با مرور عصر مدرن تاریخ بشر میتوان دستیابی به فولاد زنگ نزن را یکی از اختراعات عالی و مهم دانست. با توجه به اینکه فولاد مادهای بسیار کاربردی و حیاتی میباشد، اما وجود برخی از محدودیتهایی مانند اکسید شدن و زنگ زدن باعث شده تا فولاد زنگ نزن اختراع شود. این محصول در غالب پروفیل که با نام پروفیل استیل معروف است در صنایع مختلفی از جمله ساختمان سازی کاربرد فراوانی دارد. برای آشنایی بیشتر با این محصول در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
*** پروفیل استیل چیست؟
در ابتدا باید بدانید که پروفیل در معنای علمی خود یعنی مقطعی که در طول معین دارای سطح مقطع ثابتی باشد. این سطح مقطع میتواند هرکدام از اشکال هندسی مانند دایره، مربع و یا سایر اشکال باشد. حال پروفیل استیل همانطور که از نام آن مشخص است، پروفیلی است که از فولاد زنگ نزن یا استنلس استیل ساخته شده است. در ساخت این پروفیل از گریدهای مختلف فولاد زنگ نزن استفاده میشود. گرید ۲۰۱، ۳۰۴ و ۳۱۶ بیشترین کاربرد را در ساخت پروفیل دارند.
*** نحوه تولید پروفیل استیل
برای ساخت پروفیل استنلس استیل از بطور کلی از دو روش مستقیم و غیرمستقیم استفاده میشود. در ادامه این دو روش را توضیح میدهیم:
*** روش مستقیم
در این روش از کویل ورق فولاد زنگ نزن که گرید آن براساس نیاز انتخاب شده است، به عنوان ماده اولیه استفاده میشود. در مرحله نخست کویل ورق را بر روی خط تولید باز کرده و بصورت شیت برش میخورد. سپس شیت بدست آمده به وسیله چند تیغه بطور همزمان برش خورده و به شکل چند نوار طویل در میآید. در مرحله بعد ساخت پروفیل استیل، از دستگاه رول فرمینگ ورق استفاده میشود. در این مرحله، شیت فولاد زنگ نزن که نواربری شده است، وارد دستگاه میشود و لبههای آن با عبور از تعدادی غلتک با ابعاد متفاوت به یکدیگر نزدیک میشود. سپس بر روی لبههایی که بهم نزدیک شدهاند، جوشکاری انجام میشود تا شکل نهایی پروفیل مورد نظر را به خود بگیرند. در نهایت نیز پروفیل استیل تولید شده در طولهای ۶ متری برش میخورند.
*** روش غیرمستقیم
در این روش تولید پروفیل استیل از لوله استیل درزدار به عنوان ماده اولیه استفاده میشود. این لوله در ادامه و در فرآیند تولید توسط دستگاه پرس به شکل قوطی پروفیل در میآید. نکتهای که در اینجا مهم است و باید بدانید این است که تکنولوژی ساخت قوطی پروفیل هنوز در کشور ما وجود ندارد و اکثر پروفیلهای استیل ساخته شده به این روش از کشورهای چین و تایوان وارد میشوند. استاندارد ساخت این پروفیلها معمولا براساس استانداردهای بین المللی EN، ASTM و AISI میباشد.
*** انواع گرید فولاد زنگ نزن
برای آشنایی با انواع پروفیل استیل ابتدا بایستی انواع گرید فولاد زنگ نزن را به خوبی بشناسید. مانند سایر انواع فولاد، تفاوت بین گریدهای مختلف فولاد زنگ نزن در میزان عناصر آلیاژی بکار رفته در ساختار آنها میباشد. گریدهای مختلف فولاد زنگ نزن عبارتند از ۱) مارتنزیتی ۲) فریتی ۳) آستنیتی ۴) دو فازی ( فریتی-آستنیتی) ۵) رسوب سخت شده. در بین این گریدها، فولاد مارتنزیتی، فریتی و آستنیتی بیشترین کاربرد را در ساخت پروفیلهای استیل دارند.
*** آشنایی با انواع گرید پروفیل استیل
برای تقسیم بندی انواع پروفیل استیل میتوان پارامترهایی نظیر جنس، وزن، سطح مقطع و کاربرد آنها را در نظر گرفت. از نظر ابعادی پروفیلهای استنلس استیل با سطح مقطع مربعی و مستطیلی در سایزهای ۲۰*۲۰ و ۴۵*۴۵ میلیمتر و ضخامت ۱ تا ۳ میلیمتر در بازار موجود هستند. در ادامه با ۵ نوع مهم پروفیل استیل آشنا میشویم:
*** پروفیل گرید ۲۰۱
با توجه به نام این پروفیل، در ساخت آن از فولاد زنگ نزن گرید ۲۰۱ استفاده شده است. این گرید از فولاد در برابر شرایط محیطی و خوردگی مقاومت کمتری در مقایسه با سایر گریدها دارد، در نتیجه پروفیل تولید شده از این گرید بیشتر در ساخت درب و پنجره و محیطهایی استفاده میشود که احتمال خوردگی و زنگ زدن آن پایین تر است. مهمترین مزیت این پروفیل قیمت پایین تر آن در مقایسه با انواع پروفیلهای استنلس استیل میباشد.
*** پروفیل گرید ۳۰۴
پروفیل گرید ۳۰۴ پر کاربردترین نوع پروفیل استیل میباشد و بیشتر در بازار یافت میشود. قابلیت فرم پذیری و جوشپذیر بالای این نوع از پروفیل باعث محبوبیت آن شده است. همچنین با توجه به خواص مکانیکی و شیمیایی فولاد زنگ نزن گرید ۳۰۴، از جمله کابردهای پروفیل آن را میتوان صنایع لبنی، مواد غذایی، لوازم خانگی، تجهیزات پزشکی و سازهای موسیقی نام برد.
*** پروفیل گرید ۳۱۶
بیشترین کاربرد این پروفیل در صنعت میباشد. زیرا این گرید از فولاد زنگ نزن بیشترین مقاومت در برابر خوردگی و حرارت را دارد. از کاربردهای این پروفیل میتوان به صنایع آب معدنی، کاغذ، صنایع شیمیایی و هوافضا اشاره کرد.
*** پروفیل دکوراتیو
این نوع از پروفیل به پروفیل استیل درزدار نیز معروف است. در تولید آن از فولاد زنگ نزن استفاده شده است. ضخامت این پروفیل بسیار پایین است. با توجه به نام آن، بیشترین کاربرد آن مصارف تزئینی میباشد. این نوع از پروفیل به دلیل اینکه سطحی صاف و صیقلی دارد و در برابر شرایط جوی مقاومت خوبی از خود نشان میدهد، بیشترین کاربرد را در نمای داخلی و خارجی ساختمانها دارد.
*** پروفیل U و Z
اگر سطح مقطع پروفیل ساخته شده باز باشد، معمولا شکل U و Z را خواهد داشت. کاربرد این نوع از پروفیلهای استیل مشابه پروفیلهای ساخته شده از فولاد معمولی میباشد و در ساخت درب و پنجره و سقف کاربرد دارند.
*** مهمترین خواص پروفیل استیل چیست؟
وجود عنصر کروم در ساخت این نوع از پروفیل باعث بوجود آمدن یک سطح سخت و یکپارچه در برابر زنگ زدگی میشود. در واقع با افزودن درصد بیشتر کروم و همچنین آلیاژهای دیگر مانند نیکل میتوان قابلیت زنگ نزن بودن را بهبود بخشید. در ادامه به برخی از خواص مهم این نوع از پروفیلها اشاره میکنیم:
- مقاومت در برابر خوردگی
- ظاهر جذاب
- مقاومت در برابر حرارت
- قابلیت بازیافت بصورت کامل
- عمر مفید و طولانی در مقایسه با هزینه پرداختی
- به دلیل استفاده از فولاد استیل قیمت گرانتری نسبت به سایر پروفیلها دارد
*** شباهت و تفاوت پروفیل گالوانیزه و استیل
پروفیل گالوانیزه یکی از انواع پروفیلهای کاربردی در صنعت میباشد. شباهت پروفیل گالوانیزه و استیل در مقاومت آنها در برابر عوامل خورنده و اکسیداسیون میباشد. اما میزان مقاومت پروفیل استیل معمولا بیشتر است. تفاوت این دو پروفیل در نحوه تولید و عامل بازدارنده آنها در برابر عوامل خوردگی است. عامل بازدارنده پروفیل گالوانیزه پوشش فلز روی (Zn) آن است اما در پروفیل استنلس استیل عناصر آلیاژی بکار رفته عامل بازدارنده میباشند.
*** نحوه محاسبه وزن پروفیل استیل
احتمالا سوال خیلی از شماها این باشد که وزن این نوع از پروفیل چگونه محاسبه میشود. برای این کار توصیه میکنیم که به جدول وزن پروفیل مراجعه کنید. در حقیقت شما میتوانید با مراجعه به این جدول و داشتن ابعاد پروفیل مورد نظر، وزن آن را بصورت تقریبی و با دقت خوب تخمین بزنید. همچنین میتوانید به جدول اشتال نیز مراجعه کنید و وزن پروفیل خود را بدست آورید.
*** قیمت پروفیل استیل
عوامل متعددی بر روی قیمت پروفیل استیل موثر هستند. به عنوان مثال گرید فولاد زنگ نزن مورد استفاده، روش تولید و مواد اولیه که در ابتدا برای ساخت استفاده میشوند از عوامل درونی تاثیرگذار بر قیمت پروفیل هستند. عواملی مانند نوسانات ارزی و تعرفههای واردات و صادرات نیز از عوامل خارجی موثر بر قیمت نهایی محصول هستند. حال شما برای آگاهی از آخرین قیمت قوطی و پروفیل میتوانید به سایت آرتان پرس مراجعه کنید.
*** نتیجه گیری
پروفیل استیل از محصولات مهم و کاربردی در صنایع مختلف میباشد. با توجه به گرید فولاد استیل بکار رفته در ساخت آن، انواع مختلفی از این پروفیل را میتوان تولید کرد. مهمترین خاصیت این نوع از پروفیلها مقاومت بالای آنها در برابر خوردگی میباشد. قیمت نهایی پروفیل استیل بسیار گران است اما با توجه به خواصی که دارد، هزینه آن ارزش دارد. کاربردهای مختلفی برای پروفیل استنلس استیل میتوان در نظر گرفت. از جمله این کاربردها میتوان به صنایع ساختمان سازی و در ساخت درب و پنجره، در صنایع خودروسازی، در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی و کاربردهای تزئینی اشاره کرد. امیدواریم تا با مطالعه مقاله فوق پاسخ سوالهایتان را دریافت کرده باشید.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه