مذاکرات هسته ای تا حد زیادی به بازارهای بورس و ارز در ایران مرتبط شده است. به دلیل اینکه شایعه هایی مبنی بر آزادسازی منابع ارزی ایران می تواند نرخ دلار را به طرز چشمگیری جا به جا کند. از آنجایی که شاخص کل بازار سرمایه بر بنای نرخ دلار و بورس نوسان می کند این عامل یک مسئله حیاتی برای این بازار محسوب می شود. در ادامه به ارزیابی آخین وضعیت این بازار و تکانه های سیاسی آن خواهیم پرداخت. لطفا همراه آرتان پرس باشید.
*** ارتباط معنادار نرخ دلار و نوسانات بازار سرمایه
نرخ ارز پس از آنکه هفته گذشته از سقف قیمتی یک سال اخیر خود (۲۸۷۶۰ تومان) عقبنشینی کرد و به مرز ۲۸ هزار تومان نزدیک شد، وضعیتی کمنوسان را دنبال میکند. روز گذشته دلار با کاهش ۲۰ تومانی ۲۸۱۶۰ تومان قیمت خورد. همین موضوع دلیلی بود برای اینکه بازار سرمایه نیز بعد از چند درجا زدن در شاخص مسیر نسبتا نزولی را در پیش بگیرد. بارها در خصوص قیمتگذاری بازار سرمایه بر اساس نرخ ارز هشدارهایی از سوی ما و سایر تحلیلگران بازار ارائه شده است. نرخ ارز در ایران بیش از حد منطقی خود در نوسان است. لزومی نیست که سایر بازارهای کالایی و سرمایه ای از این نرخ تاثیر بپذیرند.
*** دو سیگنال از آزادسازی پول بلوکه در عمان و عراق
طی هفته گذشته این گمانهزنی که افزایش عرضه ارز توسط بازارساز کاهش نرخ دلار را میسر کرده است تقویت شد. نشانههای آن را در ارزانتر شدن دلار تهران از دلار در بازار هرات یا افزایش حجم معاملات بازار متشکل ارزی میشد دید. حال در شرایطی که تقاضای فصلی دلار بالاست و منابع ارزی بانک مرکزی نیز محدود است. استراتژی بازارساز در هفتههای پیش رو میتواند متعادل نگه داشتن روند بازار ارز باشد. ضمن آنکه افت اخیر ارزش لیر ترکیه به قعر تاریخی جدید نیز میتواند با افزایش تقاضای واردات ایران از ترکیه، به افزایش تقاضا و رشد نرخ دلار بیانجامد. همین موضوع به صورت مشابه می تواند شاخص های درآمدی شرکت های بورسی ایران را تحت تاثیر قرار دهد. اگر نرخ دلار به صورت دستوری کنترل شود بازار سرمایه راهی جز تعدیل نخواهد داشت.
*** سایه مذاکرات هسته ای بر سر نرخ دلار و بورس تهران
سفر رئیس کل بانک مرکزی به عمان برای رایزنی درباره آزادسازی پولهای بلوکه ایران در این کشور و اعلام آمادگی عراق برای پرداخت بدهیهای خرید گاز از ایران (که بنا بر برخی گفتهها حدود ۷ میلیارد دلار است) میتواند موجب تداوم روند آزادسازی منابع مسدود و عرضه بخشی از آن در بازار ارز شود. صالحآبادی هفته گذشته این را تایید بود که حل محدودیت استفاده از برخی وجوه خارج از کشور توانسته به میزان عرضه ارز ما در بازار کمک کند. در صورت آزاد شدن پول های بلوکه شده ایران حداقل تا انتهای سال مسیر نرخ دلار کاهشی خواهد بود. این موضوع به قدرت خرید مردم کمک خواهد کرد. اما به احتمال زیاد سرمایه ها از بورس ایران مهاجرت خواهند کرد. در هر صورت این موضوع یک شمشیر دو لبه در اقتصاد ایران است.
*** سناریوهای برجامی پیش روی ایران و چشم اندازهای مختلف آن
اگر سفر دوشنبه مدیر کل آژانس اتمی به تهران دستاورد مثبتی به همراه داشته باشد. امکان تعدیل در نرخ ارز وجود خواهد داشت. دلار احتمالا تا ۹ روز دیگر که مذاکرات وین از سر گرفته میشود. روندی کمنوسان را دنبال کند و معاملهگران نیز جانب احتیاط را در خرید و فروشهای خود رعایت خواهند کرد. همین موضوع برای بازار سرمایه یک سیگنال برای تثبیت شاخص فعلی خواهد بود. با این حال، شاید مهمترین عامل موثر بر دلار در هفتههای آینده نتیجه دور هفتم گفتوگوهای برجامی وین باشد.
*** تاثیرپذیری ارز و بورس تهران از نتایج مذاکرات برجام
اما یک سناریو هم دور از انتظار نیست. به نظر می رسد که توافقات ایران و آمریکا مسیر طویل و درازی را به همراه داشته باشد. بروز اختلاف میان ۱+۴ و آمریکا با تیم مذاکرهکننده جدید میتواند موجب تشدید هیجانات در بازار ارز شود. اما اگر دستیابی به یک توافق موقت در کوتاهمدت میسر شود که نتایجی همچون آزادسازی دلارهای بلوکه شده یا اعمال معافیت تحریمی برای کشورمان به همراه داشته باشد، قیمت دلار تعدیل خواهد شد. به نظر می رسد که تعدیل نرخ دلار به شاخص بورس در کوتاه مدت ضربه بزند. امابا مثبت شدن چشم انداز اقتصاد کلان ایران بازار در روزها و هفته های آتی خود را دوباره بازسازی خواهد کرد. لذا فعلا کاهش نرخ دلار به نفع همه بازارها خواهد بود. شاید مسیر خروج از رکود تورمی با کاهش محسوس نرخ دلار همراه شود.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه