آلومینیوم و فولاد ضدزنگ دو ماده بسیار پرکاربرد در صنایع هستند. از این رو این مقاله را آماده کردیم تا با بررسی تفاوت های آلومینیوم و فولاد ضدزنگ بتوانیم شما را در خرید محصول مورد نیازتان یاری کنیم. زیرا با این که این دو محصول بسیار پرکاربرد هستند، اما ممکن است بسته به نیازتان، فقط یکی از آن ها مناسب شما باشد. پس با آرتان پرس تا انتهای این مقاله همراه شوید.
*** آلومینیوم چیست؟
آلومینیوم فلزی ارزان، سبک، مقاوم و انعطاف پذیر است که هر چه از گستردگی کاربردهای آن بگوییم کم است. رنگ آلومینیوم نقره ای مایل به سفید است و در سیزدهمین خانه جدول تناوبی قرار دارد. آلومینیوم یکی از فراوان ترین عناصر روی زمین است که هشت درصد از جرم هسته کره زمین را نیز به خود اختصاص داده است. این فلز در سال ۱۸۲۴ تولید شد و چیزی حدود پنجاه سال طول کشید تا در مقیاس صنعتی مورد استفاده قرار گیرد.
آلومینیوم در طبیعت معمولا به شکل سولفات یافت می شود که در صنایع شیمیایی، تولید مواد آرایشی و بهداشتی، دارو و … کاربرد دارند. انعطاف پذیری آلومینیوم به قدری مطلوب است که می توان آن را هم در حالت گرم و هم در حالت سرد شکل داد و از آن ورق ها و سیم های بسیار نازکی تولید کرد. علاوه بر این ها، آلومینیوم در ساخت لوازم خانگی، صنعت خودروسازی، قطار، هواپیما، موبایل و … نیز کاربرد دارد.
*** آلومینیوم چگونه تولید می شود؟
آلومینیوم از تبدیل سنگ بوکسیت به آلومینا و در نهایت احیای آلومینا به دست می آید. سنگ بوکسیت حدود سه سال قبل از تولید آلومینیوم در فرانسه کشف شد. آلومینیوم قابلیت این را دارد که به روش های مختلفی مانند ریخته گری ماسه ای، ریخته گری تحت فشار و … ریخته شده و به شکل فویل، تسمه، میلگرد، پروفیل آلومینیوم، لوله، سیم و … درآید.
*** فولاد ضدزنگ چیست؟
فولاد ضدزنگ همان طور که از نامش پیداست، فولادی مقاوم به خوردگی است که عناصر آلیاژی مانند نیکل و کروم دارد. از سایر ویژگی های فولاد ضدزنگ می توان زیبایی ظاهری، دارا بودن قابلیت بازیافت، استحکام بالا، مقاومت خوب در دماهای بالا و پایین و … را نام برد. از کاربردهای فولاد ضدزنگ نیز می توان به ساخت لوازم خانگی، بدنه خودرو، هواپیما، آسانسور، تانکر مواد شیمیایی، لوازم الکترونیکی و … اشاره کرد. فولاد ضدزنگ به دو دسته بگیر و نگیر تقسیم می شود. فولاد بگیر فولادی است که جذب آهنربا می شود و فولاد نگیر جذب آهنربا نمی شود.
*** ده تفاوت آلومینیوم و فولاد ضدزنگ
۱٫ یکی از تفاوت های آلومینیوم و فولاد ضدزنگ هزینه این دو است. به طور کلی فولاد ضدزنگ گران تر از آلومینیوم است.
۲٫ فولاد ضدزنگ به دلیل حضور عنصر کروم، مقاومت به خوردگی بالایی دارد. اما آلومینیوم هم به دلیل داشتن لایه واکنش ناپذیر در برابر خوردگی مقاوم است.
۳٫ سومین تفاوت آلومینیوم و فولاد ضدزنگ این است که انعطاف پذیری و کارپذیری آلومینیوم بالاتر از فولاد ضدزنگ است.
۴٫ آلومینیوم رسانایی حرارتی و الکتریکی بالاتری نسبت به فولاد ضدزنگ دارد و به همین دلیل در ساخت کابل های برق از آلومینیوم استفاده می شود.
۵٫ یکی دیگر از تفاوت های آلومینیوم و فولاد ضدزنگ استحکام و وزن آن ها است. فولاد ضدزنگ استحکام و وزن بالاتری نسبت به آلومینیوم دارد. البته در برخی از آلیاژهای آلومینیوم می توان استحکام را به فولاد ضدزنگ نزدیک کرد.
۶٫ با توجه به نکات ذکر شده در مورد قبل، می توان گفت که نسبت استحکام به وزن آلومینیوم بیشتر از فولاد ضدزنگ است. به همین دلیل آلومینیوم گزینه مناسبی برای ساخت هواپیما، قطار و شناورهای سریع است.
۷٫ در دماهای بالا استفاده از فولاد ضدزنگ ارجحیت بیشتری نسبت به آلومینیوم دارد. زیرا آلومینیوم در دماهای نزدیک به ۴۰۰ درجه سانتی گراد نرم می شود.
۸٫ فولاد ضدزنگ واکنش پذیری کمتری نسبت به آلومینیوم دارد. اما قیمت و وزن آلومینیوم باعث شده است که تولیدکنندگان برای نگهداری مواد غذایی آلومینیوم را ترجیح بدهند.
۹٫ جوشکاری فولاد ضدزنگ آسان تر از جوشکاری آلومینیوم است و در جوشکاری آلومینیوم باید موارد خاصی را رعایت کرد.
۱۰٫ آلومینیوم خاصیت آهنربایی ندارد. در حالی که بسیاری از فولادها به دلیل دارا بودن عنصر آهن جذب آهنربا می شوند. فولاد ضدزنگ آستنیتی جذب آهنربا نمی شود و همان طور که قبل تر هم گفته شد، اصطلاحا به فولاد نگیر معروف است. اما فولاد ضدزنگ فریتی جذب آهنربا می شود. زیرا غلظت آهن در آن بیشتر است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه