میزان تولید فولاد در ابتدای امسال و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، کاهشی بود. این روند کاهشی بهدلیل همهگیری ویروس کرونا کاملا قابل پیشبینی بود. همچنین آمادگی و مدیریت لازم برای مقابله با این ویروس وجود نداشت. البته این افت فقط مختص ایران نبود و میزان تولید فولاد دنیا در ماه مارس و آوریل کاهشی گزارش شد.
کاهش تقاضا برای فولاد نیز زمینه افت تولید را فراهم کرده است. فولادسازان دنیا در موقعیت کنونی بازار مصرف خود را از دست دادهاند. این بحران در اروپا بسیار شدید است. تولیدکنندگان فولاد اروپا با ۵۰ تا ۷۰ درصد ظرفیت خود فعالیت میکنند. در چنین شرایطی، اغلب تولیدکنندگان قصد دارند بخشی از تولیدات خود را به چین صادر کنند و رقابت تنگاتنگی در این میان ایجاد شده است.
*** کاهش میزان صادرات فولاد ایران
لیکه چیانگ، نخستوزیر چین نیز در سخنرانی خود در کنگره خلق چین که ۲۱ و ۲۲ مه برگزار شد، تاکید کرد که این کشور نمیتواند میزان تولید ناخالص داخلی خود را برای نخستینبار در ۳۰ سال گذشته مشخص کند. این موضع جهانیان را حیرتزده کرد و نشان داد اقتصاد این کشور بیش از تصور تحتتاثیر شیوع این ویروس قرار گرفته است. تشدید اختلافات میان چین و ایلات متحده بهویژه درباره مسائل هنگکنگ و ماکائو بحرانهای مالی این کشور را تشدید میکند.
در همین حال، سایر کشورهای تولیدکننده فولاد در شمال افریقا، جنوبشرق و شمالشرق آسیا نیز بهدلیل از دست رفتن عمده بازار مصرف، کورههای بلند خود را تعطیل کرده و در تلاش هستند بخشی از تولیدات خود را به چین صادر کنند. این رکود بر فروش فولاد ایران در بازار بینالمللی نیز تاثیر منفی گذاشته است. هرچند تولیدات در ۲ ماه گذشته با قیمت خوبی به فروش رفتهاند، اما از میزان صادرات فولاد ایران کاسته شده است.
چنانچه نتوان بازار مصرف مناسبی، چه داخلی و چه خارجی برای محصولات فولادی پیدا کرد، کاهش تولید، سیاست درستی است. درحالحاضر، پروژههای ساختوساز در کشور ما از رونق برخوردار نیستند. چنانچه دولت بتواند راهحلی برای رونق این بخش پیدا کند، بسیاری از مشکلات برطرف میشود. صادرات فولاد نیز بهدلیل تحریمها تنها بهطور نقدی انجام میشود.
*** معاملات بینالمللی سنگ آهن
در چنین شرایطی خریداران انتظار دارند به آنها تخفیف داده شود که انتظار بجایی است. با این وجود، شاید راهحلهایی برای رفع این چالش وجود داشته باشد. بهتازگی شرکتهایی مانند ریوتینیتو و بیاچپی بیلیتون معاملات بینالمللی سنگ آهن خود با شرکت فولاد دولتی بائواستیل را از طریق اعتبار اسنادی دیجیتالی بهنام بستر مالی «کانتور بلاک چین» و با ارز یوآن آغاز کردهاند.
البته امکان استفاده از این سیستم درحالحاضر برای ما وجود ندارد، اما دولت میتواند مذاکراتی را با بانک کونلون چین که در تحریمها طرف معامله ایران بوده آغاز کرده و زمینه ایجاد چنین شرایطی را برای صادرکنندگان فراهم کند.
توجه به این نکته ضروری بهنظر میرسد که چین درحالحاضر با مشکل کمبود نقدینگی روبهرو شده است، تاجایی که نسبت به فروش اوراق قرضه دولت محلی و همچنین برای نخستینبار در تاریخ نسبت به انتشار اوراق قرضه ویژه خزانه اقدام میکند. در چنین شرایطی ما باید از این وضعیت به نفع خودمان استفاده کنیم.
این امر از آن جهت اهمیت ویژه دارد که بخش عمدهای از صادرات ما به مقصد چین انجام میشود. در همین حال جایگزینی یوآن به جای دلار نیز به توسعه صادرات ما به این کشور کمک میکند. چنانچه در کسب بازار فروش داخلی و خارجی موفق باشیم، تولید ۳۰ میلیون تن فولاد برنامهریزی شده برای امسال شدنی است. درغیر این صورت، تولید فولاد بدون مشتری اشتباه است.
ثبت دیدگاه