دولت جدید در برنامه تحول اقتصادی خود طرح ورود بازار مسکن به بورس کالا را کلید زده است. این طرح با همه معایب خود توانسته درصدی از ریزش قیمت ها در بازار مسکن را توجیه کند. به نظر می رسد که این طرح اگر کارشناسی شود می تواند بخش مهمی از معضل مسکن در کشور را در میانمدت برطرف سازد. خیز بازار مسکن به بازار سرمایه می تواند قواعد کلی این بازار را تحت تاثیر قرار دهد. در ادامه به بررسی جزئیات این طرح خواهیم پرداخت. لطفا همراه آرتان پرس باشید.
***نیاز مبرم بازار مسکن به تامین سرمایه از بخش خصوصی
به نظر می رسد که خیز بازار مسکن برای تامین سرمایه خود نیاز به تامین مالی از بازارهایی نظیر بازار سرمایه و ارز است. اگر نقدینگی از این بازارها به بازار مسکن منتقل شود عملا شاهد پویایی بیشتر در اقتصاد کشور خواهیم بود. صنعت ساخت و ساز و مسکن یک صنعت نوآور و سازنده و مولد محسوب می شود. بیشترین حجم از مشاغل در کشور با این صنعت در ارتباط هستند. در صورتی که این حوزه از بازار سرمایه جذب سرمایه کند شاهد خواهیم بود که این دو بازار با یک رشد منطقی همراه خواهند شد. نکته دیگر این است که این موضوع کمک خواهد کرد تا هر دو بازار از یک دیگر حمایت کنند. این موضوع ساختارهای اقتصادی کشور را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
*** خیز بازار مسکن و نیاز به نظارت های گسترده در ساختار طرح
خیز بازار مسکن به سوی بازار سرمایه از طریق صندوق های زمین و مسکن امکان پذیر است. اما این صندوق ها الزمات نظارتی خاصی دارند که باید به آن ها توجه خاصی داشت. صندوقهای زمین و مسکن با هدف افزایش تولید در حوزه ساختمان از جمله مباحثی بود که در قانون ساماندهی به آن اشاره شد ولی دستگاههای نظارتی ایرادهایی بر آیین نامه آن گرفتند. خوشبختانه با رفع ایرادهای موجود، شرکتها و سازمان های وابسته به وزارت راه و شهرسازی منعی برای ورود به آن ندارند. یکی از دلایلی که به طرح ورود بازار مسکن امید برای تاثیر گذاری داده همین نظارت هایی است که در این بخش قرار است ایجاد شود.
*** دو عامل مهم در موفقیت ورود مسکن به بازار سرمایه
جذب سرمایه و تولید مسکن دو عامل مهم برای موفقیت این طرح است. با توجه به این دو اهرم مهم باید از ارگان های مختلف برای رسیدن به اهداف این طرح کمک گرفت. علاوه بر بخش خصوصی که بستر برای ورود آنها فراهم است، سازمانهای وابسته به وزارت راه و شهرسازی نیز میتوانند در مقیاس کلانتر، پروژههای بزرگی دست بگیرند. در خصوص ریسک های موجود در پیوستن بازار مسکن به بازار سرمایه نظراتی توسط کارشناسان ارائه شده است.
یکی از مهم ترین ریسک های این موضوع تغییرات و نوسانات نرخ مصالح ساختمانی در پروسه ساحت مسکن است. با توجه به زمانبر بودن پروسه ساخت و ساز این موضوع می تواند نوسانات و التهاباتی را به همراه داشته باش که منجر به بر هم خوردن نظم بازار سرمایه شود. تغییرات قیمتی مصالح ساختمانی در دوره چند ساله ساخت یک پروژه، از چالشهای انبوهسازان و سازندگان به شمار میرود به طوری که سرمایهگذار در ابتدای ورود به یک پروژه، هزینه ساخت را برآورد و براساس آن اقدام به شروع کار میکند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه