آیا میدانستید میلگرد انواع گوناگونی دارد؟ مهمترین آنها میلگرد ساده و آجدار است، اما آیا تفاوت میلگرد آجدار و ساده چیست؟ آیا میدانید خود میلگرد آجدار نیز به سه نوع تقسیم میشود؟ آیا کاربرد میلگرد فقط به صنعت ساختمان محدود میشود؟ آیا میلگرد مهمترین عضو خانواده صنعت ساختمان است؟ با آرتان پرس همراه باشید تا به بررسی این محصول کاربردی و مهم در صنعت پرداخته شود.
همانطور که از اسم هر کدام مشخص است، میلگرد ساده به میلگردهایی اطلاق میشود که سطح صاف و بدون شیاری داشته باشند. اما میلگرد آجدار بر عکس میلگرد ساده روی سطح خود برجستگیهای گوناگونی دارد. آجها و شیارهای روی میلگرد آجدار با هدف مشخصی ایجاد میشوند، هدف از آنها تقویت بتن است. لازم به ذکر است که میلگرد ساده برای تقویت بتن به کار نمیرود.
در ادامه به بررسی و توضیح میلگرد ساده و آجدار پرداخته میشود. هر کدام در باب مقایسه قرار میگیرند. کاربردها و محاسن هر کدام نیز توضیح داده خواهد شد.
*** میلگرد ساده چیست
میلگرد ساده که در بازار اغلب با نام A1 نیز شناخته میشود، همچنین به انن میلگرد ۲۴۰ نیز معروف است. میلگرد ساده معمولا در صنعت ساختمان به کار نمی رود، و در اکثر مواقع از میلگرد آجدار در صنعت ساختمان استفاده میکنند. هر چند به عنوان خاموت شاید مورد استفاده قرار بگیرد. کارخانجات کاشان و یزد مهمترین تولید کنندگان میلگرد ساده هستند. از میلگرد ساده بیشتر در صنعت استفاده میشود.
میلگرد A1 مقاومت کششی زیادی دارد، و به لحظ کمی، مقاومت تسلیم و کششی آن به ترتیب ۲۴۰۰ و ۳۶۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع است. به میلگرد A1 میلگرد نرم نیز گفته میشود.
*** میلگرد A1 تا A4
میلگرد A1 را با نام میلگرد ساده میشناسند که مقطعی نرم و بدون آج است. میلگرد A2 نیمه سخت و با آجی ساده است. نوع سوم مقطع سخت تری نسبت به نوع دوم دارد، و همچنین آج آن پیچیده است. و میلگرد A4 سخت ترین مقطع میلگرد است که روی سطح آن آجهای مرکب دیده میشود. این تعاریف به صورت کلی در مورد انواع میلگردها بوده است، در ادامه به بررسی هر کدام از انواع میلگردها پرداخته میشود. در شکل زیر انواع میلگرد آجدار نشان داده شده است.
*** میلگرد A1
این میگرد با نام میلگرد نرم شناخته میشود. زیرا تغییر شکل پلاستیکی در آن در حدود ۲۵ درصد است. لازم به ذکر است که این نوع میلگرد مناسب جوشکاری نیز است، که از این رو آن را با نام میلگرد داکتیل نیز میشناسند.
*** میلگرد آجدار A2
همانطور که اشاره شد به این میلگرد آجدار، میلگرد نیمه سخت نیز گفته میشود. همانطور که در شکل زیر مشخص است، این نوع میلگردها یک محور در امتداد طول دارند، و یک سری آج مارپیچ مانند در اطراف آن است. این میلگرد نسبت به میلگرد A1 مقاومت بالایی دارد. در صنعت ساختمان بیشتر به عنوان خاموت مورد استفاده قرار میگیرند. میزان تغییر شکل پلاستیک این نوع میلگرد ۱۹ درصد بیان شده است. قابلیت جوشکاری میلگرد A2 متوسط رو به پایین است، ولی در صورت اجبار میتوان عملیات جوشکاری روی آن انجام داد.
*** میلگرد آجدار A3
شکل آجها در میلگرد A3 به صورت جناقی یا هشتی شکل است. نسبت به میلگردهای A1 و A2 مقاومت بالایی دارد. میزان تغییر شکل پلاستیک در آن در حدود ۱۴ درصد است، همچنین لازم به ذکر است که این نوع میلگردها قابلیت جوشکاری ندارند. در صنعت ساختمان از این میلگرد به عنوان میلگردهای طولی و ستون استفاده میکنند. در بازار از این میلگرد با عنوان میلگرد خشک نیز یاد میکنند.
*** تفاوت میلگرد A2 و A3
همانطور که قبلا اشاره شد یکی از تفاوتهای ظاهری این دو نوع میلگرد در شکل آجهای آنها است. در میلگرد A2 شکل آجها به صورت موازی و منفرد است، در حالیکه در میلگرد A3 آجها به صورت ضربدری و هفت و هشت است.
کاربرد این دو نوع میلگرد، که به عنوان میلگرد آجدار شناخته میشوند، با هم متفاوت است. در پی از میلگرد A3 به صورت طولی و از میلگرد A2 به صورت عرضی استفاده میکنند. میلگرد A3 نسبت به میلگرد A2 تردتر بوده و به طبع آن شکنندهتر است و انعطاف پذیری کمی دارد.
البته برخی از سوء استفاده کنندگان از آب گل آلود ماهی میگیرند. آنها میلگردی که از لحاظ ظاهری مانند A3 است را روانه بازار میکنند، در حالیکه خواص فیزیکی و شیمیایی آن همان میلگرد A2 است. برای اطمینان از محصولاتی که خریداری میشوند، بایستی آنها را قبل از به کارگیری آزمایش کرد.
*** میلگرد آجدار A4
این میلگرد جز متریال سخت محسوب میشود. آج این میلگردها به صورت مرکب نسبت به محور طولی است، که این میلگرد را از سایر میلگردها متمایز میکند. این میلگرد کاربردهای زیادی را در سازهها داشته است. لازم به ذکر است که قیمت میلگرد آجدار A4 نسبت به انواع دیگر آن بالا بوده است.
*** تولید میلگرد ساده
تولید میلگرد ساده به این گونه است که در ابتدا بیلت را وارد کوره میکنند، و دمای کوره را تا ۱۱۰۰ درجه سانتی گراد بالا میبرند، تا بیلت آماده پخت و نورد شود. همچنین از سیستم آبگرد نیز در فرآیند نورد کردن بیلت استفاده میکنند. در ادامه فرآیند، قطر بیلت کم میشود، تا جاییکه به اندازه دلخواه برسد. و همانند شکل زیر در نهایت در طول ۶ متر برش میخورند.
میلگرد ساده صنعتی کاربردهای زیاد و متنوعی دارد، که از مهمترین آنها میتوان به ساخت پیچ و مهره و میخ و حتی ساخت برخی از اتصالات اشاره کرد. همچنین از اندازههای کوچک آن در ساخت مفتول نیز استفاده میکنند.
*** انواع سایز میلگرد ساده
میلگرد ساده به صورت شاخه و کلاف در بازار موچود است. بسته بندی شاخهای آن دارای سایز ۸ تا ۴۰ است. اما در حالت کلاف، سایز آنها ۵٫۵، ۶٫۵، ۸، ۱۰ و ۱۲ است.
سه نوع دیگر میلگرد که در بازار موجود است، با نام A2، A3 و A4 شناخته میشود. و کاربردهای زیادی دارند که در ادامه به هر کدام از آنها پرداخته میشود. این سه نوع میلگرد با عنوان میلگرد آجدار شناخته میشوند، که هر کدام آجهای متفاوتی در سطح خود دارند.
میلگردهای آجدار بیشتر در پروژههای ساختمانی و ساختمان سازی کاربرد دارند. دلیل استفاده از آج در میلگردها این است که عملکرد آن در بتن در بهترین حالت ممکن باشد.
با وجود آج، میلگرد پس از اعمال به بتن، در جای خود ثابت میماند و امکان تکان خوردن و لغزش آن وجود ندارد.
مراحل تولید میلگرد آجدار شبیه به میلگرد ساده است، اما تفاوتی که در تولید میلگرد آجدار است، این است که از قالبهای مخصوصی برای آجدار نمودن میلگردها استفاده میکنند.
*** تفاوت کاربرد میلگرد آجدار و ساده
با بررسی اجمالی این دو نوع میلگرد نتیجه میگیریم که فرآیند تولید این دو نوع میلگرد شبیه به هم است، با این تفاوت که استحکام و مقاومت به ضربه آنها با هم فرق دارد. و براساس این تفاوتها، از میلگرد آجدار در صنعت ساختمان و بتن آرمه جهت افزایش مقاومت برشی بتن استفاده میکنند و از میلگردهای ساده در مصارف صنعتی بیشتر استفاده میکنند. ناگفته نماند که از میلگرد ساده به عنوان خاموت در پروژههای مسکونی نیز استفاده میکنند.
برای انتخاب تنوع مناسب میلگرد بایستی با متخصصین و مهندسین حوزه صنعت و ساختمان مشورت کرد، تا هم از لحاظ اقتصادی و هم از لحاظ کارایی بهترین نوع میلگرد را انتخاب کرد.
*** ویژگی ها و تفاوت میلگرد آجدار و ساده
*** کدام نوع میلگرد جوش پذیری خوبی دارد؟
یکی از مهمترین تفاوت میلگرد آجدار و ساده در قابلیت جوش پذیری آن است. میلگرد ساده یا A1 به دلیل جنس فولادی آن قابلیت جوشکاری بالایی را در مقایسه با میلگرد آجدار دارد. تمامی فرآیندهای جوشکاری روی میلگرد ساده قابل اجرا هستند. در حالیکه میلگردهای آجدار جوش پذیری خوبی ندارند. بنابراین این خاصیت مهم، یکی از مزایای میلگرد ساده به حساب میآید.
*** آبکاری میلگرد آجدار و ساده
یکی از فرآیندهایی که روی میلگرد ساده اعمال میشود تا خواص مربوط به سطح آن مانند مقاومت در برابر خوردگی، اکسیواسیون، ضربه و سایش تحت تاثیر قرار گیرد، آبکاری میلگرد است.
*** تفاوت شکل پذیری و انعطاف پذیری بالای میلگرد ساده با میلگرد آجدار
همانطور که قبلا اشاره شد، با توجه به تنش تسلی و همچنین مقاومت کششی، میلگرد ساده شکل پذیری بهتری نسبت به میلگرد آجدار دارد، دلیل آن میتواند میزان کربن در ترکیب شیمیایی فولاد باشد. میزان کربن به کار رفته در میلگرد ساده در مقایسه با میلگرد آجدار بسیار پایین است، و به این دلیل، شکل پذیری بالایی خواهد داشت. شکل پذیری بالای میلگرد ساده باعث میشود تا خم کردن آن به راحتی صورت گیرد.
اما در مقابل میزان کربن استفاده شده در میلگرد آجدار بیشتر از میلگرد ساده است، که طبیعتا شکل پذیری آن را کاهش میدهد. میلگرد A2 در مقایسه با میلگرد A3 و A4 فرم پذیری بهتری دارد.
*** کاربرد انواع میلگرد در ساختمان
در صنعت ساختمان معمولا سه نوع میلگرد بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد که عبارتند از میلگرد A2، A3 و A4. معمولا از میلگرد A1 در صنعت ساختمان استفاده نمیکنند. جایی که نیاز باشد میلگرد منعطف بوده و از شکل پذیری بالایی برخوردار باشد، از میلگرد A2 استفاده میکنند، به عنوان مثال در تیر و ستون و دیوارهای برشی از این نوع میلگرد استفاده میکنند.
اما در فونداسیون و پی از میلگرد آجدار A2 و A3 استفاده میکنند. اما همانطور که اشاره شد، گاها در پی نیز از میلگرد A3 به صورت طولی و از میلگرد A2 به صورت عرضی استفاده میکنند.
در طراحی میلگردها بایستی مهندسین و متخصصین نهایت دقت را به عمل آورند. به این گونه که به عنوان مثال در مواردی که مقاومت سازه در برابر زلزله حائز اهمیت است، نباید در تیر و ستون و دیوارهای برشی از میلگرد A3 استفاده کرد، چون این نوع میلگرد ترد بوده و شکل پذیری کمی دارد و در اثر نیروهای وارده احتمال شکست آن وجود دارد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه