چهارشنبه, ۱۱ تیر , ۱۴۰۴ 7 محرم 1447 Wednesday, 2 July , 2025 ساعت ×
  • گاه‌شمار تاریخ خورشیدی

    آبان ۱۳۹۹
    ش ی د س چ پ ج
    « مهر   آذر »
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
  • × کاربر گرامی! قیمت محصولات فولادی بروز رسانی شد مشاهده قیمت ها
    گزارش تحلیلی:

    انعقاد بزرگترین توافق نامه تجارت آزاد در جهان

    شناسه : 34771 27 آبان 1399 - 15:21
    امضای توافق نامه تجارت آزاد در بین کشور های توسعه یافته دنیا پیغامی روشن به دنیا و دولت آمریکا دارد. این پیغام این است که دیگر کشورهای بزرگ توسعه یافته، آمادگی برای قبول درخواست های بعضا دستوری آمریکا برای کنترل جریان تجارت جهانی را ندارند و به هیچ عنوان منتظر اقدامات دستوری نمی مانند
    انعقاد بزرگترین توافق نامه تجارت آزاد در جهان
    پ
    پ

    به نظر می رسد که پایان امپراطوری قدرت آمریکا فرا رسیده است و عملا این موضوع یکی از مسائلی است که ترامپ پس از اعلام نتیجه انتخابات ریاست جمهوری به آن اذعان داشت. ترامپ پیش بینی کرده است که در دولت بایدن، چین تمامی قدرت اقتصادی آمریکا را به نفع خود جذب خواهد کرد.حالا بخشی از این پیش بینی به وقوع پیوست. چین و ۱۴ کشور دیگر آسیایی بزرگترین توافق نامه تجارت آزاد در جهان را منعقد می کنند. طرفین این سند را در اجلاس آسه آن ، که ۱۲ تا ۱۵ نوامبر برگزارمی شود ، امضا می کنند. همراه آرتان پرس باشید تا در خصوص این توافق نامه تجاری توضیحاتی ارائه شود.

    تعرفه های تجاری برای صادرات و واردات یکی از مهم ترین چالش های دوران ترامپ بود که مشورهای توسعه یافته را در تجارت جهانی با مشکلات عدیده ای همراه کرده بود. تمامی کشورهای توسعه یافته به نوعی از این موضوع آسیب دیده بودند و عملا بخشی از کسری تجاری و رکود بزرگ دنیا به جنگ تجاری مستقیم و غیرمستقیم آمریکا در تجارت جهانی بر می گردد.

     

    *** پایان عصر ترامپ ، آغاز تبادلات تجاری بین المللی

    با پایان عصر ترامپ در آمریکا کشورهای های توسعه یافته این بار به فکر راهکاری مستند هستند تا بتوانند تبادلات تجاری خود را با سرعت بالاتر و با قوانین جدید راه اندازی کنند.تا هزینه های زنجیره تامین به کمترین میزان خود برسد. این هم افزایی جهانی برای اولین بار در دنیا اتفاق می افتد و عملا عدم حضور آمریکا در این توافق نامه معانی بسیار عمیقی دارد. کشورهایی از ژاپن گرفته تا استرالیا و نیوزیلند با جمعیت ۲٫۲ میلیارد نفر در این توافق نامه شرکت خواهند کرد. هدف از این توافق نامه کاهش حقوق گمرکی ، تقویت زنجیره های صادرات با استفاده از قوانین یکنواخت برای تعیین کشور مبدا کالا و همچنین سیستماتیک کردن قوانین جدید برای تجارت الکترونیکی است .

     

    *** انزوای آمریکا در معادلات اقتصادی

    پیش بینی می شود که کشورهای توسعه یافته قصد حل مشکلات اقتصادی خود از کانالی غیر از کانال آمریکا را دارند. عملی شدن این توافق به شدت می تواند به شرکت های آمریکایی و سایر شرکت های چند ملیتی ضربه وارد کند. این ضرر به ویژه به دلیل امضای سندی در سال ۲۰۱۷ توسط دونالد ترامپ ، رئیس جمهور آمریکا ، در مورد خروج واشنگتن از پیمان تجاری اقیانوس آرام یا شراکت ترنس-پسیفیک (TPP) ، که در آن قرار بود منطقه تجارت آزاد در آسیا و اقیانوسیه ایجاد شود ، محسوس خواهد بود.

     

    *** نفوذ چین در ارکان اقتصادی دنیا

    عملا با این اتفاق نفوذ چین در اقتصاد دنیا به شکلی غیرقابل تصور زیاد خواهد شد و آمریکا دیگر نمی تواند مکانیزمی برای کنترل فعالیت های اقتصادی چین داشته باشد.از طرفی همراه شدن سایر کشورهای توسعه یافته جهانی با این طرح عملا زنگ خطری برای بزرگترین غول اقتصادی دنیاست.

    بلومبرگ در همین راستا احتمال بالایی برای تسلط اقتصادی چین بر آمریکا را مطرح کرده چرا که با اتفاق افتادن این توافق آزاد تجاری، چین به راحتی می تواند مازاد تولید و مازاد تراز تجاری خود را جبران کند و عملا تهدید انباشت کالا را به ثروت تبدیل کرده و به رونق اقتصادی خود بیانجامد.اگر به عملکرد اقتصادی چین در سال ۲۰۲۰ نگاهی داشته باشیم بسیار واضخ است که این کشور تنها کشوری است که در این سال رشد اقتصادی مثبت را تجربه کرده و عملا در همین شرایط توانسته است گوی رقابت را ار آمریکا بدزدد.

     

    *** همراهی اروپا با توافق نامه تجارت آزاد

    بزرگترین شریک تجاری آمریکا نیز مایل به تغییراتی در سیستم تجارت جهانی است و عملا میل زیادی به ایجاد اصلاحات در ساختار تجارت جهانی دارد.اتحادیه اروپا هم مذاکرات تجاری را با سرعتی بسیار زیاد پیگیری می‌کند.قوانین جدید مطرح شده در قانون تجارت آزاد در کنار امضای توافق‌های جدید توسط کشورهای دیگر، صادرکنندگان آمریکایی را با چالش های فراوانی همراه خواهد کرد و تداوم قانون گذاری های جدید در خصوص تجارت ممکن است فرصت را برای آمریکایی ها صعب الوصول تر کند.

     

    *** مشکلات داخلی آمریکا

    ویروس کرونا شرایطی را در آمریکا حاکم کرده است که این کشور در شرایط فعلی به شدت معطوف به مسائل داخلی خود است.با اتفاقاتی غیرمنتظره در نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا فضا برای این کشور به شدت تغییر کرده است و این موضع فرصتی شده است که کشوری مانند چین از این وضعیت بیشترین بهره موجود را کسب کند.

     

    *** خط مشی دولت بایدن در خصوص توافق تجارت آزاد

    خط مشی اقتصادی دولت بایدن هنوز برای بسیار از تحلیلگران روشن نشده است.هنوز مشخص نیست که تیم بایدن چه رویکردی نسبت به توافق‌های تجاری اتخاذ می‌کنند و آیا آمریکا به پیمان تجاری اقیانوس آرام (TPP) باز‌می‌گردد یا خیر. موضوعی که به احتمال زیاد به وقوع بپیوندد انفعال کوتاه مدت دولت بایدن در قبال این توافق نامه است.چرا که موضوعات مهم تری مانند کنترل ویروس کرونا و توافقنامه زیست محیطی پاریس در پیش روی دولت اوست. و عملا این موضوع فضا را برای رشد اقتصادی هر چه بیش تر چین در بازه شش ماهه آینده فراهم می کند.

     

    *** دموکرات ها و جمهوری خواهان هر دو در یک تیم

    موضوع پیمان تجاری اقیانوس‌آرام، یکی از بحث برانگیز ترین موضوعاتی است که در آمریکا و در مناظره های انتخاباتی به آن اشاره شده است.با وجود اینکه هر دو حرب دموکرات و جمهوری خواه مخالف پیوستن به آن هستند اما باید ببینیم تصمیم نهایی بایدن در خصوص این توافق نامه تجارت آزاد چه خواهد بود. قطعا این موضوع در اولویت های اول بایدن قرار ندارد و نتیجتا شاهد استفاده حداکثری چین برای جذب بازارهای هدف آمریکایی خواهیم بود.

     

    *** پیام روشن توافق نامه تجارت آزاد

    امضای توافق نامه تجارت آزاد در بین کشور های توسعه یافته دنیا پیغامی روشن به دنیا و دولت آمریکا دارد. این پیغام این است که دیگر کشورهای بزرگ توسعه یافته، آمادگی برای قبول درخواست های بعضا دستوری آمریکا برای کنترل جریان تجارت جهانی را ندارند و به هیچ عنوان منتظر اقدامات دستوری نمی مانند. این موضوع می تواند شروع روند کاسته شدن قدرت اقتصادی آمریکا را نشان دهد.

     

    *** کارنامه اقتصادی شرکای توافق نامه تجارت آزاد

    کافی است تا نگاهی به کارنامه اقتصادی کشورهای همکاری کننده در این نشست اقتصادی داشته باشیم.مجموع کارنامه عملکرد این بلوک اقتصادی حدود یک سوم تولید ناخالص داخلی و جمعیت جهان را شامل می شود. توافق نامه تجارت آزاد اولین توافق تجارت آزاد خواهد بود که شامل چین، ژاپن و کره جنوبی به عنوان اولین، دومین و چهارمین اقتصاد بزرگ آسیاست.

     

    *** هند؛ کورسوی امید آمریکا

    اما نقطه امیداواری آمریکا برای عدم بهره وری این توافق نامه تجاری خروج هند از این پیمان به دلیل شرایط خاص اقتصادی خود بود. هند، به عنوان یکی از شرکای اصلی این ده کشور، یک ماه قبل از امضای اولیه تفاهم نامه اعلام کرد که به دلایل خاص اقتصادی و نگرانی از باز شدن دست چین به بازار این کشور و احتمال افزایش کسری تجاری آن با چین در این مذاکرات شرکت نخواهد کرد.

     

    *** طرح ریزی توافق نامه تجارت آزاد

    طرح اولیه این مشارکت اقتصادی حدودا از ۹ سال پیش شروع شده و عملا این طرح کلنگ زنی شده بود.در طرح اولیه اعلام شده بود که کشورهای امضا کننده این تفاهم نامه قبول خواهند کرد که ظرف بیست سال، حداکثر ۹۰ درصد از تعرفه واردات بین کشورهای عضو را حذف کنند و با این رویکرد مسیر تجارت آزاد را همراه سازند.

     

    *** رشد سهام شرکت های آسیایی و استرالیایی

    با امضای این تفاهم اولین سیگنال های رشد سهام در کشورهای عضو مشاهده شد. سهام صنایع و شرکت های آسیایی و اقیانوسیه در ابتدای هفته جاری تحت تاثیر امضای بزرگ‌ترین توافق تجارت آزاد جهان بین کشورهای آسیایی که دیروز انجام شد، رشد کردند. در بازار ارز نیز، ارزهای آسیایی در مقابل دلار تقویت شد.این رشد ارز ارز ها در مقابل دلار شاید در کوتاه مدت به نفع این کشورها باشد اما به احتمال زیاد چین از این موضوع استقبال نخواهد کرد.

     

    *** سیاست گذاری چین در تقویت یوآن

    اگر بخواهیم به این موضوع اشاره کنیم که چرا چین مایل به تقویت ارزش پول ملی در مقابل دلار نیست باید گفت که قیمت تمام شده کالاهای چینی با افزایش ارزش یوآن در مقابل دلار برای کشورهای مقصد بالا خواهد رفت و عملا این موضوع جذابیت بازار کالایی چین را با مخاطرتی همراه خواهد کرد.اما تقویت ارزش یوآن در مقابل دلار پیام روشنی به آمریکا خواهد داشت و این پیغام چیزی نیست جز تسلط چین بر بازار مالی دنیا. باید منتظر ماند و دید اقدامات دولت بایدن برای مقابله با هجمه بی وقفه چینی ها به بازار آمریکایی ها به چه نتیجه ای ختم می شود.

     

    آرتان پرس

    این مطلب بدون برچسب می باشد.

    ثبت دیدگاه

    دیدگاهها بسته است.