تعطیلی دو هفته ای تهران پیشنهادی بود که از سوی دولت برای مهار شیوع ویروس کرونا در پایتخت پیشنهاد شد. اما کارکرد موثر آن در هاله ای از ابهام قرار گرفته و طرفداران و مخالفان خود را دارد. در این یادداشت به این موضوع و مزایا و معایب و چالش های آن خواهیم پرداخت.لطفا همراه آرتان پرس باشید.
مدتی است با شیوع گسترده بیماری کووید-۱۹ و افزایش مرگ و میر و مبتلایان به این بیماری بسیاری از کارشناسان وضع تدابیر بهداشتی و قرنطینه های سخت گیرانه را مطرح کرده و به این موضوع اذعان دارند که تنها با تعطیلی کامل شهر و ایجاد یک قرنطینه عمومی می توانیم وضع کشور را از این شرایط بحرانی خارج کنیم. در این میان ستاد ملی مقابله با کرونا با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی و اجتماعی جامعه و همچنین برخی مشکلات معیشتی ضمن بررسی نظرات و پیشنهادات کارشناسان تصمیماتی را در دستور کارش قرار داد.
*** وضعیت وخیم تهران از نظر آمار مبتلایان به کرونا
شهر تهران به عنوان پایتخت کشور از نظر آمار مبتلایان به کرونا در وضعیت بسیار وخیمی قرار دارد.از این رو ادامه این روند می تواند خسارات های جبران ناپذیری در عرصه اقتصاد، معیشت و موضوعات اجتماعی وارد نماید. دولت همواره در خصوص وضع معیشت مردم صحبت کرده و اعلام کرده است که در شرایط فعلی وضع قرنطینه سراسری می تواند خسارات جبران ناپذیری را برای معشت مردم به وجود آورد.اما متاسفانه در این دوران شاهد افزایش قیمت کالاهای اساسی مردم هستیم و حمایتی در عمل مشاهده نمی شود.
در صورتی که به شرایط اقتصادی در کنار بحران کرونا توجه نشود مردم تاب آوری کمی داشته و نمی توانند با دولت همراهی کنند. تصمیم تعطیلی مشاغل دو، سه و چهار در شهرهایی با وضعیت قرمز و دور کار شدن بیش از یک سوم کارمندان در ادارات آن چیزی است که بنا به اعلام ستاد ملی مقابله با کرونا کمترین ضرر اقتصادی و معیشتی را در پی خواهد داشت اما شیوه اجرای این دستورالعمل به نظر مهم تر از ذات تعطیلی هاست و باید دید که اجرای این شیوه نامه در عمل چه میزان بر کاهش بحران کرونا در کشور و به خصوص شهر تهران کمک خواهد کرد.
*** آمار مبتلایان به کووید۱۹ در کشور به ۵۳۹ هزار و ۶۷۰ نفر رسید
تنها در روز گذشته با شناسایی ۵ هزار و ۳۹ مورد جدید ابتلا به کووید۱۹ مجموع مبتلایان به این بیماری در کشور به ۵۳۹ هزار و ۶۷۰ نفر رسید. با وجود تمامی این هشدارهای جدی و با وجود تصمیم به تعطیلی دو هفته ای کل شهر به شکل مدون شاهد افزایش مسافرت شهروندان تهرانی در روزهای قبل از تعطیلی به شمال هستیم. متاسفانه این موضوعی است که جنبه های مثبت تعطیلی دو هفته ای شهر تهران را نابود خواهد کرد و عملا نتیجه ی معکوسی خواهد داشت و با بازگشت این افراد به تهران هم شاهد موج جدیدی از ابتلا به کرونا خواهیم بود.
متاسفانه در شرایط فعلی جامعه به شدت نیازمند همگرایی و توافق نظر در مورد تصمیم گیری های سریع در زمینه مباره با کرونا است. طرح موضوعات اختلافی در رسانه ها، موجب آسیب دیدن اعتماد عمومی به تصمیمات و کفایت مسئولان وزارت بهداشت می شود و مناسب است که این اختلافات در جلسات کارشناسی صورت بگیرد. در شرایط فعلی که چشم انداز اقتصادی مردم شرایط روشن و خوبی ندارد. باید به نحوی در خصوص تعطیلی دو هفته ای صحبت شود که بتواند ذهنیت اکثریت جامعه را با خود همراه سازد نه اینکه باعث ایجاد تعارض شود.
*** تعطیلی ها و کاهش آلودگی هوا
متاسفانه شهر های بزرگی نظیر تهران در فصل های سرد سال دچار پدیده وارونگی هوا می شوند که این موضوع از دید متخصصان حوزه سلامت به دور نبوده است. این پدید باعث می شود تا انتقال ویروس کرونا در فضاای سربسته و حتی فضاهای باز بیش تر از حالت عادی شود .
لذا اعمال تعطیلی به شدت می تواند بر روند رفت و آمدهای وسایل نقلیه تاثیر گذار باشد و با حل این مشکل به قطع زنجیره کرونا کمک کند. لذا با اعمال اعطیلی دو هفته ای شاهد کاهش نرخ رفت و آمد خودروهای شهری و کاهش آلودگی هوا خواهیم بود. در روز اول اعمال محدودیت های رفت و آمد و فاصل گذای اجتماعی ، رییس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور ناجا از کاهش ۳۰ درصدی ترددهای جادهای در روز گذشته خبر داد.این موضوع می تواند آمار موفقی برای شروع فاصله گذاری اجتماعی باشد که امیدواریم این روند به مرور بهبود یابد.
*** زمستان سخت در سال ۹۹
در مجموع تعطیلی شهر تهران در بازه دو هفته ای ذاتا تصمیم خوب و ارزنده ای است.اجرای آن نیز کار سختی نیست.اما این موضوعات معمولا پشت صحنه های بزرگی به همراه دارند و پیچیدگی آن ها فراتر از محاسبات لایه اول مدیران است.اجرای این دسته از طرح ها نیازمند حمایت از اقشار متوسط و ضعیف جامعه است که تا به امروز در این بخش خروجی مشاهده نشده است.
از سویی دیگر باید با تامین نیازهای اساسی خانوارها سطح همکاری جامعه را به بالاترین سطح خود برسانیم. در مجموع به نظر می رسد که این تعطیلی می تواند زنجیره شیوع ویروس را کمی کند تر کند و همین موضوع خود جای امیدواری دارد.چرا که همواره از زمستان سخت در سال ۹۹ صحبت به عمل آمده که اگر رویکرد انفعالی در پیش گرفته شود آسیب های اجتماعی و اقتصادی فراوانی گریبان گیر پایتخت و کل ایران خواهد شد.
ثبت دیدگاه