چهارشنبه, ۴ شهریور , ۱۴۰۵ 13 ربيع أول 1448 Wednesday, 26 August , 2026 ساعت ×
× کاربر گرامی! قیمت محصولات فولادی بروز رسانی شد مشاهده قیمت ها

معادن اردبیل ناشناخته مانده اند

شناسه : 4652 30 شهریور 1396 - 12:51

اردبیل جزو استان‌هایی است كه معادن مختلف و زیادی در نواحی و اراضی آن وجود دارد.

پ
پ

به تبع، وجود این همه معادن در یك جا خالی از مشكل نیست بنابراین حضور كارشناسان و افراد خبره در این زمینه در اردبیل جزو نیازهای استان محسوب می شود…
اردبیل جزو استان‌هایی است كه معادن مختلف و زیادی در نواحی و اراضی آن وجود دارد. به تبع، وجود این همه معادن در یك جا خالی از مشكل نیست بنابراین حضور كارشناسان و افراد خبره در این زمینه در اردبیل جزو نیازهای استان محسوب می شود.
 « فخرالدین محمدی» کارشناس ارشد مهندسی نفت و کارشناس مهندسی معدن از جمله مهندسانی است كه در این عرصه فعالیت می كنند.وی یکی از فعالان و کارشناسان معدن در استان است، تا جایی كه اشتغال، سرمایه گذاری و دلیل موفق نبودن معادن بزرگ دراستان اردبیل یكی از دغدغه های وی است. گفت و گو با محمدی را در ادامه می خوانید:

    آیا استان اردبیل ظرفیت لازم برای استفاد ه از معادن را دارد ؟
استان یكی از مستعدترین استان‌ها در زمینه معادن سنگ است، تا جایی كه این معادن در همه نقاط استان با توجه به تقسیمات مواد معدنی كه به طور طبیعی و بدون دخالت عوامل انسانی صورت گرفته؛ پراكنده شده و ممكن است در یك نقطه كم و در نقطه‌ای دیگر زیاد باشد.البته وجود این همه معادن در استان هم نتوانسته جایی برای خود در سند توسعه استان بازكند و این به معنی آن نیست كه ظرفیت و ذخایر معدنی كم است، بلکه به مفهوم نبود عملیات‌ اکتشافی کافی است.

    وضعیت معادن استان را در حال حاضر چگونه می بینید؟
در حال حاضر 171 معدن، 60 مورد پروانه اکتشاف معدن و 4 مورد پهنه اکتشافی ( یعنی درحال مطالعات اکتشافی و اکتشاف قطعی نشده)داریم كه اكثرا در حوزه شن و ماسه فعال هستند.
 البته از این تعداد معادن دارای پروانه بهره برداری به علت رکود پروژه‌های عمرانی و تولیدی دراستان فقط حدود 100 معدن فعال هستند كه باعث اشتغالزایی 1100 نفر شده اند. اما اگر روند فراوری صنایع معدنی انجام شود اشتغالزایی آنها به 2 برابر خواهد رسید.

    به نظر می‌ رسد تعداد معادن با ارزش افزوده بالا در استان کم است. آیا این حرف درست است؟
صنعت معدن صنعتی عظیم است؛ اما به دلیل نبود زمینه‌های مطالعات علمی و همچنین مشکلات مالی كه برای سرمایه گذاری در این زمینه وجود دارد سرمایه‌گذاران نیز بیشتر به سوی معادن شن و ماسه كه سرمایه هنگفتی نیاز ندارد، می‌روند و رغبت چندانی به صرف سرمایه و توان در دیگر زمینه‌ها نشان نمی دهند. این یكی از مشكلات بزرگ در سرمایه گذاری معدن استان است.

    اشتغال زایی در این صنعت عظیم چگونه است؟
كسی كه انگیزه سرمایه‌گذاری در زمینه معدن دارد حتما به عواقب و نتایج آن هم‌فكر كرده است؛ چرا كه از همان گام اول، اشتغالزایی را با خود همراه دارد. البته درتمام مشاغل اشتغالزایی با مشكلات متعددی همراه است و سرمایه‌گذاری در معدن نیز از این امر جدا نیست. اشتغالزایی در معدن به 2 صورت مستقیم و غیرمستقیم است. اشتغال مستقیم یعنی كار در معدن و اشتغال غیرمستقیم یعنی کسب درآمد از فراوری، حمل و نقل  و صنایع تبدیلی که این مراحل می ‌تواند باعث كاهش بیكاری در استان شود.

     سرمایه گذاری در بخش معادن استان را چگونه می بینید ؟
 سرمایه گذاری در معادن استان در 3‌بخش، اکتشاف، بهره برداری و صنایع معدنی مطرح می‌شود. اکتشاف در معادن فلزی نیاز به سرمایه چندمیلیارد تومانی دارد و به صورت فاز به فاز و با مراحل مقدماتی، نیمه تفصیلی و تفصیلی پیش می‌رود.
به همین دلیل در این مورد نیاز به سرمایه‌‌گذار عمده و كلان در استان داریم. در بخش بهره برداری نیز چنانچه معادن شن و ماسه و لاشه سنگ رونق بگیرد در هرکدام7 تا 8 نفر مشغول به کارمی شوند. در صنایع معدنی نیز با توجه به ذخایر ماده معدنی از جمله پوکه، پوزولان و عقیق هم می‌توانیم واحد‌های فراوری احداث کنیم. درمجموع برای معادن با حجم متوسط تولید، به 300 میلیارد ریال سرمایه گذاری نیاز است تا زمینه اشتغال برای تعدادی فراهم شود.

    چه راه هایی می تواند به جذب سرمایه گذار در معادن اردبیل كمك كند ؟
از نظر من برای جذب سرمایه گذار در بخش معدن چند راه وجود دارد. از جمله برگزاری همایش‌های معدنی، معرفی معادن استان، گذاشتن اطلاعات معادن در سایت ها، فراخوان سرمایه گذار داخلی و خارجی، بازاریابی، تشکیل کمیته استقبال از سرمایه‌گذار، ایجاد کمیته حمایت از سرمایه گذاری متشکل از ادارات مختلف، مسئولان و نمایندگان و همچنین حمایت از طریق تسهیلات بانکی كه می‌تواند در جذب سرمایه‌گذار در این زمینه در استان بسیار تاثیر‌گذار باشد.

    آیا ورود شركت های خصوصی می تواند در توسعه بخش معدن تاثیر گذار باشد؟
با توجه به این كه معادن در اردبیل تأثیر مستقیمی بر رونق اقتصاد‌ی و اشتغالزایی دارد لذا با ورود 3 شركت بزرگ به نام‌های ایمیدرو ، کوثر و میتکو که همگی از شرکت‌های خصوصی و شبه دولتی هستند و برای مطالعه و سرمایه‌گذاری د‌ر معاد‌ن استان ارد‌بیل وارد شده اند امیدواریم با سرمایه گذاری این شركت‌ها شاهد تحولات بزرگی در بخش معادن اردبیل باشیم.
البته هنوز برای توسعه بخش معد‌ن د‌ر استان ارد‌بیل د‌ر اول راه هستیم و راهی طولانی در پیش داریم.

    چرا بخش معدن در اردبیل آن طور كه باید توسعه نیافته است؟
شاید از دلایل عمده آن توجه ویژه مسئولان به بخش گردشگری و کشاورزی در استان باشد و آن طور که باید و شاید صنعت معدن دراستان جا نیفتاده و تا حدی به فراموشی سپرده شده است.
منبع : ایفنا

این مطلب بدون برچسب می باشد.

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.