکس در مواقعی که از مصالحی مانند آجر و سیمان استفاده میشود، معمولا سپری به کار نمیرود.
همانطور که در شکل زیر مشاهده می کنید، یکی از کاربردهای عمده سپری فولادی در ساخت سازههای مربوط به گلخانهها میباشد. در این سازه سپری فولادی در ارتفاعات برای مهار نیرو و به عنوان تکیه گاه اصلی به کار میرود و شیشه و یا پلاستیکهای مخصوص گلخانه روی سپری فولادی سوار میشود.

مصرف سپری در گلخانه
این مقطع فولادی باعث افزایش مقاومت سازه میشود و یکی از مزایای استفاده از سپری فولادی این است که با استفاده از سپری فولادی، دیگر نیازی به استفاده از سایر مصالح سنتی ساختمانی نخواهد بود. و این باعث میشود هزینههای ساخت و ساز به اندازه کافی کاهش یابد. بنابراین استفاده از سپری فولادی، صرفه اقتصادی به همراه دارد.
*** ابعاد سپری آهنی
یکی از استانداردهای مهمی که در تولید اکثر محصولات فولادی و سپری آهنی به کار میرود، استاندارد دین (DIN) آلمان است. این استاندارد در تولید سپری ۳ یا همان ۳۰ میلیمتری تا سپری ۱۴ کاربرد دارد. براساس استاندارد فولاد آلمان، ارتفاع جان سپری برابر سایز سپری بوده است، که همان عرض بال سپری است.
*** مشخصات انواع سپری آهنی
مشخصات سپری آهنی در جدول زیر نشان داده شده است. این مشخصات بر اساس استاندارد آلمان (DIN) است. در این جدول عرض بال، ارتفاع جان (تیغه)، ضخامت بال و جان برای پروفیل سپری در اندازههای مختلف بر حسب میلیمتر آورده شده است. مشتریان براساس نیاز خود در ابعاد مختلف میتوانند سپری مورد نظر خود را تهیه کنند.

مشخصات سپری آهنی
*** وزن سپری آهنی
یکی از عواملی که در وزن سپری آهنی تاثیر گذار است، ضخامت بال و جان سپری آهنی است. طبیعتا اگر ضخامت جان و بال سپری زیاد باشد، وزن آن نیز بیشتر خواهد بود. در جدول زیر وزن مخصوص و وزن هر شاخه برای سپری با اندازههای مختلف، هم برای سپری فابریک و هم سپری نورد شده آورده شده است.

جدول وزن پروفیل سپری
*** کاربرد سپری در ساختمان
شکل خاص و منحصر به فرد سپری، باعث شده است که این محصول فولادی غیر از ساخت درب و پنجره در جاهای دیگری نیز مورد استفاده قرار گیرد که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم.
یکی از کاربردهای سپری آهنی همانند شکل زیر در نماهای ساختمانها میباشد. در زیر سازی نماهای بتنی معمولا برای ایجاد پیوستگی و یکپارچگی نمای سنگی از سپری فولادی استفاده میشود. لازم به ذکر است که معمولا در میانهها از سپری و در کنارهها از نبشی استفاده میکنند.

سپری در نمای ساختمان
همچنین برای نماکاری خشک نیز از سپری آهنی استفاده میکنند. اما ممکن است این سوال برای شما به وجود آید که نماکاری خشک چیست؟ نما کاری خشک یعنی اجرای نما بدون استفاده از ملات و سیمان. در این حالت قبل از اجرای نما، ساختمان توسط سپری آهنی به همدیگر جوش داده شده و شاسی کشی میشود. پس از آن سنگهای تهیه شده بر روی این شاسی ها قرار میگیرند. اگر به ایستگاههای مترو در شهر تهران دقت کرده باشید، نمای آنها توسط این روش کار شده است.
*** پروفیل سپری، عنصر جدایی ناپذیر سقف کاذب
اما یکی دیگر از کاربردهای سپری آهنی به سقف کاذب مربوط میشود. امروز استفاده از سقف کاذب در محیطهای اداری و مسکونی به سرعت در حال رشد است، و پروفیل سپری یکی از اجزای جدایی ناپذیر سقف کاذب است. برای دستیابی به محیطی زیبا و دلنشین سقف کاذب بهترین گزینه روی میز است. اما در کنار آن بایستی دوام و پایداری آن را نیز در نظر گرفت. دوام سقف کاذب توسط سپری تامین میشود، جایی که سپری به دیوار متصل میشود و اجزای سقف کاذب روی آن سوار میشوند. شکل ظاهری خاص سپری فولادی باعث شده است که این محصول آهنی عنصری غیر قابل جایگزین در صنعت سقف کاذب باشد. همچنین مقاومت خمشی بالای آن نیز مناسب استفاده در سقف کاذب است. در شکل زیر سپری را در فواصل مشخص در کنار یکدیگر مشاهده می کنید.

سپری فولادی در سقف کاذب
اساس کار به این شکل است که سپری را در فواصل معینی از یکدیگر قرار میدهند و پس از آن کاشی، موزاییک و یا پنلهای سقف کاذب روی آنها قرار داده میشود. در برخی موارد در پشت موزاییک کار گذاشته ملات میریزند تا مقاومت و استحکام آن بیش از پیش شود، در برخی موارد نیز برای سبکی سازه چیز دیگری به آن اضافه نمیکنند. اگر بار سنگینی روی سپری بنشیند، معمولا از سپری ۴ استفاده میکنند. و اگر بار کمی روی سازه باشد، از سپری ۳ استفاده میکنند.
یکی دیگر از موارد استفاده پروفیل سپری در سقف گلخانه و مکانهایی از این دست است. از سپری آهنی برای قرار دادن پانل عبور دهنده نور خورشید استفاده میکنند. استفاده از سپری در چنین مواردی بسیار صرفه اقتصادی خواهد داشت.
آرتان پرس
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه