در مورد تفاوت ورق آلوزینک و گالوانیزه چه میدانید؟ در مورد ورق آلوزینک میتوانید اطلاعات کافی در مقاله مربوط به آن بدست آورید. اما هر کدام از این دو ورق برای چه کاربردهایی مناسب هستند؟ کدام ارزانتر است؟ ورق آلوزینک یا گالوانیزه را چطور میتوان تهیه کرد؟
ورقهای فولادی به علت تمایل به شرکت در واکنش الکتروشیمیایی خوردگی در بیشتر مواقع در حضور رطوبت به مرور دچار زنگ زدگی یا اکسایش میشوند. بنابراین تولیدکنندگان این نوع محصول به دنبال جلوگیری از تخریب ورق و کاهش زیان مالی ناشی از آن، از روش های چون پوششدهی با عناصر مقاومتر مثل روی ( گالوانیزه ) و روی و آلومینیوم ( آلوزینک ) استفاده میکنند.
اگر در زمینه تفاوت ورق آلوزینک و گالوانیزه هنوز اطلاعات کاملی ندارید، ما را تا انتهای این مقاله همراهی کنید.
در ابتدا توضیح مجزا و کاملی راجع به هر دو نوع ورق فولادی اشاره شده خواهیم داشت و پس از به تفاوت ورق آلوزینک و گالوانیزه خواهیم پرداخت.
*** ورق آلوزینک، گالوانوم یا زینکالوم چیست؟
آلوزینک (Aluzinc or Aluzink)که با نامهای دیگری مثل زینکالوم و گالوانوم نیز شناخته میشود برای اولین بار در سال ۱۹۷۲ به بازار معرفی شد. گالوانوم نوعی ورق پوششدار فولادی است که مقاومت خوبی در برابر خوردگی اتمسفری دارد. پوشش ورق زینکالوم از ترکیب ۵۵ درصد آلومینیوم، ۴/۴۳ درصد روی و ۶/۱ درصد سیلیکون تشکیل شده است. لایه بسیار نازک اکسید آلومینیم که در سطح ورق تشکیل میشود علاوه بر ایجاد محافظت در برابر خوردگی، ظاهر آن را تا سالهای طولانی حفظ میکند.
** ورق گالوانیزه
گالوانیزه نیز از دیگر انواع ورقهای پوشش دار فولادی است. در این نوع ورق نیز، جهت جلوگیری از خوردگی ورق کربنی ساده، لایه نازکی از عنصر روی بر سطح ورق پوشش داده میشود.
*** طول عمر کدام ورق بیشتر است؟
در خصوص تفاوت ورق آلوزینک با گالوانیزه، مقایسه های فنی صورت گرفته در خصوص مقاومت به خوردگی نشان دادهاند که ورق آلوزینک دارای عملکرد بهتری نسبت به ورق گالوانیزه است که مهمترین علت آن حضور همزمان دو عنصر روی و آلومینیم به عنوان پوشش فدا شونده است. ورق گالوانوم دارای پوشش بهتری در لبه ها و طول عمر بیشتری (تقریبا۲ برابر) در مقایسه با ورق گالوانیزه است که باعث شده در مجموع این نوع ورق نسبت به ورق گالوانیزه گرانتر شود.
*** بهترین ورق در کاربرد صنعتی کدام است؟
از جمله تفاوت ورق آلوزینک و گالوانیزه که میتوان به آن اشاره کرد، موارد استفاده آنهاست. ورق آلوزینک به علت یکنواختی بیشتر پوشش و وجود آلومینیم در ترکیب شیمیایی آن، در اتمسفرهای صنعتی که میزان خورندگی و اسیدیته محیط در آنها شدیدتر است، استفاده میشود.
تفاوت مهم دیگری ورق آلوزینک و گالوانیزه که آنها را در کاربرد متمایز میکند، سختی سطح است. سختی ورق آلوزینک به علت حضور آلومینیم در ترکیب شیمیایی پوشش، در مقایسه با گالوانیزه بسیار زیاد است. بنابراین اگر به دنبال ورق با مقاومت به سایشی زیاد هستید، ورق گالوانوم توصیه میشود.
کاربردهای متنوع ورق زینکالوم و گالوانیزه را در جدول زیر ببینید.
ورق زینکالوم | ورق گالوانیزه |
سایبان و دربانواع پروفیلهای فولادی مورد استفاده به عنوان نرده، سقف، در و پنجره انواع آبگرمکن، یخچال، اجاق گاز، کولر، دیگ بخار تأسیسات تهویهی هوا و کانالهای خنککننده انواع اگزوز ماشین انواع تانکرهای ذخیرهی مایعات | لوازم خانگی برقی یا غیر برقیپانلها و تابلوهای برقی شهری یا صنعتیکانالها و دریچههای مخصوص تهویه یا کولرانواع مخازن ذخیرهی مایعات سقف سالنها و سولهها |
*** ورق زینکالوم و گالوانیزه با چه ابعادی عرضه میشوند؟
تفاوت ورق آلوزینک و گالوانیزه، ابعاد مختلف قابل عرضه آنهاست. بعلاوه ورق آلوزینک علاوه بر کلاف شده به صورت صفحات مسطح و ورق های فرمدار در طرحهای ذوزنقه و سینوسی نیز قابل تولید و عرضه هستند.
مقایسهای ابعادی ورق زینکالوم و گالوانیزه را در جدول زیر ببینید.
طول(متر) | عرض(متر) | ضخامت(میلیمتر) | |
گالوانیزه | ۲-۱۰ | ۵/۱-۱ | ۲-۵/۰ |
زینکالوم | دلخواه | ۵/۱ | بیشتر از ۴/۰ |
*** نحوه ساخت و تولید ورق زینکالوم و گالوانیزه
به طور کلی روش تولید هر دو نوع ورق تا حد زیادی خصوصا مراحل آماده سازی یکسان است. بنابراین تفاوت ورق آلوزینک و گالوانیزه در بخش تولید، تنها در محتوای حوضچه های آبکاری است.
مراحل اولیه ای یکسانی که هر دو نوع ورق پشت سر میگذارند عبارت است از:
- آماده سازی کویل، یا ورق
- چربی زدایی
- زنگ زدایی
- اسیدشویی با محلول اسید کلریک و یا اسید سولفوریک
پس از مراحل اشاره شده، ورق ها به روش غوطه ور سازی در حوضچه های حاوی محلول پوشش و بصورت گرم، پوشش دهی شده و در انتها پس از خنک کاری، تمیزکاری و طی کردن مراحل بازرسی برا بسته بندی ارسال میشود.
فرایند پوششدهی میتواند به دو صورت اتوماتیک و دستی انجام گیرد. در حالت اتوماتیک ورق ها بصورت کویل و در حالت دستی به صورت شیتهای برش خورده پوشش داده میشوند.
*** ورقهای رنگی زینکالوم و گالوانیزه
از ورق آلوزینک یا گالوانیزه میتوان به صورت خام ویا رنگ شده استفاده کرد. طیف های رنگی متنوعی چون قرمز، آبی، سفید، قهوه ای، قهوه ای سوخته، سبز، نقره ای، بنفش، صورتی، زرد، جگری و کرمی و… را میتوان در بین ورق های رنگی دید.
*** تفاوت آلوزینک و گالوانیزه در رنگ
در بحث رنگ آمیزی ورق ها تفاوتی بین آلوزینک و گالوانیزه وجود ندارد. در هر دو نوع ورق ابتدا با اعمال نوعی رنگ پرایمر به سطوح، ورق ها وارد کوره پخت میشوند. در مرحله بعدی پس از خنک شدن کامل ورق ها، رنگ اصلی از جنس پلی استر، اپوکسی، پلی وینیل کلراید و یا پلی اورتان به کمک غلطک هایی بر روی سطوح ورق اعمال شده و دوباره به کوره پخت منتقل میشوند. در انتها محصول نهایی پس از خنک شدن و بازرسی نهایی، جهت بستهبندی ارسال میشود.
ورق های رنگی بر اساس نیاز شما مشتریان عزیز در شکل های متنوعی مثل کرکره ای یا شادولاین، طرح سفال، هلالی یا سینوسی – هشتی و شیروانی قابل عرضه میباشد. این نوع ورق ها به علت تعدد در رنگ و زیبایی در صنایع ساختمان سازی به عنوان شیروانی، فنس و پرچین، ساندویچ پانل و نمای خارجی ساختمان بسیار مورد استفاده قرار میگیرند.
*** از ساندیچ پنل چه میدانید؟ | ساندویچ پانل چیست؟
مصالح ساختمانی سبکی هستند که میتوان از آنها به جای مصالح سنگین بتونی، اجری یا فلزی استفاده کرد. ساندویچ پانل ها سازه هایی با ساختار سه لایه ای هستند که لایه وسطی یا به اصطلاح مغز ساندویچ پانل عایق بوده و دو لایه دیگر آن از جنس ورق هایی چون گالوانیزه یا آلوزینک هستند.
ساندویچ پانل ها به علت سبکی وزن و سهولت استفاده، در کاربردهای مختلفی چون ساخت اتاقک ها و فضاهای عمومی بسیار مقرون به صرفه هستند و هزینه های نهایی پروژه را تا حد قابل توجهی کاهش میدهند. به علاوه حضور ساندویچ پانلها به عنوان مصالح ساختمانی، ساخت و جمع آوری فضای کار را در کوتاهترین زمان ممکن فراهم میسازد.
** کاربردهای ساندویچ پانل ها
ساندویچ پانلها با توجه به ویژگی هایی مثل عایق حرارتی و صوتی به دو صورت ساندویچ پانل سقفی و ساندویچ پانل دیواری استفاده میشوند.
** پانل سقفی
این نوع پانل در انواع ساندویچ پانل ساده، ذوزنقه، پیچ مخفی و طرح سفال عرضه میشوند که عموما به صورت شیبدار و به عنوان سقف و شیروانی مورد استفاده قرار میگیرند.
** پانل دیواری
از این نوع پانل در پوش شدهی دیوارها استفاده میشود که در انواعی چون ساده، نر و مادگی، دو رو نایلون و دو رو ورق یافت میشوند.
از دیگر تفاوت ورق آلوزینک با گالوانیزه در استفاده آنها در ساختار ساندویچ پانل هاست.
ساندویچ پانل آلوزینک با کنارهم قرار گرفتن یک لایه فوم عایق به عنوان مغزی و دو لایه ورق آلوزینک به عنوان لایه های رویی و زیرین، مقاومت بسیار خوبی در برابر فشارهای مکانیکی و عوامل خوردگی دارد.
ساختار ساندویچ پانل گالوانیزه نیز بسیار شبیه آلوزینک است با این تفاوت که جنس لایه هایی رویی و زیرین از نوع ورق گالوانیزه است.
*** کاربردهای ساندویچ پانلهای گالوانیزه و آلوزینک
قطعا تفاوت ورق آلوزینک با گالوانیزه در ساختار پانل ها، تفاوتهایی را در کاربرد ایجاد میکند.
ساندویچ پانلهای گالوانیزه بیشتر در مواردی که مقاومت به حرارت، برودت، آتش سوزی و مواد شیمیایی نیاز باشد، مورد استفاده قرار میگیرند.
ساندویچ پانلهای آلوزینک علاوه بر ویژگیهایی چون مقاومت در برابر حرارت و برودت، به علت مقاومت ویژه آن در برابر خوردگی و پوسیدگی، ضریب هدایت الکتریکی و کشسانی بالا، برای استفاده در کاربردهای صنعتی بسیار مورد توجه است.
** سخن پایانی
همانطور که اشاره شد ورقهای آلوزینک و گالوانیزه دو نوع از ورقهای پوشش دار فولادی هستند که در ترکیب شیمیایی پوشش، ابعاد ورقهای عرضه شده، خواص و کاربردها تفاوتهایی دارند.
در این مقاله سعی کردیم با تعریف آلوزینک و گالوانیزه و ارائه مطالبی در خصوص ویژگیها و کاربردهای آنها اطلاعات کلی شما را در خصوص این دو ورق افزایش دهیم. ساندوچ پانلهای سقفی و دیواری که از مهمترین موارد مصرف کننده ورقهای آلوزینک و گالوانیزه هستند نیز مطالب پایانی بود که به آنها پرداخته شد.
لطفا با نظردهی ما را در ارائه بهترین مطالب با عناوین به روزتر راهنمایی کنید.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه