ابلاغیه اخیر بورس کالا در خصوص نحوه محاسبه قیمت پایه مقاطع فولادی چالش برانگیز شده است؛ چراکه گفته میشود در حالی این ابلاغیه از سوی این شرکت وضع شده که شرکتهای بزرگ فولادی داخلی با رکود مواجه شدهاند و قیمتهای جهانی هم روندی کاهشی دارند. بنابراین اقدام بورس کالا جانبدارانه و در جهت منافع صنایع بالادستی و هدایت قیمتهاست اما به چه قیمتی!
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: اگر به صنعت فولاد توجه جدی داشته باشیم و ظرفیت بیش از ۵۰ درصد صنعت فولاد فعال شود، میتواند پیشران اقتصاد غیر نفتی باشد، ایجاد صنایع پاییندستی فولاد بهترین راه حل برای برون رفت از مشکلات اقتصادی ناشی از تحریمها و تهدیدهاست.
حمایت بورس کالا از گران شدن بهای فولاد باعث شد تا قیمت پایه عرضه شمش در رینگ فیزیکی این بازار ۴۰ دلار گرانتر از قیمت شمش فولاد صادراتی تعیین شود. در این شرایط، برتری محسوس تقاضا نسبت به عرضه نیز زمینه رقابت قیمتی برای کسب سهم از عرضههای شمش را فراهم کرد و در نهایت، میانگین نرخ فروش شمش فولاد از بازار فیزیکی بورسکالا حدود ۱۲درصد بالاتر از قیمت صادراتی آن فوب خلیجفارس قرار گرفت.
یک کارشناس فولاد معتقد است در شش هفته گذشته وضعیت در بازار فولاد مبهم بود و شرایطی را پیش آورده که قیمت مواد اولیه و محصولات نوسان دارد. در واقع قیمت کنسانتره، گندله آهن و آهن اسفنجی کاهش پیدا کرده و این در حالی است که قیمت محصولات نهایی مانند شمش افزایش یافته است.
از زمانهای گذشته، یکی از بزرگترین عوامل موثر بر نرخ بیکاری و درآمد زایی کشور، صنعت بوده که نیازهای مردم را برآورده میکرده است. یکی از بزرگترین پایههای مختلف صنعت فولاد میباشد. در این خصوص کشورهای مختلف دنیا هر ساله با تولید تناژ زیادی از این محصول مادر، نیازهای کشور خود و کشورهای دیگر را تامین میکنند. صادرات هم عامل مهمی در قدرت تبادلات کشورها به حساب میآید.
یک کارشناس حوزه فولاد با بیان اعتراض تولیدکنندگان فولاد به قیمتهای پایین پایه محصولات در بورس کالا، گفت: دو عامل دامپینگ روسیه و کاهش تقاضا در بازار کم کشش چین که از بازارهای هدف ما بود، بازار داخلی را بر هم میزند و این موضوع بر قیمت گذاری محصولات فولادی در بورس کالای ایران تاثیر میگذارد.
عدم تعادل زنجیره فولاد میتواند باعث بروز بسیاری از مشکلات در زنجیره شود. یکی از معضلات به وجود آمده، چالش تامین مواد اولیه شرکتهای فولادی است. تنظیم مقررات بورس کالا و نظارت دقیق بر معاملات انجام شده در آن و ارجحیت منافع کلی زنجیره بر منافع شخصی از راهحلهای پیشنهادی است.
مدیرعامل شرکت توسعه معادن و فلزات عنوان کرد: چشمانداز تولید صنعت فولاد ما ۵۵ میلیون تن است اما بر اساس آخرین ارزیابیها، به احتمال زیاد تولید بیش از ۷۰ میلیون تن قطعی خواهد شد.
یک فعال صنعت فولاد گفت: بازار فولاد داخلی از یک فرمول خاص تبعیت نمی کند و ضرایب قیمتی بنا به سلایق متعدد تعیین می شود.
دبیر انجمن زغال سنگ ایران با توجه به قیمتهای دستوری کنونی زغال سنگ از ریسک توجیه اقتصادی برای سرمایهگذاری در معادن زغال سنگ سخن گفت و معتقد است سرمایهگذاری در این صنعت تنها زمانی سرعت خواهد گرفت که فرمول قیمتگذاری، دچار تغییراتی محسوس شود.
یک فعال صنعتی گفت: نحوه محاسبات قیمت های بورس کالا، فرمول های الزامات عرضه در بورس و ماکزیمم الزام عرضه در بورس کالا باید اصلاح شود تا تولید کنندگان محصولات فولادی و فولادسازان بتوانند با کاهش هزینه های تولید محصولات خود را عرضه و تولید کنند که امید است با تعدیل قیمت ها یک تعادل نسبی در زنجیره فولاد ایجاد شود.
اخبار بازار آهن را میتوان از دو طریق بدست آورد. 1. سایت های خبری که مرجع اطلاع رسانی اخبار بازارآهن و فولاد داخلی و خارجی هستند (مثل آرتان پرس) و 2. از طریق اکتفا کردن به شایعات و شنیده ها در بازار سنتی آهن
که توصیه میشود برای اطمینان نسبت به اخبار بازار آهن به سایت های معتبر مراجعه کنید.