سه شنبه, ۲۹ آبان , ۱۴۰۳ 18 جماد أول 1446 Tuesday, 19 November , 2024 ساعت ×
  • گاه‌شمار تاریخ خورشیدی

    دی ۱۳۹۹
    ش ی د س چ پ ج
    « آذر   بهمن »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
  • × کاربر گرامی! قیمت محصولات فولادی بروز رسانی شد مشاهده قیمت ها

    بررسی پیامدهای مثبت و منفی شیوه نامه جدید فولادی

    شناسه : 37515 07 دی 1399 - 12:04
    شاید بتوان ادعا کرد که بزرگترین چشم اندازهای مثبت اجرای شیوه نامه ی تنظیم بازار فولاد در مواردی همچون تنظیم بازار داخلی، تقویت صادرات، حذف دلالان و واسطه‌ها، متعادل کردن سود در کل زنجیره فولاد و فروش محصول در بازار با افزایش قیمت منطقی باشد. اما متاسفانه این موضوع فقط یک روی سکه ی اجرای شیوه نامه با قیمت های جدید است. متاسفانه در هیچ برهه زمانی اراده واقعی در جهت حمایت از نظام توزیعی و اصلاح امور آن دیده نشده است.
    بررسی پیامدهای مثبت و منفی شیوه نامه جدید فولادی
    پ
    پ

    اجرای شیوه نامه جدید تنظیم بازار فولاد مدت هاست که به صورت تئوریک در بازار فولاد مطرح می شد و برای آن مزایای فراوانی مطرح شده است. در شرایط فعلی و با گذشت یکماه از اجرای رسمی این شیوه نامه در بازار فولاد به پیامدهای مثبت و منفی اجرای شیوه نامه خواهیم پرداخت.لطفا تا انتها همراه آرتان پرس باشید.

     

    *** بزرگترین چشم اندازهای مثبت اجرای شیوه نامه ی تنظیم بازار فولاد

    شاید بتوان ادعا کرد که بزرگترین چشم اندازهای مثبت اجرای شیوه نامه ی تنظیم بازار فولاد در مواردی همچون تنظیم بازار داخلی، تقویت صادرات، حذف دلالان و واسطه‌ها، متعادل کردن سود در کل زنجیره فولاد و فروش محصول در بازار با افزایش قیمت منطقی باشد. اما متاسفانه این موضوع فقط یک روی سکه ی اجرای شیوه نامه با قیمت های جدید است. متاسفانه در هیچ برهه زمانی اراده واقعی در جهت حمایت از نظام توزیعی و اصلاح امور آن دیده نشده است.

    در شیوه نامه جدید قیمت گذاری فولاد جای خالی مبادی قانون گذار حس می شود و این موضوع اجرای پیوسته ی آن را با مشکل همراه خواهد کرد. تدوین شیوه نامه‌ای بدون در نظر گرفته شدن جایگاه قانونی اتحادیه ها و هزاران واحد صنفی در نظام توزیع مسئله ای است که می توان به عنوان بزرگترین چالش و خلاء شیوه نامه قیمت گذاری جدید از آن یاد برد.

     

    *** همسان سازی قیمت های صادراتی و قیمت های داخلی در شیوه نامه فولاد

    بازار فولاد در شرایطی قرار دارد که همسان سازی قیمت های صادراتی و قیمت های داخلی و قیمت گذاری سایر محصولات فولادی بر پایه شمش سبب شده است که سرمایه گذاری و خرید محصولات فولادی از بورس کالا طی ۸ روز آتی، سودآورترن کسب و کار در شرایط فعلی بازار های داخلی باشد. این سو به قدری جذاب است که وابسته به نوع محصول خریداری شده در بورس کالا تا سقف ۲۶ درصدی به صورت کاملا تضمینی به سرمایه دار سود تعلق می گیرد. در بازار فولاد ایران این شرایط کمتر اتفاق افتاده است.

    اگر موضوع تخفیف ۲۰ درصدی در قیمت پایه که بخشی از ضریب ۸۰ درصدی در شیوه نامه هست را به این سود تضمینی اضافه کنیم شاهد رشد سرمایه ها در بورس کالا هستیم. حال این سوال مطرح می شود که این سود حاصل از سرمایه گذاری به بازار فشار وارد می کند یا عملا سبب تثبیت بازارهای فولادی خواهد شد. حواب این سوال به بحث عرضه و تقاضا بر می گردد. اگر عرضه ها متوقف شود و ضرفا به سمت احتکار و نگهداشت کالای فولادی ختم شود این نتیجه به دست می آید که شیوه نامه قیمت گذاری مسیر را برای سفته بازی هموار کرده است.

     

    *** شیوه نامه ای درست در زمانی اشتباه

    موضوعی که در خصوص اجرای شیوه نامه با انتقاداتی همراه بوده این موضوع است که یک شیوه نامه درست در زمانی اشتباه به اجرا درآمده است. اجرای این شیوه‌نامه در اسرع وقت می تواند کمک کند تا به مرور زمان، هم‌زمان با اجرا، با دریافت پیشنهادات شخصیت های حقیقی، حقوقی و تشکل‌های مختلف زنجیره نسبت به رفع نواقص آن اقدام شود. اما مسئله این است که باید این شیوه نامه هر چه زودتر به اجرا در می آمد. چرا که در شرایط سابق همه فعالان زنجیره سردرگم بودند.

    موضوع قابل تامل در خصوص شیوه نامه جدید قیمت گذاری نزدیک شدن قیمت های بازار به قیمت های واقعی و حذف رانت های بالقوه در بازار فولاد ایران است. همواره این مناقشه در بازار فولاد وجود داشت که قیمت محصولات پایین دست که از سامانه ی کدال قیمت گذاری میشد همواره با این اعتراض همراه بودنه که قیمت ها شرایط زیان دهی را برای این مجموعه فراهم می آوردند.

     

    *** قیمت های واقعی محصولات بالادستی در شیوه نامه فولاد

    شیوه‌نامه کنونی سبب می‌شود که قیمت‌های محصولات بالادستی به قیمت‌های واقعی نزدیک‌تر شود. با توجه به تعریف انجام شده در شیوه‌نامه که با حفظ تخفیف مربوطه نسبت به فروش محصولات اقدام شود، همین تخفیف هم به صورت دیگری برای فروش محصولات فولادی به نوردکاران مطرح شده، اما در مجموع زمان نیاز است تا شیوه نامه پس از اجرایی‌شدن به تدریج همه مسائل و مشکلات احتمالی آن که برخی تولیدکنندگان زنجیره مطرح می‌کنند، رفع شود.

    تحلیل گرانی همچون دکتر حعفری طهرانی در خصوص چشم انداز این شیوه نامه قیمت فولاد ابراز امیدواری کرده است و نظر خود را اینگونه اعلام کرده است که این شیوه‌نامه به صورت کاملا عملی و اجرایی، باید طوری عملیاتی شود که همه تولیدکنندگان زنجیره فولاد منتفع شده و راضی باشند و بتوانند به فعالیت هایشان بیش از پیش ادامه دهند. لذا تا وقتی که قیمت ها در تمامی زنجیره فولاد همراستا نشوند این شیوه نامه با مشکلات و چلش هایی همراه است.

    با بررسی قیمت های پایه در شیوه نامه می توان این موضوع را دریافت که خطای کارشناسی قابل توجهی در جدول قیمت پایه شیوه نامه فولاد وجود داشته، به گونه ای که قیمت پایه فروش محصولات فولادی بعضا تا ۴۱% تخفیف نسبت به قیمت جهانی در نظر گرفته می شود که رانت زیادی از سوی تولیدکنندگان به خریداران منتقل کرده و محرک تقاضای کاذب و افت صادرات بوده و لازم است قیمت های ماهانه سریعا به هفتگی اصلاح شود

     

    *** اصلاحات مورد نیاز در شیوه نامه

    شیوه نامه ی قیمت گذاری باید با اصلاحاتی همراه شود که مسیر صادرات را تقویت کند. اما متاسفانه با اشتباه کارشناسی در قیمت های پایه در روزهای آتی شاهد تقاضای کاذب داخلی و افت صادارات فولاد خواهیم بود. بهتر است تصمیماتی اتخاذ شود که صنعت فولاد به سمت صادرات هدایت شده و در تنظیم بازار داخل بستری برای تولیدکننده و مصرف کننده فراهم شود تا محصول با قیمت مناسب در بازار عرضه شود.

    چشم انداز فولاد ایران در بین کشورهای منطقه در بهترین شرایط قرار دارد و شرایط فعلی به شدت نیازمند یک نیروی محرکه برای صادرات بیشتر است. نباید با تصمیماتی بروکراتیک جلوی پیشرفت صادرات مقاطع فولادی گرفته شود. در حدود ۱۱ ماه گذشته فولاد کشور با نرخ ۱۳ درصد رشد مواجه بوده که در بازار جهانی بالاترین نرخ رشد است.

     

    *** کاهش قیمت محصولات فولادی در راه است؟

    با رشد قیمت ها بسیاری از مصرف کنندگان و سرمایه گذاران بورس کالا به دنبال فرصتی هستند که با تعدیل قیمت ها اقدام به خرید کنند. ولی با اشتباهی که در قیمت گذاری نرخ پایه صورت گرفته شاهد رشد تقاضا هستیم و به احتمال زیاد این مسیر مدتی زمان برای اصلاح نیاز دارد. ممکن است برخی به اشتباه در صف انتظار برای کاهش بیشتر قیمت ها در سمت خرید نشسته باشند

    از انجاییکه فعلا بنا بر شواهد موجود، عزم وزارت صمت در پیشبرد اهداف این شیوه نامه جدید تنظیم بازار فولاد کشور استوار گردیده است؛ توصیه می شود که در کف قیمت های روزانه اقدام به خرید کنند و منتظر کاهش قیمت های بیش تری نباشند.این موضوع می تواند انتظارات تورمی در بازار آهن و فولاد را تعدیل کند و به اجرای استوارتر شیوه نامه قیمت گذاری فولاد کمک شایانی کند.

    به احتمال زیاد اجرای پیوسته شیوه نامه قیمت گذاری فولاد باعث اصلاح قیمت ها در بخش سنگ آهن شود پیش بینی می شود که به جای آنکه سقف قیمت ها ۵۰ درصد نرخ های جهانی در نظر گرفته شود کف قیمتی ۸۰ درصد این نرخ ها در نظر گرفته شود. لذا با وجو رشد بی سابقه ی قیمت سنگ آهن شاهد افت قیمت سنگ آهن در داخل خواهیم بود تا قدری به زنجیره ی  پایین دست فولاد فرصت برای تولید داده شود.

    این مطلب بدون برچسب می باشد.

    ثبت دیدگاه

    دیدگاهها بسته است.