یکی از مشکلاتی که صنایع کشور سالانه با ورود به فصل گرما با آن مواجه میشوند، موضوع قطع انرژی صنعت فولاد و قطعی برق بدون برنامه و تعطیل شدنهای گاه و بی گاه به دلیل خاموش شدن ماشینآلات و خطوط تولید است. امسال هم مانند سال گذشته با افزایش دما بحث خاموشیها مطرح شده است. این کار شاید راحتترین راه باشد اما هزینههای زیادی را به صنایع، واحدهای تولیدی و همچنین اقتصاد کشور به همراه دارد.
* وضعیت شکننده صنعت در برابر قطع برق
به گزارش آرتان پرس، فعالیت برخی صنایع مانند فولاد با توجه به نقشی که در اقتصاد کشور ایفا میکنند را باید در زمره مهمترین صنعتی دانست که با قطعی برق دچار مشکل خواهد شد و این مسئله میتواند باعث کاهش تولید و حتی تعطیلی برخی واحدهای فولادی شود؛ مسئلهای که منجر به ورود خسارات زیادی به صنایع به ویژه صنایع کوچک ازجمله آسیب دیدن دستگاههای صنعتی، استهلاک دستگاههای خط تولید، از دست رفتن یک روز کامل کاری و آماده نشدن سفارشها در سالهای قبل شده است.
دولت نیز هرسال اعلام میکند که خسارات وارده را جبران میکند اما تاکنون گزارشی مبنی بر جبران خسارات صنایع منتشر نشده است. البته طبق گفته فعالان صنعتی، نمیتوان برآورد دقیق از خسارت ناشی از قطعی برق در صنایع و واحدهای تولیدی داشت چراکه علاوه بر استهلاک دستگاهها، مواد اولیه نیز در حین قطعی برق طی روند تولید خراب میشوند.
در این بین با توجه به خسارات و مشکلات زیادی که سال گذشته برای صنایع به وجود آمد، دولت اعلام کرد که برای امسال قطعی برق صنایع با برنامه خواهد بود؛ یعنی برخلاف سالهای قبل که صنایع حین کار با قطعی برق مواجه میشدند امسال قطعیها از قبل اعلام میشود و نهایتاً یک روز به طول میکشد.
* سم مهلک برای تولیدکنندگان
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران ایران، پیرامون همین موضوع میگوید:
هزینه دستمزد کارگران، بیمه، مالیات، اجاره از مواردی است که هر واحد صنعتی متقبل میشود و در زمان قطعی برق این هزینهها پابرجا است.
سید احمد رضوی نیک میافزاید:
ایجاد چنین وضعیتی برای بخش صنعت مانند سم مهلک است، چراکه با قطعی برق بسیاری از تجهیزات یک واحد صنعتی از کار میافتد بنابراین نخستین آسیب چنین رخدادی، قطع تولید است، ضمن آنکه پس از وصل برق این دستگاهها برای راهاندازی دوباره نیازمند زمان هستند که بازهم وقفه در چرخه تولید ایجاد میشود.
عضو هیئت مدیره فولاد نیک صدرای توس افزود:
با قطع برق به بخشی از تجهیزات شوک الکتریکی وارد میشود که این باعث آسیب به دستگاههای برقی میشود بهطوری که کورههای حرارتی صنایع بزرگ با قطعی برق دچار شوک حرارتی میشوند و بازسازی این کورهها میلیاردها تومان هزینه میبرد.
وی خاطرنشان میکند:
موارد اشاره شده حداقل آسیبها به صنایع است اما خسارتهای پیدا و پنهان دیگری نیز از این شرایط به صنعت وارد میشود.
وی یادآوری میکند:
صنایع علاوه بر قطعی برق در چهار ماه گرم سال و فصل تابستان، در آینده نه چندان دوری در فصل زمستان شاهد قطعی گاز نیز خواهند بود و مسلماً ادامه این پروسه و قطع مکرر انرژی، صنعت فولاد را از پا خواهد انداخت.
* افزایش هزار درصدی حاملهای انرژی
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران ایران افزایش نابهنگام حاملهای انرژی شامل برق و همچنین گاز را در دولت جدید آنهم به میزان ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ درصد غیرقابل تحمل دانسته و اظهار میکند:
این موضوع قیمت تمام شده محصولات نوردی را افزایش داده و عامل گرانی این محصول شده است.
رضوی با اشاره به اینکه حاملهای انرژی و سایر هزینههای خدماترسانی در شهرکها نواحی صنعتی کشور رشد بیسابقه و فزایندهای را تجربه کرد ادامه میدهد:
اساسیترین مشکل واحدهای فولادی کشور قطعی برق است.
وی عنوان میکند:
قیمت قطعات و تجهیزات برق و الکترونیکی در واحدهای فولادی به یکباره تا مرز یک هزار درصد افزایش داشته و لذا در این میان نوردکاران و بخش خصوصی بیشترین آسیب را متحمل شدند.
عضو هیئت مدیره انجمن نوردکاران ایران اذعان میکند:
به رغم اینکه شعارهای بسیاری در حمایت از واحدهای تولیدی در سالهای اخیر داده میشود اما شاهد نابرابری و نا عدالتی و مانع زایی بر سر راه تولید در بخشهای مختلف در صنعت هستیم.
* خسارت برق به واحدهای صنعتی
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در خصوص خسارات ناشی از قطعی برق در بخشهای تولیدی اظهار کرد:
متأسفانه در طول چند سال اخیر برای توسعه زیرساختها سرمایهگذاری صورت نگرفته است که این مسئله اثرات زیادی را از سال قبل تاکنون در پی داشته و منجر به قطعی برق شده است لذا برای حل این مسئله زمانبندی مدیریت بار صورت گرفته است.
امیررضا رجبی افزود:
امسال سعی شده تا با انجام زمانبندی در سال جاری علاوه بر مدیریت مصرف بار در صنعت برق، فضای تولید نیز با کمترین تنش روبهرو شود.
وی با قبول این موضوع که خاموشیها و قطع مکرر انرژی صنعت فولاد طی سال گذشته برای بخشهای سیمانی و فولادی مشکلات زیادی را به وجود آورد ادامه داد:
اما امسال با توافقاتی که انجام شد زمانبندیهایی برای قطع برق صنایع صورت گرفت. برای مثال برای واحدهای تولیدی بزرگ مانند فولاد و سیمان محدودیت انرژی از ۱۲ شب تا ۸ صبح برداشته شد.
وی در خصوص تدابیر اندیشیده شده در راستای مدیریت قطعی برق گفت:
همان زمان اقداماتی انجام گرفته که واحدهای تولیدی را مدیریت کند لذا حوزه صنعت و معدن را تشویق کردیم تا در زمینهٔ ایجاد نیروگاهها سرمایهگذاری کنند و حتی برای آنها مصوبه هم گرفتهایم.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی اظهار کرد:
واحدهایی که از طریق شرکتهای صنعتی و معدنی نیروگاه ایجاد میکنند نرخ مواد اولیهشان مانند گاز معادل نیروگاههای دولتی حساب میشود و در همین راستا خوشبختانه استفاده دیزل ژنراتورها در حوزه تولید و صنعتی مورد توجه بوده است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه