بررسی روند بازار در عرضه و تقاضا، اعلام قیمت ها، کاهش انتظارات تورمی و دو سویه شدن جهت گیری بازار جهانی نشان میدهد که بازار فولاد در یک بلاتکلیفی گیر افتاده است و گره کور بازار فولاد فعلا وابسته به عدم شفافیت پارامترهایی است که نتیجه آن میشود اصرار فولاد سازان بر افزایش قیمت ها و بی اعتنایی مصرف کنندگان به این افزایش.
بررسی نحوه چینش عوامل مختلف قیمت گذاری بازار در ماه های اخیر نشان میدهد هر زمان که بحث بهبود کامودیتی ها و قیمت فولاد بازارهای جهانی مطرح بود، به نوعی برای جا نماندن از کورس افزایش قیمت ها، اثرات آن به بازار داخل هم کشیده میشد. این موضوع با اعمال ضرایب قیمتی در بازار فولاد داخلی گنجانده میشد.
همانطور که مشخص است این اتفاق تا مدتی به سود فولادسازان خواهد بود و خریداران نیز بدون چون و چرا اقدام به خرید مقدار نیاز ضروری خود در خرید آهن میکنند. در این میان اگر بازار داخلی در رقابت با بازار جهانی افسار گریخته عمل کند، در نهایت منجر به بروز رفتار مقاومتی از سمت مصرف کننده و ایجاد رکود در بازار میگردد. حال این رفتار تولیدکنندگان است که مشخص میکند بازار در رکودی عمیق تر فرو رود یا با کاهش قیمت تحرکات مثبت تقاضا را در بازار جوانه زنی نماید.
این روزها متاسفانه رفتار دوم را از سوی تولیدکنندگان فولاد شاهد هستیم. البته اغلب در بازار فولاد به این شکل رفتار میشود که در صورت گیج بودن پارامترهای تاثیر گذار بر بازار، رفتار افزایشی انتخاب ارجح تری برای بازارساز است.
*** پارامترهای گیج در بازار کدامند؟
بازار دلار و قیمت های جهانی به عنوان دو بازار پیشرو فعلا در یک گیجی واضحی به سر میبرند. لذا طبیعتا بازار فولاد داخلی که پیرو این دو بازار است اغلب روزها همراه با افزایش و گاهی همراه با نوسان دیده خواهد شد و گره کور بازار فولاد نیز با مشخص شدن اثر هر یک از این دو پارامتر راحتتر باز خواهد شد.
سرنوشت دلار در گرو مذاکرات وین است که حدود دو الی سه هفته ای است منتظر اتمام این مذاکرات هستیم، اما طولانی شدن این مذاکرات و برخی شنیده ها از عدم قطعیت در برداشته شدن تمام تحریم ها سیگنال هایی است که به مبهم بودن بازار دلار منجر شده است. فعلا در شرایطی هستیم که به اخبار بد بازار واکنش سریعتری نشان میدهیم تا اخبار مثبت. لذا هر چند هنوز امیدی به ریزش دلار وجود دارد اما بر طبق روند تکنیکالی و اخبار جاری از روند مذاکرات، احتمالا شاهد افزایش نسبی دلار تا ۲۳ هزار ۸۰۰ تومان باشیم اما در این سطح احتمال افزایش بیشتر با مقاومت همراه خواهد بود.
از طرفی ممکن است از لحاظ زمانی به شنیده شدن اخبار مثبت از سمت مذاکره کنندگان نیز نزدیک شویم. لذا فعلا در بازار دلار انتظار افزایش تا ۲۳۸۰۰ تومان و سپس نوسان و تصمیم گیری جدید را داریم.
از طرفی در بازار جهانی که مدتی است، قیمت ها در مدار صعود بی سابقه قرار داشتند، چند سویه شدن برخی بازارها دیده میشود. همانطور که میدانید میتوان گفت که آغاز صعود قیمت ها به علت بهبود شرایط کرونایی در چین و همچنین کاهش تولید به دستور سازمان حفاظت محیط زیست این کشور بوده است و بدنبال آن دیگر بازارهای فولاد در جهان در افزایش قیمت ها به تکاپو افتادند. از طرفی در روزهای اخیر شاهد اعلام دستوری کاهش قیمت ها در بازار چین به ویژه در میلگرد و ورق بوده ایم.
لازم بذکر است که بازار چین از ۱۰۰ درصد تولید خود، ۹۵ درصد آنرا در بازار داخل به مصرف میرساند و همین موضوع مسئولان دولتی چین را بر آن داشته است که برای جلوگیری از افزایش بیش از حد هزینه پروژههای عمرانی تعریف شده کاهش قیمت ها را به طور رسمی اعلام نماید.
در این مدت قیمت ورق گرم صادراتی چین از حدود ۷۰۰ دلار رشد خود را اغاز کرد و تا دو هفته پیش توانست قله ۱۰۷۴ دلاری در هر تن را نیز فتح کند. پس از آن و با کاهش قدرت خرید در چین، قیمت ها روند کاهشی پیدا کرده است. روند کاهشی تا به امروز دوشنبه ۲۴ ماه می ۲۰۲۱ و ۳ خرداد ۱۴۰۰ قیمت ورق گرم صادراتی چین به ۹۵۲ دلار رسیده است.
از سوی دیگر در حوزه سی ای اس نیز این روند همجنان افزایشی است به گونه ای که اکنون قیمت ورق گرم حوزه CIS بالاتر از قیمت صادراتی چین قرار گرفته است و تا ۱۰۷۵ دلار در هر تن نیز به فروش میرسد.
قیمت شمش بیلت و اسلب ایرانی بر طبق گزارشات متال بولتن نیز بدنبال افزایش قیمت های جهانی و البته سیگنال حذف تحریم های فولادی روندی صعودی خود را با ۵۶۰ و ۶۱۰ دلاری آغاز کرد و تا به امروز به ۷۲۰ و ۸۵۰ دلار به ترتیب در بیلت و اسلب رسانید.
*** باز شدن راه صادرات و اثر آن بر بازار داخل
پس از انتشار خبر برداشته شدن موانع صادراتی محصولات فولادی، اکنون خبر امکان صادرات محصولات فولادی به تجار و بازرگانان نیز از ابتدای خرداد ماه در بازار به گوش میرسد. این در حالی است که پیش از این تنها تولیدکنندگان فولادی مجاز به فعالیت در بخش صادرات فولاد بوده اند. در این میان، سوالی که ممکن است مطرح شود، اثر این آزادسازی ها بر روند بازار داخل است.
بررسی کارشناسان آرتان پرس نشان میدهد با آزاد شدن مسیرهای بازار صادراتی، منطقا بایستی علاوه بر فولادسازان، بازرگانان و تجار نیز از سود بیشتری در حوزه صادرات کسب نمایند. در مقابل، این وظیفه بازارساز داخلی است که قیمت شمش و دیگر محصولات فولادی در بازار داخل را بدون وابستگی به نرخ جهانی تعیین نمایند و تنها وابستگی ان به حجم عرضه و تقاضای داخلی باشد.
جمع بندی
در انتهای این مقاله تاکید میکنیم که گره کور بازار فولاد که باعث نوسان روزهای اخیر آن شده است تنها به دست تغییر فرمول گذاری صحیح و وابسته به عرضه و تقاضای داخلی باز میشود. لذا در شرایطی که در بازار کنونی شاد رکود و عدم تقاضای واقعی مصرف کنندگان هستیم، بایستی انتظار کاهش قیمت ها در بازار را داشت.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه