پنجشنبه, ۲۹ آذر , ۱۴۰۳ 18 جماد ثاني 1446 Thursday, 19 December , 2024 ساعت ×
  • گاه‌شمار تاریخ خورشیدی

    مهر ۱۳۹۹
    ش ی د س چ پ ج
    « شهریور   آبان »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
  • × کاربر گرامی! قیمت محصولات فولادی بروز رسانی شد مشاهده قیمت ها
    تحلیل اقتصادی:

    چین برنده اقتصاد در عصر کرونا

    شناسه : 32142 20 مهر 1399 - 12:23
    کشورهای صنعتی بزرگی در دنیا به واسطه شیوع ویرورس کرونا وارد فاز تعطیلی شدند و اقتصاد آنها سال ها زمان نیاز دارد تا به حالت عادی برگشته و زیان های اقتصادی این بحران زیستی را جبران نماید.
    چین برنده اقتصاد در عصر کرونا
    پ
    پ

    از زمان شروع ویروس کرونا در سراسر جهان در اوایل سال جاری ، چین به اولین اقتصاد بزرگ تبدیل شده است که توانسته برای اولیت بار روند رشد خدا را از سر بگیرید. کشورهای صنعتی بزرگی در دنیا به واسطه شیوع ویرورس کرونا وارد فاز تعطیلی شدند و اقتصاد آنها سال ها زمان نیاز دارد تا به حالت عادی برگشته و زیان های اقتصادی این بحران زیستی را جبران نماید.

     

    *** عملکرد دولت چین در رویارویی با کرونا

    برای مهار شیوع ویروس ، دولت چین در ۲۳ ژانویه سال ۲۰۲۰ قرنطیه بسیار سنگینی را در شهر ووهان ، مرکز کانون کرونا و سایر شهرهای استان هوبئی وضع کرد و با قوانین سخت گیرانه تمامی راه های شیوع گسترده بیماری در کل کشور چین را مهار کرد. به زودی و پس از گذشت کوتاه ترین زمان ممکن قواننین سختگیرانه ای در سراسر کشور اتفاق افتاد. بسیاری از کارخانه ها در ماه فوریه بسته بودند و این موضوع در کوتاه مدت منجر به افت شاخص تولید خرید (PMI) شد.

    تعطیل شدن “کارخانه جهان” زنجیره تأمین جهانی ، به ویژه تولید خودرو را به شدت مختل کرده بود. در مارس ۲۰۲۰ ، تعداد کمی از بخش های صنعتی این کشور رشد مثبت تولید را گزارش کردند که این رشد مثبت به دلیل عملکرد خوب آنها پیش از وقوع همه گیری ویروس کرونا بود. بخش داروسازی افزایش تولید را به ثبت رساند که بیشتر ناشی از تقاضای جهانی برای تجهیزات پزشکی حیاتی بود. چین بیش از هفت میلیارد یوان ماسک صورت صادر کرده است و از این نظر نیز توانست پویایی بخش اقتصاد خود را کمی حفظ کند.

     

    *** اوضاع اقتصادی نابسامان در بخش خدمات

    جدا از صنعت تولید ، تعطیلی طولانی مدت کسب و کارها و فعالیت های اقتصادی باعث خسارات قابل توجهی در بخش های مختلف در چین شده بود. بخش خدمات جهانگردی این کشور تحت تأثیر کاهش شدید فروش بلیط پرواز و میزان اشغال هتل ها قرار گرفت. بازار گردشگری داخلی این کشور پیش بینی می کند که در پایان سال ۲۰۲۰ تنها ۲۰ درصد درآمد سال قبل برای این صنعت تحقق یابد. کارشناسان صنعت پیش بینی کرده اند که صنعت جهانگردی جهانی می تواند تا پایان سال جاری حدود ۲٫۵ تریلیون دلار آمریکا ضرر متحمل شود.

     

    *** مهار ویروس کرونا در اقتصاد چین

    روز پنجشنبه هفته گذشته ، مقامات چین اعلام کردند که اقتصاد آن ۳٫۲٪ نسبت به سال قبل در سه ماهه دوم رشد کرده است ، زیرا مقامات از یک کارزار تهاجمی برای ریشه کن کردن ویروس در مرزهای کشور بهره گرفتند که این موضوع در واقعیت نیز پیاده سازی و عملیاتی شد و توانست فعالیت های اقتصادی این کشور در بنادر، مرزها، گمرکات را فعال نگه داشته و کارخانجات صنعتی بدون محدودیت های ناشی از این بحران زیستی به فعلیت خود ادامه دهند و روند صادرات و واردات کشور به بهترین نحو ممکن پیگیری شده و ارز آوری و سرمایه گذاری خارجی سرمایه داران چینی بعد از گذشت چهار ماه از اعمال محدودیت ها از سر گرفته شد و زمینه را برای مثبت کردن شاخص رشد اقتصادی هموار کرد.

    بر اساس داده های منتشر شده ، توسط اداره ملی آمار پکن ، رشد سه ماهه دوم تولید ناخالص داخلی چین ۱۱٫۵ درصد رشد نسبت به سه ماه مشابه سال قبل را نشان می دهد. در کل شش ماه اول سال ، اقتصاد چین در مقایسه با نیمه اول سال ۲۰۱۹ فقط ۱٫۶٪ منقبض شده است که این موضوع برای کشوری که برای اولین بار با بحران کرونا رو به رو شد بسیار ناچیز و ایده آل به نظر می رسد.

     

    *** رشد شاخص اقتصادی چین

    رقم رشد سه ماهه دوم برآورد اقتصاددانان برای رشد شاخص اقتصادی این کشور چیزی نزدیک به ۲٫۶ درصدی را پشت سر گذاشت و در انتهای طیف گسترده ای از پیش بینی ها قرار داشت چرا که نظرات تحلیلگران بسیار از آیتم های پنهان در سیاستگذاری اقتصاد چین را شال نمی شد و این مسئله ای هست که چینی ها را در گسترش و همه گیری بیماری کرونا محکوم کرده و هیچوقت پاسخی به این سناریو از طرف چینی دریافت نشده است .

    با همه این شرایط تحلیل گران میزان رکود اقتصادی چین را از انقباض و افت ۳٫۱٪ به رشد ۳٫۵٪ در محاسبات خود تغییر دادند چرا که واقعیت های کنترل کرونا در چین در خروجی های تولیدی و صنعتی این کشور محسوس و قابل رصد است.پکن در مواجه با کرونا بسیار قوی عمل کرد و در اوایل سال و در سه ماه اول سار جاری  رکود تاریخی ۶٫۸ درصدی را در کارنامه خود ثبت کرد که ادامه این روند قروپاشی اقتصاد تولیدی این کشور را در پی داشت این موضوع دقیقا صادف با زمانی بود که پکن کشور را در اواخر ژانویه تعطیل کرد ، زیرا ویروس کرونا از شهر ووهان به سراسر چین گسترش یافته بود.

     

    ***ارزیابی شاخص مشاغل در اقتصاد چین

    یک بررسی مستقل از بیش از ۳۳۰۰ شغل  در این کشور بین بازه زمانی ۱۳ اوت و ۱۲ سپتامبر نشان می دهد که داستان رشد اقتصادی در تمامی بخش ها و استان های این کشور به جریان افتاده و بعضا استقرار یافته و روند رشد به شکلی پایدار در حال افزایش است . در مناطق ساحلی این کشور که نبض اقتصاد چین محسوب می شود جریان سرمایه ها با قدرت بیشتری شکل گرفته و نرخ بیکاری این مناطق روند کاهشی را طی می کند.

    برای شرکت های بزرگ  و کمپانی های چند ملیتی فعال در این نواحی و کسانی که در مناطق بزرگی در اطراف ۳ ساحل احاطه کننده شانگهای و پکن و همچنین گوانگدونگ فعالیت اقتصادی انجام می دهند تمامی شاخص های رشد و بهره وری اقتصادی قابل رصد بوده و نگرانی ها از تعطیلی گمرکات و قطع زنحیره تامین کالاهای اساسی نظیر مواد معدنی خام، فولاد و سنگ آهن به حداقل خود رسیده است. لازم به توضیح است که این بخش از چین میزبان بهترین و صنعتی ترین کارخانجات چین است و ادامه روند اوضاع خوب در این مناطق به رشد هر چه بیشتر شاخص اقتصادی چین کمک خواهد کرد.

     

    *** بهبود اوضاع اقتصادی پکن

    این چهره عمومی روایت بهبود اوضاع اقتصادی پکن است. در بقیه بخش های چین که تعداد زیادی شرکت و کارخانه را در خود جای داده اوضاع رو به سامان است ولی شاخص های قطعی از رشد انها دریافت نشده. اما همین بس که بسیار از کمپانی ها از دریافت وام های جبران ضرر و زیان ناشی از تعدیل نیرو و تعطیلی های اوایل سال میلادی استفاده نمی کنند زیرا این طور برداشت می شود که نقدینگی موجود در کارخانجات به میزانی هست که کارخانه نیاز به استقراض دولتی نداشته باشد.

    با وجود اینکه شرکت های خارج از هسته بسیار کمتر از همتایان خود درآمد ، فروش دارند ، اما سرمایه گذاری و وام کمتری را دریافت می کنند که این نشان دهنده استقلال نسبی شرکت های کوچک و متوسط در چین است و به احتمال زیاد در ماه های اتی روند رو به رشد این کارخانه ها از سر گرفته خواهد شد.

    بر اساس این تحقیق ، اشتغال که از اولویت های دولت مرکزی چین است ، در سه ماهه سوم شاهد پیشرفت گسترده ای بوده است. در گزارش های رسمی  اخبار صنعتی چین آمده است که بخش تولید سریع ترین دستاورد را در استخدام ها به خود اختصاص داده است ، در حالی که خرده فروشی بیشترین بهبود را در حجم فروش و قیمت ها داشته است.

     

    *** ارزیابی بلومبرگ از رشد اقتصاد چین

    نشریه بلومبرگ در یادداشت خود تحلیل کرده است که کشورهایی که به بهترین روش شیوع ویروس کرونا را کنترل می کنند لزوماً در ایجاد تحول اقتصادی و کسب مزایای اقتصادی بهره ی کافی ندارند. اما یک غول اقتصادی این موفقیت را داشته است و احتمالاً موفقیت آن سال ها طنین انداز خواهد بود و این غول بزرگ کشور چین است.

    در بین اعضای گروه ۲۰ ، که شامل بیست کشور با قدرتمندترین اقتصاد جهان هستند ، فقط چین در اوایل سه ماهه دوم سال ۲۰۲۰ از روند کاهشی در نرخ ابتلا به کرونا را ثبت کرد و هیچوقت این روند به سوی افزایشی شدن گام برنداشت برعکس ، در ایالات متحده و اروپا ، جایی که ویروس بعداً وارد خاک این کشورها شد ، بهبودها با سرعت کمتری انجام شدند و در حال حاضر کنترل شرایط با چالش های فراوانی همراه شده که بخشی از اقتصاد این کشورها را به خود مشغول کرده است. در حال حاضر، چین تنها عضو «گروه ۲۰» است که توانسته با بروز عملکردی قدرتمند، پیش‌بینی مثبتی از چشم‌انداز رشد تولیدناخالص‌داخلی و تولیدات صنعتی خود داشته باشد.

     

    *** تاثیر چین در کارزار انتخاباتی آمریکا

    در حالی که تمامی اقتصادهای دنیا از جمله اقتصاد بیست کشور قدرتمند دنیا در سال جاری منفی بوده یا رشد اقتصادی بسیار ناچیزی را به ثبت رسانده، اما اقتصاد چین توانسته برای سی و سومین سال متوالی روند مثبت خود را حفظ کند و از عوامل تهدید بیرونی متاثر نشود. این موضوع برای اقتصاد آمریکا و مسائل سیاسی آن خبر خوبی نیست و حضور چینی ها در کارزارهای انتخاباتی دموکرات ها می تواند برای دولت ترامپ که این روزها با چالش های فراوانی دست و پنجه نرم می کند خبر خوشایندی نباشد.

    حتی کشورهای کوچکتری نظیر تایوان و نیوزیلند که عملکرد بهتر و بعضا راحت تری برای کنترل ویروس کرونا داشتند در مقایس با شاحص های اقتصادی چین وضعیت بهتری ندارد و در نتوانستند اوضاع اقتصاد کلان خود را از چین بهتر کنند و با خلق مزیت رقابتی بخشی از بازار صادراتی چین را برای خود کسب کنند.

     

    آرتان پرس

    این مطلب بدون برچسب می باشد.

    ثبت دیدگاه

    دیدگاهها بسته است.