سه شنبه, ۲۷ آذر , ۱۴۰۳ 16 جماد ثاني 1446 Tuesday, 17 December , 2024 ساعت ×
  • گاه‌شمار تاریخ خورشیدی

    بهمن ۱۴۰۰
    ش ی د س چ پ ج
    « دی   اسفند »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
  • × کاربر گرامی! قیمت محصولات فولادی بروز رسانی شد مشاهده قیمت ها

    تفاوت میلگرد و مفتول در کاربرد و ویژگی‌ها

    شناسه : 59764 16 بهمن 1400 - 17:00
    اگر شما از کسانی هستید که در صنعت ساخت و ساز فعالیت دارید، قطعا با انواع مقاطع فولادی مورد استفاده در این صنعت آشنایی دارید. میلگرد و مفتول از جمله مقاطع طویل فولادی هستند که بسیاری از کسانی که با آنها کار می‌کنند، تفاوت بین آنها را می‌دانند. در این بین ممکن است کسانی باشند که تفاوت میلگرد و مفتول را ندانند. شما جزء کدام دسته هستید؟ آیا تفاوت میلگرد و مفتول را از نظر ویژگی و کاربرد آنها می‌دانید؟ برای اینکه با تفاوت این دو محصول فولادی مهم در صنعت ساخت و ساز بیشتر آشنا شوید، پیشنهاد می‌کنیم تا در ادامه مطلب حتما با آرتان پرس همراه باشید.
    تفاوت میلگرد و مفتول در کاربرد و ویژگی‌ها
    پ
    پ

    شاید تاکنون بارها نام میلگرد و مفتول را شنیده باشید. گاهی اوقات اکثر افراد تفاوت بین این دو محصول را نمی‌دانند. دانستن تفاوت میلگرد و مفتول به شما کمک خواهد کرد تا با توجه به ویژگی‌های آنها، هر کدام را در جای مناسب خود به کار ببرید.

    در این مقاله به توضیح تفاوت میلگرد و مفتول در بخش‌های مختلف می‌پردازیم. حال اگر می‌خواهید تفاوت این دو محصول را بدانید، حتما در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

    *** میلگرد چیست؟

    اولین قدم در توضیح تفاوت میلگرد و مفتول، تعریف هر کدام از آنهاست. ابتدا قصد داریم که بگوییم میلگرد چیست. در تعریف ابتدایی، میلگرد یک نوع پروفیل طویل با سطح مقطع توپر دایره‌ای محسوب می‌شود که برای افزایش مقاومت کششی در بتن مورد استفاده قرار می‌گیرد. در حقیقت میلگرد میله‌ای است که در ساخت بتن استفاده می‌شود. برای ایجاد بتن مسلح از این میله‌های تقویت‌کننده استفاده می‌شود.

    بتن بطور ذاتی دارای مقاومت کششی پایین و مقاومت فشاری بسیار بالایی می‌باشد. زمانی که بتن تحت تاثیر عواملی مانند دما و یا نیروهای خارجی دچار تغییر شکل کششی می‌شود، احتمال ترک خوردن و آسیب دیدن آن افزایش می‌یابد. در این زمان، از میلگرد جهت افزایش تحمل نیروی کششی وارد بر بتن استفاده می‌شود.

    برای اینکه میزان چسبندگی بین بتن و میلگرد افزایش یابد، میلگرد را بصورت شبکه‌ای (Network) درون بتن قرار می‌‌دهند. با توجه به آجدار بودن و نبودن میلگرد، میزان چسبندگی متفاوت است. میلگرد آجدار چسبندگی بهتری با بتن دارد. در واقع نزدیک بودن ضریب انبساط حرارتی میلگرد و بتن باعث شده است تا در هنگام انبساط یا انقباض بتن، نیروی کششی به راحتی به میلگرد منتقل شود. این امر باعث جلوگیری از تغییر بافت و ساختار بتن می‌شود. تعریف فوق، می‌تواند دانستن تفاوت میلگرد و مفتول را برای شما راحت‌ تر کند.

    تفاوت میلگرد و مفتول چیست
    آشنایی با میلگرد

    *** انواع میلگرد

    در گام دوم برای فهمیدن تفاوت میلگرد و مفتول بایستی با انواع میلگرد آشنا شویم. در ادامه انواع مختلف میلگرد را به طور خلاصه آورده‌ایم.

    *** میلگرد اروپایی

    میلگرد اروپایی به طور عمده از جنس منگنز ساخته شده است. میلگرد اروپایی مقاوم‌ترین نوع میلگرد با توجه به ویژگی خم‌ شوندگی آن است. کار با این میلگرد راحت است. بطور کلی می‌توان گفت استفاده از این میلگرد در مناطق زلزله خیز و یا برای پروژه‌هایی که به ساختار یکپارچه نیاز دارند، توصیه نمی‌شود.

    *** میلگرد سیاه

    این میلگرد به میلگرد با فولاد پرکربن معروف است. رایج‌ترین نوع میلگرد در مقیاس پروژه‌ای می‌باشد. فرسایش سریع این میلگرد، بزرگ‌ترین ضعف آن است که منجر به شکسته شدن بتن‌های اطراف می‌شود. این میلگرد برای محیط‌های مرطوب و اشباع از آب گزینه مناسبی نیست. با این حال بهترین نوع میلگرد از نظر قدرت و استحکام کششی می‌باشد.

    *** میلگرد با روکش اپوکسی

    میلگرد با پوشش اپوکسی در واقع همان میلگرد سیاه می‌باشد که با اپوکسی پوشش داده شده است. هدف از ایجاد چنین پوششی ایجاد مقاومت در برابر خوردگی آن در محیط‌های مرطوب می‌باشد. در واقع از نظر مقاومت مشابه میلگرد سیاه است. پوشش اپوکسی بکار رفته فوق العاده ظریف است.

    *** میلگرد گالوانیزه

    پوشش گالوانیزه بر روی میلگرد برای حفاظت از اکسیداسیون و خوردگی آن می‌باشد. این نوع میلگرد در مقایسه با میلگرد اپوکسی ۴۰ برابر مقاومت بیشتری در برابر خوردگی دارد. به همین دلیل قیمت آن از میلگرد اپوکسی گران‌تر است. پوشش یکی از عوامل موثر بر قیمت میلگرد می‌باشد.

    *** مفتول چیست؟

    گام بعدی در آشنایی با تفاوت میلگرد و مفتول، شناخت مفتول است. مفتول نیز مانند میلگرد اغلب از فولاد و آلیاژهای آن ساخته می‌شود. مفتول نیز مانند میلگرد بصورت شبکه‌ای در بتن مورد استفاده قرار می‌گیرد و مقاومت بالایی در برابر کشش دارد. در حقیقت شبکه مفتول بر روی شبکه میلگرد در بتن نصب می‌شود. نام‌های مختلف این شبکه مفتولی، مش سیم یا توری سیمی است.

    از موارد مهم در تفاوت میلگرد و مفتول این است که شبکه مفتول برای اتصال بهتر با بتن، بجای آج از برآمدگی‌های بوجود آمده در شبکه خود که گره نامیده می‌شود، استفاده می‌کند. اغلب در پروژه‌های ساختمانی کوچک به علت نصب ساده و طراحی منظم شبکه، از شبکه مفتول بجای میلگرد استفاده می‌شود.

    با وجود تفاوت میلگرد و مفتول در برخی از موارد، اما شباهت هم بین این دو محصول وجود دارد. شباهت این دو محصول به وظیفه اصلی شبکه مفتول و میلگرد باز می‌گردد. اما شبکه مفتول وظایف دیگری نیز دارد. از جمله جلوگیری از نفوذ آب به لایه‌های زیرین خود و جلوگیری از حرکت لایه‌های بتنی زیرین.

    شبکه مفتول جوش داده شده یا WWM از انواع مفتول محسوب شده که استحکام بالایی دارد. برای استفاده در پروژه‌های ساختمانی بزرگ از این محصول استفاده می‌شود. این مفتول در عین سادگی در نصب، طراحی شبکه استانداردی دارد. شبکه مفتول جوش داده شده عملکرد بسیار عالی در هنگام محکم نگه‌داشتن بتن در مواقع بروز ترک دارد. این محصول به گونه‌ای طراحی شده است که از نفوذ آب به داخل ترک بتن جلوگیری می‌کند و همچنین ارتفاع بین دو سر ترک را ثابت نگه می‌دارد.

    تفاوت میلگرد و مفتول چیست
    آشنایی با مفتول

    *** ۸ مورد از تفاوت میلگرد و مفتول

    بعد از اینکه هر دو محصول میلگرد و مفتول را معرفی کردیم، حال در ادامه به بیان ۸ تفاوت بین آنها خواهیم پرداخت.

    *** محل قرارگیری

    نکته قابل توجه تفاوت میلگرد و مفتول در محل نصب و قرارگیری آنهاست. میلگرد در کف سازه یا در ستون‌ها با عمق مشخصی قرار می‌گیرد، در حالی که شبکه مفتول در وسط دال‌های بتنی و با عمقی در حدود ۵ سانتیمتر کاشته می‌شود.

    *** میزان حمایت از سازه بتنی

    مورد بعدی تفاوت میلگرد و مفتول، میزان حمایت آنها از سازه بتنی می‌باشد. میلگرد قطعا از شبکه مفتول قوی‌تر است. هرچه وزن سازه افزایش یابد، بنابراین استفاده از انواع میلگرد در بتن توصیه می‌شود. هیچکدام از این دو مقطع فولادی قادر نیستند که بطور کامل از بوجود آمدن ترک جلوگیری کنند.

    *** تفاوت میلگرد و مفتول در میزان انعطاف پذیری

    شبکه توری مفتول در مقایسه با میلگرد انعطاف پذیری بیشتری دارد؛ زیرا شبکه توری مفتول در صورت قرار گرفتن در سازه بتنی می‌تواند به شکل آن دربیاید. بازه اندازه هر سلول و ضخامت مفتول در یک شبکه مش مفتولی نیز از میلگرد گسترده‌تر است و به انعطاف بیشتر آن کمک می‌کند.

    *** کاربرد

    از موارد مهم در تفاوت میلگرد و مفتول، کاربرد آنها می‌باشد. زمانی که ضخامت یا قطر دال بتنی کمتر از ۳۰ سانتیمتر باشد، بهتر است از توری مفتولی استفاده شود. همچنین تفاوت دیگر این دو محصول در وزن آنهاست. اگر ساخت سازه محدودیتی از نظر تحمل وزن دارد، توصیه می‌شود که از توری مفتول استفاده شود.

    *** مقاومت در برابر خم شدگی

    مقاومت در برابر خم شدگی از اصلی‌ترین تفاوت‌های میلگرد و مفتول می‌باشد. میلگرد به ‌تنهایی و به ‌صورت شبکه، نسبت به یک شبکه توری مفتول در برابر نیروهای برشی از مقاومت بیشتری برخوردار بوده و احتمال خم‌ شدگی آن پایین‌تر است.

    *** تفاوت میلگرد و مفتول در هزینه تولید و نصب

    هزینه توری مفتول نسبت به میلگرد پایین‌تر است، زیرا وزن آن سبک‌تر و فرآیند تولید آن ساده‌تر می‌باشد. هزینه نصب و حمل و نقل نیز از تفاوت میلگرد و مفتول است. بطور کلی نصب و حمل و نقل توری مفتول چون به فضا و نیروی انسانی کمتری نیاز دارد، راحتتر است.

    *** استحکام شبکه جوش

    نقطه جوش شبکه میلگرد در مقایسه با مفتول ضخامت بیشتری دارد و محکم تر است. در نتیجه احتمال پارگی شبکه مش میلگرد از نقطه جوش در مقایسه با شبکه مفتول، کمتر است.

    *** تفاوت میلگرد و مفتول در روش تولید آنها

    یکی از تفاوت‌های اساسی بین میلگرد و مفتول، روش تولید آنهاست. در این بخش برای اینکه این تفاوت را متوجه شوید، ابتدا روش تولید میلگرد و سپس روش تولید مفتول را بیان می‌کنیم.

    روش‌های تولید میلگرد بطور کلی یکسان می‌باشد؛ اما با توجه به اینکه هر کشور از استانداردهای خاصی برای تولید آن پیروی می‌کند، این روش‌های تولید ممکن است در هر منطقه و کارخانه متفاوت باشد. از جمله استانداردهای در نظر گرفته شده برای تولید میلگرد می‌توان به ASTM انجمن مواد و آزمون آمریکا، JIS ژاپن و DIN آلمان اشاره کرد. با تمام این موارد باید بگوییم که میلگردها با ۴ روش متفاوت تولید می‌شوند. این جمله این روش‌ها می‌توان روش نورد گرم، روش میکروآلیاژی، روش نورد سرد و روش ترمکس را نام برد.

    در رابطه با روش تولید مفتول باید بگوییم که این محصول را از شمش یا بیلت فولادی می‌سازند. سپس قطعات را در دماهای بالا قرار داده و با دستگاه‌های مخصوص نورد می‌کنند. با توجه به مفتول و قطر مورد نظر آن، تعداد دفعات عبور این قطعه از دستگاه نورد متفاوت خواهد بود. در نهایت مفتول بصورت کلاف‌های چند متری تولید می‌شود.

    بطور کلی تفاوت میلگرد و مفتول را در روش تولید می‌توان اینگونه بیان کرد که مفتول فقط به روش نورد چند مرحله‌ای تولید می‌شود اما میلگرد با روش‌ها و استانداردهای متفاوتی تولید می‌شود.

    *** نتیجه گیری

    میلگرد و مفتول در کلیات و جزئیات تفاوت‌هایی با هم دارند. دانستن این تفاوت‌ها به استفاده مناسب از آنها کمک خواهد کرد. بطور کلی می‌توان گفت که مفتول به عنوان ابزاری برای برای بستن و نصب میلگرد مورد استفاده قرار می‌گیرد. بطور جزئی میلگرد و مفتول در ۸ مورد مانند میزان حمایت سازه از بتن، محل قرارگیری، میزان انعطاف پذیری، کاربرد، مقاومت در برابر خم شدگی، هزینه تولید و نصب، استحکام شبکه جوش و روش تولید با هم تفاوت دارند. امیدواریم تا با مطالعه مقاله فوق پاسخ سوال‌هایتان را دریافت کرده باشید.

    این مطلب بدون برچسب می باشد.

    ثبت دیدگاه

    دیدگاهها بسته است.