تولیدکنندگان صنایع فولادی اعتقاد دارند تغییر مداوم مدیریت وزارت صنعت، معدن و تجارت، بزرگترین چالشی است که فعالیت این صنایع را تحتتاثیر قرار داده است.
در چنین شرایطی از دولتمردان انتظار میرود هرچه سریعتر نسبت به انتخاب متولی این وزارتخانه اقدام کنند. در ادامه در مسیر تسهیل شرایط تولید، رفع چالشهای صنعتگران و توسعه صادرات گام بردارد.
سیدعلیمحمد ابوییمهریزی، مدیرعامل شرکت نورد و لوله یاران اظهارکرد: وزارت صنعت، معدن و تجارت در ۴ سال گذشته با انبوهی از بیثباتی در حوزههای گوناگون روبهرو شده است. همین نبود ثبات در بدنه وزارتخانه نیز منتج به عدمپاسخگویی از سوی مسئولان و حتی کارکنان این وزارتخانه شده است. در چنین شرایطی، حتی بدنه خود وزارتخانه دیگر نمیداند باید با چه استراتژی به فعالیت خود ادامه دهد، چراکه سیاستهای حاکم بر این سازمان هر چند ماه یکبار و بهدنبال تغییرات مدیریتی در آن، عوض میشود.
*** ثبات، ضرورتی برای تداوم تولید
ابوییمهریزی در ادامه افزود: این بیبرنامگی و تغییر مداوم مدیریت ارشد چنین وزارتخانه بزرگ و با اهمیتی، واحدهای تولیدی را با چالشهای جدی روبهرو کرده است. این واحدها باید مسیر سالانه خود را رهیابی کرده و برای یک سال خود برنامهریزی داشته باشند. اما تغییرات مداوم، امکان برنامهریزی را آنها گرفته است. درنتیجه از مسئولان ارشد دولتی انتظار میرود هرچه سریعتر شرایط مدیریت وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت را تعیینتکلیف کنند.
ابوییمهریزی با طرح پرسشی مبنی بر اینکه چرا باید قیمت فولاد در کمتر از ۴ ماه، بیش از ۱۰۰ درصد رشد را تجربه کند، افزود: بدون تردید ضعف مدیریت، تاثیر بسزایی بر نابسامانی صنایع فولادی داشته است. در واقع، مدیریت سلیقهای و متغیر حاکم بر وزارتخانه، ممکن است شرایط سودجویی را برای عدهای خاص فراهم کند. در این میان، حتی شاهد آن هستیم که برخی مدیران از شرایط موجود به نفع بنگاهی خاص بهره میگیرند.
*** صادرات صنایع فولادی غیررقابتی است
ابوییمهریزی خاطرنشان کرد: محصولات فولادی میانی در داخل کشور براساس نرخهای جهانی و با مبنای دلار قیمتگذاری میشود. از آنجاکه قیمت ارز نیمایی از ابتدای امسال تاکنون رشد قابلتوجهی داشته و در همین حال، نرخ فروش فولاد نیز دربازار بینالمللی صعودی گزارش شده است. در واقع قیمت آهن رشد قابلتوجهی داشته است. در این میان، مصرفکننده نهایی و کارگران بیشترین آسیب را متحمل میشوند، چراکه کالای نهایی با قیمت بالایی در اختیار مصرفکنندگان قرار میگیرد. واحدهای تولیدی نیز با مشکلاتی در روند تولید خود روبهرو میشوند که به بیکاری نیروی انسانی آنها منجر خواهد شد. بدون تردید موضوع مطرحشده باید اهمیت ویژهای برای دولتمردانداشته باشد و رفع آن در اولویت امور قرار گیرد.
ابوییمهریزی علت اصلی رشد یادشده را کاسبی عدهای از تحریم عنوان کرد و افزود: تحریمهای بینالمللی اعمالشده علیه ایران زمینه رشد ارزش دلار در مقابل ریال را فراهم کردهاند. در چنین شرایطی، عدهای با عنوان تولید داخلی از نهادههای ارزان تولید بهره میگیرند، اما محصول خود را با قیمت بالا به فروش میرسانند.
*** بازار داخلی جذابتر است
مدیرعامل شرکت نورد و لوله یاران در ادامه تاکید کرد: از یک سو قیمت پایه عرضه ورق و شمش در بورس کالا بسیار بالاست و از سوی دیگر، این محصولات پس از عرضه، با رقابت چشمگیری روبهرو میشوند که زمینه رشد مجدد و قابلتوجه قیمت آنها را فراهم میکند.
به اعتقاد ما تولیدکنندگان صنایع فولادی با مهندسی عرضه، زمینه رشد قیمتها را در بازار داخلی فراهم میکنند تا بدینترتیب سود قابلتوجهی را از آن خود کنند. در چنین موقعیتی، بورس کالا نیز به مکانی برای قیمتسازی تبدیل شده است.
این تولیدکنندگان پس از کشف قیمت محصولات خود در بورس کالا، بخش محدودی از این تولیدات را بهصورت قطرهچکانی در بورس عرضه میکنند و باقیمانده آن را خارج از بورس و حتی با قیمتهای بالاتر به فروش میرسانند. درنتیجه با نظارت کافی بر روند عرضه و تقاضا این چالش نیز قابلیت رفع دارد.
این عضو هیات مدیره انجمن نوردکاران گفت: در چنین شرایطی، طبیعی است که فروش فولاد در بازار داخلی سود بیشتری را برای این تولیدکنندگان به همراه دارد. به همین دلیل، اولویت خود را به بازار داخلی اختصاص میدهند. در نتیجه شاهد افت ۲۳ درصدی صادرات محصولات فولادی میانی از ابتدای امسال تا پایان تیر در مقایسه با مدت مشابه سال ۹۸ بودهایم.
افت ۲۳ درصدی صادرات محصولات فولادی خام در سایه جذابیت هرچه بیشتر بازار داخلی رقم خورده و بدون تردید بهم ریختگی در ساختار وزارت صنعت، معدن و تجارت مجوز چنین سودجویی را صادر کرده است.
*** سخن پایانی
از مجموع موارد یادشده اینطور میتوان نتیجه گرفت که صنایع پاییندستی فولادی کشور درحالحاضر با چالشهای جدی روبهرو شدهاند. بخش عمدهای از این چالشها در سایه تدبیر دولتمردان و تدوین استراتژیهای درست قابلیت رفع دارند؛ بنابراین از سیاستگذاران و متولیان امر انتظار میرود با درک چالشهای موجود در یک سالی که از عمر دولت باقی مانده است، برای رفع چالشهای این بخش اقدام کنند.
ثبت دیدگاه