چهارشنبه, ۲ آبان , ۱۴۰۳ 20 ربيع ثاني 1446 Wednesday, 23 October , 2024 ساعت ×
  • گاه‌شمار تاریخ خورشیدی

    خرداد ۱۳۹۹
    ش ی د س چ پ ج
    « اردیبهشت   تیر »
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
  • × کاربر گرامی! قیمت محصولات فولادی بروز رسانی شد مشاهده قیمت ها
    ترفندهای اوپک پلاس برای جذاب تر کردن بازار:

    قاعده نو در بازار نفت

    شناسه : 23581 21 خرداد 1399 - 8:20
    در نشست اوپک و متحدانش تصمیم گرفته شد مرحله اول توافق کاهش تولید برای یک ماه دیگر تمدید شود. هم اتخاذ تصمیم کوتاه‌مدت و هم اعلام برخی منابع مطلع از تغییر راهبرد این گروه برای مدیریت بازار نفت خبر می‌دهد.
    قاعده نو در بازار نفت
    پ
    پ

    در نشست اوپک و متحدانش تصمیم گرفته شد مرحله اول توافق کاهش تولید برای یک ماه دیگر تمدید شود. هم اتخاذ تصمیم کوتاه‌مدت و هم اعلام برخی منابع مطلع از تغییر راهبرد این گروه برای مدیریت بازار نفت خبر می‌دهد.

    بر این اساس، اوپک‌پلاس بر آن است تا با استفاده از ترفندهایی به جذاب‌تر کردن بازار فیزیکی و قراردادهای نفتی با سررسید نزدیک‌تر در بازار آتی بپردازد. هدف از تغییر استراتژی تخلیه تدریجی انبارهای نفتی عنوان شده است. با وجود این، تحلیلگران کفه عوامل بنیادین را در تصمیمات این گروه سنگین‌تر می‌دانند.

     

    ***تصمیمات اوپک پلاس

    اوپک پلاس در نشست مجازی روز شنبه کاهش تولید ۶/ ۹ میلیون بشکه در روز که فقط ۱۰۰ هزار بشکه کمتر از آنچه پیش از این در آوریل توافق شده بود را تصویب کرد. مکزیک که در آن زمان نیز مذاکرات را به درازا کشانده بود، این بار زیر بار ادامه کاهش تولید ۱۰۰ هزار بشکه‌ای خود نرفت و عملا دیگر در این توافق حضور ندارد.

    در این میان، طبق توافق جدید، کشورهایی مانند عراق، نیجریه و قزاقستان که در ماه‌های مه ‌و ژوئن بیش از سهمیه خود نفت تولید می‌کنند، موظفند در سه ماه بعد کاهش اضافی داشته باشند. هرچند نظارت دقیق بر عملکرد اعضا از سوی بسیاری از کارشناسان مورد تردید است، چراکه اوپک برای این کار به منابع ثانویه استناد می‌کند و راه را برای کسانی که از سهمیه تخطی می‌کنند برای بهانه‌تراشی و انکار کم‌کاری باز می‌ماند.

    اما بر اساس برخی منابع نزدیک به اوپک و همین‌طور تحلیل کارشناسان، این گروه رویه جدیدی برای ۰۸مدیریت بازار نفت پیش گرفته است. این رویکرد که به نام «وارونگی» (backwardation) در بین تحلیلگران مشهور است، به اوپک پلاس کمک می‌کند بازار فیزیکی و قراردادهای آتی با سررسید نزدیک را جذاب‌تر از سررسیدهای دورتر قرار دهد.

     

    ***راه موفقیت اوپک پلاس

    به این ترتیب، دارندگان نفت ذخیره شده برای فروش نفت خود ترغیب می‌شوند؛ موضوعی که انبارهای مملو از میلیاردها بشکه نفتی که در ماه‌های گذشته در خطر تکمیل کامل ظرفیت به دلیل کاهش تقاضا قرار داشتند را به سوی تخلیه تدریجی می‌راند.

    نشانه‌ای که موید این رویکرد جدید در اوپک پلاس است، تمدید کوتاه‌مدت کاهش تولید تاریخی نفت است. این به معنای تمایل این گروه به بالا بردن قیمت نفت تحویل فوری و سررسید نزدیک نسبت به معاملات دورتر است.

    با این حال، کارشناسانی مانند «نرسی قربان» بر این باورند که موفقیت اوپک پلاس نه بر پایه چنین راهکارهای تکنیکالی، بلکه بر اساس عوامل بنیادین و سیاسی است. قربان در گفت‌وگوی تلفنی با «دنیای اقتصاد» گفت: معتقد است آمریکا که تولید نفت شیل‌اش به شدت کاهش یافته و احتمال ادامه آن نیز قوی است، بر عربستان برای تعدیل موازنه بازار برای افزایش قیمت نفت فشار آورده است.

     

    ***رویکرد جدید

    مرحله اول کاهش تولید اوپک پلاس طبق توافق آوریل باید آخر ژوئن به پایان می‌رسید و از آن به بعد تا آخر سال ۲۰۲۰، میزان توافق شده از ۷/ ۹ به ۷/ ۷ میلیون بشکه در روز کاهش می‌یافت. با این حال، اعضای این گروه که متشکل از ۱۳ عضو اوپکی و ۱۰ عضو غیر اوپکی شامل روسیه است، در نشست شنبه بعد ازظهر تصمیم به تمدید یک ماهه فاز اول توافق برای ماه جولای گرفتند.

    هرچند، مکزیک این بار همکاری خود با این گروه را به صفر رساند و حاضر نشد همان ۱۰۰ هزار بشکه‌ای که به جای ۴۰۰ هزار بشکه سهمیه خود کاهش داده بود را تمدید کند. به این ترتیب، کاهش تولید اوپک پلاس برای ماه آینده میلادی ۶/ ۹ میلیون بشکه در روز خواهد بود.

    بر اساس توافق، اعضایی که از سهمیه خود بیشتر تولید کنند نیز باید در ماه‌های پیش رو جبران کنند. این بند از توافق بیش از هر کشوری متوجه عراق خواهد بود که کمتر از نیمی از کاهش تولید خود را محقق کرده است. با این حال، به گفته منابع نزدیک به اوپک، این گروه و روسیه در پی کشاندن بازار نفت به ساختار وارونگی یا Backwardation هستند.

    این ساختار در نقطه مقابل ساختار کونتانگو (contango) قرار دارد. در ساختار کونتانگو مانند آنچه در چند ماه گذشته شاهدش بودیم، قیمت سررسید‌های دورتر بیش از سررسید‌های نزدیک‌تر است که عمدتا نشان از ضعف بازار، وجود مازاد عرضه و پر شدن انبارها دارد.

     

    ***راهکار تکنیکال اوپک پلاس

    اما در ساختار وارونگی، سررسیدهای نزدیک‌تر گران‌تر از قراردادهای دورتر هستند چراکه سرمایه‌گذاران بر این باورند که بازار در آینده نااطمینانی‌هایی خواهد داشت و امکان کاهش قیمت وجود دارد، بنابراین به فروش هرچه سریع‌تر نفت ذخیره شده ترغیب می‌شوند.

    کارشناسانی مانند «خاویر بلاس» در بلومبرگ بر این باورند که اوپک پلاس برای تخلیه انبارهای نفتی در عین بالا نگه‌داشتن قیمت‌ها به این راهکار تکنیکال روی آورده است. به نظر می‌رسد این گروه چنین رویکردی را از سیاست‌های برخی بانک‌های مرکزی الگوبرداری کرده باشد.

    این تغییر استراتژی می‌تواند پیامدهای مهمی برای تولیدکنندگان نفت شیل در آمریکا داشته باشد. این شرکت‌ها عمدتا از قیمت بالای قراردادهایی که برای سررسید‌های دورتر بسته شده باشند، سود می‌برند چراکه سیستم پوشش ریسک آنها به این صورت عمل می‌کند.

    بنابراین، بالاتر رفتن قیمت قراردادهای نزدیک از سررسیدهای دورتر ممکن است چالش‌هایی برای این حوزه از صنعت نفت داشته باشد. البته وارونگی ملایم برای اوپک پلاس ایده‌آل به نظر می‌رسد. این گروه به دنبال وارد کردن بازار به سطحی از وارونگی است که قیمت‌ها فقط حدود ۲۰ تا ۳۰ سنت گران‌تر از قراردادهای بلندمدت بشوند.

     

    ***شاخص‌های نفتی برنت و وست تگزاس

    اگرچه در دو ماه گذشته بازار از کونتانگوی عمیق که به بیش از ۱۰ دلار برای سررسیدهای ۶ ماه بعد می‌رسید، اما طی این مدت شاخص‌های نفتی برنت و وست تگزاس اینترمدییت به اختلاف قیمتی کمتر از یک دلار با قراردادهای آینده رسیده‌اند.

    در همین راستا، اوپک پلاس به مدیریت کوتاه مدت اما پیوسته بازار نفت روی آورده است. از این رو، به جای تمدید چند ماهه به یک ماه قناعت کرده و بر اساس نشست شنبه قرار است کمیته‌ای ویژه هر ماه گردهم آیند تا به بررسی وضعیت بازار بپردازند و در صورت لزوم تمدید مجدد کاهش تولید را پیشنهاد دهند.

    دامین کوروالین، تحلیلگر نفت در بانک گلدمن ساکس در یادداشتی به مشتریان نوشت: «انتظار داریم این استراتژی، افزایش قیمت را به قراردادهای با سررسیدهای تا آخر سال ۲۰۲۰ محدود کند و جلوی رشد قیمتی قراردادهای بلندمدت‌تر را بگیرد؛ موضوعی که به رسیدن به ساختار وارونگی کمک می‌کند.»

     

    ***بار بنیادی و سیاسی نشست

    با وجود تحلیل‌های تکنیکال از سوی بعضی کارشناسان، برخی دیگر کفه عوامل بنیادین را در عزم کشورهایی مانند عربستان و روسیه برای توافق، پایبندی به آن و حتی تمدید کوتاه‌مدت، سنگین‌تر می‌دانند.

    در این راستا، کارشناس نفتی ایرانی، نرسی قربان در پاسخ به سوال در این خصوص گفت: ابعاد سیاسی ماجرا پررنگ‌تر از مباحث تکنیکال است. او بر این باور است که آمریکا به عربستان فشار آورده تا هر طور شده اقدامات لازم برای کاهش عرضه در بازار و متعادل ساختن آن جهت افزایش قیمت را پیش بگیرد تا به این ترتیب، صنعت نفت شیل آمریکا که هزینه تولید بالایی دارد و نزدیک به ۲ میلیون بشکه از تولیدش کاسته شده، جان تازه‌ای بیابد.

    از نظر قربان، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا بیش از هر چیزی به دنبال انتخاب دوباره در انتخابات است؛ بنابراین تلاش زیادی برای بازگرداندن صنعت نفت این کشور که مشاغل زیادی را در خود جای می‌دهد، به کار گرفته است.

     

    ***تمدید توافق نفتی

    به گزارش اتاق بازرگانی ایران، دَن برویلت، وزیر انرژی آمریکا، نیز در حساب کاربری رسمی خود در توییتر با ابراز خرسندی از تمدید توافق نفتی نوشت: «این توافق در یک زمان کلیدی یعنی درست زمانی که تقاضای نفت رو به بهبود است و فعالیت‌های اقتصادی در سراسر جهان در حال بازگشایی هستند، انجام شد.»

    در روزهای اخیر صحبت از تمدید توافق نفتی به مدت سه ماه مطرح بود، اما روسیه مشتاق بود که هرچه زودتر تولید نفت به حالت عادی بازگردد. مقامات روسی معتقدند رشد سریع قیمت نفت می‌تواند افزایش عرضه نفت از سوی تولیدکنندگان نفت شیل -که روسیه و اوپک آنها را رقیب خود می‌دانند- را به دنبال داشته باشد.

    اما در این میان مقامات واشنگتن از تمدید توافق نفتی خوشحالند. دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا که در ماه آوریل برای نجات شرکت‌های فعال در صنعت نفت شیل آمریکا –که با توجه به افت شدید قیمت نفت در خطر ورشکستگی بودند- عربستان سعودی و روسیه را برای دستیابی به توافقی برای کاهش تولید نفت به‌شدت تحت فشار قرار داده بود، در آستانه تمدید توافق نفتی در پیامی توییتری از این دو کشور بابت کمک به نجات صنعت نفت شیل آمریکا که به اعتراف وی در خطر تبدیل شدن به صنعتی بی‌ارزش بوده است، تشکر کرد.

     

    ***وضعیت انرژی جهان در سال ۲۰۲۰

    باتوجه به حوادث متعددی که با شروع کرونا در عرصه‌های جهانی به‌ویژه حوزه انرژی به‌وقوع پیوست، رویکردهای جدیدی برای کلیه کشورهای جهان اعم از دارندگان و مصرف‌کنندگان منابع هیدروکربوری ایجاد شده است.

    گزارش سالانه آژانس بین‌المللی انرژی که به‌تازگی باعنوان بررسی انرژی جهان در سال ۲۰۲۰ منتشر شده، شیوع ویروس کرونا را در تحلیل‌های خود مد نظر قرار داده تا بتواند درباره ماه‌های باقیمانده از سال میلادی اظهار نظر و پیش‌بینی کند.

    برپایه این گزارش، تقاضای انرژی تحت تاثیر برنامه‌های کشورها برای مقابله با ویروس کرونا به‌طور چشمگیری کاهش داشته و در مجموع، تقاضای جهانی انرژی در ۳ ماه اول سال ۲۰۲۰ به میزان ۳.۸ درصد کاهش یافته است.

    طبق برآورد آژانس بین‌المللی انرژی، شوک ناشی از ویروس کرونا بر تقاضای انرژی، در ۷۰ سال گذشته یعنی از جنگ جهانی دوم به این طرف بی‌سابقه بوده و میزان تقاضا را حدود ۶ درصد کاهش داده است.

    درمقابل انرژی‌های تجدیدپذیر از رشد تقاضای حدود یک درصدی برخوردار بودند که این امر ناشی از کاهش هزینه‌های بهره‌برداری، دسترسی ترجیحی نسبت به سایر سیستم‌ها و شروع به‌کار پروژه‌های جدید که تا پایان امسال وارد مدار می‌شوند، است. به‌گفته متخصصان تجدید ساختار در ایالات متحده موجی از ورشکستگی برای بسیاری از شرکت‌های فعال در حوزه انرژی قریب‌الوقوع است.

    تاکنون ۷ شرکت برای جلوگیری از ورشکستگی اقدامات لازم را انجام داده‌اند. به هرحال کم‌کم به نیمه دوم سال ۲۰۲۰ نزدیک می‌شویم. این سال به‌عنوان نقطه عطفی در تاریخ بازارهای نفتی باقی خواهد ماند.

     

    ***چشم‌انداز کشورهای تولیدکننده نفت

    از ابتدای سال ۲۰۲۰، کشورهای مختلف برای کاهش سرعت انتشار کرونا محدودیت‌های شدیدی وضع کردند که این محدودیت‌ها و تعطیلی‌ها ضربه شدیدی به اقتصاد جهانی زد و به‌دنبال آن تقاضای نفت کاهش یافت. اگر از منظر تاریخی به موضوع نگاه کنیم مدت زیادی باید بگذرد تا نرخ نفت به سطوح قبل از شیوع ویروس برسد.

    این چشم‌انداز برای کشورهای تولیدکننده نفت به‌ویژه کشورهایی که متنوع‌سازی اقتصادی راه زیادی را در آنها طی نکرده و دولت وابستگی زیادی به درآمدهای نفتی دارد بسیار هشداردهنده است. قرار گرفتن نرخ نفت در پایین‌ترین سطح خود منجر به بهبود تقاضا نخواهد شد، چراکه در شرایط حاضر باتوجه به تعطیلی و اعمال محدودیت‌های تولید، مصرف‌کننده نیز قادر به استفاده از نفت نیست، اما پایین بودن قیمت‌ها می‌تواند در نهایت به بازیابی و بهبود اوضاع بینجامد.

    کاهش درآمدهای نفتی نیز انگیزه بالایی به بسیاری از دولت‌ها می‌دهد تا اصلاحات اقتصادی به تعویق افتاده را آغاز کنند. روی هم رفته، در شرایط فعلی بازار، عرضه به‌دنبال تقاضا می‌دود. اگر در ۲ سال آینده متوسط کاهش تقاضا از کاهش تولید پیشی بگیرد، نرخ نفت دوباره با فشار برای کاهش یا افزایش مواجه خواهد شد، اما اگر کاهش تقاضا کمتر از کاهش تولید باشد، می‌توان امیدوار به بهبود نرخ و تولید بود.

    در چنین شرایطی، نفت شیل به بازار بازخواهد گشت و اوپک‌پلاس دوباره با همان دردسرهای قبلی روبه‌رو خواهد شد. در هر صورت راه همواری پیش روی نفت وجود نخواهد داشت.

     

    دنیای اقتصاد

    این مطلب بدون برچسب می باشد.

    ثبت دیدگاه

    دیدگاهها بسته است.