واکسن ها معمولاً قبل از رسیدن به کلینیک و استفاده بالینی به سال ها تحقیق و آزمایش نیاز دارند ، اما دانشمندان در حال رقابت در خصوص تولید بهترین واکسن با بهترین اثرپذیری هستن. به احتمال زیاد برای تولید واکسن قطعی ویروس کرونا تا سال آینده زمان نیاز است. محققان در حال آزمایش ۵۷ واکسن در آزمایشات بالینی بر روی انسان هستند و حداقل ۸۷ واکسن پیش بالینی در حیوانات تحت تحقیق فعال و مستمر قرار گرفته است. در این یادداشت به آخرین دستاوردهای تولید واکسن کرونا در ایران و جهان خواهیم پرداخت. لطفا همراه آرتان پرس باشید.
*** زمزمه های تولید واکسن ویروس کرونا در ابتدای سال میلادی
کار ساخت واکسن در ژانویه سال جاری با رمزگشایی ژن سارس-کوید آغاز شد. اولین آزمایشات ایمنی واکسن بر روی انسان در ماه مارس آغاز شد و اکنون ۱۳ آزمایش به مراحل نهایی آزمایش رسیده اند. برخی از این آزمایشات با شکست روبرو شده اند و برخی دیگر ممکن است بدون نتیجه مشخص فرایند پروژه ساخت واکسن را رها کرده و پروژه را متوقف نمایند. اما چند واکسن ممکن است در تحریک سیستم ایمنی بدن برای تولید آنتی بادی موثر علیه ویروس موفق شوند؟
این پرسش برای بسیار از صنایع پاسخی حیاتی دارد که در این تحلیل به آخرین عملکرد این واکسن ها خواهیم پرداخت.در اینجا وضعیت کلیه واکسن هایی که به آزمایش در انسان رسیده اند ، همراه با مجموعه واکسن های امیدوار کننده ای است که هنوز در حیوانات آزمایش می شوند اشاره خواهد شد.
*** تلاش برای ساخت واکسن کرونا اقتصادی
در حال حاضر ویژگی کلی واکسن هایی که با هزینه های مقرون به صرفه تولید شده اند و در صف مجوز برای تولید انبوه هستند گرچه این واکسن ها به طور بالقوه ممکن است از عفونت جلوگیری کنند اما نمی توانند بیماری کرونا را به صورت کامل و قطعی درمان کنند. دانشمندان واکسن جدیدی را روی سلول ها آزمایش می کنند و سپس آن را به حیواناتی مانند موش یا میمون می دهند تا ببینند آیا این یک پاسخ ایمنی ایجاد می کند یا خیر.
در حال حاضر تلاش های جامعه جهانی منتج به ۸۷ واکسن پیش بالینی شده که در حال توسعه فعال و منتظر تایید سزامان غذا و دارو هستند. عملا کرونا برای شرکت های داروسازی آمریکا، چین، آلمان، فرانسه به یک رقابت شدید و تنگاتنگی تبدیل شده که هر کشور سریع تر به پاسخ این مسئله دست یابد سود های دلاری سنگینی را از آن خود خواهد کرد.
*** فازهای اصلی تایید واکسن ویروس کرونا
در فاز ۱ آزمایشات ایمنی دانشمندان برای آزمایش ایمنی و دوز و همچنین تأیید تحریک سیستم ایمنی ، واکسن را به تعداد کمی از افراد می دهند. در مرحله ۲ آزمایشات گسترده ای صورت می گیرد به این صورت که دانشمندان این واکسن را به صدها نفر تقسیم شده به گروه های مختلف مانند کودکان و افراد مسن می دهند تا ببینند آیا واکسن در آنها نتایج متفاوتی ایجاد کرده است یا خیر.
این آزمایشات بیشتر ایمنی و توانایی واکسن را در تحریک سیستم ایمنی بدن آزمایش می کنند. در فاز سوم دانشمندان این واکسن را به هزاران نفر می دهند و در مقایسه با داوطلبانی که داروهای مشابه یا واکسن های مشابه را دریافت کرده اند ، منتظر می مانند تا چه تعداد مبتلا شوند. این آزمایشات می تواند تعیین کند که آیا واکسن از ویروس کرونا محافظت می کند یا خیر.
در ماه ژوئن ، F.D.A. به سازندگان واکسن توصیه کرد که تمرکز را بر شواهدی قرار دهند که نشان می دهد واکسن می تواند حداقل از ۵۰ درصد از کسانی که آن را دریافت می کنند محافظت کند. علاوه بر این ، آزمایشات فاز ۳ به اندازه کافی بزرگ هستند که شواهدی از عوارض جانبی نسبتاً نادر را که ممکن است در مطالعات قبلی از دست رفته باشد ، نشان می دهد.
*** تلاش چین و روسیه برای دور زدن فاز سوم واکسن کرونا
چین و روسیه واکسن ها را بدون انتظار برای نتایج آزمایشات فاز ۳ تصویب کرده اند و عملا شروع تست بالینی در کل جامعه را آغاز کرده اند. کارشناسان می گویند این روند عجولانه خطرات جدی دارد.تنظیم کنندگان و افرادی که تاثیر واکسن ها را به صورت لحظه ای رصد می کنند، در هر کشور نتایج آزمایش را بررسی می کنند و تصمیم می گیرند که واکسن را تأیید کنند یا خیر.
در طی همه گیری ، ممکن است واکسن قبل از تأیید رسمی ، مجوز استفاده اضطراری را دریافت کند. هنگامی که واکسن مجوز گرفت ، محققان همچنان از افرادی که این واکسن را دریافت می کنند نظارت می کنند تا از ایمن و موثر بودن واکسن اطمینان حاصل کنند. یکی از راه های تسریع در تولید واکسن ترکیب فازها است. بعضی از واکسن های ویروس کرونا اکنون در مرحله آزمایش ۱/۲ قرار دارند ، به عنوان مثال ، در آنها برای اولین بار روی صدها نفر آزمایش می شود.
*** آخرین دستاورد های ایران برای تولید واکسن ویروس کرونا
تولید واکسن در ایران از اولین روزهای همه گیری ویروس کرونا شروع شد و با وجود تحریم ها، محققان ایرانی از همان نخستین روزهای شیوع بیماری ناشناخته و مهلک کرونا بیکار ننشستند ، تلاش های خود را برای ساخت واکسن کووید ۱۹ آغاز کرده اند. ایران مراحل تست واکسن های حیوانی را پشت سر گذاشته و پس از دو هفته در انتظار مجوز تست های انسانی است. نخستین نمونه واکسن نوترکیب نسل جدید علیه ویروس کرونا از اواخر مهر ماه وارد مراحل تست اولیه شده است که انتظار می روند مراحل تست های بالینی آن تا اواخر بهمن ماه به نتایج خود برسد.
به احتمال زیاد اگر مراحل تولید واکسن به صورت خطی پیش بروند و عدم قطعیتی به وجود نیایید و جواب تست ها موفقیت آمیز باشد تا پایان سال جاری نسخه ایرانی واکسن ویروس کرونا تولید اولیه خود را پشت سر بگذارد و عملا در بهار سال آینده مجوز تولید انبوه آن صادر شود.
*** پیشرفت قابل توجه در تولید واکسن ؛ باوجود تحریم های اقتصادی
در شرایط فعلی و با وجود تمامی تحریم های اقتصادی و بین المللی ایران دوش به دوش کشورهای پیشرفته در حال انجام مطالعات و تست های بالینی و آزایشگاهی واکسن بومی کروناست. در صورتی که نتایج مطالعات فعلی به موفقیت طی شود پیش بینی می شود که واکسن ایرانی تولید شده با قیمت بسیار مناسب ۶ تا ۱۰ دلار عرضه می شود. این قیمت در مقایسه با مشابه خارجی خود که در کشورهای آلمان و آمریکا تولید شده است بسیار مناسب است که می تواند توجه سایر کشورها را در صورت اثبات نتایج بالینی به خود جلب کند.
از آنجایی که تاثیرگذاری واکسن باید در طیف وسیعی از افراد تست شود و مدت زمان نسبتا طولانی مقاومت در برابر بیماری ایجاد کند لذا نمی توان با موفقیت های مقطعی نسخه ی نهایی را صادر کرد.لذا ایران در این زمینه صبور عمل کرده و نتایح مقطعی را رسانه ای نکرده است. پیش بینی می شود که با اتمام موج سوم کرونا در ایران در اواخر زمستان بتوان در خصوص نتیجه نهایی واکسن بومی ایران اظهار نظر کرد.
*** اخرین خبرها از واکسن کرونا مدرنا
در تاریخ ۳۰ نوامبر ، شرکت مدرنا مستقر در بوستون اعلام کرد که کمتر از یک سال پس از شروع اولین آزمایش بالینی برای واکسن ویروس کرونا ، به سازمان غذا و دارو درخواست مجوز استفاده اضطراری را داده اند. این دومین برنامه است که فقط دو هفته پس از Pfizer و BioNTech ارائه می شود. اگر Moderna مجوز را دریافت کند ، اولین تزریق واکسن آن می تواند از ۲۱ دسامبر آغاز شود. این خبر اولین تکانه های ریزش قیمت طلا و تضعیف ارزهای دیجیتال را به همراه داشت و خبر کشف واکسن به شدت بر بازارهای اقتصادی تاثیر گذاشت.
*** شباهت های ساختاری واکسن های پیشرو
مانند Pfizer و BioNTech ، Moderna واکسن منشا خود را از یک مولکول ژنتیکی به نام RNA پیام رسان (mRNA) تامین کرده است. در سال های اخیر ، این شرکت واکسن mRNA را برای تعدادی بیماری آزمایش کرده است ، اما هنوز واکسن های آن را به بازار عرضه نکرده اند. این شرکت همچنین دستورالعمل های ژنتیکی برای ساخت پروتئین ویروس کرونا را به صورت علنی اعلام کرده که به رشد تولید سایر واکسن ها کمک شایانی کرده است.
دولت ایالات متحده تلاش های Moderna را با پشتیبانی تقریباً ۱ میلیارد دلاری راهبری کرده که جز یکی از پر هزینه ترین پروژه های دارویی دنیا محسوب می شود. در ماه مارس ، دانشمندان این شرکت اولین کسانی بودند که واکسن Covid-19 را در آزمایشات انسانی قرار دادند. پس از آنکه نتایج این مطالعات امیدوار کننده بود ، آزمایش مرحله ۳ روی ۳۰،۰۰۰ داوطلب از ۲۷ جولای آغاز شد.
*** عدم توجیه اقتصادی در تولید انبوه واکسن مدرنا
از نظر تجاری ، Moderna در ماه ژوئیه مجوز اختراع ثبت شده بر سر برخی از فناوری های واکسن خود را از دست داد. ماه بعد ، این شرکت اظهار داشت که نمی توان اطمینان داشت که برای اولین بار اختراعات ادعا شده در خصوص واکسن ویروس کرونا را بتوان به رسمیت شناخت. در همین حال ، این شرکت با چندین کشور برای تأمین واکسن در صورت تأیید معاملات خود را انجام داده است.
در ۱۱ اوت ، اگر ایمن و موثر بودن واکسن مورد تایید باشد ، دولت ایالات متحده ۱٫۵ میلیارد دلار در ازای ۱۰۰ میلیون دوز اضافی به این شرکت اعطا کرد. در تاریخ ۲۵ نوامبر ، این شرکت با کمیسیون اروپا به توافق رسید تا حداکثر ۱۶۰ میلیون دوز را تأمین کند. معاملات مدرن با کانادا ، ژاپن و قطر معاملات مشابهی انجام داده است.
در تاریخ ۹ نوامبر ، Pfizer مستقر در نیویورک و شرکت آلمانی BioNTech با ارائه داده های اولیه نشان دادند که واکسن ویروس کرونای تولید این شرکت بیش از ۹۰ درصد موثر است ، این موضوع برای اولین بار با این دقت تایید می شد و در حال حاضر یک آمار تاریخی در مطالعات واکسن ویروس کرونا محسوب می شود. این اولین باری بود که کسی چنین شواهدی را پیدا می کرد. یک هفته بعد ، Moderna یافته های مشابه را با یک واکسن مشابه گزارش کرد.
*** دستاوردهای واکسن فایرز
در ماه مه Pfizer و BioNTech آزمایش فاز ۱/۲ را روی دو نسخه از واکسن mRNA آغاز کردند. آنها دریافتند که هر دو نسخه باعث می شود داوطلبان آنتی بادی علیه SARS-CoV-2 و همچنین سلول های ایمنی به نام سلول های T تولید کنند که به ویروس پاسخ می دهند. آنها دریافتند که یک نسخه به نام BNT162b2 عوارض جانبی قابل توجهی کمتر مانند تب و خستگی ایجاد می کند و بنابراین آنها آن را برای انتقال به آزمایشات فاز ۲/۳ انتخاب کردند.
در تاریخ ۲۷ ژوئیه ، شرکت ها از آغاز آزمایش فاز ۲/۳ با حضور ۳۰،۰۰۰ داوطلب در ایالات متحده و سایر کشورها از جمله آرژانتین ، برزیل و آلمان خبر دادند. در یک مطالعه موقت ، شرکت ها گزارش دادند که داوطلبان پس از دریافت اولین دوز ، عوارض جانبی خفیف تا متوسط را تجربه می کنند. در ۱۲ سپتامبر ، Pfizer و BioNTech اعلام کردند که به دنبال گسترش مطالعات بالینی خود در ایالات متحده به ۴۳۰۰۰ شرکت کننده هستند. ماه بعد ، آنها مجوز آزمایش واکسن را روی کودکان ۱۲ ساله دریافت کردند
*** رضایت بخشی نتایج انسانی واکسن فایرز
در ماه سپتامبر ، دکتر آلبرت بورلا ، مدیر اجرایی Pfizer ، گفت که آزمایش فاز ۳ به محض ورود به ماه اکتبر به اندازه کافی نتایج رضایت بخشی به همراه داشته است. Pfizer و BioNTech نتیجه گرفتند که این واکسن ۹۵ درصد موثر است. در بین افراد بالای ۶۵ سال که اغلب پاسخ ضعیفی به واکسن ها دارند ، ۹۴ درصد موثر بود. علاوه بر این ، این آزمایش هیچ عارضه جانبی جدی نداشته است. در تاریخ ۲۰ نوامبر ، این شرکت درخواستی را برای مجوز استفاده اضطراری ارسال کرد. انتظار می رود سازمان غذا و دارو چندین هفته طول بکشد تا برنامه را بررسی کند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه