سه شنبه, ۲۷ آذر , ۱۴۰۳ 16 جماد ثاني 1446 Tuesday, 17 December , 2024 ساعت ×
  • گاه‌شمار تاریخ خورشیدی

    دی ۱۳۹۹
    ش ی د س چ پ ج
    « آذر   بهمن »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
  • × کاربر گرامی! قیمت محصولات فولادی بروز رسانی شد مشاهده قیمت ها
    اختصاصی آرتان پرس

    معاملات الگوریتمی بلای جان بورس ایران

    شناسه : 36687 01 دی 1399 - 10:26
    معاملات الگوریتمی و معاملات پر بسامد دارای ویژگی های عمومی و منحصر به فردی هستند که آن ها را از یکدیگر متمایز می سازد. در بورس های جهان برای استفاده از معاملات الگوریتمی و پر بسامد قوانین خاصی وجود دارد و به طور خاص پس از سقوط ناگهانی بازارها در سال ۲۰۱۰، بسیاری از تغییرات نظارتی(قانون گذاری) در مورد معاملات پربسامد در قوانین ایالت متحده  و  اروپا ایجاد شدند.
    معاملات الگوریتمی بلای جان بورس ایران
    پ
    پ

    معاملات الگوریتمی در بازار بورس تاریخچه ای حدودا و ساله در بورس ایران دارد و این موضوع سبب شده است که نظم بازار و تعادل قدرت از بین برود.حدود دو ماه از ممنوعیت معاملات الگوریتمی می‌گذرد و تاکنون هیچ سیگنال مثبتی از سوی سیاست‌گذار بورسی برای لغو این ممنوعیت ارسال نشده است. در ادامه همراه آرتان پرس باشید تا آسیب این سبک معاملات را با تشریح به تحلیل بپردازیم.

    معاملات الگوریتمی، روشی برای اجرای سفارش ها با استفاده از دستورهای معاملاتی از پیش برنامه ریزی شده است. در متون مختلف معاملات الگوریتمی (معاملات پربسامد به عنوان زیرمجموعه آن) به عنوان یک ابزار برای معامله گران حرفه ای در نظر گرفته می‌شود تا آنها بتوانند پارامترها یا دیگر اطلاعات بازار را در زمان واقعی مشاهده و به صورت خودکار تصمیمات معاملاتی را اخذ کنند.

    معاملات الگوریتمی و معاملات پر بسامد دارای ویژگی های عمومی و منحصر به فردی هستند که آن ها را از یکدیگر متمایز می سازد. در بورس های جهان برای استفاده از معاملات الگوریتمی و پر بسامد قوانین خاصی وجود دارد و به طور خاص پس از سقوط ناگهانی بازارها در سال ۲۰۱۰، بسیاری از تغییرات نظارتی (قانون گذاری) در مورد معاملات پربسامد در قوانین ایالت متحده  و  اروپا ایجاد شدند.

     

    *** تعریف ساده از معاملات الگوریتمی

    در حال حاضر بازار سرمایه ما به دلیل هیجانات خارج از فضای منطقی نیازمند تغییر قوانین مربوط به معاملات پربسامد میباشد و به نظر تصمیم  به محدود سازی موقت اینگونه معاملات میتواند منجر به کاهش فضای نوسانی این روزهای بازار گردد.

    اگر بخواهیم یک تعریف ساده از معاملات الگوریتمی ارائه دهیم باید اذعان کنیم که معاملات الگوریتمی به زبانی ساده به استفاده از برنامه‌های کامپیوتری برای ورود به سفارش‌های معاملاتی بدون دخالت انسان گفته می‌شود. معاملات الگوریتمی در شرایط فعلی تاثیر بسیار زیادی بر معاملات بازار سرمایه گذاشته اند و تا حدودی نبض بازار را در دست عده ای خاص قرار داده اند.

    بعد از ریزش های اخیر در بازار سرمایه و بازگشت شرایط عادی به بازار، محدودیت معاملات الگوریتمی هم باید برداشته شود. چرا که این معاملات به شدت توازن بازار را بر هم میزنند و باعث می شود که حجم سرمایه ها به سمت چند حساب خاص روانه شود. کارشناسان بازار سهام بر لزوم استفاده از معاملات الگوریتمی در بازار سهام تاکید دارند اما ادامه این وضعیت به شدت بر بازارها ضربه می زند و میتواند سیگنال های حبابی در برخی سهام ایجاد کند.از طرفی موضوع بسیار مهم اخلاق در تجارت است که با این روش ابزارهای توسعه سرمایه در بورس به شکلی نامتوازن در اختیار عده ای خاص قرار می گیرد.

    پیشنهاد می‌کنیم حتما بخوانید: هیجانات منفی و روزهای منفی بورس

    *** افزایش کارایی بازار با استفاده از معاملات الگوریتمی

    نظارت در بورس موضوعی مقطعی نیست و همواره شاهد تغییرات نظارتی و بعضا تغییر در سفارشات گزارش شده در سازمان بورس هستیم. برخی از گزاره های نظارتی سازمان بورس در ادوار گذشته را می توان در تغییر ساعت زمان معاملات، تصمیم برای کاهش دامنه نوسان، اعمال محدودیت‌ها و دستورات مختلف برای خرید و فروش حقوقی‌ها و حقیقی‌ها، ممنوعیت معاملات الگوریتمی، ممنوعیت خرید و فروش روزانه، اعطای مجوز به بانک‌ها برای خرید از بازار سرمایه، استفاده از منابع صندوق توسعه ملی برای تزریق به بازار سرمایه و بسیاری دیگر را نام برد. لذا معاملات الگوریتمی موضوعی است که از ابتدا مورد توجه نهادهای نظارتی بوده است.

    موضوع جالب توجه این است که نباید داده ها را به روش های سنتی ارزیابی کرد. موضوع معاملات الگوریتمی در تمامی بازار های مالی دنیا مرسوم هستند و روزانه صدها میلیارد دلار از طریق مکانیزم های هوش مصنوعی در بورس خرید و فروش می شود.طبیعتا با استفاده از معاملات الگوریتمی و هر چه پررنگ تر شدن نقش تصمیم گیری مبتنی بر داده و تصمیم سازی مبتنی بر تحلیل در بورس، بازار شانس بیشتری برای افزایش کارایی پیدا می کند و با افزایش کارایی بازار، طبیعتا قیمت نماد ارزنده رشد و قیمت نمادهای کم ارزش کاهش پیدا می کند.

     

    *** پیاده سازی منطقی روش های سیستمی در بورس

    با پیاده سازی شرایطی برای پیاده سازی منطقی روش های سیستمی در بورس تا حد زیادی به تقویت بورس می توان کمک کرد. در این حالت بورس هر چه بیشتر واقعیات اقتصاد کشور را بازتاب می دهد و بازار سرمایه خواهد توانست نقش اصلی و ماموریت ذاتی خود بعنوان فانوس دریایی و علامت دهنده و هدایت گر منابع اقتصاد کشور را هر چه بهتر ایفا کرده و منجر به توزیع و تخصیص بهینه منابع اقتصادی در فرصتهای سرمایه گذاری شود. اما مسئله اینجاست که باید درصد خاصی از معاملات بورس را به شکلی توزیه شده به این شیوه اختصاص داد وگرنه بورس از مسیر واقعی خود خارج و به یک دوقطبی غیرقابل بازگشت میل خواهد کرد.

    موضوع معاملات الگوریتمی چون مختصاتی خارج از عرف بازار سرمایه دارند به بازار لطف می زنند. اصولا چرا فعال حقیقی یا حقوقی که هنوز پولی پرداخت نکرده باید قادر به فروش سهامی باشد که در همان روز خریداری کرده است؟ از سوی دیگر زمانی که ناشرین یا بازارگردان‌ها مسئولیت نقدشوندگی و اطمینان بخشی به بازار را به عهده می‌گیرند نباید با رفتار نوسان‌گیری و نا اطمینانی روبرو شوند.

     

    *** نقاط قوت و ضعف معاملات الگورتیمی

    بازار بورس نیاز به سهامدارانی دارد که تمایل به سهامداری داشته باشند  نگاهی سفته‌بازی با بازار نداشته باشند. متاسفانه رویکردهای یادگیری ماشین و الگوریتمی بورس‌بازارن کوتاه مدت و مقطعی تربیت می‌کند که این موضوع به شدت بر بازار تاثیر می‌گذارد. در گذشته هم تسویه سهام، بعد از پرداخت وجه بود اما تا قبل از امروز خریداران اعتباری سهام، اقدام به پرداخت وجه در همان روز نمی‌کردند. بنابراین نگاه سرمایه‌گذاران به بازار نباید یک روزه باشد.

    مجموعا بعد از بررسی نقاط قوت و ضعف معاملات الگورتیمی خاطر نشان می‌شود که هر تصمیمی دارای مزایا و معایبی بوده و موافقان و مخالفانی دارد اما اصل مهم رعایت انصاف و ایجاد تعادل و رویه‌های مناسب و اصولی است تا زمینه ایجاد بازاری عمیق، توسعه یافته و شفاف‌تر و نقدشونده‌تر از همیشه فراهم شود.

    معاملات الگوریتمی توسط ماشین انجام می‌شود و با تبعات منفی برای بازار همراه خواهد بود. در این میان هرچند ممنوعیت معاملات الگورتیمی میزان نقدینگی را کاهش دهد اما به نفع همگان خواهد بود.

    پیشنهاد می‌کنیم حتما بخوانید: تاثیر بودجه سال آینده بر بورس

    *** سوالات مهم از نهادهای نظارتی بورس

    در آخر باید سوالاتی را از نهادهای نظارتی بورس پرسید که قطعا پاسخ به آنها بسیار مهم‌تر از چالش معاملات الگوریتمی است. سازمان بورس و مدیران ارکان چرا اعتقادی به کارایی بازار ندارند و به جای افزایش آن، به آنجا مختلف بازار را از ماهیت خود تهی می‌کنند؟ چرا این مدیران به جای توسعه ابزارهای مالی مختلف و حذف دامنه نوسان و حجم مبنی برای ۵۰ شرکت برتر بورس و پیگیری اصلاح قوانین برای لغو پذیرش شرکت‌هایی که از شفافیت لازم برخودار نیستند و تسهیل پذیرش شرکت‌های جدید، تقویت بازوی نظارتی و طراحی دستورالعمل‌های معاملاتی دقیق و به دور از سلیقه شخصی، به وظیفه اصلی خود عمل نمی‌کنند؟

     

    آرتان پرس

    این مطلب بدون برچسب می باشد.

    ثبت دیدگاه

    دیدگاهها بسته است.