در حالی که میزان ذخیره فلزات در انبارها کاهش یافته اما نرخ کامودیتیها هم افت داشته و این نشان از کاهش ریسکپذیری سرمایهگذاران در کوتاه مدت و تأثیر دخالت دولتها است.
* پیش بینی هایی که محقق نشد!
براساس آمارها تولیدات صنعتی چین نشان میدهد که این شاخص به کمترین میزان رسیده (بدون در نظر گرفتن افت دوران کرونا) و در هفتههای اخیر که کرونا در پکن شیوع پیدا کرده شاخص تولیدات صنعتی چین ۲.۹ درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشته و همین مسئله افت نرخ کامودیتیها در بازار جهانی را رقم زده است و باعث شد وزارت صنعت معدن و تجارت نرخ عوارض صادراتی را هم برای فلزات ایران تعدیل کند.
زیرا پیش از این برآورد دولت افزایش درآمد شرکتها از محل صادرات کامودیتیها بود اما اکنون با کاهش نرخهای جهانی پیشبینی سود سالانه هم افت داشته و در نهایت مجبور شد بخشی از نرخ عوارض سالانه را کاهش دهد. هرچند برخی کارشناسان بینالمللی معتقدند تصویب بستههای محرک اقتصادی برای سرمایهگذاری در زیرساختها و حمایت از اقتصاد چین، باعث میشود تا تقاضا برای فلزات دوباره افزایش یابد.
درحال حاضر این سناریو وجود دارد که موجودی انبارهای فلزات در سطح پایینی قرار دارد، به همین دلیل اگر تولید بالا نرود با ورود به فصل گرما و افزایش مصرف انرژی و… با دو مقوله گرانی فلزات و انرژی مواجه خواهیم بود و همین موضوع منجر به افزایش معاملات سهام نمادهای فلزی و… میشود بنابراین هم اکنون در کف قیمتی فلزات اساسی قرار داریم و احتمال افت دوباره نرخ فلزات بعید است.
یکی از کارشناسان اقتصادی با اشاره به اینکه در شرایط کنونی قیمتهای جهانی تحت تاثیر تداوم جنگ در اوکراین نوسان پیدا کرده است، گفت:
با توجه به اینکه دولتهای غربی تحریم هایی را علیه روسیه اعمال کردهاند، به نظر میرسد که نرخ کامودیتیها در بازار جهانی بهم بخورد، به همین دلیل احتمال افت نرخ کامودیتیها وجود ندارد مگر اینکه تقاضا از سوی چین به دلیل اعمال محدودیتهای کرونایی در این کشور کاهش پیدا کند و روی قیمتها تاثیر منفی بگذارد.
* افزایش نرخ انرژی به شدت روی نرخ سایر محصولات اثر خواهد گذاشت
وی با بیان اینکه موضوع افزایش نرخ انرژی به شدت روی نرخ سایر محصولات اثر خواهد گذاشت، تصریح کرد:
در کوتاه مدت شاید اثر افزایش نرخ روی کالاها خیلی نمایان نباشد اما در صورت تداوم جنگ و ثبات نرخ سوخت در یک محدوده بالا باعث میشود تا هزینه نهایی کالاها بالا برود و این مولفه منجر میشود که نرخ تمام شده کالاها بالا برود، هرچند ممکن است حاشیه سود شرکتها را هم تحت تاثیر قرار دهد.
* همبستگی نفت با شاخص اس اند پی ۵۰۰
نفت سال گذشته بدون اتفاقات جنگ روسیه و اوکراین همبستگی ۸۳ درصدی با شاخص اس اند پی ۵۰۰ داشت اما امسال همبستگی نفت با شاخص به منفی ۵۳ درصد رسیده است. ترس از کُند شدن رشد اقتصادی در کنار این شاخص تحت تاثیر سیاست انقباضی فدرال رزرو برای مهار تورم که بعد از جنگ روسیه و اکراین اتفاق افتاده باعث شده ارزش اس اند پی ۵۰۰ حدود ۱۸ درصد کاهش پیدا کند و نرخ نفت ۴۰ درصد افزایش داشته باشد.
این همبستگی نشان میدهد که درحال حاضر عرضه در کانون توجه سرمایهگذاران قرار دارد و اثرات منفی تقاضا چندان مورد توجه نیست. هرچند نباید فراموش کرد که خرده فروشیها کاهش ۱۱ درصدی داشتهاند که بسیار بیشتر از پیشبینی افت ۶.۵ درصدی بود که قبلا از جنگ روسیه و اوکراین و حتی برای پیک جدید کرونا اتفاق افتاده بود.
در چند وقت اخیر کاهش کرونا و افزایش نقدینگی باعث شده بود تا رشد سرمایهگذاری داراییهای در دنیا ثابت شود اما به تازگی از ۹.۳ درصد به ۶.۸ درصد کاهش یافته و بانک خلق چین برای ایجاد رونق و کنترل تورم نرخ بهره وام ۵ ساله مسکن را برای دومین بار در امسال ۰.۱۵ درصد کاهش داده و به ۴.۴۵ درصد رسانده است.
* تغییر کرک اسپرد شرکتهای نفتی در بلندمدت
یکی دیگر از کارشناسان اقتصادی با اشاره به اینکه کرک اسپرد شرکتهای نفتی (رابطه نرخ نفت خام و فرآوردههای حاصل از آن) و… در امسال میلادی افزایش مییابد، گفت:
از آنجایی که امسال نرخ نفت در یک محدوده بالای ۱۰۰ دلار حفظ میشود در بلندمدت روی حاشیه سود شرکتهای پالایشی تاثیر میگذارد و از طرف دیگر این مسئله به رشد نرخ انرژی و هزینه حملونقل منجر میشود که روی کامودیتیها هم تاثیر میگذارد.
وی با بیان اینکه این تورم انتظاری منجر میشود که قیمتها کاهش پیدا نکند، تصریح کرد:
هرچند برخی سیاست گذاریها توسط بانکهای مرکزی چین و امریکا در راستای کنترل تورم اجرایی شده، اما این موضوع در بلندمدت نمیتواند روی تقاضا اثر بگذارد.
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه پیشبینی بانک جهانی برای سال جای میلادی رشد نرخ هاست، اظهار کرد:
شاید در کوتاه مدت نوسانات قیمتی در بازار جهانی برای برخی کالاها رو به پایین باشد اما در بلندمدت قیمتها روندی صعودی خواهند داشت و منجر میشود روی حاشیه سود و معاملات بازار سهام تاثیر بگذارد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه