افزونه جلالی را نصب کنید. 21 ذو القعدة 1444 Friday, 9 June , 2023 ساعت ×
× کاربر گرامی! قیمت محصولات فولادی بروز رسانی شد مشاهده قیمت ها
دانشنامه

برش آهن با ۱۰ روش متفاوت و کاربردی که باید حتما بدانید

شناسه : 38430 20 دی 1399 - 17:51 منبع : آرتان فولاد ایرانیان
اگر با دقت به اطراف خود نگاه کنید، محصولات زیادی را می بینید که از فلز ساخته شده اند. برش آهن بسته به نوع ورق روش های متفاوتی دارد که سنتی یا مدرن هستند. در این مقاله با این روش ها آشنا می شوید.
برش آهن با ۱۰ روش متفاوت و کاربردی که باید حتما بدانید
پ
پ

اگر با دقت به اطراف خود نگاه کنید، محصولات زیادی را می بینید که از فلز ساخته شده اند. اما انواع ورق های فولادی استفاده شده در آن ها چگونه در ابعاد متنوع برشکاری شده اند؟ برای پاسخ به این سوال، شما را به مطالعه این مقاله دعوت می کنیم. ما در ادامه می خواهیم در مورد انواع روش های برش آهن آلات صحبت کنیم. پس با ما همراه باشید.

*** برش آهن

برش آهن بسته به نوع محصول فولادی که ورق باشد و یا برش تیرآهن روش های متفاوتی دارد. این روش ها به دو دسته سنتی و مدرن تقسیم بندی می شوند. عواملی که در انتخاب روش برش آهن باید به آن ها توجه داشته باشید، شامل ضخامت ورق، سرعت برشکاری، هزینه تمام شده و کیفیت و دقت ابعادی است.

*** انواع روش های برشکاری

عملیات برش با توجه به شرایط دمایی برش، به دو دسته گرم و سرد تقسیم می شود.

*** برشکاری گرم

این روش سرعت بالایی دارد و برای تولید انبوه مناسب است. مکانیزه بودن دستگاه های برشکاری گرم و قابلیت برش قطعات با ضخامت بالا از دیگر مزایای این روش است. برشکاری به روش گرم معایبی هم دارد که شامل احتمال تغییر ساختار و خواص فلز در محل برش، تولید گازهای آلاینده و مضر و ایمنی پایین است.

*** برشکاری سرد

دما در این روش اغلب برابر با دمای محیط است و موجب بالا رفتن محسوس دما در فلز نمی شود. از مزایای این روش برشکاری می توان به سرعت بالا، عدم انتشار گازهای سمی و آلاینده، حفظ خواص فلز، قابلیت برش انواع شکل ها و مقرون به صرفه بودن به واسطه پرتی کم اشاره کرد. پرتابل نبودن دستگاه های برشکاری سرد هم از عیب های این روش است.

*** چگونه آهن را برش دهیم؟

در ادامه با انواع دستگاه های برش آهن آشنا می شوید.

*** اره برقی

برش آهن با اره برقی جزو روش های قدیمی محسوب می شود. با این که امروزه روش های جدیدتری برای برش آهن وجود دارد، اما این روش همچنان در کارگاه ها و صنایع کوچک مورد استفاده قرار می گیرد. اره برقی را می توان به نوعی دستگاه برش آهن دستی نامید. قیمت این دستگاه برش آهن دستی نسبت به سایر روش ها پایین تر است و همین امر آن را به گزینه ای رایج تبدیل کرده است.

برشکاری با اره برقی
برشکاری با اره برقی

*** دیسک های سایشی

یکی از انواع دستگاه برش آهن، دستگاه مجهز به دیسک های سایشی است. این دیسک های سایشی قابلیت برش هر گونه آهن مانند پیچ، مهره، میلگرد، ورق و … را دارند. از معایب این ابزار برش آهن می توان به سرعت بالای ساییده شدن دیسک ها و کاهش قطر آن ها به مرور زمان اشاره کرد. به همین دلیل استفاده از تیغه های الماسی گزینه مناسبی است که دوام بالایی هم دارند. این تیغه ها را می توانید در فروشگاه های لوازم خانگی یا ابزارآلات پیدا کنید.

برشکاری با دیسک های سایشی
برشکاری با دیسک های سایشی

*** گیوتین (قیچی)

در روش برشکاری آهن با گیوتین، دو تیغه قیچی در طرفین ورق قرار گرفته و با اعمال نیروی دست یا دستگاه ورق بریده می شود. گیوتین ها به چند دسته زیر تقسیم می شوند.

*** گیوتین دستی

این قیچی برای برشکاری ورق های روغنی و سیاه با ضخامتی در حدود ۱.۵ میلی متر استفاده می شود. به طور کلی گیوتین های دستی به دو نوع چپ بر و راست تقسیم می شوند.

*** گیوتین ماشینی

از قیچی های ماشینی عمدتا برای برش آهن طویل استفاده می شود. گیوتین های ماشینی خود به دو دسته ورق بر و گرد بر تقسیم می شوند.

*** گیوتین اهرمی

این گیوتین ها برای برشکاری ورق هایی با ضخامت ۵ میلی متر کاربرد دارند. گیوتین اهرمی مانند گیوتین ورق بر دارای دو تیغه متحرک و ثابت به طول ۳۰۰ – ۱۵۰ میلی متر است.

*** اره مدور

یکی از انواع روش های برش فلزات استفاده از اره مدور است. این وسیله قدرت برش بالایی دارد و هنگام استفاده از آن، احساس خواهید کرد که در حال برش کره با چاقوی داغ هستید. تیغه این ابزار برش آهن قابلیت برش انواع آهن آلات تا ضخامت ۹۶٫۵۲ میلی متر را دارد. تیغه اره مدور به دو نوع تیغه دندان پزشکی و تیغه کاربیدی تقسیم می شود. تیغه های کاربیدی دوام بالاتری داشته و طبیعتا گران تر هستند. در هنگام استفاده از اره مدور همواره نکات ایمنی را رعایت کرده و مراقب پراکنده شدن تراشه های آهنی باشید. زیرا داغ هستند.

برشکاری با اره مدور
برشکاری با اره مدور

*** اره زاویه دار

این روش عموما برای فلزات غیرآهنی و به ویژه آلومینیوم کاربرد دارد. اره زاویه دار می تواند برش میله، لوله و … را با دقت بالایی انجام دهد. در هنگام کار با این ابزار برش، باید بخش موتور پوشانده شود. با پوشاندن موتور با چیزی مانند پارچه، مانع از آسیب دیدن موتور توسط تراشه های فلزی می شوید. گیره نگه دارنده نیز علاوه بر نگهداری فلز برای برش، از پرتاب شدن تراشه ها تا حد زیادی جلوگیری می کند. به این نکته هم توجه داشته باشید که بدون گیره پشتی، تیغه اغلب روی فلز گیر کرده و آن را از بین می برد.

برشکاری با اره زاویه دار
برشکاری با اره زاویه دار

*** دیسک آسیابی

برای برش فولاد ضد زنگ از دیسک آسیابی استفاده می شود که بسته به ابعاد قطعه مورد نظر دو نوع دارد. دستگاه برش آهن کوچک، یک دستگاه چرخشی دارای دیسک سایشی است که برای برش فولاد ضد زنگ با ابعاد کوچک کاربرد دارد. برای برش قطعات بزرگ نیز از دستگاهی استفاده می شود که در آن یک دیسک سایشی بر روی یک چرخ زاویه دار (دیسک چرخان) نصب شده است.

برشکاری با دیسک آسیابی
برشکاری با دیسک آسیابی

*** تیغه آهنی

فلزات انعطاف پذیری مانند آلومینیوم به واسطه این ویژگی خود، می توانند با تیغه آهنی برش داده شوند. برای این کار در ابتدا یک گیره را در امتداد جهت برش قرار داده و با نوک تیغه یک خط بکشید. سپس ورق را چندین بار به عقب و جلو تا کرده و آن را خم کنید. به هین راحتی ورق برشکاری می شود.

برشکاری با تیغه آهنی
برشکاری با تیغه آهنی

*** لیزر

برش ورق آهن با لیزر، با متمرکز شدن پرتوی لیزر و گرمای ناشی از آن در یک منطقه بسیار باریک اتفاق می افتد. برش لیزری یک روش اتوماتیک و غیر تماسی است. به همین دلیل میزان سایش ورق در آن به صفر میل می کند. این روش جدید برای برشکاری ورق هایی با ضخامت ۲۵ – ۱۰ میلی متر به کار می رود. سهولت انجام، دقت بالا، امکان برشکاری منحنی شکل و عدم ایجاد آلودگی صوتی از مزایای برش لیزری به شمار می رود. اما سرعت این روش برای ورق های ضخامت بالا، کم است و به طور کلی روش مقرون به صرفه ای نیست. برش لیزری به دو دسته CO2 و فیبری تقسیم می شود. لیزر CO2 مخصوص ورق های آلومینیومی، برنجی و مسی است. اما لیزر فیبری در برشکاری ورق های با ضخامت کم مانند استیل کاربرد دارد.

برشکاری با لیزر
برشکاری با لیزر

*** واتر جت

در این روش از فشار ۶۰۰۰ پوند بر اینچی ترکیب آب و سنگ های ساینده برای برش آهن استفاده می شود. این روش به دلیل عدم وجود تنش حرارتی در آن، از کیفیت بالایی حتی نسبت به برش لیزری برخوردار است و در آن ورق به هیچ وجه دفرمه نمی شود. در روش واتر جت هیچ محدودیتی برای جنس ورق و ضخامت آن وجود ندارد. به عنوان مثال برشکاری ورق گالوانیزه را هم می توان با واتر جت انجام داد. تنها عیب این روش برش آهن قیمت بالای پمپ های تقویت کننده و امکانات جانبی آن است. طبیعتا این امر بر روی قیمت ورق گالوانیزه برش خورده نیز موثر است.

برشکاری با واتر جت
برشکاری با واتر جت

*** فرز

فرزکاری جزو قدیمی ترین روش های برش آهن به حساب می آید. برش آهن در این روش به وسیله دستگاه فرز انجام می گیرد. در این دستگاه قطعه ای به نام اسپیندل تعبیه شده است که وظیفه ثابت نگه داشتن ابزار و چرخش آن را بر عهده دارد. فرزکاری به دو صورت دستی و اتوماتیک قابل انجام است. این روش دقت بالایی دارد و برای برشکاری ورق های گالوانیزه، آلومینیومی، استیل و غیرآهنی هم قابل استفاده است.

برشکاری با فرز
برشکاری با فرز

*** هوا برش

در این روش از یک نازل سوخت و از نازل دیگری اکسیژن خارج می شود. با تولید حرارت و ترکیب این دو، ورق فلزی در اکسیژن سوخته و برش می خورد. این نوع برش آهن بیشتر برای ورق های فولادی مورد استفاده قرار می گیرد. ورق های برشکاری شده با هوا برش از کیفیت سطحی بالایی برخوردار بوده و لبه های صافی دارند. هوا برش عمدتا برای برشکاری ورق هایی با ضخامت ۲۰۰۰ – ۱۰ میلی متر به کار می رود. اما در موارد خاص ورق هایی با ضخامت ۳۰۰ – ۶ میلی متر هم با این روش برشکاری می شوند.

برشکاری با هوا برش
برشکاری با هوا برش

*** پلاسما

برش پلاسما جزو متداول ترین روش های برش آهن به حساب می آید که عموما برای برشکاری ورق های فولادی کم کربن قابل استفاده است. فرآیند برشکاری در این روش با دمش گاز نجیب و هوای فشرده انجام می گیرد. به طوری که قوس الکتریکی ایجاد شده گاز را به حالت پلاسما تغییر داده و موجب برش آهن می شود. از برش پلاسما در برشکاری ورق هایی با ضخامت ۳۰ – ۱ میلی متر استفاده می شود. اما در شرایط خاص می توان برای برشکاری ورق هایی با ضخامت ۱۶۰ – ۰٫۵ میلی متر هم از این روش استفاده کرد.

برشکاری با پلاسما
برشکاری با پلاسما

*** نکات ایمنی در برش آهن

  • خواندن اقدامات ایمنی درج شده بر روی دستگاه ها
  • استفاده از عینک ایمنی، ماسک صورت، حفاظ شنوایی و دستکش
  • مطمئن شدن از خنک بودن قطعات برشکاری شده قبل از لمس آن ها
  • تمیز کردن قطعه قبل از برش آهن

منبع: آرتان فولاد ایرانیان

این مطلب بدون برچسب می باشد.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.