اختلاف بین نرخ دلار آزاد و نیمایی از مهمترین چالشهای این روزهای بازار سرمایه بوده، به گونه ای که این مشکل موجب شده با وجود افزایش نرخ دلار، بورس همانند بازارهای دیگر همسو با تورم رشد نکند.
* دلیل صعود چشمگیر بازار، اعلام خبر مربوط به فروش دلار صادرکنندگان با نرخ توافقی بود
به گزارش آرتان پرس، سعید جعفری، کارشناس بازار سرمایه ضمن تشریح ریسکهای بازار سرمایه گفت: مهمترین موضوع اختلاف زیاد بین رشد نرخ دلار در بازار آزاد و دلاری که شرکتهای بزرگ بورسی در سامانه نیما عرضه میکنند است و این موضوع باعث شده بازار سرمایه نزولی شده و همانند سایر بازارها با تورم رشد نکند.
جعفری ادامه داد:
شرکتهای بورسی که از صادرکنندگان بزرگ کشور محسوب میشوند ملزم شده بودند به اینکه دلار خود را در سامانه نیما با اختلاف زیاد نسبت به بازار آزاد عرضه کنند و این باعث شد که سهام شرکتها نیز تحت فشار باشد. اما دلیل صعود چشمگیر بازار طی روزهای قبل، اعلام خبر مربوط به فروش دلار صادرکنندگان با نرخ توافقی بود (یعنی با نرخهای بالاتر از نرخ نیما) و این باعث ایجاد هیجان خرید در بازار به خصوص در نمادهای صادراتی و پتروشیمیها شد.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به وضعیت بازارهای جهانی اظهار کرد:
ریزش شدید بازار بورس امریکا و احتمال ایجاد رکود گسترده، باعث شده سهامداران در بازار داخلی احتیاط کنند زیرا بسیاری از شرکتها کامودیتی محور و وابسته به قیمتهای جهانی هستند و اگر رکود در بازار جهانی رخ دهد، دامنه آن به کالاها در ایران نیز میرسد.
جعفری با اشاره به احتمال قطعی برق صنایع نیز گفت:
در آستانه فصل گرما هستیم و برق برخی واحدهای تولیدی در مقاطعی قطع و سرمایهگذاران نگران هستند. در صورت ادامه قطعی برق برای چند ماه، شرکتها عملکرد خوبی در حوزه تولید و فروش نخواهند داشت.
وی با تاکید بر اینکه ریسک پیرامون بازار سهام زیاد است، عنوان کرد:
ریسکهای موجود باعث احتیاط معاملهگران میشود. بسیاری انتظار دارند روند بازار سرمایه همسو با تورم رشد کند اما این اتفاق کمرنگ شده است. با این حال و به احتمال زیاد، از هفته آینده، دوباره شاهد صعود ملایم بازار باشیم.
* دلار نیمایی، دلیل سقوط بورس
ولید هلالات، کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه بازار سرمایه در رکود قرار دارد، گفت:
بازار سرمایه مدت زمان طولانی منتظر اخبار مختلف است و محرک مثبتی هم به آن تزریق نمیشود؛ در نتیجه حجم معاملات کاهش پیدا میکند و زمانی که بازار از هیجان میافتد روندی نزولی به خود میگیرد. مخصوصا اگر بازار پیش از این اتفاقات صعود کرده باشد، نزول عمیقتر میشود، دقیقا مانند اتفاقی که این روزها افتاده است.
وی ادامه داد:
برای مثال بازار مدت هاست که در انتظار عرضه بلوک سایپا و ایران به سر میبرد و ابهامات و اخبار مربوط به این موضوع بیشتر به بازار لطمه زده است. یعنی اگر اخبار مرتبط با این موضوع نبود شرایط صنعت و بازار بهتر بود؛ چراکه یکی از مهمترین موضوعات برای بازار این است که ببیند بلوکهای سایپا و ایران خودرو عرضه میشود یا خیر و خریدار چه کسی است؟ آیا میتواند به بازار هیجان دهد یا خیر؟
این تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به نرخ ارز نیمایی گفت:
همه کالاها نسبت به سال قبل رشد نرخ داشتهاند و دلار بازده ۲۵ درصدی داشته است، اما سهام همسو با این رشد، صعودی نمیشود. یکی از مهمترین دلایل این موضوع نگاه دولت به دلار نیمایی و ثابت نگه داشتن آن است. بازار زمانی که دلار ۴۲۰۰ تومان حذف شد توانست رونق خوبی بگیرد، اما وقتی دلار نیمایی ثابت نگه داشته شده، اما نرخ دلار آزاد بالا میرود، این پیام داده میشود که با وجود تورم و رشد نرخ ارز، قرار نیست درآمد شرکتها رشد کند. همچنین از برجام هم خبری نیست و در سهمهای بانکی هیجانی وجود ندارد.
هلالات در خاتمه با بیان اینکه همه محرکهایی که میتوانند در بازار نقش بازی کنند فعلا در حالت تعلیق قرار دارند، اظهار کرد:
بازار سهام فعلا بازار بازنده بوده است. این سیاست در میان مدت میتواند خطرناک باشد، چون پولهای بزرگی در بازار و صندوقهای فیکس وجود دارد که اگر این روند ادامه پیدا کند ممکن است به سمت بازارهای دیگر مانند سکه و ارز کوچ کنند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه