چهارشنبه, ۱۱ تیر , ۱۴۰۴ 7 محرم 1447 Wednesday, 2 July , 2025 ساعت ×
  • گاه‌شمار تاریخ خورشیدی

    شهریور ۱۴۰۰
    ش ی د س چ پ ج
    « مرداد   مهر »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • × کاربر گرامی! قیمت محصولات فولادی بروز رسانی شد مشاهده قیمت ها

    چشم انداز فولاد ایران در دولت رئیسی

    شناسه : 53988 14 شهریور 1400 - 13:00
    چشم انداز فولاد ایران به شدت به سنگ آهن وابسته است. باید روند این ماده معدنی را در دولت رئیسی به دقت بررسی کنیم.  به نظر می رسد که سنگ آهن اجازه کاهش قیمت ها در بازارهای جهانی را بدهد.اگر ایران به دنبال رشد شاخص های توسعه جهانی در بخش فولاد است باید همگام با رشد جهانی حرکت کند. جزیره ای عمل کردن در بازار فولاد محکوم به شکست است.طبق برنامه چشم انداز توسعه اقتصادی اجتماعی میزان تولید فولاد کشورتا افق 1404 باید به 55 میلیون تن برسد، بنابراین دولت رئیسی باید توجه ویژه ای به بحث اکتشاف مواد معدنی داشته باشد
    چشم انداز فولاد ایران در دولت رئیسی
    پ
    پ

    چشم انداز بازار فولاد در شرایط فعلی با یک رکود نسبی نسبت به آمارهای سال گذشته ارزیابی می شود. دولت رئیسی در ابتدای کار خود با چالش هایی رو به رو است که نحوه برخورد با آنها مسیر این دولت را مشخص خواهد کرد. به نظر می رسد که بازارها فولادی ایران تحت تاثیر رشد نرخ ارز قرار گرفته اند. در برخی از بازارها قیمت بازار داخلی از نرخ های صادراتی بیشتر است. این موضوع در بازار ایران کم سابقه بوده است. چشم انداز بازار فولاد ایران اگر اصلاحات بنیادی و ساختاری رخ ندهد توام با نوسان و کاهش میل به خرید خواهد بود. در ادامه به ارزیابی این موضوع با جزئیات بیشتری خواهیم پرداخت. لطفا همراه آرتان پرس باشید.

    *** چشم انداز فولاد ایران در سند ۱۴۰۴

    در ابتدای هر بحثی به سند چشم انداز ۱۴۰۴ در حوزه فولاد باز می گردیم. البته ما اصولا با تدوین این چنین سندهای بلندمدتی مخالفیم. اما در شرایط فعلی برای اینکه بتوان چشم انداز بازار فولاد را ارزیابی کرد به اهداف آن نیازمندیم.  طبق برنامه چشم انداز توسعه اقتصادی اجتماعی میزان تولید فولاد کشورتا افق ۱۴۰۴ باید به ۵۵ میلیون تن برسد، بنابراین دولت رئیسی باید توجه ویژه ای به بحث اکتشاف مواد معدنی داشته باشد و فعالیتهای اکتشافی بزرگ انجام دهد. شناسایی معادن جدید در شرایطی که ذخایر ملی معدنی ایران در ۲۰ سال آینده رو به اتمام است شاید کار درستی نباشد. دولت چدید باید روش های فراوری فولاد با هزینه و پسماند کمتر را در افق ۸ ساله آینده ایجاد کند.

    *** شناسایی معادن و رشد قدرت اقتصاد فولادی

    از سوی دیگر باید تلاش کرد که معادن بالقوه ی شناسایی شده را برای نسل های آتی حفظ کرد. یک سری پهنه های معدنی غنی شناسایی شده اما این  کافی نیست و ما به کارهای اکتشافی بزرگ نیاز داریم.صنعت کشور بایستی به سمت اکتشافاتی برود که بتواند ارزش افزوده بالاتری را در مواد معدنی بویژه سنگ آهن هماتیتی ایجاد کند. صرفا در دولت جدید نباید به دنبال کشف عرصه های جدید معدنی بود.باید به فکر بهره وری معادن کشور بود. اینگونه می توان چشم انداز بازار فولاد ایران را به طور کامل بهینه کرد.

    *** نقش تعاملات بین المللی در بهبود چشم انداز فولاد ایران

    موضوع مهم دیگری که در خصوص چشم انداز بازار فولاد باید به آن توجه کرد موضوع تعاملات بین المللی ایران در دوره رئیسی است. اگر ایران برای فروش محصولات خود همچنان مشکل داشته باشد وضعیت بدی را در پیش رو خواهیم داشت. تحریم ها در سال های گذشته هزینه های زیادی را به فولاد ایران تحمیل کرده اند. از سویی مزیت های رقابتی و قدرت چانه زنی ایرانی را به طور کامل تحت الشعاع قرار داده اند. به علت تحریمها و نبود واردات ، ماشین الات معدنی ما بسیار کهنه شده است. لذا ناوگان حمل و نقل فرسوده معادن کشور نیاز به تجهیزفوری دارد. هرچند وزیرصنعت مجوز واردات ماشین آلات معدنی را صادر کرده است ولی ورود ماشین آلات جدید باید به همراه تکنولوژی و دانش فنی باشد.

    تلاش برای حفظ جایگاه صادراتی در دولت رئیسی

    ایران در سال های گذشته دهمین کشور برتر در زمینه صادرات فولاد بوده است. حفظ این جایگاه در دولت رئیسی کار بسیار دشواری است. با توجه به قطعی های مکرر برق، تحریم ها و کاهش قدت ایران در اجرای تعهدات خود با وضعیت متفاوتی رو به رو هستیم. از سویی اتفاقات و مسائل سیاسی نظیر تحولات افغانستان یا تغییر رویه عراقی ها در خرید فولاد از ایران باعص شده تا چشم انداز فولاد ایران با چالش هایی همراه باشد. دولت جدید باید در پی صادرات بیشتر و سهمیه بیشتر از بازارهای جهانی باشد. این دولت باید بتواند محصولات نهایی فولاد را به کشورهای دیگر صادر کند تا سهم بیشتری از این بازار را برای خود فراهم کند.

    *** تکیه شاخص های اقتصادی به بازار فولاد

    صنعت فولاد ایران یکی از پرسود ترین صنایع کشور است. نزدیک به ۸ درصد از اشتغال زایی کل کشور به صورت مستقیم زیرمجموعه بازار فولاد قرار می گیرد. اگر بازارهای غیرمستقیم با فولاد را مدنظر قرار دهیم بیش از ۴۰ درصد شتغال کشور در مسیر زنجیره فولاد قرار می گیرد که این رقم قابل توجهی است. ولت رئیسی باید برای این صنعت مادر در این برنامه ای جدی و عملیاتی را تدوین کرده باشد. صنعت فولاد یکی از صنایعی است که بعد از پتروشیمی ارزآورترین و راهبردی ترین صنعت در کشور است بنابر این دولت جدید باید برای صنعت فولاد ، به تولیدکنندگان و حتی محصولات نهایی آن اهمیت زیادی قایل شود.

    *** لزوم تامین بهینه مواد اولیه برای رشد چشم انداز فولاد

    موضوع مهمی که روند مطلوبی را برای چشم انداز بازار فولاد رقم می زند موضوع تامین مواد اولیه است. اگر مواد اولیه یک کارخانه فولادی به موقع تامین شود محصولات استاندارد و با کیفیت به بازار عرضه خواهد شد اما چنانچه مواد تولیدی یک کارخانه فولادی به موقع نرسد فولادساز برای ادامه حیات خود ناچار به تامین مواد اولیه از محصولات بی کیفیت و نامرغوب خواهد بود. امسال سال مانع زدایی از تولید است. تا به این لحظه ما از این شعار فاصله زیادی داریم. علیرغم صراحت توصیه های مقام های ارشد کشور در مانع زدایی و حمایت از تولید، باز هم برخی از کارخانه های تولید فولاد مجبورند برای ادامه حیات خود از محصولات بی کیفیت استفاده کنند که قطعا در تولیدات نهایی آنها اثر می گذارد و کیفیت محصولات کاهش می یابد.

    *** وابستگی شدید بازار فولاد به قیمت سنگ آهن

    چشم انداز فولاد ایران به شدت به سنگ آهن وابسته است. باید روند این ماده معدنی را در دولت رئیسی به دقت بررسی کنیم.  به نظر می رسد که سنگ آهن اجازه کاهش قیمت ها در بازارهای جهانی را بدهد. این موضوع می تواند قیمت ها را در بازار داخلی تحت الشعاع قرار دهد. همانطور بسیاری از فعالان و تحلیل گران بین المللی از ماه ها قبل و حتی پیش از شروع سال ۲۰۲۱، پیش بینی می کردند، روندی نزولی نسبتا شدیدی در بازار سنگ آهن شروع شده و موج های متلاطم آن همچنان ادامه دارد و هنوز به ساحل آرامش نرسیده است.

    *** لزوم توجه به شاخص های توسعه جهانی در بخش فولاد

    اگر ایران به دنبال رشد شاخص های توسعه جهانی در بخش فولاد است باید همگام با رشد جهانی حرکت کند. جزیره ای عمل کردن در بازار فولاد محکوم به شکست است. یکی از راه های بهود کیفیت زنجیره فولاد، توسعه بازارهای صادراتی است. چون  داشتن چشم انداز قوی در بازار صادراتی موجب کنترل کیفی این محصولات در بازار داخلی و استمرار معاملات در بازارهای هدف صادراتی خواهد شد. صنایع فولادی با اجرایی شدن طرح تامین مواد اولیه می توانند در تولید محصولات خود از نظم ویژه ای برخوردار شوند که هم به بازار داخلی و هم بازار صادراتی  سرایت کند طرحی که در برنامه پیشنهادی وزیر صنعت جدید نیز گنجانده شده است.

    این مطلب بدون برچسب می باشد.

    ثبت دیدگاه

    دیدگاهها بسته است.