ترامپ علاقه زیادی به خودکفایی در همه چیز دارد ! این موضوع اساس تجارت بین الملل را از پایه و اساس زیر سوال می برد، چرا که طبق نظریه های مدیریتی شرح دهنده اصول تجارت بین الملل در نهایت هر دو طرف معامله سود میکندد زیرا عدم مزین های نسبی موجود در کشور خود را به نوعی با این تبادل از بین می برند . اما بسیار جای تعجب دارد که ترامپ به این موضوع اعتقادی ندارد . زیرا این یک اصل تجارت است نه موضوع سیاسی که بتوان بهانه نداشتن علم و تجربه را برای این فرد مطرح کرد به هر حال موضوعی که اخیرا در آمریکا در بازار فولاد بسیار پر رنگ شده است خبر اعمال محدودیت و تعرفه روی واردات فولاد آمریکا است، هرچند هنوز محقق نشده و در مرحله تحقیق و بررسی قرار دارداما به نگرانیها و تحلیلهای مختلفی در این باره دامن زده است؛ در این باره عنوان میشود کشورهای چین، برزیل، استرالیا، روسیه و کشورهای اروپایی از این تصمیم ترامپ نگران هستند و ممکن است با محقق شدن این خبر اقدامات تلافیجویانهای از سوی این کشورها در حوزه فولاد صورت گیرد و این کشورها را وارد جنگ تجاری کند.
به هر حال این اتفاق بازار جهانی فولاد را آشفته کرد و انتقاد و اعتراض سازمان تجارت جهانی را برانگیخت، در داخل ایالات متحده امریکا هم با مخالفتهایی روبهرو شد. بیشترین مخالفان را صنایعی تشکیل میدادند که مصرفکننده فولاد هستند و کاهش واردات فولاد به امریکا و به دنبال آن افزایش نرخ آن به بالا رفتن بهای محصولات آنها میانجامد. به گزارش صمت به نقل از رویترز تولیدکنندگان امریکایی، شرکتهای انرژی و خردهفروشان وابسته به نرخ ارزان فولاد که از افزایش تعرفه فولاد امریکا تاثیر منفی میپذیرند، در تلاش برای لابی علیه تمایل ترامپ به تحمیل تعرفه بر واردات فولاد هستند و تلاش دارند پیش از اینکه وزارت بازرگانی امریکا تصمیمی بگیرد، بتوانند موضع ترامپ را در این زمینه تغییر دهند
آیا مشابه این تصمیم می توان در تاریخ صنعت مشاهده کرد ؟
تاریخ آمریکا نشان داده که این موضوعات قبلا هم مطرح شده است، بهطوریکه در زمانهای نیکسون یا زمان دونالد ریگان این صحبتها مطرح شده و گویی هدف از طرح این صحبتها این بوده است که طرف مقابل را به پای میز مذاکره بنشانند تا به درجهای از تعامل و تفاهم دست پیدا کنند. سیاستهای دونالد ترامپ کلا منحصربهفرد است، بهعنوان مثال قانون منع مهاجران که وی وضع کرده بود ۵ بار از سوی دادگاه عالی ایالات متحده نقض شد. در رابطه با موضوع اعمال تعرفه روی واردات فولاد آمریکا نیز چنین حالتهایی وجود دارد و رویههایی که جزو اختیارات رئیسجمهوری آمریکا است؛ اما روی آن موضوعات میتوانند اعمال تعرفه کنند؛ ولی با اشراف انجام نمیدهند. در زمان ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش هم روی بحث پرداختهای انتقالی روی محصولات کشاورزی بر خلاف رویه Wto یکسری اقدامات صورت گرفت، در بحث حمایت از شرکتهای آی. تی هم به همین منوال و بر خلاف قوانین Wto عمل کردند که این موضوعات بهصورتهای حقوقی مختلف در سازمان تجارت جهانی مطرح شد. با این حال به نظر نمیآید که این اقدام آمریکا درخصوص «اعمال تعرفه روی واردات فولاد» با یک مطالعه کامل و دقیق انجام شده باشد.
اعمال این محدودیتهای تعرفهای چه اثراتی را در حوزه تجاری فولاد به همراه دارد، میگوید:
سیاستهای آمریکا به هر صورت بهعنوان بزرگترین اقتصاد جهان غیر از بحث حجم اقتصادی این کشور یک تاثیرات سیاستگذاری برای بقیه کشورها دارد؛ به این معنا که وقتی آمریکا اعمال تعرفهاش را بهطور جدی عنوان میکند، بقیه کشورها هم تحریک میشوند که از اعمال تعرفههای مشابه حمایت کنند. در این رابطه کشورها به نوعی وارد یک جنگ تجاری میشوند، گویی هر کشوری در پی این است که بر اساس مزیتی که در صنعتی دارد، حتی اگر مزیت نسبی نداشته باشد از صنعت خودش دفاع کند و این موضوع محدود به فولاد نمیشود و به بقیه عرصهها کشیده میشود. با این حال با توجه به اینکه به هر صورت، چین جزو صادرکنندههای مهم به ایالات متحده نیست تاثیر زیادی هم در بازار نخواهد گذاشت؛ مخصوصا که در حال حاضر بازار فولاد با رشد خوبی در حال حرکت است و به نظر میرسد این سیاست و اعمال تعرفه وارداتی آمریکا روی قیمتهای فولاد اثر نخواهد گذاشت.
آنسوی درگیرهای تجاری حاصل از قراردادن تعرفه فولاد در آمریکا
در کنارهمه مخالفان، تولیدکنندگان فولاد در ایالات متحده مانند «شرکت فولاد ایالات متحده امریکا» و «اِیکِیاستیل» شرکتهایی بهرهمند از اعمال این تعرفه هستند که به این موضوع آنها امکان میدهد نرخ محصولات خود را افزایش دهند. سایر تولیدکنندگان امریکایی و شرکتهای انرژی که مصرفکننده فولاد هستند و مایلند هزینههای خود را کاهش دهند نیز میگویند این تعرفهها برای صنایع آنها هزینهزاست و خردهفروشان نیز نیاز به فولاد ارزان در اشکال گوناگون کسبوکار خود دارند، ؛ برای نمونه در قفسهبندی مغازهها و انبارها. مخالفان طرح میگویند اعمال هرگونه تعرفه از سوی ایالات متحده امریکا میتواند باعث آسیب به صنایع نامربوط شود، چون میتواند دیگر کشورها را به تلافی ترغیب کند و آنها با تحمیل تعرفه بر صادرات خود به امریکا به ویژه در محصولات کشاورزی واکنش نشان میدهند.براساس اعلام سازمان تحلیل اقتصادی در وزارت بازرگانی امریکا، صنعت فولاد این کشور در سال ۲۰۱۵ میلادی (۱۳۹۴ خورشیدی) حدود ۱۴۷ هزار نفر را به استخدام خود درآورده بود و پاسخ مخالفان در مقابل این ارقام این است: تولیدکنندگانی که در کسبوکار خود مصرفکننده فولاد هستند، سالانه حدود ۶/۵ میلیون نفر را به استخدام درمیآورند و صنعت ساختوساز این کشور از حدود ۶/۳ میلیون شغل پشتیبانی میکند. تولیدکنندگان امریکایی بر سر این موضوع بحث دارند که بالا کشیدن هزینههای فولاد از راه اعمال تعرفه بر واردات در نهایت به مصرفکنندگان امریکایی ضربه میزند؛ کسانی که باید پول بیشتری برای خرید اجناس روزمرهای که از فولاد درست میشود بپردازند
جمع بندی :
ترامپ در سخنرانی خود در سازمان ملل تاکید بر بومی سازی تمام تکنولوژی ها و صنایع داشت و از آنجایی که پیش تر به بازار فولاد به شکل استقلال سافته نگاه میکرد و روند قرار دادن تعرفه واردات را ضروری میدانست اگر به این سمت حرکت کند قطعا باید منتظر پاسخ از کشور چین باشد. چرا که دامپینگ فولاد چین در بازار آمریکا شدیدا تحت تاثیر قرار خواهد گرفت . آمریکا برای صنعت فولاد خود و دنیا بازی خطرناکی را آغاز کرده است . این موضوع می تواند زمینه ساز انزوای صنعتی آمریکا در جهان باشد. این درحالی است که تحلیلگران سال ۲۰۱۸ را سال رونق بازار فولاد می دانند . باید ببینیم این تاجر سیاستمدارنما چه تصمیمی برای نقشه راه فولاد جهان در سال ۲۰۱۸ خواهد گرفت…
آرتان پرس
کارگاه تحلیل بورس فولاد
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه