در روزهای اخیر نامزدهای انتخاباتی گوشه هایی از وعده های انتخاباتی خود را متوجه بازار فولاد کرده اند. این موضوع یا به صورت مستقیم و یا به شکلی غیر مستقیم به بازار فولاد مرتبط بوده است. در این یادداشت به معرفی این دیدگاه ها و ارزیابی مهم ترین آنها خواهیم پرداخت. وعده نامزدهای انتخاباتی در خصوص اقتصاد و بازار فولاد می تواند یک چشم انداز از آینده اقتصاد صنعتی ایران را نمایان سازد. در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت. لطفا همراه آرتان پرس باشید.
*** وعده نامزدهای انتخاباتی در خصوص بهبود زنجیره توزیع فولاد
محسن رضایی، نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوی کشور اخیرا در رابطه با اشکالات موجود در زنحیره تامین و توزیع فولاد صحبت به میان آورده است. وی در رابطه با اشکال توزیع فولاد بیان کرده است که کار اشتباهی که این دولت انجام داد، این بود که فولاد را در بورس کالا عرضه کرد تا در این حوزه رقابت شکل بگیرد. اما تعداد اندکی از افراد میزان کالای عرضه شده را خریداری میکنند و بیرون از بورس با قیمت بالاتری میفروشند. اینطور که به نظر می آید وعده نامزدهای انتخاباتی در خصوص بورس کالا و بورس اوراق بهادار بیشترین تاثیر را در بازار فعلی فولاد خواهد گذاشت.وی این مشکل را یک قصه دردناک بازار ایران دانست و اعلام کرد که در این خصوص باید به داد اقتصاد ایران رسید.
*** وعده نامزدهای انتخاباتی در خصوص سامان دهی بورس کالا
وعده نامزدهای انتخاباتی در حوزه فولاد را به صحبت های آقای رئیسی متصل می کنیم. رئیسی اخیرا اشاره کرده است که با توجه آسیبی که به ورودی جدیدهای بورس وارد شده است،اول باید ببینیم بورس چرا این طور شد. لذا یکی از وعده های این نامزد انتخاباتی سر و سامان دادن به ساختار بورسی ایران است. به عقیده وی آگاهی بخشی باید متوازن انجام شود و توزیع رانت در کشور در بورس کالا و بورس تهران به صفر برسد. دوم اینکه بورس نیاز به نظارت دارد. نکته سوم دولت نباید کسری بودجه خود را از بورس حل کند یا به این میزان از بورس برداشت کند. این وعده ها فعلا صرفا در حد فرضیه مطرح شده است.
*** ایجاد بیمه برای سهامداران ضرر کرده در بورس تهران
موضوع دیگری که در وعده نامزدهای انتخاباتی و به خصوص در صحبت های آقای رئیسی می توان مشخص کرد این است که به عقیده آنها باید در بازار بورس تا حدی باید یک بیمه فعالی برای سهامداران خرد ایجاد شود. این موضوع در عمل شاید با چالش هایی همراه باشد. هزینه های این بیمه باید مشخص شود از چه منبعی قرار است هزینه شود. در صورتی که این رویکرد عملی شود که البته با شرایط فعلی بازار بعید به نظر می رسد ریسک پذیری و تمایل به ورود سرمایه ها به بورس افزایش پیدا خواهد کرد. اگر صندوق تثبیت و صندوق توسعه کمک کنند میتوان جلوی ضرر سهامداران خرد از نوسانات را گرفت.
وعده نامزدهای انتخاباتی در حوزه مسکن
موضوع دیگر وعده نامزدهای انتخاباتی را می توان به پیشبرد اهداف دولت آینده درحوزه مسکن معطوف کرد. در این خصوص رئیسی وعده داده است که پیشران اقتصادی مثل مسکن خواهیم داشت و ما باید یک میلیون مسکن در هر سال ایجاد کنیم. به عقیده وی مسکن مثل لوکوموتیو اقتصاد را جلو می برد. در صورتی که این شعار نیز به عمل تبدیل شود بازار فولاد از رونق بازار مسکن بهره های زیادی خواهد برد. البته این موضوع چالش های زیادی را به همراه دارد.
با بالا رفتن نرخ های جهانی فولاد و از طرفی حذف نقدینگی از جامعه هیچ توانی برای سازنده و خریدار برای رونق به بازار معاملات مسکن باقی نمانده است. بررسی آمارهای تولید (مقدماتی) کالاهای منتخب معدنی و صنایع معدنی حکایت از تولید ۲ میلیون و ۶۲۰ هزار تن فولاد خام در فروردین ماه ۱۴۰۰ و رشد ۱۷٫۱ درصدی آن در مقایسه با فروردین ماه ۹۹ دارد.آمارهای رسمی وزارت صمت نشان می دهد در اولین ماه از سال ۱۴۰۰ تعداد ۷۰ فقره پروانه اکتشاف معدنی در کشور صادر شد. با وجود این رشد اما بازار مسکن در رکود سنگینی به سر می برد.
*** وعده نامزدهای انتخاباتی در حوزه ارز
آنچه مسلم است اینکه دولت جدید باید با حمایت از اصناف و فعالان بخش خصوصی در بخشهای مختلف از جمله مالیاتی و بیمهای و … قسمتی از زیانهای مالی وارد شده طی ماه های اخیر به این قشر را جبران کند. وعده نامزدهای انتخاباتی باید با شرایط فعلی بازارها و کسب و کار و قدرت خرید مردم همخوانی داشته باشد. در خوشبینانه ترین حالت نیز نیم توان تاثیر آنی بر بازارهای صنعتی و اقتصاد کشور گذاشت. آقای دکتر همتی بانک مرکزی دیروز با اشاره به عملکرد عرضه و معامله دلار در سامانه نیما اشاره نمود که شاهد مازاد عرضه در نیما هستیم ، بانک مرکزی دیدگاهی در خصوص نرخ ارز به بازار ارایه نمیکند، نرخ ارز کاهشی خواهد بود و البته بخشی از داده ها از عموم بدلیل تحریمها، محرمانه نگه داشته خواهد شد. این موضوع خود مصداق ایجاد یک جو در بازار ارز و ضربه به معاملات فولاد است.
*** جانبداری دولت از بنگاه های خصولتی
متاسفانه در حال حاضر با وضعیتی روبرو هستیم که در آن به دلیل جانبداری دولت از برخی دستگاه ها، موسسات و شرکت ها و یا حتی غرض ورزی برخی مسوولان و نادیده گرفتن حقوق گروه زیادی از فعالان حوزه کسب و کار، منافع عموم جامعه تامین نمی شود و همین موضوع باعث شده شاهد تصمیم گیری های همراه با رانت و امضاهای طلایی در برخی بخش های اقتصادی در کشور باشیم. این در حالی است که از رییس جمهور آینده انتظار می رود نسبت به بحث تعارض منافع دستگاه های دولتی دقت زیادی به خرج دهد.
*** وعده نامزدهای انتخاباتی نامزدها در خصوص حمایت از بخش خصوصی
از دیگر نکاتی که در شرایط فعلی دارای اهمیت زیادی است اینکه باید اعلام شود که دولت آینده برای کوچک کردن سهم دولت در اقتصاد و همینطور بازی دادن بخش خصوصی در تصمیمات اقتصادی برنامه ای دارد یا اینکه قصد دارد همین سهم اندک بخش خصوصی به عنوان تولیدکنندگان ثروت برای کشور را نیز کاهش دهد. آن هم در زمانی که همگان به خوبی می دانند که تنها راه علاج درد اقتصاد کشور بخش خصوصی است. آنچه از دولت آینده انتظار می رود این است که اجازه دهد مشکلات اقتصادی با نظر مستقیم بخش خصوصی حل شود و عده ای نامتخصص برخی از تصمیمات منفعت طلبانه را به بدنه او تحمیل نکنند.
*** نقش دلار در آینده بازار کامودیتی ها
موضوع عدم شفافیت نرخ ارز بر صادرات نیز اثر منفی میگذارد، زیرا تجار نگران کاهش ارزش ریال خود پس از خرید کالا در داخل و صادرات آن هستند. این موضوع عامل کاهش ارز آوری به نیما شده و شرایط را برای رشد قیمت دلار مهیا میکند. عدم ارایه چشم انداز روشن از نرخ ارز (حداقل برنامه بانک مرکزی) عامل فشار بر بازار سرمایه و بورس نیز می باشد. شرکت های تولیدکننده کامودیتی بالای ۷۰% ارزش بازار سهام تهران را تشکیل میدهد و قیمت فروش آنها مستقیما به نرخ دلار/ریال وابسته است و عدم شفاف سازی نرخ ارز، عامل تنش در بازار و خروج سرمایه گذاران خواهد بود.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه