سقف وافل یا مشبک شما را یاد چه چیزی میاندازد؟ اگر اهل امتحان کردن تجربه های جدید باشید، حتما حداقل یک بار برای صبحانه وافل خورده اید! ما در این مقاله در مورد سقفی صحبت میکنیم که به وافل شباهت دارد. حدس می زنید اسم این سقف چه باشد؟ بله، سقف وافل!
*** سقف وافل چیست؟
سقف وافل نوعی سقف بتنی سبک است که ظاهری مانند وافل دارد و به آن سقف مشبک هم می گویند. این نوع سقف در سازه های بزرگ و مرتفع (معمولا با ارتفاع بیشتر از ۱۲ متر) کاربرد دارد. میلگرد در این سقف، عضوی جدا ناپذیر است و از این رو اجرای آن بستگی به قیمت میلگرد دارد. ضخامت این سقف ۱۰۰-۸۵ میلی متر و فاصله بین میلگردها در سقف وافل ۱۵۰۰-۶۰۰ میلی متر است. از دیگر عوامل موثر بر قیمت این سقف می توان به ارتفاع هر طبقه و هزینه بتن هم اشاره کرد.
نکته مهم در خصوص سقف وافل این است که این نوع سقف تنها در سازه های با اسکلت بتنی مورد استفاده قرار میگیرد. این سقف در کنار سقف عرشه فولادی و سقف تیرچه بلوک یکی از پرکاربردترین انواع سقف بکار رفته در سازه های بتنی هستند.
در میان انواع سقف بکار رفته در ساختمان، شرایطی همچون نوع بارگزاری، طراحی و معماری سازه، بودجه و شرایط مالی، ابعاد دهانه ها و زمان مورد نیاز برای اجرای سقف از جمله پارارمترهاییی هستند که تعیین کننده نوع سقف میباشند. در این میان سقف وافل یکی از بهترین گزینه ها برای اجرای سقف در سازه های بتنی است.
از طرفی این نوع سقفها در دسته سقف های شبکه ای یا مجوف نیز قرار میگیرند. برای ساخت این نوع سقف عمدتا از قالب های پلاستیکی استفاده میشود. اگر علاقه مند به کسب اطلاع بیشتر در مورد سقف وافل هستید در این مقاله با ما همراه باشید.
*** اجرای سقف وافل در چه شرایطی بهتر است؟
همانطور که گفته شد، سقف وافل یک سقف مشبک به شکل وافل است. این ساختار شبکه ای سقف همان ویژگی ای است که به ما اجازه میدهد در مقابل سقف های تخت آن را انتخاب کنیم. به طور کلی اجرای سقف با دال تخت برای زمانی که دهانه های بلند وجود دارد، بسیار مشکل است. در چنین شرایطی برای کنترل بهتر وزن و تغییر شکل ها از سقف وال دو طرفه استفاده میشود.
سیستم اجرایی و پایه و اساس ساختار شبکه ای نیز به این صورت است که در قسمت هایی از سقف که توخالی است در واقع بار بتن در آنجا کمتر است. بنابراین این مناطق نیاز به حجم کمتری از بتن دارند و این کار باعث میشود وزن سقف کاهش یابد و با اینکار وزن بار مرده سازه کمتر شده و ساختمان بهینه میگردد.
*** نحوه ایجاد سوراخ های مشبک سقف
برای اینکار از قالب های پلاستیکی مخصوص اینکار استفاده میکنند. این قالب ها ، قالب های سقف وافل آریس نامیده میشود که بعد از زیرسازی اولیه سقف، در فواصل مشخص در کنار یکدیگر چیده میشوند. سپس بعد از آرماتوربندی و بتن ریزی بر روی قالب، که معمولا بین ۷ تا ۲۵ روز زمان میبرد تا سقف بتنی مشبک یا همان وافل کاملا خشک شود، قالب های پلاستیکی از قسمت پایینی خارج میشود و سپس سقف جهت اجرا منتقل میشود.
*** روش اجرا سقف وافل
اولین مرحله در اجرای سقف وافل زیرسازی است که به وسیله جک، پایه اطمینان و لوله انجام می شود.
سپس قالب های وافل را روی زیرسازی قرار می دهند. قالب های وافل از جنس پلاستیک یا پروپیلن هستند. البته گاهی در نوع کامپوزیتی هم تولید می شوند. این قالب ها که در هنگام جدا کردن بتن، نیاز به چرب شدن ندارند، به شکل مستطیل، مربع یا مثلث هستند و به قالب های قابلمه ای هم معروف شده اند. سبکی آن ها باعث شده است که به راحتی حمل شوند. همچنین با تغییر نوع مونتاژشان، می توان سقف را به صورت یک طرفه یا دو طرفه اجرا کرد. اندازه قالب ها به ارتفاع سقف وابسته است. با افزایش ارتفاع سقف، قالب ها کوچک تر و تعداد آن ها بیشتر می شود.
در مرحله بعدی آرماتور بندی انجام می شود تا مقاومت سقف افزایش یابد؛ به طوری که میلگردهای بافته شده به وسیله ساپورت های عمودی و افقی، فضای بین قالب ها و روی آن ها را پر کنند. در ابتدا میلگردهای تحتانی و تقویتی، سپس فوقانی و تقویتی و در نهایت میلگردهای سنجاقی در جای خود تعبیه می شوند.
بعد از آرماتور بندی، بتن روی سقف پمپاژ می شود و پس از قوام پیدا کردن و سخت شدن (حدود ۲۸ روز)، قالب ها از بتن جدا می شوند. این قالب ها را می توان پس از پاک سازی در محل های دیگر هم استفاده کرد. همچنین در صورتی که مورد استفاده قرار نگیرند، می توان آن ها را بازیافت کرد.
*** مزایای سقف مشبک
- حذف ستون های اضافی به دلیل استحکام بالا
- حذف تیرچه های پیش ساخته و کاهش هزینه پروژه
- افزایش ظرفیت باربری به دلیل ساختار مشبک
- سهولت قرارد دادن میلگرد در سقف
- قابل استفاده در اسکلت بتنی و فلزی
- کاهش وزن مرده به دلیل وجود حفرات
- ایمنی بالا
- عدم جذب آب توسط بتن
- سرعت اجرای بالا
- امکان عبور تاسیسات از داخل سقف
- دوستدار محیط زیست
- بتن مصرفی کم و کاهش میلگرد در سقف وافل
- قابل شستشو
- مقاوم در برابر لرزش به دلیل بتن ریزی یکپارچه
- افزایش مقاومت سقف در عین سبک بودن
*** معایب سقف مشبک
- قالب بندی گران
- کاهش تعداد طبقات به دلیل ارتفاع بیشتر
- نیاز به کارگران ماهر برای ساخت
- عدم سازگاری با مناطق بادخیز به دلیل سبک بودن
- محدودیت در استفاده در سطح شیب دار
*** کاربرد سقف مشبک
- کتابخانه ها
- آمفی تئاترها
- سوله های صنعتی
- رستوران ها
- تالارها
- بیمارستان ها
- فرودگاه ها
- ایستگاه های مترو
- استخرهای سرپوشیده
- مراکز تجاری
*** تفاوت سقف وافل یک طرفه و دو طرفه
وافل یک طرفه در واقع تیرچه یک طرفه با قالب پلاستیکی است. اما وافل دو طرفه بار را به صورت دو طرفه انتقال می دهد. یعنی بار به تمام تیرهای اطراف هر مستطیل یا مربع منتقل می شود. انتخاب نوع سقف وافل به نحوه تیر ریزی، آرایش ستون ها و طول دهانه بستگی دارد. وافل دو طرفه اغلب در دهانه های بلند اجرا می شود.
آیا سقف وافل از نظر آیین نامه ای مورد تایید است؟
سیستم سقف وافل دارای قدمت بالایی است و خوشبختانه ضوابط آن در آیین نامه های نظام مهندسی از حدود ۵۰ سال پیش وجود دارد. سقف وافل همچنین مورد تایید سازمان های بین المللی است و در ایران نیز ضوابط طراحی این نوع سقف مطابق با فصل هجدم، مبحث ۹ ام مقررات ملی ساختمان میباشد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه