سه شنبه, ۲۷ آذر , ۱۴۰۳ 16 جماد ثاني 1446 Tuesday, 17 December , 2024 ساعت ×
  • گاه‌شمار تاریخ خورشیدی

    خرداد ۱۴۰۰
    ش ی د س چ پ ج
    « اردیبهشت   تیر »
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
  • × کاربر گرامی! قیمت محصولات فولادی بروز رسانی شد مشاهده قیمت ها

    کارنامه فولاد در بورس کالا اردیبهشت ماه

    شناسه : 48332 01 خرداد 1400 - 15:00
    کارنامه بورس کالا در ایران به واسطه همگرا شدن قیمت های داخلی با بازارهای جهانی در وضعیت ناپایداری قرار گرفته است. شاید در شرایط فعلی پایین آمدن نرخ دلار به وضعیت فعلی کمک کرده باشد.اما در صورتی که نرخ دلار مججدا صعودی شود شاهد رکود سنگین تری در معاملات بورس کالای ایران و به خصوص حوزه فولاد خواهیم بود.
    کارنامه فولاد در بورس کالا اردیبهشت ماه
    پ
    پ

    بورس کالا در بازه اردیبهشت ماه سال جاری مسیر رکود و ترس و تماشا را در پیش گرفت. علت اصلی این موضوع را می توان به تغییرات و تحولات حوزه سیاست خارجی دانست. تا حدودی نرخ دلار در بازار داخلی ریزش داشت و این موضوع باعث شد تا ورود سرمایه به بورس و مخصوصا بورس کالا به تعویق بیفتد. بالا رفتن قیمت محصولات فولادی اما موضوعی بود که در اردیبهشت ماه به دلیل بالا رفتن قیمت های جهانی رخ داد. در ادامه به ارزیابی بورس کالا و بررسی کارنامه آن در خصوص فولاد خواهیم پرداخت. لطفا همراه آرتان پرس باشید.

    *** کارنامه فولاد در بورس کالا از منظر رشد قیمت ها

    تجربه ثابت کرده در بازار داخلی، بنا بر دلایل بسیاری ‌که از جمله مهمترین آن تحریم ها و به نوعی انتزاعی شدن بازار داخلی ما از بازارهای جهانی بوده است. در اغلب بازارهای کالایی کشور شاهد پدیده هایی مثل “چسبندگی قیمت ها به سقف” یا “تاخیر در حرکت همگام با نرخ جهانی” بوده‌ایم. این موضوع در حرکت بازار در ماه گذشته بسیار مشهود بود. برای مثال کافی است که به روز چهارشنبه هفته گذشته بازگردیم. تنها معامله ای که انجام شد؛ عرضه ۱،۰۰۰ تن شمش بلوم ذوب آهن اصفهان بود. این معامله که در نهایت با نرخ رقابتی میانگین موزون ۱۲۵،۴۹۹ ریال یا حدود ۱۳،۶۸۰ تومان با احتساب مالیات ارزش افزوده توام با متوسط ۳.۴۷ درصد رقابت صورت گرفته نسبت به نرخ پایه مچ و معامله شد. این موضوع به معنی واقعی کلمه رکود در بازار اردیبهشت را به خوبی نمایان می کند.

    *** اشتباه استراتژیک در همگرایی نرخ بورس کالا و بازارهای جهانی

    در شرایطی قرار داریم که بازارساز تمام تلاش خود را طی دو ماه گذشته به کار بسته است تا نرخ فولاد را به نرخ جهانی و صادراتی نزدیک کنند. اما هیچگاه این موضوع را درنظر نگرفتند که با این پدیده هایی مثل “چسبندگی‌…” یا “تاخیری…” در زمان عقب نشینی بازارهای جهانی چه باید کرد ؟ در واقع برایشان اهمیت ندارد، چراکه جاده مورد تصور آنها فقط یک سو دارد؛ انهم فقط افزایش قیمت ها در بورس کالاست. این موضوع وضعیت تورم را در شرایطی که نرخ دلار صعودی شود بسیار تهدیدآمیز خواهد کرد.

    بازارساز باید تمامی جوانب را در نظر بگیرد. تصور کنید که نرخ های جهانی فولاد با سیاست های کنترلی چین؛ تصمیم به عقب نشینی بگیرد. ؛ یعنی بالاخره این سوپرسایکل از یک جایی به بعد اصلاح محسوس خواهد داشت که هیچکس نمی تواند این واقعیت را کتمان کند. سوال اینجاست که بورس کالا که با رشد قیمت ها همسو شده است چه واکنشی را از خود در این شرایط نشان خواهد داد. آیا باید منتظر یک بی اعتمادی دیگر در تالارهای معاملاتی بورس باشیم؟

    *** تهدید چسبندگی قیمت ها در کارنامه فولاد بورس کالا

    تراژدی این سناریو اینجا شروع میشود که بنا بر پدیده هایی مثل “تاخیر در تمکین در عقب نشینی قیمت” و ” چسبندگی به نرخ‌های سقف” ‌که پدیده و خصوصیت بازار داخلی انتزاعی تحریم زده ماست. غول نقدینگی این بازار تازه از خواب بیدار شده و بخواهد در بازار جولان دهد. چه بلاهایی که سر مصرف کننده داخلی و بازارهای ما نخواهد آمد.

    متاسفانه به دلیل کاهش شدید نقدینگی در جامعه قطعا با افزایش بیشتر قیمت ها بازار مسکن و خودرو از توجیه اقتصادی خارج خواهند شد. این یک هشدار بزرگ برای بازار ساز است که متاسفانه تا به امروز جدی گرفته نشده است.  نمونه اش را روزهای گذشته در برخی معاملات بورس ‌کالا به خصوص تیرآهن های ذوبی شاهد بودیم ‌که قطعا اگر این موج داخلی شروع شود؛ سیاستگذارانی که با شعار دهکده جهانی فولاد بازار داخلی را به اینجا رسانده‌اند، مجبورند در تضاد با پروسه برگشت بازار جهانی شرایط را به کلی تغییر دهند.

    *** سناریو عقبگرد بازارهای جهانی و تهدید آن برای بورس کالا

    بازار جهانی دیر یا زود از سقف های تاریخی که ثبت کرده است باز خواهد گشت. اما باید دید که بورس کالای ایران در این شرایط آیا آمادگی بازگشت از قیمت های نجومی این روزهای خود را دارد یا خیر. کار عاقلانه؛ حرکت روی میانیگن نرخ حداقل ۱ ماهه بود که پیش‌تر طرح آن داده شد اما آن قدر قدرت برخی از مافیای اقتصادی داخلی بالاست که اجازه اجرایی شدن این مکانیزم را ندادند و بطور کلی واژه ای به نام ” عقب نشینی قیمت ها” در بازار داخلی برای آنها تعریف نشده و مصداق ندارد .

    *** تاثیر نرخ ارز در کارنامه فولاد در بورس کالا

    بعد از چند روز شرایط صعودی قیمت ارز دوباره به مدار نزولی بازگشته است. با توجه به عملکرد کلی بورس کالا در ماه گذشته فعلا این موضوع می تواند به عنوان یک مسکن تاثیر افزایش قیمت ها در بخش فولاد را خنثی کند. اما باید نگرانی روزی بود که نرخ دلار مجدد به کانال های صعودی قبلی خود بازگردد.

    در ماه گذشته شاهد رقابت ضعیف برای خرید مقاطع بودیم. همچنین قیمت‌ها در بازار‌های جهانی هم رو به افزایش است و طبق آخرین گزارش متال بولتن اسلب بیش از ۲۲ دلارافزایش داشت و بیلت نیز کاهش ۵ دلاری داشته است. در نتیجه با توجه به روند صعودی در بازار‌های مختلف و با در نظر گرفتن دامنه نوسان مثبت ۳ درصد در قیمت‌های پایه تا هفته آتی نیز شاهد رشد قیمت خواهیم بود. انتظار می رود که روند ماه گذشته تا نیمه های خرداد نیز بر بورس کالا تاثیر بگذارد.

    *** عملکرد قابل قبول شستا در بورس کالا

    موضوع دیگری که در گزارش عملکرد بورس کالا باید به آن اشاره کرد عملکرد خوب و رضایت بخش گروه مالی شستا در بورس کالای ماه گذتشه بود. حجم معاملات گروه شستا در بورس کالا در دوره دو ماهه نخست سال ۱۴۰۰ (از اول فروردین ماه سال جاری تا ۲۴ اردیبهشت ماه) با رشدی بیش از ۱۰۰ درصدی در حجم معاملات و بیش از ۴۹۰ درصدی در ارزش معاملات همراه بوده است. تفاوت معنادار ایجاد شده در عملکرد گروه نسبت به کل معاملات انجام شده در بورس کالا نشان دهنده عزم گروه شستا برای بورس محور کردن عرضه محصولات تولیدی در شرکت‌های زیر مجموعه است.

    *** چشم انداز مثبت شستا در بورس انرژی

    چشم انداز مالی مثبتی در انتظار گروه مالی شستا و زیرمجموعه های آن در بورس انرژی و سایر بخش های صنعتی تصور می شود. با افزایش پذیرش محصولات شرکت زیر مجموعه در بازار فرعی در سال ۱۴۰۰ شاهد جهش بیش از ۱، ۶۰۰  درصدی در ارزش معاملات شرکت های گروه در بازار فرعی بودیم. محصولات شرکت های حریر خوزستان، دوده صنعتی پارس، کربن ایران، کربن سیمرغ، کاغذی لطیف و نیرو کلر در سال ۱۴۰۰ برای نخستین بار در بورس کالا مورد معامله قرار گرفته است.

    این مطلب بدون برچسب می باشد.

    ثبت دیدگاه

    دیدگاهها بسته است.