پنجشنبه, ۲۹ آذر , ۱۴۰۳ 18 جماد ثاني 1446 Thursday, 19 December , 2024 ساعت ×
  • گاه‌شمار تاریخ خورشیدی

    اسفند ۱۳۹۹
    ش ی د س چ پ ج
    « بهمن   فروردین »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
  • × کاربر گرامی! قیمت محصولات فولادی بروز رسانی شد مشاهده قیمت ها
    تحلیلی بر بازار سنگ آهن کشور:

    ارزیابی عرضه های سنگ آهن در بورس کالا

    شناسه : 41629 11 اسفند 1399 - 11:40
    از یکشنبه هفته ی جاری شاهد رشد عرضه های سنگ آهن در بورس کالا هستیم که این اتفاق به تنهایی می تواند به تعادل قیمت های زنجیره ی فولاد در پایان سال کمک شایانی کند. در این شرایط اما هنوز برخی بازارها مانند بازار کنسانتره ی سنگ آهن همچنان با رانت قیمتی همراه است که باید مورد توجه سیاستگذاران واقع شود.
    ارزیابی عرضه های سنگ آهن در بورس کالا
    پ
    پ

    یکی از راه هایی که برای توسعه بازار فولاد پیش بینی و برنامه ریزی شده است متعادل سازی قیمت ها در زنجیره ی تامین فولاد از ریشه و به اصطلاح از پایین دست زنجیره ی فولاد است.به همین منظور سیاستگذاران به این نتیجه رسیده اند که باید تمرکز جدی در فروش سنگ آهن در بورس کالا با قیمت های تعادلی و رقابتی بگذارند. در همین راستا اقداماتی در بازار صورت پذیرفته است که در این یادداشت به آنها اشاره خواهیم کرد.لطفا همراه آرتان پرس باشید.

    *** عرضه های قابل توجه سنگ آهن در بورس

    عرضه های سنگ آهن از ابتدای این هفته به شکل سیستماتیک و شفاف در بورس کالای تهران معامله می شوند. در همین راستا عرضه ۵۰،۰۰۰ تن سنگ آهن دانه بندی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران؛ در تالار حراج باز بورس کالا با تقاضای اولیه ۱۰۰،۰۰۰ تنی روی نرخ پایه مواجه شده است. عرضه ۳۵،۰۰۰ تن کنسانتره سنگ آهن شرکت مهندسی فکور صنعت تهران در بورس کالا در نهایت با تقاضای ۲۵،۰۰۰ تن روی نرخ پایه مچ و معامله شد که خبر از ورود سنگ آهن به بورس کالا با قدرتی بیشتر از دفعات قبل می دهد.

    *** عرضه ی سنگ آهن فلات مرکزی در بورس

    ۵۰ هزار تن سنگ آهن دانه‌بندی مجتمع سنگ آهن فلات مرکزی ایران از سوی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی در روز یکشنبه وارد کورس معاملاتی بورس شد تا روند خرید و فروش و معاملات سنگ آهن با شتاب بهتری نسبت به قبل در مسیر بورس صورت پذیرد.پیش تر در خصوص فواید عرضه های سنگ آهن در بورس کالا صحبت کردیم.باید ببینیم این مسیر تا چه حد می تواند بر عملکرد سیاست های مالی حاکم بر معادن ایران و تاثیر آن بر بازار فولاد موثر باشد.

    *** روز سرنوشت ساز معاملات سنگ آهن

    روز یکشنبه برای بازار فولاد و آهن روز سرنوشت سازی بود.عرضه های سنگین در بورس موید تعادل قیمت آهن در کل زنجیره ی فولاد را می دهد. مشخصات عرضه روز یکشنبه سنگ آهن در بورس کالا بیانگر آن است تفاوت این عرضه با عرضه‌های قبلی سنگ آهن، امکان ورود متقاضیان بیشتر در زنجیره تولید فولاد کشور شامل کنسانتره آهن، گندله، آهن اسفنجی و شمش فولاد است. این تنوع خریدار با قطعیت می تواند توان خریدار نهایی را بالا ببرد و به سمت ثبات قیمت ها در کف در انتهای سال کمک کند. از طرفی معدنی ها مایل هستند تا انتهای سال حداکثر فروش را ثبت کنند تا بتوانند در گزارش های مالی و مقایسه ای نسبت به سال گذشته عملکرد بهتری را ثبت و ضبط کنند.لذا در زنجیره ی پایین دست فولاد همه چیز به نفع خریدار است مگر بازی و قواعد آن تغییر کند.

    *** خداحافظی دلالان با معاملات سنگ آهن

    یک موضوع دیگر که دست دلال و واسطه را از بازار سنگ آهن قطع کرده است موضوع رفع انحصار و خریدهای بی دلیل در بورس سنگ آهن ایران است.عملا با تصویب قوانینی بازی به سمت خریداران واقعی سنگینی می کند. دیگر نمی توان عرضه های بورس را با قیمت های پایین خرید و در بازار آزاد به فروش رساند. قبلا در خصوص حذف مدل درآمدی سفته بازی در تمامی بازارها صحبت کرده بودیم و این موضوع عینا مصداق واقعی آن است.دیگر جایی برای واسطه و دلال سنگ آهن در بورس کالا باقی نمانده است. براساس اطلاعیه عرضه بورس کالا، متقاضیان باید دارای پروانه بهره‌برداری مجاز در زنجیره تولید فولاد کشور باشند و کالا به خریداران فاقد پروانه بهره‌برداری تحویل داده نمی‌شود و این محصول نیز برای مصرف داخلی است و خریدار حق صادرات ندارد

    *** توافق سازمان های بالادستی در عرضه سنگ آهن

    براساس تفاهم‌نامه میان

    و بورس کالای ایران مبنی بر عرضه های صنایع بالادستی فولاد شامل سنگ آهن دانه‌بندی، کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی در روزهای یکشنبه در بورس کالا و استمرار عرضه این محصول در تالار صنعتی و معدنی و همینطور توافق ایمیدرو برای عرضه سنگ آهن شرکت های زیرمجموعه خود در بورس، از روز یکشنبه همین هفته، ۵۰ هزار تن سنگ آهن دانه‌بندی مجتمع سنگ آهن فلات مرکزی ایران از سوی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران در تالار حراج باز بورس کالای ایران عرضه و به فروش رسید. این حج بالای فروش نوید ورود حساب شده ی سنگ آهن به بورس کالا را می دهد.امیدواریم که تداوم این مسیر، معاملات مچینگ را به حداقل برساند تا سود واقعی به جیب مصرف کننده ی نهایی و فعال واقعی بازار فولاد برود.

    *** پتانسبل کاهش قیمت سنگ آهن

    در ادامه ی عرضه های سنگ آهن در بورس کالا روز گذشته، ۲۵ هزار تن کنسانتره سنگ آهن شرکت مهندسی فکور صنعت نیز عرضه و به بهای ۱۹ هزار ریال فروخته شد. این قیمت در صورت تداوم مسیر عرضه ها در بورس می تواند تا ۳۰ درصد کاهش پیدا کند و عواید آن به جیب صنایع میانی فولاد و نوردکاران که در سال گذشته هزینه های تمام شده ی بالایی را متحمل شدند برود.باید ببنیم دولت چه سیاستی را برای معاملات مچینگ سنگ آهن در نظر دارد.این سیستم قیت گذاری برای ذوب آهنی ها به چالش تبدیل خواهد شد چرا که بخش زیادی از موجودی انبارهای خود را از مسیر معاملات مچینگ تامین می کردند.

    *** سیاستگذاری قیمت ها در معادن

    سیاستگذاری برای بورس کانی ها و مواد معدنی موضوعی است که باید در انتهای سال برای چشم انداز سال آتی تدوین شود. برنامه بورس برای حوزه فولاد، تکمیل زنجیره عرضه محصولات است در این خصوص ایمیدرو با ارسال نامه ای اعلام کرده ۱.۵ میلیون تن سنگ آهن در قالب معاملات حراج باز عرضه خواهد داشت که عرضه ها به صورت هر دو هفته یک بار انجام می شود. با انجمن سنگ آهن نیز برای عرضه ها توافقاتی صورت پذیرفته که باید بررسی شود نتیجه به چه سمتی خواهد بود. به احتمال زیاد شاهد رشد عرضه های سنگ آهن در بورس کالا با گذر زمان خواهیم بود.

    *** آسیب سیاستگذاری دستوری در بازارهای کالایی

    متاسفانه در شرایط فعلی تمامی بازارها از سیاست قیمت گذاری دستوری آسیب دیده اند و دیدگاه های کلاسیک در مدیریت بورس نادیده گرفته شده است.بازار دیگر توان دستکاری بیشتر از این را ندارد و بورس می تواد یک نقطه ی نجات برای قیمت کالا ها باشد. بورس یکی از بهترین ابزارهایی است که قیمت‌گذاری دستوری را حذف می‌کند و تمام محصولات زنجیره فولاد در یک رقابت سالم، می‌توانند در بورس عرضه شوند و توازن و عدالت به زنجیره فولاد برگردانده شود

    *** سنگینی رانت فولاد بر دوش مصرف کننده

    موضوع دیگری که در تحلیل های پیشین به آن اشاره شده بود موضوع رانت شدید در تمامی زنجیره ی فولاد است. در حال حاضر در بخشی اعظمی از زنجیره فولاد رانت وجود دارد از این رو ضرورت دارد که با ایجاد توازن قیمتی، سود را در تمام زنجیره تقسیم کرد. برای مثال کنسانتره ی سنگ آهن یکی از کالاهایی است که تا قبل از عرضه در بورس با رانت بالا برای دلالان به فروش می رسید. با قیمت دستوری که قبلاً تعیین شده بود خریداران سنگ آهن این محصول را با ۲۵ درصد پایین‌تر از قیمت نهایی می خرند. همچنین بررسی قیمت‌های جهانی نیز نشان می‌دهد که از سنگ آهن تا آهن اسفنجی که مواد اولیه فولاد هستند بین ۴۵، ۵۰ تا ۷۰ درصد قیمت جهانی در کشور معامله می‌شوند؛ این مساله اجحاف در حق تولیدکنندگان بالادستی فولاد از سنگ آهن تا آهن اسفنجی است.

    *** رانت خرید کنسانتره سنگ آهن

    در حال حاضر کنسانتره به صورت دستوری پایین‌تر از نرخ نهایی و ۱۶ درصد قیمت شمش فولاد است از این رو کنسانتره سازان نمی‌توانند سنگ آهن را گران‌تر بخرند و با توجه به عدم صادرات سنگ آهن و وضع عوارض ۲۵ درصدی روی این محصول، امکان اینکه قیمت بالاتری برای سنگ آهن تعیین کنند وجود ندارد زیرا در این صورت کنسانتره از توجیه اقتصادی خارج می‌شود.

    اگر محصولات کنسانتره به بعد را به بورس منتقل کنیم، مشکلات سنگ آهن حل می‌شود زیرا در این صورت به قیمت‌های جهانی نزدیک می‌شود و خریداران سنگ آهن، توان خرید این محصول را به قیمت بالاتر خواهند داشت که در این صورت مشکلات همه بخش‌های زنجیره حل می‌شود.

    آرتان پرس

    این مطلب بدون برچسب می باشد.

    ثبت دیدگاه

    دیدگاهها بسته است.