در شرایطی که وزارت صمت، نمایندگان مجلس و نیز فعالان بازار فولاد کشور بر لزوم عرضه کل محصولات تولیدی زنجیره فولاد در بورس تاکید دارند تا بازار این تولیدات به سمت تعادل لازم سوق پیدا کند، تداوم عرضههای اختصاصی فولاد مبارکه اصفهان در قالب عرضه های مچینگ ترازوی این موازنه را بر هم زده و نارضایتی تولیدکنندگان صنایع پاییندستی از جمله تولیدکنندگان لوازم خانگی را در پی داشته است.
*** عرضه های مچینگ باید حذف شود
در همین زمینه سخنگوی حمیدرضا غزنوی،انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی ضمن انتقاد از تداوم عرضه های مچینگ اظهار داشت: کل عرضه های ورقهای فولادی باید در تالار اصلی بورس کالا عرضه شود تا با حذف کامل سهم رویه مچینگ، فضای رقابتی و عادلانه در میان تولیدکنندگان صنایع پاییندست فولاد برای خرید ورقهای مصرفی حاکم شود.
وی افزود: نه تنها فولادسازان به کف عرضه تعیینشده از سوی ستاد تنظیم بازار پایبند نیستند، بلکه همچنان بخش زیادی از عرضههای ورق نیز به صورت مچینگ عرضه میشود و در نهایت درصد بسیار ناچیزی از تولید انواع ورق فولادی کشور به تالار اصلی بورس راه پیدا میکند.
*** کشف قیمت عادلانه محصولات فولادی
سخنگوی انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی با انتقاد از تداوم عرضه های مچینگ در بورس کالا عنوان کرد: تداوم عرضه محصولات فولادی در قالب مچینگ باعث میشود که قیمت کشفشده برای ورق بالاتر از حد نرمال باشد؛ این در حالی است که به نظر می رسد باید با حذف کامل سهم رویه مچینگ در فروش محصولات فولادی، این کالاها به صورت رقابتی و در تالار اصلی به همه خریداران عرضه شود تا قیمت عادلانهای نیز برای محصولات کشف شود.
به گفته غزنوی، سهم رویه مچینگ ۶۰ درصد و سهم عرضه در تالار اصلی بورس کالا ۴۰ درصد است با این وضع تولیدکنندگان تنها میتوانند یک دهم نیاز خود را از بورس کالا خریداری کنند و این موضوع با افزایش قیمت کالاها منجر به تضییع حقوق مصرفکنندگان میشود.
وی ادامه داد: تمامی شرکتهایی که ورق فولاد تولید میکنند باید این محصول را در بورس عرضه کنند اما چند شرکت تولیدکننده اقدام به این کار نمیکنند و صنایع پاییندستی در حالی باید نیاز خود را از مچینگ خریداری کنند که مچینگ، لوازم خانگی را در اولویت قرار نداده است و همین امر تهیه ورق فولادی را برای واحدهای تولیدی این صنف بسیار مشکل کرده است.
*** خریدارانی که نام و نشانی ندارند
سخنگوی انجمن تولید کنندگان لوازم خانگی بیان کرد: مشکل این است که بسیاری از مشتریانی که مستقیم و از طریق مچینگ از فولاد مبارکه جنس میخرند، هیچ نام و نشانی ندارند و ۴۰۰ مشتری فولاد مبارکه اطلاعاتی در سامانه بهینیاب ندارند. ضمن اینکه ۴۰ درصد واحدهای تولیدی در داخل سامانه بهینیاب نیستند و این در حالی است که به عنوان مثال، خودروسازان صد در صد ورق خود را از فولادمبارکه و در قالب عرضههای مچینگ دریافت میکنند.
غزنوی تصریح کرد: در معاملات مچینگ، شرکت فولاد مبارکه به اختیار خودش تعیین میکند تا ورق را چه کسی خریداری کند؛ در این زمینه آماری داریم که برخی شرکتها حجمهای بالایی ورق گرفتهاند و تولید نکردهاند و باید نهادهای نظارتی و وزارت صمت بررسی کنند که خریداران ورق در مچینگ این ورقها را چه کردهاند؟ البته پاسخ روشن است و ورقها در بازار آزاد فروخته شده است.
وی همچنین درباره میزان ورقهای سهمیهای اختصاصیافته به تولیدکنندگان لوازم خانگی نیز توضیح داد: تولیدکنندگان صنف ما هر از گاهی یا در قالب مچینگ و یا از طریق سهمیههای تخصیصیافته فولاد مبارکه در سامانه بهینیاب وزارت صمت ورق دریافت میکنند، اما سهمیه خرید اغلب این تولیدکنندگان چه از سامانه بهینیاب و چه از عرضه های مچینگ فولاد مبارکه معمولا بسیار کمتر از حد مورد نیاز آنها است.
*** مشکلات سامانه بهینیاب پابرجاست
بر اساس گزارشی از تسنیم، سخنگوی انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی با بیان اینکه صنایع لوازم خانگی حداکثر ۲۵ درصد ورق فولاد موردنیاز خود را از طریق بورس و ۷۵ درصد مابقی را از بازار آزاد تامین میکنند، در خصوص مشکلات پابرجای سامانه بهینیاب وزارت صمت ابراز کرد: سامانه بهینیاب وزارت صمت سالها است که مشکل دارد و شرکت های تولیدکنندهای هستند که پروانه بهرهبرداری گرفتند، اما رصد نمیشوند که چقدر تولید کردهاند و اگر این اتفاق میافتاد و از مواد اولیه ای که گرفته اند تا تولید نهایی آنها رصد میشد، بسیاری از این شرکتها از چرخه دریافت سهمیه خرید کالا و محصول از این سامانه حذف میشوند؛ اما متاسفاته این مشکلات همچنان پابرجا است و لازم است تا نظارتهای وزارت صمت بر این سامانه افزایش یابد.
فلزات آنلاین
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه