افزونه جلالی را نصب کنید. 21 ذو القعدة 1444 Friday, 9 June , 2023 ساعت ×
× کاربر گرامی! قیمت محصولات فولادی بروز رسانی شد مشاهده قیمت ها

مراحل ساختمان سازی، ۰ تا ۱۰۰ آموزش و هوشمند سازی آن

شناسه : 68749 15 تیر 1401 - 17:00
یکی از صنایع مهم و اساسی در کشور ما و سایر نقاط جهان، صنعت ساخت و ساز است. اهمیت این صنعت به دلیل تامین نیاز اساسی انسان‌ها یعنی مسکن می‌باشد. در این صنعت یک سری نکات مهم را باید بدانید. آیا مراحل ساختمان سازی را می‌دانید؟ آیا می‌دانید چه میزان از محصولاتی مانند تیرآهن و میلگرد در ساخت ساختمان بکار می‌رود؟ آیا با هوشمند سازی ساختمان آشنایی دارید؟ برای اینکه با فرآیند ساختمان سازی بطور جامع و کامل آشنا شوید، پیشنهاد می‌کنیم حتما در ادامه با آرتان پرس همراه باشید.
مراحل ساختمان سازی، ۰ تا ۱۰۰ آموزش و هوشمند سازی آن
پ
پ

از گذشته تاکنون بحث مسکن و داشتن خانه یکی از نیازهای اساسی بوده و بشر همواره با آن درگیر بوده است. شما که در حال خواندن این مقاله هستید احتمالا در یک آپارتمان یا خانه ویلایی زندگی می‌کنید. آیا میدانید که مراحل ساختمان سازی چگونه است؟ چه مصالحی در ساخت خانه یا ساختمان بکار می‌رود؟ و یا یک ساختمان هوشمند چگونه بوجود می‌آید؟ آیا در این رابطه از آموزش هوشمند سازی ساختمان استفاده کرده اید؟ تجهیزات هوشمند سازی ساختمان سازی را میشناسید؟ محاسبات مربوط به تیرآهن و میلگرد مورد نیازتان را بلدید؟ برای اینکه با این حوزه و صنعت مهم در کشور بیشتر آشنا شوید، توصیه می‌کنیم حتما در ادامه با ما همراه باشید.

*** مراحل ساختمان سازی به زبان ساده

اطلاع از مراحل ساخت ساختمان و انجام پروژه‌های عمرانی از جمله‌ اموری است که مهندسین عمران بایستی نکات مربوط به آن را به خوبی بدانند. اما احتمالا اغلب عموم مردم نمی‌دانند که یک زمین خالی چگونه به یک ساختمان و خانه امن و مناسب تبدیل می‌شود.

مراحل یک ساخت و ساز اساسی و استاندارد دارای چالش‌های خاصی است. برای اینکه با مراحل تبدیل یک زمین به یک ساختمان آشنا شوید، در ادامه با آموزش مراحل ساختمان سازی به زبان ساده همراه باشید.

۱.     تعیین زمین مناسب برای ساختمان سازی

اولین مرحله ساخت و ساز تعیین زمین و محل ساختمان می‌باشد. گاهی اوقات محل ساخت و ساز برای پیمانکار اهمیت ویژه‌ای دارد و زمین خالی برای ساخت پیدا نمی‌شود؛ بنابراین باید به دنبال زمینی باشد که در آن خانه قدیمی و یا به اصطلاح کلنگی موجود باشد.

در این شرایط یک مرحله تخریب نیز اضافه می‌شود که باید خانه قدیمی به طور کامل تخریب شود. اما گاهی اوقات ممکن است مراحل ساختمان سازی در محله نوساز انجام شود، که در اینصورت زمین خالی به راحتی یافت می‌شود. در این شرایط نیازی به مرحله تخریب وجود نخواهد داشت.

انتخاب زمین مناسب
انتخاب زمین مناسب برای ساخت خانه

۲.     تهیه نقشه و طراحی

بعد از تعیین محل و زمین ساختمان نوبت به طراحی و تهیه نقشه ساختمان می‌شود. این کار توسط طراح و معمار انجام می‌شود. در نقشه ساختمان بخش‌های مختلفی مانند متراژ، زیربنا، تعدا طبقات، تعداد اتاق‌ها، جهت ملک و غیره مشخص خواهد شد.

قبل از اینکه نقشه ساختمان تهیه شود بایستی با ارسال مدارک زمین به شهرداری، مجوز نقشه برداری به آن داده شود. بعد از طراحی نقشه، باید مجدد به شهرداری فرستاده شود تا بعد از تایید نهایی، پروانه ساخت ساختمان صادر شود. پروانه ساخت حکم شناسنامه ساختمان را دارد.

۳.     گود برداری

شاید مهم‌ترین مرحله از مراحل ساختمان سازی گود برداری باشد. بعد از تهیه زمین و نقشه با توجه به تعداد طبقات و فشاری که به پی سازه قراره وارد شود، عمق گود برداری تعیین می‌شود. در آموزش ساختمان سازی این نکته گفته می‌شود که گود برداری از مراحل حساسی است که باید با نهایت دقت توسط مهندس سازه انجام شود؛ زیرا هرگونه اشتباه در این مرحله باعث به خطر افتادن جان ساکنین و ساختمان در آینده خواهد شد.

گود برداری اصولی از مراحل ساختمان سازی
گود برداری اصولی

۴.    بتن ریزی و آرماتوربندی

در این مرحله باید داخل گود بصورت لایه‌ای بین ۱۰ الی ۱۵ سانتیمتری با بتن پر شود. هدف از ایجاد بتن تحمل بار وارده به سازه و جلوگیری از نشت کردن ساختمان می‌باشد. بعد از آن پی ساختمان با میلگردهای مش شده آرماتور بندی می‌شود.

۵.    قالب بندی و بتن ریزی

در این مرحله از ساخت خانه با استفاده از قالب‌های چوبی محل بتن ریزی شده را قالب بندی می‌کنند. نکته مهم در این مرحله از آموزش ساختمان سازی این است که چوب‌ها باید چرب باشند تا به بتن نچسبند. در حقیقت این مرحله به استحکام ساختمان کمک زیادی می‌کند و باید توسط متخصص آن انجام شود.

۶.    انتخاب و اجرای اسکلت اصلی ساختمان

در کشور ما به طور کلی ساختمان‌ها دارای دو نوع اسکلت فلزی یا بتنی می‌باشند. اگر استحکام و عمر سازه برایتان اهمیت بیشتری دارد، حتما از اسکلت فلزی استفاده کنید. هر کدام از اسکلت‌های فلزی یا بتنی دارای ویژگی‌های خاصی هستند. به طور مثال معمولا برای اینکه هزینه تمام شده سازه ارزانتر باشد، سازه بتنی انتخاب بهتری است، زیرا آهن آلات کمتری در آن استفاده می‌شود. برای اینکه با این دو نوع اسکلت بیشتر آشنا شوید، پیشنهاد می‌کنیم به مقاله  اسکلت بتنی و اسکلت فلزی در یک نگاه مراجعه کنید.

بعد از انتخاب اسکلت نوبت به اجرای آن می‌رسد. برای اجرای مناسب اسکلت نیاز به فونداسیون یا پی ساختمان می‌باشد. پی ساختمان در حقیقت وظیفه انتقال نیروی وارد شده به ساختمان را به زمین دارد. در واقع با وجود فونداسیون و پی مناسب، استفاده صحیح از میلگرد تقویتی استحکام سازه را افزایش داده و اجرای اسکلت هم راحت تر انجام می‌شود.

انتخاب نوع اسکلت در مراحل ساخت خانه
اسکلت فلزی یا بتنی؟

۷.    دیوار چینی

این مرحله همانطور که از نام آن مشخص است مربوط به آجر چینی و مراحل سفت کاری ساخت خانه است. این دیوارها در مقابل دیوارهای از پیش ساخته قرار می‌گیرند. دیوارهای از پیش ساخته از نظر اقتصادی به صرفه‌تر هستند، استحکام بیشتری دارند و البته عایق صوتی و حرارتی بهتری نیز هستند. در این رابطه نبشی کشی ساختمان را حتما مطالعه فرمایید.

۸.    پوشاندن دیوارها و گچ کاری

مرحله بعد از دیوار چینی، گچ کاری است. این مرحله مربوط به نازک کاری می‌باشد. گچ‌ کاری یا همان سفید کاری هم با مسطح کردن گچ روی دیوارها انجام می‌شود و بعد کاملا کشته‌کشی شده تا برای رنگ آمیزی مشکلی به وجود نیاید.

۹.    کف سازی و کاشی کاری

در این مرحله از آموزش ساختمان سازی کف ساختمان با لایه‌ای از ملات پوشانده می‌شود. بعد از خشک شدن، کف خانه با موزاییک و یا سرامیک پوشانده می‌شود و بعد از آن آب بندی هم می‌شود تا از استحکام آن اطمینان حاصل شود. سپس نوبت به کاشی کاری دیوارها می‌رسد. کاشی کاری با شاقول انجام می‌شود. بعد از انجام کاشی کاری و خشک شدن آن، باید با سیمان سفید آب بندی آنها نیز انجام شود.

۱۰.  تکمیل سقف

آخرین مرحله از مراحل ساختمان سازی، تکمیل سقف‌های ایجاد شده می‌باشد. سقف استفاده شده در سازه‌ها معمولا یا سقف عرشه فولادی یا سقف تیرچه بلوک می‌باشد. برای تکمیل این سقف‌ها از سقف کاذب و یا گچ کاری استفاده می‌شود. گچ کاری روش سنتی در این مرحله محسوب می‌شود. بعد از انجام این مرحله، تکمیل نمای ساختمان به عنوان آخرین مرحله انجام می‌شود و ساختمان آماده تحویل به مالک می‌شود.

*** میزان آهن آلات مصرفی در ساختمان سازی چقدر است؟

همانطور که گفتیم فلزات در پروژه‌های عمرانی نقش اساسی دارند. میلگرد و تیرآهن به عنوان پرمصرف ترین محصولات فولادی در ساختمان‌ها شناخته می‌شوند. در ادامه به بررسی میزان مصرف میلگرد و تیرآهن در ساخت و ساز می‌پردازیم.

*** میلگرد مصرفی در ساختمان سازی

میلگرد به عنوان یکی از اجزا اصلی اسکلت‌های فلزی و بخصوص بتنی محسوب می‌شود. معمولا از اسکلت‌های بتنی در سازه‌های چند طبقه و سنگین استفاده می‌شود. مقدار میلگرد مورد نیاز برای هر متر مکعب ستون بتنی ۳۵ تا ۴۵ کیلوگرم تخمین زده می‌شود.

در اسکلت‌های فلزی علاوه بر میلگرد تیرآهن هم استفاده می‌شود، بنابراین مقدار میلگرد مصرفی در آن در مقایسه با اسکلت بتنی کمتر است. بعد از اینکه مقدار میلگرد مصرفی برای بخش‌هایی نظیر فونداسیون، ستون و سقف محاسبه شد، می‌توان میزان میلگرد مصرفی برای اسکلت فلزی یا بتنی را در هر متر مربع پیشبینی کرد.

طبق آمار، برای اسکلت‌های بتنی مقدار ۴۰ تا ۵۵ کیلومتر در هر متر مربع میلگرد نیاز است. البته استفاده از قاب خمشی و دیوار برشی، این مقدار را کاهش می‌دهد و به حدود ۳۵ تا ۴۵ کیلوگرم در هر متر مربع می‌رساند. این مقدار در اسکلت‌های فلزی قطعا متفاوت است.

در اسکلت‌های فلزی در هر متر مربع تقریباً بین ۴۵ تا ۶۵ کیلوگرم میلگرد نیاز است. حالا استفاده از قاب خمشی در اسکلت‌های فلزی عملکرد معکوسی دارد و در صورت استفاده از آن‌ها، این مقدار به ۶۵ تا ۹۰ کیلوگرم در هر مترمربع می‌رسد و نیاز به میلگرد بیشتری خواهد بود.

همانطور که مشخص است مقدار مصرف میلگرد بر روی هزینه تمام شده ساختمان سازی تاثیر مستقیم دارد. از این رو دانستن قیمت میلگرد جهت محاسبه هزینه تمام شده ساختمان ضروری است.

میلگرد مصرفی در آموزش ساختمان سازی
میلگرد مصرفی در ساختمان سازی

*** تیرآهن مصرفی در ساختمان سازی

شاید سوال خیلی از افراد این باشد که در یک پروژه ساختمانی، تیرآهن مصرفی چقدر باید باشد؟ اینکه بدانیم از تیرها در ساختمان چه انتظاری داریم، می‌تواند در تعیین تعداد تیرآهن و متراژ آن به ما کمک کند. اما یکی از عوامل موثر در تعیین میزان مصرف تیرآهن نوع اسکلت سازه می‌باشد. خیلی کم از تیرآهن در اسکلت بتنی استفاده می‌شود. در حقیقت تیرآهن عضو اصلی اسکلت فلزی می‌باشد.

در محاسبه تیرآهن مصرفی در ساخت ساختمان بهتر است بدانید در یک اسکلت فلزی با مهاربندی هم مرکز اگر آرماتورهای سقف هم در نظر گرفته نشود، تقریبا ۴۰ الی ۷۰ کیلوگرم به ازای هر متر مکعب از ساختمان تیرآهن نیاز است. در حالی که اگر اسکلت سازه از نوع بتنی باشد، میزان تیرآهن مصرفی بین ۳۵ الی ۶۰ کیلوگرم به ازای هر متر مکعب می‌باشد.

تیرآهن انواع مختلفی دارد. قیمت آن هم به طبع با توجه به سایز و نوع آن متفاوت خواهد بود. در بحث آموزش ساختمان سازی موضوعی پیرامون محاسبه هزینه تمام شده ساختمان مطرح می‌شود. یکی از فاکتورهای این هزینه‌ها، هزینه تیرآهن می‌باشد. بنابراین دانستن قیمت تیرآهن در محاسبه هزینه نهایی کمک کننده است.

*** آموزش هوشمند سازی ساختمان

بعد از تکمیل مراحل ساختمان سازی، یکی از بخش‌هایی که امروزه مورد توجه قرار گرفته است، بحث هوشمند سازی ساختمان می‌باشد. برای درک بهتر هوشمند سازی ساختمان، باید تعریفی از یک ساختمان هوشمند را داشته باشیم.

ساختمان هوشمند ساختمانی است شامل محیطی فعال و مقرون به صرفه، بوسیله تجمیع کردن عناصر اصلی یعنی سیستم‌ها، ساختار، سرویس‌ها و مدیریت و ایجاد رابطه‌ای یکپارچه میان آنها که می‌تواند بصورت مستمر نسبت به وضعیت‌های متغیر محیط عکس العمل نشان داده و خود را با آنها وفق دهد و همچنین به ساکنین این اجازه را می‌دهد که از منابع موجود بصورت موثرتری استفاده نموده و امنیت و آرامش آنها را افزایش دهد.

تجهیزات هوشمند سازی ساختمان آرتان پرس
تجهیزات هوشمند سازی ساختمان

*** مزایای هوشمند سازی ساختمان

مزایای هوشمند سازی ساختمان از مهم ترین مواردی است که همه افراد به دنبال آن هستند و همزمان با گسترده شدن صنعت ساختمان سازی در حال پیشرفت است. یکی از مسائلی که در پیشرفت ساختمان‌ها تاثیر بسزایی داشته بحث تجهیزات هوشمند سازی ساختمان بوده است.

داشتن یک خانه هوشمند یعنی بتوانید کارهای زیادی را با سهولت و آسایش بیشتری در ساختمان خود انجام دهید. ساختمانی که حتی در زمان غیبت صاحبش، می‌تواند بخش‌ها و شرایط مختلف محیط مانند روشنایی، دما و رطوبت هوای اتاق، وضعیت قفل درب‌ها و ورود و خروج را کنترل کرده و به صاحب خانه اطلاع دهد و او نیز می‌تواند از هر نقطه ساختمان را به راحتی مدیریت کند.

این مطلب بدون برچسب می باشد.

ثبت دیدگاه

یک پاسخ برای “مراحل ساختمان سازی، ۰ تا ۱۰۰ آموزش و هوشمند سازی آن”
  1. سلام وقت بخیر و احترام
    تشکر فراوان از سایت خوبتون و بی نهایت مفیدتون

    پاسخ
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.