در بین پروفیلهای درب و پنجره در ساختمان سازی، پروفیل UPVC با داشتن ویژگیهای منحصر به فرد باعث شده است تا استفاده از آن بیشتر از سایر پروفیلها باشد. پنجره های UPVC یک گزینه مقرون به صرفه و بادوام برای خانه شما هستند. لازم است بدانید که نوآوریهای مدرن پروفیل UPVC چگونه کار میکنند و چگونه مزایای بسیاری را به صاحبان خانه ارائه میدهند.
*** پروفیل UPVC چیست؟
UPVC در حقیقت مخفف عبارت unplasticized polyvinyl chloride میباشد. کاربرد اصلی این نوع از پروفیل در ساخت درب و پنجره میباشد. با توجه به همین کاربرد، حتما نام پنجرههای UPVC را شنیدهاید.
برای ساخت پروفیل UPVC از پودرهای پلاستیکی استفاده میشود. ابتدا این پودرها را حرارت میدهند و به داخل قالب تزریق میشود تا شکل آن بصورت نواری از پروفیل پنجره UPVC بسیار طولانی شکل داده شود. هنگامی که UPVC خنک شد، سپس برش داده شده و آماده میشود تا به همراه سایر اجزای سازنده مونتاژ شود و آن را به عنوان پنجره دو یا سه جداره آماده شود.
مهمترین ویژگی پروفیل UPVC قابلیت انعطاف پذیری بالا، تعمیر و نگهداری کم، عایق بودن در برابر حرارت، عدم اشتعال و مقاومت بالا میباشد. در این نوع پروفیل مواد مختلفی به عنوان تثبیتکننده، مواد ضد احتراق، کمککننده، پرکننده و رنگهای صنعتی به کار گرفته شده است که در ادامه هرکدام را بررسی میکنیم.
*** بهبود دهنده مقاومت در برابر ضربه
افزودن این مواد همانطور که از اسم آن مشخص میباشد، باعث بالا رفتن مقاومت پروفیل در برابر ضربه و فشار میگردد.
*** پایدارکننده حرارتی و تابشی
این نوع از مواد باعث مقاومت پروفیل در برابر حرارت شده و از تغییر رنگ آن جلوگیری میکند.
*** پرکنندهها
افزودن پرکنندهها منجر به افزایش سختی سطح پروفیل UPVC خواهد شد.
*** روانکنندهها
برای اینکه سطح پروفیل صاف و شفاف باشد، از روانکننده استفاده میشود.
*** تاریخچه پروفیل UPVC
اگر نگاهی به تاریخچه پروفیل UPVC بیندازیم، متوجه خواهیم شد که از قدیمیترین پروفیلها بوده و دارای تاریخچهای طولانی میباشد. ماده UPVC که یک نوع پلیمر میباشد، از نفت خام و سدیم کلرید تشکیل شده است. این ماده در اوایل دهه ۱۹۶۰ میلادی در کشور آلمان مورد استفاده قرار گرفت. پس از گذشت چند سال این ماده مورد استفاده تجاری قرار گرفت.
برای نخستین بار در ایران و در اواخر دهه ۵۰، استفاده از این نوع پروفیل رواج پیدا کرد. بعد از گذشت مدتی، به دلایلی مانند عدم شناخت نسبت به محصول و نداشتن امکانات و تکنولوژی پیشرفته، استفاده از آن با استقبال زیادی روبرو نشد. در نهایت به دلیل صرفه جویی در مصرف انرژی، در سال ۱۳۸۰ از این محصول در ساخت درب و پنجره یو پی وی سی استفاده شد.
*** مزایای استفاده از پروفیل UPVC
استفاده از پروفیلهای UPVC علاوه بر اینکه از نظر ظاهری جذابیت خاص خود را دارد؛ اما از نظر ویژگیهای دیگر آن، دارای مزیتهایی میباشد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
- رنگ بندی متنوع این محصول
- صرفه جویی بالا در مصرف انرژی
- مقاومت بالا در برابر خوردگی و زنگ زدگی
- سبک با قابلیت نصب سریع
- دارای استحکام بالا و محافظ در برابر نفوذ گرد و غبار
- مقاوم و غیرقابل اشتعال در برابر آتش سوزی
- عدم نیاز به رنگکاری.و یا تعمیر مجدد
- مقاوم در برابر ایجاد آلودگیهای صوتی
- مقاوم در برابر رطوبت
- سازگاری بالا با محیط زیست
استفاده از این نوع پروفیل بسیار راحت میباشد و با توجه به هزینه تمام شده پایین آن و مزایایی که ذکر کردیم، میتوان گفت که پروفیل UPVC تقریبا یک نوع پروفیل بدون عیب میباشد.
*** آشنایی با فرآیند تولید پروفیل UPVC
پروفیلهای UPVC مانند سایر پروفیلها دارای مراحلی برای تولید میباشد که در ادامه به دو مرحله تولید این محصول میپردازیم:
*** میکس مواد اولیه پروفیل UPVC در دستگاه میکسر
در مرحله اول، PVC و افزودنی های دیگر با درصد مشخصی توسط دستگاه میکسر ترکیب میشوند. مهمترین نکته در هنگام اختلاط مواد، دمای میکسر است. پس از مخلوط کردن، مواد میکس شده بوسیله لوله به مخازن انتقال داده میشوند. مواد ترکیب شده بین ۱۲ تا ۲۴ ساعت در دمای محیط میمانند تا الکتریسیته ساکن حاصل از میکس از بین برود و دمای آن با دمای محیط یکسان گردد.
*** مرحله شکل دهی و تولید پروفیل در دستگاه اکسترودر
دستگاه اکسترودر شامل دو عدد محور مارپیچ با چرخش غیر همسو میباشد که با حرکت دوران، مواد اولیه را به سمت قالب هدایت میکند. خمیر تشکیل شده با فشار ناشی از چرخ دندهها از قالب پروفیل بسته شده در انتهای اکسترودر خارج میشود. قالبها با توجه به نوع پروفیل ساختار متفاوتی دارند.
خنک کردن و تثبیت شکل پروفیل UPVC پس از خروج پروفیل از اکستروژن بدلیل دمای بالا آن، امکان تغییر شکل و تثبیت ساختار پروفیل وجود دارد. بنابراین وارد مرحله خنکسازی کالیبراتور خشک میشود. پس از تثبیت اولیه شکل پروفیل، این محصول با عبور از حمام آب خنک پروفیل کاملا تثبیت میشود و شکل دائم آن ایجاد میگردد. تمامی حرکات پروفیل پس از اکستروژن توسط غلتکهای کشنده انجام میگردد.
*** انواع پروفیل UPVC کدامند؟
در این قسمت به بررسی انواع پروفیلهای UPVC میپردازیم. آشنایی با انواع این نوع پروفیل و کارآییشان باعث میشود تا در ساخت و سازها، پروفیل متناسب با کار و پروژه خود را انتخاب کنید.
پروفیلهای UPVC براساس نوع استفاده و محل کاربرد به انواع مختلفی تقسیم میشوند. بنابراین پروفیلها کاربردهای مختلف و متنوعی دارند. بنابراین، برای این که پروفیل متناسب با کار خود را انتخاب کنیم، باید با انواع پروفیل آشنایی داشته باشیم و بتوانیم کاربرد و کارآیی آنها را تشخیص دهیم. انواع پروفیل UPVC براساس مقاطع مختلف عبارتند از:
*** پروفیل فریم (Frame)
این پروفیل معمولا به عنوان قاب دور استفاده میشود و یکی از شایعترین و رایجترین انواع پروفیل UPVC میباشد. زیرا در چارچوب تمامی دربها و پنجرهها استفاده میشود.
امروزه از این نوع از پروفیل در مقاطع و ابعاد شش و هفت سانتیمتری تولید و به بازار عرضه میشود. با این حال برخی از شرکتها و کارخانهها اقدام به خرید مقطعهای پنج و یا هشت سانتیمتری میباشند، ولی با این وجود این مقاطع بسیار کم و نادر تولید میشوند. در پروفیل فریم، مقاطع مختلف به عنوان سطوح مختلف تولید و ارائه میشوند. پروفیلهای فریم نه تنها بر اساس ابعاد و اندازه با هم دیگر فرق میکنند، بلکه بر اساس نوع کارآیی هم با همدیگر فرق دارند.
*** پروفیل بازشو (Sash)
از دیگر انواع پروفیل UPVC میتوان به پروفیل سَش و یا بازشو اشاره کرد. این پروفیلها بیشتر در دربها و پنجرههای یو پی وی سی باز شو مورد استفاده قرار میگیرد. این پروفیلها به شکل استاندارد (S) انگلیسی تولید میشوند. این نوع از پروفیلها به انواع مختلفی تقسیم بندی میشوند. از جمله این پروفیلها میتوان به پروفیل بازشو پنجره، پروفیل بازشو درب، پروفیل بازشوی کشویی اشاره کرد.
پروفیل بازشو کشویی معمولا تنها در پنجرههای دو جداره کشویی مورد استفاده قرار میگیرد. اما پروفیل بازشو درب، همان طور که از اسمش پیدا برای دربهای دو جداره استفاده میشود، چرا که ابعاد دربهای دوجداره با پنجرههای دوجداره متفاوت میباشد. از این رو، باید از پروفیلهایی که متناسب با ابعاد درب دو جداره میباشند، استفاده کرد. بنابراین پروفیلهای ساش بازشو درب از لحاظ ارتفاع بزرگتر میباشند. در نهایت باید به نوع سوم پروفیل بازشو پنجره اشاره کرد. این نوع از پروفیلها یکی از پر استفادهترین و پر مصرفترین نوع پروفیلها میباشد، که در انواع درب و پنجرهی یو پی وی سی استفاده میشود.
*** پروفیل میانی یا مولیون (Mullion)
از پروفیل مولیون در ساخت و تولید انواع درب و پنجره دو جداره یو پی وی سی استفاده میشود. این پروفیل امروزه در دو سری ۶۰ و ۷۰ در کارخانجات تولید پروفیل تولید و به بازار عرضه میشود. منظور از سری ۶۰ در پروفیل میانی کف پروفیل است که ۶۰ میلیمتر است و یا معادل ۶ سانتیمتر میباشد.
این پروفیل به دو صورت مبانی ثابت و یا متحرک با کاربردهای مختلف در روند تولید درب و پنجره استفاده میشود. برای نمونه از پروفیل میانی ثابت برای تولید درب و پنجره معمولی استفاده میشود. در حالی که از پروفیل متحرک که به آن اورهانگ نیز گفته میشود، برای تولید درب و پنجرههایی که به صورت کامل باز و یا بسته میشوند استفاده میشود. از جمله این پنجرهها میتوان به پنجره فرانسوی اشاره کرد.
نوع دیگری از پروفیلهای مولیون و یا میانی وجود دارند که از آنها به عنوان پروفیل مولیون متحرک نام برده میشود. این نوع از پروفیل به لنگه باز شو درب و پنجره پیچ میشود و به همراه بازشو حرکت میکند. معمولا از این نوع پروفیل در درب و پنجرههای دو جداره فرانسوی استفاده میشود که در آنها هر دو لنگه با هم و در کنار هم باز میشود.
*** پروفیل پنل (Panel)
پنل UPVC که در پایین دربهای سرویس و در جاهای که نمیخواهیم شیشه باشد، استفاده میشود و بر خلاف ظاهر ظریفش دارای مقاومت بسیار بالایی میباشد.
*** پروفیل زهواره (Glazing Bead)
این نوع از پروفیل را هم میتوان از نامش به راحتی شناخت و عملکرد آن دقیقا مانند زه میباشد. از این رو، از پروفیل یو پی وی سی زهواره برای ثابت نگه داشتن شیشه و پنل در انواع پنجرهها و دربها استفاده میشود.
*** لیست تولید کنندگان پروفیل UPVC در ایران
پروفیل از بخش های حائز اهمیت در درب و پنجره ها محسوب می شود. پروفیل یو پی وی سی، بیشترین پروفیل مورد استفاده، به عنوان جایگزینی برای چوب و آلومینیوم در صنعت ساختمان و برای نصب پروفیل پنجره در خانه یا ساختمان های تجاری و اداری استفاده می شود. پی وی سی و UPVC با توجه به خواص خاص خود در ایران برای مصارف مختلفی استفاده می شوند. از جمله تولیدکنندگان پروفیل UPVC در ایران می توان به ویستابست، وینتک، هافمن، سیندژ، بست ویژن، ماژول، بوتیا و غیره با کیفیت و تنوع بالا اشاره کرد. وینتک و ویستابست از بهترین مارک پروفیل UPVC هستند.
*** نتیجه گیری
پروفیل UPVC با توجه به ویژگیها و مزایایی که دارد تقریبا یک پروفیل بیعیب محسوب میشود و امروزه ماده UPVC به عنوان اصلیترین مواد سازنده پروفیلهای درب و پنجره در صنعت ساخت و ساز کاربرد دارد. انواع پروفیل UPVC عبارتند از پروفیل فریم، پروفیل بازشو، پروفیل مولیون، پروفیل پنل و پروفیل زهواره. نحوه تولید این پروفیل بوسیله فرآیند اکستروژن میباشد. همچنین ارزانترین پروفیل UPVC بسته به مواد مورد استفاده، عرض پروفیل، ساختار داخلی پروفیل، کشور تولید کننده و استاندارد دریافتی آن نسبت به قیمت های بالاتر متمایز می شود.
امیدواریم تا با مطالعه این مقاله به پاسخ سوالهایتان پیرامون پروفیل UPVC رسیده باشید و با انواع این پروفیل در صنعت آشنا شده باشید و بتوانید محصول خود را با توجه به کاربرد موردنظر انتخاب کنید.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه