اقتصاد ایران در شرایطی قرار گرفته است که به شدت نیازمند ورود دولت و تزریق پول به بازارها و بهبود قدرت خریداران و مردم است.اما نشانه هایی از این تصمیمات گرفته نمی شود. بخشی از این موضوع به سیاست گذاری های وزارت اقتصاد و دارایی بر می گردد.به همین جهت است که برخی از تکانه های بازارهای مالی را از منظر عملکرد وزارت اقتصاد بررسی می کنند. در تحلیل امروز به بررسی عملکرد دژپسند در وزارت اقتصاد خواهیم پرداخت.لطفا همراه آرتان پرس باشید.
*** ورود مجلس به ارزیابی عملکرد وزارت اقتصاد
اولین واکنش به عملکرد اقتصادی دولت توسط مجلس کلیدزنی شد.موضوع واگذاری سهام شرکت هفت تپه یکی از ابتدایی ترین چالش های مطرح شده در ویترین عملکرد اقتصاد دولت دوازدهم است. البته جامعه و سطوح خرد به خوبی چالش های اقتصادی را در ماه های اخیر درک کرده است.
*** موضوع هفت تپه ؛ سوال نمایندگان از دژپسند
در جلسه علنی روز گذشته مجلس شورای اسلامی سوال مشترک احمد نادری و سید نظامالدین موسوی از وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره مشکلاتی که در نحوه واگذاری شرکت هفت تپه به وجود آمد در دستور کار قرار گرفت. در نهایت نمایندگان سوال کننده از توضیحات دژپسند قانع نشدند و پاسخهای وزیر امور اقتصادی و دارایی به رأی وکلای ملت گذاشته شد.
*** عملکرد دژپسند مجلسی ها را قانع نکرد
نمایندگان مجلس با ۶۱ رأی موافق، ۱۷۳ رأی مخالف و ۱۱ رأی ممتنع از مجموع ۲۵۲ نماینده حاضر در جلسه علنی، پاسخهای وزیر امور اقتصادی و دارایی را قانع کننده ندانستند و به وی کارت زرد دادند. فرهاد دژپسند روز گذشته در جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس که با حضور رئیس مجلس برای بررسی تحولات بازار سرمایه برگزار شد اذعان کرد که کار دولت ریل گذاری و نهادسازی و تسهیل ورود و خروج به بازار و نقدشوندگی مناسب در بورس است.
*** دیدگاه وزیر اقتصاد به نقش دولت
البته که دیدگاه وزیر اقتصاد به موضوع نقش دولت در بازارهای مالی و تعادل نظام پولی بسیار صحیح است.اما مشکل اینجاست که در روزهای مثبت بازار سرمایه چرا این فرضیه مطرح نمی شد؟ در روزهایی که شاخص مرز دو میلیون را پشت سر گذاشته بود چرا دولت یک پای فروش سهام دولتی به مردم و غالبا حقیقی های تازه وارد شده به بورس بود؟ بازار سهام محلی برای کشف قیمت است و دولت باید کاری کند که این عملیات با کارآمدی انجام شود که در همین زمینه در دو ماه گذشته به اندازه ۱۰ سال کار انجام شده و همه شرکتها بازار گردان دارند.
*** ابزار جدید دولت برای کنترل بورس
وزیر اقتصاد در جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس که با حضور رئیس مجلس برای بررسی تحولات بازار سرمایه برگزار شد معتقد بود که دولت برای کاهش نوسان از ابزار جدیدی مانند اوراق تبعی استفاده کرده است و شرکتهایی که میخواهند در بورس، سهام شان عرضه شود اگر مدارک کامل باشد این کار در مدت یک ماه انجام میشود. وزیر اقتصاد به موضوع کاهش بروکراسی های سازمانی در بورس اشاره کرد ولی در حال حاضر مشکل رفتار حقوقی ها و عدم حمایت آنها از بازار است.
*** انتظاران غیرمنطقی از بازیگران بورس
اینکه انتظار این را داشته باشیم تا حقوقی و بازارگردان ها روند بازار سهام را به نفع حقیقی ها تغییر دهند و عاملی برای رشد بازار شوند انتظاری است که حداقل در این سطح از بلوغ بورس ایران نشدنی است. در ماههایی که فزونی تقاضا داشتیم شرکتهای حقوقی باید عرضه میکردند تا مانع افزایش مصنوعی قیمتها بشود و مصوبه افزایش شناوری سهام نیز به همین دلیل بود. ولی متاسفانه عرضه ها در اوج صصورت گرفت و سپس خریداری برای سهام حقیقی ها وجود نداشت و تمام سطوح حمایتی در کمتر از یک ماه شکسته شد.
*** ورود نابجای حقوقی به بازار سرمایه
در زمان ریزش بورس هم باید تقاضا شکل بگیرد که به همین منظور حقوقیها ورود کردند و اقدام به خرید سهام میکنند. متاسفانه ورود حقوقی ها در پایین ترین قیمت های ممکن صورت پذیرفت و این دقیقا نقش ناظر بودن دولت را زیر سوال برد و عملکرد دژپسند در وزارت اقتصاد را به طرز فجیعی زیر سوال برد.
آقای دژپسند وزیر اقتصاد و دارایی با اشاره به رشد شاخص بورس در ماه گذشته تا سقف یک و نیم میلیون واحد بیان کرده است یکی از نمایندگان مجلس از ما خواست که عرضه شرکتها را آغاز کنیم، اما دیدیم که با عرضه سهام، بازار واکنش منفی نشان داد. اما بازار به هر حال روند منفی خود را در پیش گرفت و هیچ قدرتی برای کنترل شرایط اقدامی نکرد.
*** اشتباه وزارت دارایی در قیمت گذاری دستوری
اصولا بازار با قیمت گذاریهای کالاها میانه خوبی ندارد و به همین دلیل به اظهارات وزیر صنعت در باره موضوع فولاد واکنش نشان داد و در میان فعالان بازار این نگرانی شکل گرفت که شاید این موضوع شروعی برای بقیه کالاها باشد.اینجا نیز بخشی بود که وزارت اقتصاد با دستوری عمل کردن در قیمت های بازار روند معاملات در کلیه بازارها را با نوسان و هیجاناتی همراه کرد. این موضوع نیز نقطه ضعف دیگری از عملکرد دژپسند در وزارت اقتصاد بود که از چشم نمایندگان دور نماند.
*** ناهماهنگی در ارائه سوبسیت های مالی
موضوع دیگری که عملکرد وزارت اقتصاد را در شرایط فعلی با چالش رو به رو کرده است اجبار پالایشگاهها به توزیع قیر با نرخ دولتی و یا لغو معافیت مالیاتی شرکتهای معدنی بود که روی بازار اثر منفی میگذارد، زیرا به سوددهی آنها آسیب میزند. وزیر اقتصاد با بیان این که مسئول صنعت بانکداری وزارت اقتصاد است نه بانک مرکزی معتقد است که ابزار مناسب در این زمینه باید در دست وزارت اقتصاد باشد و وقتی نرخ بهره بین بانکی ناگهان شبانه به بالای ۲۰ درصد میرسد این موضوع روی بازار اثر میگذارد.
*** ارزیابی عملکرد وزارت اقتصاد در دست بررسی
شرایط خاص بازار سرمایه، ریزش شاخص و اتخاذ نشدن تصمیمات مناسب از سوی مدیران ارشد بازار در وضعیت کنونی موجب شد که فردا جلسهای فوقالعاده در کمیسیون اقتصادی با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی، رئیس سازمان بورس و مدیران ارشد برگزار شود. به احتمال زیاد در این جلسه مجددا ارزیابی هایی از عملکرد دژپسند در وزارت اقتصاد صورت خواهد پذیرفت. باید منتظر مسائلی باشیم که حدودا یک سال است همانند تحریم ها وضعیت بازارهای مالی ایران را به خطر انداخته است.
*** درخواست مجلس از وزارت اقتصاد
نمایندگان مجلس از وزارت اقتصاد درخواست پیگیری های بیشتر از وضعیت بورس را دارند. نماینده مردم کرمان و راور با بیان اینکه شرایط کنونی ایجاب میکند پیگیریهای ویژهای از سوی وزارت امور اقتصادی و داراریی برای ساماندهی وضعیت بورس انجام شود، در صحن مجلس اعلام کرد که پیش بینی میشود تصمیمات خاصی در این جلسه اتخاذ شود. به احتمال زیاد در این چلس به گلوگاه هایی که سیستم های دولتی در بازار بورس ایجاد کرده اند اشاره خواهد شد.
*** پیگیری شرایط بورس اضطراری است
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در راستای پیگیری های شرایط برون رفت بورس از منجلاب ریزش اعلام کرده است که هرچند موضوعاتی مانند بررسی لایحه اصلاح ماده ۸ قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث جزو دستورکارهای امروز کمیسیون اقتصادی بود، اما وضعیت بازار بورس باعث شد که به مسائل بازار سرمایه در نشست امروز کمیته بازار سرمایه کمیسیون اقتصادی رسیدگی شود.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه