معاملات شمش فولادی از امروز ( سه شنبه ۱۲ مرداد ماه) مجددا در بورس کالا از سر گرفته شد و بعد از ۲۰ روز تعطیلی بازار این حوزه با رشد یک درصدی قیمت این محصول به رینگ معاملاتی بازگشت. در تحلیل های قبل بازار شمش القایی را در یک دو راهی تفسیر کرده بودیم و سناریوی استقبال از عرضه های شمش را محتمل تر دانستیم. این اتفاق امروز رخ داد و بازار ار عرضه های این بخش استقبال کرد. اما باید دقت کرد که ورود به این سناریو یعنی پذیرش فروش شمش فولادی بالاتر از مارجین برنامه ریزی شده. این موضوع می تواند در میانمدت سبب رکود تورمی در بازار فولاد شود. در ادامه به تشریح این موضوع خواهیم پرداخت. لطفا همراه آرتان پرس باشید.
*** مارجین نامتعارف در معاملات شمش فولادی
امروز بر اساس برنامه اجرای بورس کالا در مجموع ۹۲،۵۰۰ تن شمش با نرخ میانگین موزون ۱۳۳،۳۵۶ ریال ( حدود ۱۴،۵۳۵ تومان با احتساب مالیات ارزش افزوده ) در بورس کالا عرضه شد. معاملات شمش فولادی در روز جاری بحث برانگیز بود. این عرضه با استقبال قابل توجهی از بازار رو به رو شد. آنالیز قیمت ها و پیشنهادات در بازار نشان می دهد که یک ناهمخوانی در نرخ های پیشنهادی وجود دارد که در جدول زیر مشاهده می کنید.
| متوسط نرخ قراضه | ۱۰،۰۴۰ تومان |
| متوسط نرخ شمش | ۱۴،۷۹۵ تومان |
| تفاضل شمش و قراضه | ۴،۷۵۵ تومان |
| درصد مارجین ناخالص | حدود ۴۷ درصد |
*** مقایسه مارجین حوزه شمش و میلگرد
در حالی حاشیه سود ۴۷ درصدی برای بازار شمش و قراضه در معاملات شمش فولادی به دست می آید که این اعداد برای سایر بخش های زنجیره تامین تفاوت های قابل توجهی دارد. برای مثال نیم نگاهی به تبادلات مالی بین زنجیره های شمش فولادی و میلگرد آجدار می اندازیم. مشاهدات ما از نرخ های بازار به شرح ذیل است:
| متوسط نرخ شمش | ۱۴،۷۹۵ تومان |
| متوسط نرخ میلگرد آجدار | ۱۶،۱۰۵ تومان |
| تفاضل شمش و میلگرد | ۱،۳۱۰ تومان |
| درصد مارجین ناخالص | حدود ۸.۸ درصد |
*** رانت نامحسوس در تولید شمش القایی
رانت محسوسی در معاملات شمش فولادی دیده می شود. تخمین متوسط مارجین ناخالص و تقریبی حوزه نورد میلگرد آجدار نسبت به نرخ شمش القایی حدود ۹ درصد است که تفاوت فاحشی با نرخ مارجین شمش و قراضه دارد. این بدان معنی است که بازار شمش در روزهای تعطیلی متضرر نشده و حتی وضعیت به شدت مناسب تری نسبت به حوزه های بالادستی دارد. به نظر می رسد که فشار زنجیره فولاد به شکلی نامتوازن در این ریسک ها تقسیم شده و حداقل می توان گفت که اوضاع فعالان شمش از مابقی حوزه ها بهتر است.
اما در این شرایط نباید با رشد هزینه های تولید فرایند رکود تورمی را در بازار فولاد تسریع بخشند. به نظر می رسد که مارجین فولادسازان در شرایط فعلی از خط قرمز خود عبور کرده است. این حوزه ( شمش القایی) در حال حاضر حداقل ۱۵ درصد بالای مارجین متعارف ایستاده است. ادامه این موضوع سبب گرانی فولاد در پایان تابستان خواهد شد. این هشدار برای سیاستگذاران حوزه فولاد قطعی است.
*** منشاء قیمت گذاری نادرست در زنجیره فولاد
اما این مشکل از کجا نشات می گیرد؟ افزایش قیمت ها به شکلی نامتناوب در معاملات شمش فولادی در ماه های اخیر به بازار تحمیل شده است. این افزایش نرخ ها غالبا با بهانه رشد قیمت جهانی همراه بود. این مسیر تا جایی پیش رفت که برخی از نرخ های داخلی حتی از نرخ های میانگین جهانی بالاتر رفت.
در سه ماهه نخست سال جاری؛ بازارساز فولاد کشور بدون توجه به نظام حاکم بر عرضه و تقاضا؛ با اعمال افزایش قیمت های متناوب در نرخ پایه عرضه معاملات شمش فولادی علیرغم عدم تمایل تقاضا به رقابت در رینگ صنعتی بورس کالا؛ افزایش قیمتی حدود ۲۱ تا ۲۳ درصد را در این بازار طی بازه زمانی یاد شده، در سکوت، نظاره و به نوعی اظهار ناتوانی وزارت صمت، در بازار داخلی اعمال کرد. جمع برایند رقابت صورت گرفته در رینگ صنعتی بورس کالا از سوی تقاضا تنها حدود ۲ درصد بوده درحالیکه بازارساز ۲۱ تا ۲۳ درصد افزایش قیمت را بنا بر استدلال فرمول نرخ جهانی و بدون توجه به اقبال تقاضا، در بازار داخلی اعمال کرده است .
*** عدم پاسخگویی بازارساز برای سناریوی فعلی بازار
بازار ساز برای وضع امروز باید پاسخگو باشد. معاملات شمش فولادی می تواند زنجیره تولید فولاد را با اختلال همراه سازد. متاسفانه در پاسخگویی به این شرایط و دلایل رشد هیچانی قیمت ها مسئولین طفره می روند. هرگونه سوالی مبنی بر اینکه چه کسی مسئولیت اعمال این رخداد را بر عهده داشته؛ بدون پاسخ روشن مانده و هر یک از مقامات ذی ربط ضمن شانه خالی کردن، مسئولیت این قیمت سازی را به گردن دیگری میاندازند. صورت مسئله کاملا شفاف است. بازار فولاد ایران در شرایطی که رکود حاکم بر بازار غوغا می کرد با رشد پیوسته قیمت بدون توجه به تقاضا همراه بود.
این موضوع را در اثر خبرگذاری ها شاهد بودیم و پیامدهای آن نیز گوشزد شده بود. چرا نباید در این خصوص در زمان مشخص آن و موقعی که می توان به راحتی بازار را کنترل کرد اقدامی صورت نگرفته است. ادامه روند فعلی رانت قابل توجهی را به جیب تولیدکنندگان شمش فولادی سرازیر خواهد کرد. نامتوازن شدن زنجیره تولید فولاد از نظر سوددهی پیامدهایی را به همراه خواهد داشت که دیگر با ارائه سوبسیت تولید نمی توان جلوی آن را گرفت.
*** بحران تولید برق و تغییر نرخ معاملات شمش فولادی
در شرایطی که بحران برق گریبان تولیدنندگان را گرفته با دستکاری کردن حاشیه سودهای تولیدی قطعا گام بزرگی در مسیر خود تحرمی برداشته خواهد شد. اگر وضعیت تامین برق فولادسازان بهتر شود؛ یا باید نرخ مواد اولیه شامل قراضه آهن و آهن اسفنجی افزایش پیدا کند؛ یا نرخ محصولات تولیدی روی این مواد اولیه کاهش پیدا کند. یا هردوی اینها به ترتیب با افزایش و کاهش از دو سو به یکدیگر نزدیک شوند تا تعادل در این زنجیره برقرار شود.
با قراضه آهن ۱۰ هزار تومانی و آهن اسفنجی ۸۵۰۰ تومانی؛ نرخ های کنونی شمش و محصول نهایی مثل میلگرد آجدار با مواد اولیه همخوانی ندارد و قرار نیست این وضعیت برای همیشه ادامه داشته باشد. به نظر می رسد که شروع عرضه های شمش فولادی صرفا برای عادی سازی قیمت های جدید و تثبیت نرخ های فعلی در بازار بوده است.در شرایطی که بازار نورد در حال نابودی است مارجین بیش از ۴۰ درصدی در تولید شمش فولادی یک اشتباه استراتژیک در فرایند معاملاتی بورس کالاست.
این مطلب بدون برچسب می باشد.











ثبت دیدگاه