در بودجه ۱۴۰۱ قیمت فروش هر بشکه نفت ۶۰ دلار و نرخ تسعیر ارزی نیز ۲۳ هزار تومان در نظر گرفته شده است که با در نظر گرفت این نرخ به عنوان نرخ تسعیر دلار در سال آتی زیان انباشته فولادسازان تا قدر زیادی جبران خواهد شد. البته باید گفت که این زیان از بازار داخلی و به نوعی از مصرف کننده داخلی گرفته خواهد شد و فشار بالا رفتن نرخ دلار قطعا به دوش مصرف کننده نهایی خواهد بود.
* رشد نرخ تسعیر دلار و سیگنال به بازارهای کالایی و صنعتی
به گزارش آرتان پرس، نرخ تسعیر ۲۳ هزار تومانی در لایحه بودجه و سابقه تاریخی تفاوت نرخ ارز بازار آزاد با نرخ تسعیر در بودجه یک پالس به فعالان اقتصادی بازار است که به هیچ وجه منتظر کاهش نرخ دلار و تقویت پول ملی نباشند. به نظر می رسد که نرخ دلار در سال آتی برنامه ای برای پایین آمدن نداشته باشد. لذا قطعا در روزهای بعد از اعلام وصول بودجه شاهد افزایش تقاضای ارز و رشد مجدد قیمت دلار و ورود احتمالی دلار به کانال ۳۰ هزار تومان در کوتاه مدت خواهیم بود و حتی شاهد نرخهایی چون ۳۵ هزار تومان نیز خواهیم بود. این موضوع سیگنالی است که از نرخ تسعیر ارز در روزهای اخیر به بازار نشت پیدا کرده است.
* واگرایی بازار سرمایه و نرخ ارز در روزهای اخیر
در هفته منتهی به ۱۰ آذر۱۴۰۰، شاخص کل بورس ۳٫۹ درصد و شاخص هموزن ۴٫۱ درصد ریزش داشت.اما میانگین هفتگی نرخ سود بدون ریسک که رقیب بازار سرمایه به شمار میرود ۲۳٫۳ درصد رقم خورد. یک واگرایی بین نرخ دلار و شاخص کل بورس مشاهده می شود که البته این واگرایی به مرور جبران خواهد شد. افزایش نرخ تسعیر ارز سبب خواهد شد تا عملکرد بورسی شرکت های فولادی حداقل با نرخ تورم حرکت مثبتی داشته باشد. به نظر می رسد که در نرخ فعلی تسعیر ارز بانک ها نیز دخیل هستند.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در این خصوص بیان کرد:
در خصوص صورت مالی بانکها، یک کمیته مشترکی با بانک مرکزی داریم که مسائل مربوطه به بازار سرمایه و بانک مرکزی را پیگیری میکنیم. چرا که بخش زیادی از بازار ما تحت تأثیر سیاست های بانک مرکزی است. یکی از مباحث اصلی ما در کمیته مشترک با بانک مرکزی، شفافسازی صورت مالی بانکها است.
صورت های مالی بانک ها با افزایش نرخ تسعیر ارز می تواند دستخوش تغییر شود و برخی از ابهامات را برای همیشه مخفی نگه دارد.
* فرصت ایجاد شده از رشد نرخ تسعیر ارز برای بانک ها و بازار سهام
یکی از راه هایی که می تواند بورس کشور را به حرکت در آورد بازارسازی سهم های قوی و بنیادی در بازار سرمایه است. رئیس سازمان بورس در خبری اعلام کرد که به دنبال افزایش معافیت مالیاتی شرکتهای بورسی میباشد. یکی از پیشنهادات اصلی سازمان بورس، کاهش مالیات شرکتهای تولیدی است. در حال حاضر نرخ تسعیر ارز داراییهای بانکها ۱۵ هزار و ۹۰۰ تومان است و باید این عدد به نرخ نیما نزدیک شود، زیرا بانکها برای سودی که شناسایی نکردند، نباید مالیات بدهند. این موضوع در روزهای اخیر به بوته آزمایش گذاشته شده و نرخ تسعیر ارز به شکلی چشمگیر رشد داشته است. این موضوع ریسک های تورمی سنگینی در بازار داخلی به همراه خواهد داشت.
رئیس سازمان بورس در خصوص تصمیم گیری نرخ تسعیر ارز گفت:
در هفته گذشته مذاکرات هستهای سایه سنگینی بر تمام بازارها داشت. بحث نرخ تسعیر ارز بانکها، مسیر جدی بود که در دو سال گذشته مسائلی برای بانکها ایجاد کرده بود که با رایزنی هایی که انجام شد، به نقطه مشترکی رسیدیم که در آیندهای نزدیک این مسائل حل و نرخ تسعیر ارز بانکها اصلاح شود که این امر به نفع شفافیت بانکها و بازار سرمایه خواهد بود.
* آزادسازی تدریجی محدودیت قیمت ها و چشم انداز نرخ دلار
بنظر میرسد دکترین دولت؛ آزادسازی تدریجی محدودیت قیمت ها در سمت نرخ محصول و دلار حاصل از صادرات تولیدکنندگان بزرگ تا سطح جهانی و همزمان با آن واقعی سازی قیمت های حامل انرژی خوراک این شرکت ها برای تقویت زیرساختها و افزایش درآمد دولت باشد.
* رشد قیمت حامل های انرژی در سال آتی
افزایش نرخ گاز طبیعی در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۵ سنت به ازای هر متر مکعب نزدیک به نرخ جهانی حتمی است.
افزایش تدریجی نرخ دلار نیمایی احتمالا در یک دوره ۳ ماهه و قوت گرفتن دلار تک نرخی حتمی است. با این حساب، طی سه ماه آتی، به صورت کاملا جسته و گریخته می بایست افزایش تدریجی نرخ حواله را متصور شد.
* ریسک مثبت رشد نرخ تسعیر ارز برای شرکت های فولادی
شرکتهای بزرگ فولادی همچون فولاد خوزستان و فولاد خراسان در هشت ماه ابتدایی سال جاری نسبت به دوره مشابه سال ۱۳۹۹ در حوزه عملکرد تولید و فروش برخی از محصولات به دلیل قطعی برق تحت تاثیر قرار گرفته است، با وجود این شرکتهای مذکور با توجه به نرخ تسعیر ارز توانستند در دوره مورد بررسی درآمد مطلوبی را کسب کنند.
مجموع فروش داخلی و صادرات محصولات شرکت فولاد خوزستان در هشت ماه ابتدایی سال جاری ۲ میلیون و ۵۱ هزار و ۴۹۷ تن ارزیابی شد و نسبت به مجموع فروش محصولات این شرکت با میزان ۲ میلیون و ۷۵۷ هزار و ۹۰۱ تن در سال گذشته، ۲۵درصد افت فروش در مدت مشابه در سال ۱۴۰۰ را گزارش میکند. این موضوع برای سایر فولادسازان نیز به همین شکل به وجود آمده بود.
به گزارش آرتان پرس، در بودجه ۱۴۰۱ قیمت فروش هر بشکه نفت ۶۰ دلار و نرخ تسعیر ارزی نیز ۲۳ هزار تومان در نظر گرفته شده است. مجموع فروش محصولات شرکت فولاد خراسان از ابتدای سال مالی تا تاریخ منتهی به ۳۰ آبان ماه دو سال متوالی ۱۴۰۰ و ۱۳۹۹ به ترتیب ۵۴۷ هزار و ۳۵۵ تن و ۵۸۹ هزار و ۱۱۸ تن برآورد شده که مقایسه این اعداد معادل ۷درصد کاهش را روایت میکند. همچنین این شرکت در دوره مورد بررسی توانست ۶۹ هزار و ۱۳۷ میلیارد و ۴۱۲ میلیون ریال درآمد کسب کند و ۵۹ درصد رشد نسبت به دوره مشابه در سال گذشته را به ثبت برساند. شرکت مذکور در هشت ماه نخست ۱۳۹۹ نیز ۴۳ هزار و ۳۵۰ میلیارد و ۸۵۷ میلیون ریال درآمد کسب کرده بود.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه