دو روز پیاپی است که بازار بورس مجددا شاهد روزهای منفی و افول شاخص کل بورس است که این موضوع از دید تحلیل گران مختلف با جنبه های متفاوتی مورد ارزیابی قرار گرفته است. در این یادداشت به آخرین وضعیت بازار بورس و پیش بینی حرکت قیمت نمادها خواهیم پرداخت. لطفا همراه آرتان پرس باشید.
در آخرین یادداشت های بورسی منتهی به بازار امروز در پست های قبلی نظراتی و سناریوهای مختلفی را مطرح کرده بودیم که یکی از این سناریوها مقاومت شاخص در ۱۶۰۰ بود. طبیعی بود که با اولین پس لرزه های عرضه ی سهام در بورس شاهد موج شدید عرضه ها باشیم.
*** نگرانی از تجربه ریزش تابستانی بورس
موضوعی که خیلی از سهامداران را نگران کرد است تجربه ی ریزش های تابستانه سهام است. چرا که بسیاریاز افراد در ماه گذشته اقدام به ورود پول به بازار کردند و اگر ریزش هایی شبیه به ریزش های تابستان اتفاق بیفتد هر سبد سهام به طور متوسط ۴۰ درصد افت خواهد کرد.
اما بررسی کارشناسان آرتان پرس نشان می دهد که در شرایط فعلی و با توجه به اهرم سیاست های تقویت کننده پول و حمایت های چشم گیر حقوقی از بازار سهام بازار شاهد ریزشی مانند مرداد ۹۹ را نخواهد بود. زیرا نه از بُعد زمانی و نه عوامل بنیادی در شرایط ریزش نیستیم.
***متغییر های موثر بر تدوام روزهای منفی بورس
در شرایط فعلی تمامی متغییر های موثر بر روند حرکت بورس در شرایط تعدلی و بعضا مناسبی قرار دارند. فقط یک مِگاخبر سیاسی میتواند بورس را از مدار خارج کند که فعلا خبری در این زمینه نشنیده ام. برای مثال بازگشت احتمالی ترامپ به سناریوی انتخابات آمریکا موضوعی است که می تواند بازار سهام و ارز را در کشور منقلب کند. چیزی که در حال حاضر قابل مشاهده است روند پایدار معاملات بورس بوده که مسیر صعودی خود را در پیش گرفته و اینکه در آینده سرعت صعود به چه شکل طی شود به شدت به عوامل فعال در بازار و به حقوقی ها گره خورده است.
به نظر می رسد در شرایط فعلی باید بازار را در چارچوب خودش و فارغ از عوامل بیرونی تحلیل کرد. در شرایط فعلی اتفاقاتی نظیر کد به کد کردن و جا به جایی سهام و حجم خوردن بعضی سهم ها سیگنال هایی مهم تر از تغییرات نرخ ارز و اخبار سیاسی دارد. در شرایط فعلی تنها ترس در بازار باعث عقب نشینی سهام داران شده است. چون ریسک بازار سهام نسبت به سایر بازارهای موازی در سال جاری بالاتر رفته و غالبا سهامداران برای ورودهای سنگین ریسک نمی کنند.
*** رفتار معامله گران در شرایط فعلی بازار سرمایه
ارزیابی اتفاقات بازار نشان می دهد که در شرایط فعلی با وجود رخ داد روزهای منفی در بورس شناسایی سود و جا به جایی سهام در حال وقوع است ولی حافظهی تاریخی معاملهگران انها را محتاطتر کرده و سریعا با زدن رِنج منفی قصد دارند تا از تکرار اتفاقات تلخ مرداد جلوگیری کنند همین موضوع باعث شده است که نوسانات بیش تر از حد معمول خود جلوه کند. قبلا هم صحبت از اصلاح در شاخص یک میلیون و پانصد هزار واحدی شده بود.
اما شایعات و ترس در بازار سیی شد نوسانات بازار به نوسانات بزرگ تبدیل شود. متاسفانه در بازار فعلی تصور ترس و تصور سود و به بیانی دیگر تک اندیشی به بازار ضربه زده است و هر دو باعث خروج مسیر بورس از راه مستقیم و متعادل آن شده اند. تک اندیشی یعنی نظر همهی معاملهگران یک طور باشد، همه معتقد به صعود و یا همه معتقد به نزول! در این شرایط کسی حاضر به ایفای نقش در طرف دیگر معامله نیست!
نکته قابل تامل این است که در همین مسیر تک اندیشی است که بازار مسیر خود را عوض می کند. این موضوع موجب غافلگیری خیل زیادی از بازیگران بورس می شود.درست در اوج همسوییِ نظرات تحلیلگران، چرخش بازار اتفاق میافتد، هم در صعود و هم در نزول.
*** رفتار بازار سهام در بازه ۴ تا ۶ ماهه آینده
به نظر می رسد که بورس در بازه ۴ تا ۶ ماهه آینده مامن امنی برای جذب سرمایه های سرگردان موجود در جامعه است. این بازه ی زمان برای بورس به منزله یک مسیر میانمدت است که باید به دقت توسط تحلیل گران ارزیابی شود. شاید خروج از این بازه زمان یک اشتباه استراتژیک محسوب گردد.
وقتی صحبت از بازه های شش ماه به میان می آید دیگر نباید بررسی های کوتاه مدت را برای سهامداری انتخاب کرد. مسیر شش ماه بورس نشان می دهد که ورود پول به بازار یک مسیر یکواخت و خطی را طی نخواهد کرد. لذا اصلاحات جزئی در این مسیر اجتناب ناپذیر و حتی ضروری است.
قبلا این ورود نقدینگی به شکل یکنواختی اتفاق میافتاد و اکنون این رویه حالتی نوسانی به خود گرفته است. بازار اگر چه در کوتاه مدت در حال نوسان و بالا و پایین رفتن است اما توسط برآیند نیروها در نهایت در حال صعود است.
*** بورس دیگر تحلیل پذیر نیست
بازار بورس به دلیل تجربه حباب های سنگین در بازه یکسال گذشته کمی از مدار منطق خارج شده است. در بازار یکسال گذشته شاهد اتفاقتی بودیم که تحلیلگران واقعی بورس را دلسرد می کرد.چرا که به هیچ عنوان مسیر حرکت بورس با تحلیل های تکنیکال و بنیادی همخوانی نداشت. بازار ما از یکسال گذشته بیش از هر زمان دیگری “احساس محور” شده و وزن تحلیل به شدت افت کرده است.
بازی با این احساس و رفتار به حد اعلای خود رسیده است به همین علت است که بهبود مولفههای بنیادین اصلا در معاملات بورس دیده نمیشود. به نظرم با نوسان دادن به بازار و چیدن صفهای خرید و فروش، نگاه تودهی سرمایهگذار به نگاه نوسانی تغییر خواهد یافت و دیگر ترس سرمایهگذاران از فروش سهم در صف فروش خواهد ریخت زیرا فکر میکنند در قیمتهای پایینتر به راحتی سهم را دوباره خواهند خرید.
اینجاست که سهامداران باید به جای رفتار احساسی در بورس یک مسیر عقلایی را در پیش بگیرند. سهامداری کردن موهبتی است که در روزهای منفی می تواند بازار را نجات دهد.شاید چند بار این عمل انجام شود تا ذائقهی سرمایهگذار را تغییر دهند اما در نهایت صف نشینان بازندهی این بازی خواهند بود و غیر از سرگردانی و استرس بازدهی دیگری نخواهند داشت.
*** عوامل تعیین کننده جهت حرکت بازار بورس
خوشبختانه بازار تک اندیش، یک بازار موقتی است ولی مطمئن باشید نهایت استفاده را بازیگردانان اصلی خواهند برد. اگر استراتژی نداشته باشید قطعا یکی از پیادهنظامهای این جنگ صوری خواهید بود. فضای بورس به سمت فضای احساسی و رفتاری خواهد رفت و بازیخوانی بورس را دیگر از روی مولفه های بنیادین و تکنیکال نمیتوان به راحتی استخراج کرد.
در ماه های آتی و به ویژه با قدرت گرفتن مسیر صعودی بورس نبض بازار و رفتار خرده معامله گران جزء تعیین کنندهی جهت حرکت بازار سرمایه خواهد بود. اگرچه این فضای خوبی برای تحلیل و خرید و فروش سهام نیست اما به نظر میرسد ناخواسته وارد این عصر از بورس تهران شدهایم.
به تدریج با بهبود سواد مالی این فضا کمرنگتر خواهد شد. هر زمان که سهامداران سودهای قطعی را بر پایه و بنیاد یک سهم ترجیح ندهند و به نوعی جرات تحمل بازه ای کوتاه مدت از زیان را داشته باشند شرایط به کلی در بازار بورس تغییر خواهد کرد. متولیان بورس اگر قصد حمایت از بورس را دارند باید به فضای عرضه و تقاضا و همچنین بالا بردن قدرت تحلیل سهامداران و کهش هیجانات بازار توجه کنند.
*** اثرات تداوم روزهای منفی بورس در تابستان امسال
بعد از ریزش های سنگین بازار بورس در تابستان امسال به نوعی بسیاری از سهامداران یاد گرفتند که باید سهامداری کنند و سفته بازی موضوعی نیست که با یک آموزش چند ساعته به دست آید. از طرفی هر شخص حقیقی و حقوقی باید برای خود دامنه سود و زیان تعریف کند.
یک سهم قرار نیست با قیمت های میلیاردی معامله شود. اینجاست که دولت و نهادهای ناظر تعیین کنندهی شکل حرکت بازار در مسیر صعود خواهند بود. در سایهی این فضای روانی است که دادههای بنیادی دیده میشوند، عملکرد های میاندوره ای برجسته نشان داده میشوند و قیمتهای جهانی به چشم خواهند آمد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه