لوله ها به واسطه جنس، کاربرد، روش تولید، و … به انواع مختلفی تقسیم می شوند. در یکی از این تقسیم بندی ها که بر اساس روش ساخت است، لوله ها به دو دسته درزدار و بدون درز تقسیم می شوند. ما در این مقاله می خواهیم به بررسی لوله های بدون درز مانیسمان بپردازیم. پس با آرتان پرس همراه باشید.
*** لوله مانیسمان چیست؟
لوله مانیسمان یکی از لوله های پرکاربرد در صنایع است. این لوله های فولادی یکپارچه بدون درز و جای جوش هستند. این ویژگی استحکام آن را در برابر فشار بالا می برد. زیرا درزها محل های تمرکز تنش هستند و نبود آن ها مزیت بزرگی به شمار می آید؛ به طوری که لوله از تخریب و گسستگی در امان می ماند. این لوله ها معمولا قطر کمی دارند و از لحاظ قیمتی هم گران تر از لوله های درزدار هستند. جنس لوله های مانیسمان کربن استیل است و بر اساس استانداردهای ASTM و API تولید می شوند. لوله هایی که خواص بسیار مطلوبی دارند، معمولا از هر دو استاندارد تبعیت می کنند.
آیا میدانید برای حفاظت از خوردگی لوله ها در صنعت نفت چه اقداماتی انجام میشود؟
*** تاریخچه لوله مانیسمان
رینهارد و مکس مانیسمان، دو برادر آلمانی بودند که در سال ۱۸۸۶ میلادی اولین لوله بدون درز را تولید کردند. سپس در سال های ۱۸۸۷ تا ۱۸۸۹ میلادی با چند کارخانه آلمانی همکاری کرده و نهایتا در سال ۱۸۹۰ شرکت خود را در پایتخت آلمان تاسیس کردند.
*** کاربردهای لوله مانیسمان
- لوله های حفاری تیوبینگ و کیسینگ
- لوله های انتقال مایعات و گازها
- مصارف تاسیساتی
- کشتی سازی
- زیردریایی
- سکوی بالگردها
- فانوس دریایی
- لوله های هیدرولیک
- انتقال هیدروژن
- پتروشیمی
- انتقال مواد با دما یا فشار بالا
- انتقال مواد خورنده یا سمی
- انتقال نفت و گاز
- بویلرها، کمپرسورها و مبدل ها
- برج های پشتیبانی خطوط انتقال برق
- موتورخانه
- آتش نشانی
- خطوط انتقال بخار
- خطوط صنایع دارویی و غذایی
*** روش های تولید لوله مانیسمان
این لوله ها به چند روش می توانند تولید شوند که در ادامه با آن ها آشنا می شوید.
*** ریخته گری پاششی
در این روش که چندان هم متداول نیست، فلز مذاب درون قالبی حاوی نیتروژن ریخته شده و با چرخش میله ای روی آن پاشیده می شود. ضخامت دیواره لوله بستگی به میزان فلز مذاب پاششی دارد. به عبارتی قطر میله تعیین کننده ضخامت داخلی لوله است.
*** ریخته گری گریز از مرکز
در این روش فلز مذاب به درون قالبی در حال چرخش ریخته می شود. بنابراین فلز مذاب از دیواره های قالب شروع به انجماد می کند و بدین ترتیب لوله تولید می شود. ضخامت نهایی دیواره لوله ساخته شده به حجم مذاب، نیروی اعمال شده و سرعت چرخشی دستگاه بستگی دارد. با توجه به این که فولاد در حالت مذاب سیالیت بالایی دارد، این روش نیاز به کنترل های ویژه در حین کار و دستگاه های خاصی دارد. از این روش ساخت لوله فعلا در ایران استفاده نمی شود. روش ریخته گری گریز از مرکز برای ساخت لوله های کوتاه با دیواره های ضخیم کاربرد دارد.
*** نورد و اکستروژن بیلت (سنبه کاری چرخشی)
در این روش که در ایران هم رایج است، ابتدا بیلت را حرارت داده و مرکز آن را سوراخ می کنند. سپس هم زمان با عبور آن از میان غلتک ها که برای گرد کردن سطح مقطع آن انجام می گیرد، یک سنبه نوک تیز با سطح مقطع دایره ای شکل و طول ۱۲ متر به داخل سوراخ بیلت گداخته شده فرو رفته و لوله بدون درزی تولید می شود. نام دستگاهی که بیلت را سوراخ می کند، لخ پرس و نام دستگاهی که سطع مقطع بیلت را گرد می کند، النگیتور است. در مرحله بعدی لوله را مجددا از بین غلتک ها عبور داده و اکسترود می کنند تا طول آن افزایش یافته و ابعاد مورد نظر به دست آید و در نهایت آن را با عملیات حرارتی تنش زدایی می کنند.
*** چهار تولیدکننده داخلی لوله مانیسمان
- گروه ملی صنعت فولاد ایران
- شرکت لوله های دقیق کاوه ایرانیان
- لوله گستر اسفراین
- پروفیل فولادی اصفهان
*** تولیدکنندگان خارجی لوله مانیسمان
- Jindal Group
- ArcelorMittal SA
- TMK IPSCO
- Tenaris
- VALLOUREC
- TPCO Enterprise
- APITCO Limited
- Prosaic Steel & Alloys
- ISMT Ltd
*** انواع لوله مانیسمان
دو مشخصه مهم این لوله ها سایز و رده آن ها است. اصطلاح رده برای تشخیص ضخامت لوله به کار برده می شود. سایز این لوله ها نیز نشان دهنده قطر اسمی آن ها است که همان فاصله بین قطر داخلى و قطر خارجی است. بسته به کاربرد سایز لوله های مانیسمان ۲/۱-۳۶ اینچ است که در ایران نهایتا تا سایز ۲۴ اینچ موجود است. برای کاربردهای عمومی اغلب از سایزهای ۲/۱-۶ اینچی استفاده می شود. رده این لوله ها نیز شامل ۲۰، ۴۰، ۶۰، ۸۰، ۱۲۰ و ۱۴۰ است که ۲۰ سبک ترین آن هاست. لوله های مانیسمان معمولا در شاخه های ۶ و ۱۲ متری تولید و به بازار عرضه می شوند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه