نوردکاران بهعنوان تولیدکنندگان بخش پاییندستی زنجیره فولاد با چالش تامین مواد اولیه (شمش) روبهرو هستند. این چالش بهدلیل کاهش عرضه فولاد در رینگ معاملاتی بورس کالا ایجاد شده است.
در چنین شرایطی و با توجه به رقابت گستردهای که برای خرید شمش فولادی وجود دارد، این محصول با قیمتهای به مراتب بالاتر در اختیار تولیدکنندگان حلقههای بعدی این زنجیره قرار میگیرد. از اینرو نوردکاران در موقعیت فعلی با شرایط بسیار سختی روبهرو هستند که تولید آنها را با مشکل مواجه کرده است. در همین حال، کمبود عرضه موجبشده بسیاری از واحدها فقط با ۲۰ تا ۳۰ درصد ظرفیت خود فعالیت کنند.
گفتنی است عرضه نشدن کافی شمش در بورس کالای و توزیع آن خارج از شبکه، سود قابلتوجهی را از آن واسطهها و دلالان میکند. توجه به این نکته ضروری بهنظر میرسد که چالشهای یادشده جدید نیستند و از مدتها پیش مطرح بودند و شاید به همین دلیل انجمن نوردکاران فولادی ایران در راستای تامین خواستههای نوردکاران تاسیس شده است. گویی فعالان این حلقه بهدنبال راهکاری برای ابراز نظرات و شنیدهشدن صدایشان بودهاند.
*** حرف و عمل مسئولان یکی نیست
مدیرعامل شرکت نورد و لوله یاران با اشاره به جلسه هفته گذشته معاونت امور معادن و صنایعمعدنی وزارتخانه با انجمن نوردکاران گفت: داریوش اسماعیلی در این جلسه پیرامون ۷محور سخن گفت. نخستینمحور اولویت تامین نیاز داخلی است. اولویت مصرف برای کالایی که امکان تکمیل ارزشافزوده آن در کشور وجود دارد، تامین نیاز داخلی است. این اقدام موقعیتهای شغلی متعددی را در کشور فراهم میکند.
البته این دست شعارها از قبل هم داده میشد اما در عمل شاهد اقدامات متفاوتی بودیم و الزامی برای اجرایی شدن آنها وجود ندارد. بهویژه که در موقعیت کنونی وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیسر و سامانی روبهرو است. کما اینکه درحالحاضر رسیدگی به بازار فولاد از معاونت امور بازرگانی به معاونت امور معادن و صنایعمعدنی واگذار شده است.
از هم گسیختگی وزارت صنعت، معدن و تجارت و درگیری در دولت و در امور بالاتر موجبشده بازار فولاد به آرامش نرسد و جایی برای رفع چالشهای این بخش فراهم نشود. بهعلاوه آنکه قدرت و توان مالی فولادسازان (واحدهای ذوب) بسیار بالاست و درنتیجه از اثرگذاری ویژهای در تصمیمگیریها برخوردار هستند. درنتیجه گویی دوگانگی میان گفتار و عمل مدیران وجود دارد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر نتیجه جلسه درباره واحدهای کوچکی که توان مشارکت در بورس کالا را ندارند، گفت: برخی واحدهای نوردی با ظرفیت کمتر از ۲۰ هزار تن در سال فعالیت میکنند. برای مدیریت این واحدها پیشنهاد شد این شرکتهای کوچک، تعاونی تشکیل دهند و درخواستهای خود را سالانه از طریق این تعاونی پیگیری کنند. ابویی افزود: با وجود تمام تصمیماتی که اخذشده همچنان این احتمال وجود دارد که با انتخاب وزیر جدید، تمام تصمیماتی که اکنون اخذ شده، ملغی شوند.
*** ممنوعیت فروش شمش خارج از بورس
این عضو هیات مدیره انجمن نوردکاران فولاد، عملکرد مافیای فولاد را از دیگر دلایل اصلی گرانی در بازار این فلز دانست و افزود: البته جدیدا فروش شمش خارج از شبکه بورس کالا ممنوع اعلام شده است. یعنی فولادسازان موظفند ۶۰ درصد تولیدات خود را در بورس کالا به فروش برسانند. امید داریم با تداوم این روند از رقابت روی خرید شمش کاسته شود.
عبدالهى در پاسخ به سوالی مبنی بر دلایل جدا شدن نوردکاران از انجمن فولاد گفت: در موارد متعددی منافع واحدهای نوردی با منافع تولیدکنندگان شمش، متضاد بود. درنتیجه به اعتقاد ما تصمیمات نهایی انجمن تولیدکنندگان فولاد براساس منافع تولیدکنندگان شمش اخذ میشد. بر همین اساس نیز تصمیم به جدایی گرفتیم. خوشبختانه بعد از جدایی توانستیم نظرات خود را به گوش متولیان امر در وزارت صنعت، معدن و تجارت، قوه قضاییه و مجلس شورای اسلامی برسانیم و دیدگاههای خود را منعکس کنیم تا درنهایت تفاوت میان فولاد و محصول نهایی مشخص شود.
وی افزود: چنانچه مواد اولیه مورد نیاز تولید نوردکاران فراهم شود، این واحدها با هم رقابت میکنند و درنتیجه قیمت فروش محصول نهایی کاهش خواهد یافت. این عضو هیات مدیره انجمن نوردکاران فولاد خاطرنشان کرد: توجه به این نکته ضرروی بهنظر میرسد که واحدهای تولیدکننده شمش، سنگآهن و سایر تجهیزات مورد نیاز خود برای تولید را از داخل کشور تامین میکنند. منابع ارزان برق و گاز بسیار ارزان در اختیار این واحدها قرار میگیرد. قیمت منابع انسانی در ایران به مراتب پایینتر از نرخهای جهانی است. با وجود این شرایط چرا باید نرخ شمش فولاد براساس دلار باشد که در چنین شرایطی شاهد چنین رشدی باشیم؟
*** جدا شدن نوردکاران از انجمن تولیدکنندگان فولاد
جدا شدن نوردکاران از انجمن تولیدکنندگان فولاد به نفع پاییندست این زنجیره و مصرفکننده نهایی است. وی تاکید کرد: این انجمن تاکنون توانسته بخش قابلتوجهی از اهداف خود را محقق کند، چراکه دلیل گرانیها برای مسئولان و سیاستگذاران مشخص شده است. وی با اشاره به جلسه هفته گذشته بین اعضای هیات مدیره انجمن نوردکاران و معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارتخانه گفت: ۷محور در این نشست مشخص شد و قرار است اجرای آنها بهزودی دنبال شود. امید داریم آشنایی معاونت معدنی وزارتخانه با بخش معدن و فولاد تاثیر بسزایی بر رفع چالشهای این بخش داشته باشد. چنانچه ۶۰ درصد عرضه فولادسازان به بورس وارد شود، در آینده نزدیک شاهد بازگشت ثبات به این بازار خواهیم بود. صادرات هم از سر گرفته میشود.
صمت
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه