با توجه به اینکه دولت یازدهم درصدد جلوگیری از خام فروشی در چهار سال گذشته برنامه های زیادی را اجرا کرد. شاهد فرآوری سنگ آهن در مقیاس بالا در این دولت بودیم. ظرفیت تولید کنسانتره سنگآهن در کشور در دولت یازدهم ۵۴ درصد افزایش یافته است و این رشد مقدمه ای برای ایجاد ارزش افزوده بخش معدن کشور است. در سال گذشته، رقم صادرات مواد و صنایع معدنی از کشور به ۷/۶میلیار دلار افزایش یافته که رکوردی برای این حوزه به شمار میرود. نزدیک به ۵/۵ میلیارد دلار از رقم یاد شده به صنایع معدنی تعلق دارد و این حجم بالای صادرات را میتوان به تکمیل زنجیره ارزش افزوده نسبت داد.
ظرفیت تولید گندله سنگآهن در سالهای ۹۲ تا ۹۵ برابر با ۴۵درصد رشد پیدا کرد و به ۳۲ میلیون تن رسید. این در حالی است که تا پیش از این دولت، کنسانتره سنگآهن و سنگآهن به دلیل نبود ظرفیتهای تکمیل این زنجیره صادر میشد. دولت یازدهم پس از آغاز کار خود، با در نظر گرفتن اصل دوری از خام فروشی مواد معدنی تمام همت و تلاش خود را صرف تکمیل زنجیره ارزش افزوده از تولید سنگآهن دانه بندی تا کنسانتره و گندلهسازی و همچنین تولید آهن اسفنجی و در نهایت فولاد خام کرد.
تدابیر درست وزارت صنعت، معدن و تجارت
نعمت زاده وزیر صنعت و معدن تنها راهحل مشکل خام فروشی را تکمیل زنجیره فولاد میداند. وی در این راستا اقدامات مهمی انجام داد.
وضع عوارض صادراتی سنگآهن یکی از تلاش ها برای خارج نشدن سنگآهن بود که در این راستا وزیر صنعت، معدن و تجارت از تولیدکنندگان سنگآهنی که به دنبال ایجاد واحدهای فرآوری بودند حمایت کرد و معادن بزرگ تولید سنگآهن با وجود کاهش قیمتهای جهانی، سرعت بخشیدن به احداث و راهاندازی واحدهای فرآوری سنگآهن را در دستور کار قرار دادند.
از موارد مهم دیگری که وزارت صنعت در بالفعل شدن آن موثر بود توصیه به معادن کوچک بود تا برای تامین مالی احداث واحدهای فرآوری به ایجاد کنسرسیومهای مشترک روی آورند تا هم خود از این محل به سودهای چند برابری برسند و بنیه مالی خود را تقویت کنند و هم نیاز صنایع فولادی کشور را به مواد اولیه برطرف کنند.
درحالحاضر ۱۵ شرکت در بخش تولید و ظرفیتسازی کنسانتره سنگآهن مشغول به کار هستند. در سالهای ۹۳ و ۹۴ به ترتیب ۲۵/۷ میلیون و ۳۱/۴ میلیون تن از این ماده معدنی تولید شد. در سالهای ۹۲ تا ۹۵ ظرفیت تولید این ماده معدنی از ۲۸/۸میلیون تن به بیش از ۴۴/۳میلیون تن افزایش یافت که سبب شد تقاضا برای ماده معدنی در داخل کشور افزایش یابد و شرایط رشد ارزش افزوده و اقتصاد مقاومتی مهیا شود.
در سال ۹۳ ظرفیت تولید کنسانتره سنگآهن در مرز ۳۰/۲ میلیون تن قرار گرفت و سال ۹۴ به ۴۳۴/۴ میلیون تن افزایش یافت. شرکت گل گهر با ظرفیت ۱۲/۵ میلیون تن و چادرملو با ۱۰/۵ میلیون تن رتبههای اول و دوم و شرکتهای فولاد زرند ایرانیان، فولاد سیرجان ایرانیان و گهر زمین با ظرفیت ۴ میلیون تنی در رتبه سوم هستند.
همچنان در مسیر پیشرفت
با توجه به ارقام ارائه شده میبینیم که در مسیر پیشرفت هستیم. ماهانه از فروش مواد خام دور می شویم و به میزان صادرات با ارزش افزوده اضافه می شود. این درحالیست که میزان تولید کنسانتره سنگ آهن شرکت های بزرگ معدنی طی نخستین ماه سال ۹۶، ۶۴ درصد رشد یافت.
در ماه فروردین سال جاری، ۲ میلیون و ۹۸۶ هزار و ۶۵۸ تن کنسانتره سنگ آهن تولید شد. این درحالیست که در مدت مشابه در سال گذشته این رقم یک میلیون و ۸۲۲ هزار و ۴۰۱ تن بود. از این میزان، شرکت های گل گهر یک میلیون و ۵۰ هزار و ۷۵۲ تن، چادرملو ۸۴۹ هزار و ۵۶۹ تن، سنگ آهن مرکزی۴۰۵ هزار و ۲۶۲ تن، توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه ۲۳۴ هزار و ۳۲۹ تن، گهر زمین۲۷۰ هزار و ۱۹۷ تن و اپال پارسیان سنگان۱۷۶ هزار و ۵۴۹ تن کنسانتره سنگ آهن تولید کردند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه