شاید یکی از سوالاتی که ممکن است برایتان پیش بیاید این است که به غیر از آهن و فولاد از چه فلزات دیگری میتوان به عنوان پروفیل استفاده کرد؟ همانطور که میدانید فلزات کاربردهای گستردهای در صنعت دارند. یکی از رایجترین آنها آلومینیوم میباشد. ویژگی های بارز آلومنیوم شاملبه مقاومت در برابر رطوبت و خوردگی است. به علاوه، به علت انعطاف پذیری بالا، امکان تولید آن در اشکال و ضخامت های متفاوت وجود دارد. انواع پروفیل آلومینیوم یکی از محصولات پرکاربرد و پرمصرف در صنایع مختلف است. برای اینکه بدانید پروفیل آلومینیوم چیست و با انواع، ویژگیها و کاربردهای آن آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم تا در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
*** پروفیل آلومینیوم چیست؟
بطور کلی منظور از پروفیل قطعاتی با سطح مقطع یکسان در طول مشخصی است. حال اگر جنس این پروفیل از آلومینیوم باشد، به آن پروفیل آلومینیمی می گوییم. آلومینیم با توجه به ویژگیها و خواصی که دارد یکی از مواد پر کاربرد در تولید پروفیل به حساب میآید.
روش های تولید
پروفیل آلومینیوم عموما به روش اکستروژن تولید میشود. برای تولید این محصول از بیلت آلومینیوم به عنوان ماده اولیه استفاده میشود. در این روش تولید، بیلت آلومینیومی تحت فشار بسیار بالا و درجه حرارت مناسب قرار میگیرد. سپس از میان قالبهای مخصوص عبور می دهیم تا شکل مورد نظر را به خود بگیرد. این قالب ها عموما دیسک های فولای هستند که براساس نیاز در مقطع های متفاوتی طراحی و ساخته میشود. به این ترتیب ماده اولیه تغییر شکل پیدا میکند و به اشکال مورد نظر درمیآید. روش ریخته گری و نورد دیگر روش های تولید این پروفیل ها هستند.
در روش نورد، شمش فلزی توسط فشار غلتکها تغییر شکل مییابد. برخلاف روش اکستروژن و نورد، ورودی فرایند ریخته گری فلز مذاب است. در این روش ذوب آلمینیوم را در قالب با شکل مدنظر میریزند و پس از خنک شدن، محصول را از قالبجدا میکنند. ممکن است پس از سرد شدن، پروفیل ها را تا دمای خاصی (کمتر از دمای ذوب) گرم کنند تا خواص مکانیکی آن ها را تثبیت کنند. همچنین استفاده از روش های بهبود سطح (مثل آنودایزینگ) رایج است. در واقع انتخاب عملیات ثانویه کاملا وابسته به کاربرد و خواص دلخواه دارد.
*** انواع پروفیل آلومینیوم
بیشترین کاربرد پروفیل آلومینیومی در ساخت درب و پنجره میباشد. انواع پروفیل درب و پنجره آلومینیومی تولیدی موجود در بازار در سه نوع ساده، ترمال بریک و چوبی آلومینیومی وجود دارند. پنجرههای آلومینیومی ساده نیز از دو نوع پروفیل با مقطع متفاوت ساخته میشوند. نوع کرونیت و نوع اس تی که دومی به دلیل کیفیت مطبوع و ویژگیهای مناسبتر کاربرد بیشتری دارد.
از نظر مقایسهای بین انواع پروفیل آلومینیوم درب و پنجره، اتلاف انرژی پنجرههای ساده بسیار بالاست. اما پنجرههای ترمال بریک با دارا بودن عایق حرارتی، یعنی همان فضای موجود بین قسمت داخلی و خارجی که با تسمهای از جنس پلی آمید پوشانده شده، این اتلاف را کاهش داده و کاملا بهینه هستند. این پنجرهها قابلیت تحمل گرما تا ۲۲۰ درجه سانتیگراد و همچنین سرما تا منفی ۵۰ درجه سانتیگراد را دارند و همچنین زیبایی ظاهری آنها قابل توجه است.
همچنین این پروفیلها به علت داشتن لایهی عایق از انتقال صدا نیز جلوگیری میکنند. نوع سوم یعنی پنجرههای چوب آلومینیومی دو لایهاند، با این تفاوت که لایه داخلی از چوب ساخته شده و لایه بیرونی از آلومینیوم. این پنجرهها نیز با ترکیبی از چوب و فلز، ظاهر جذاب و زیبایی به محیط زندگی شما هدیه میدهند. یک نوع پروفیل آلومینیوم پارتیشن نیز وجود دارد که در مورد آن مفصل توضیح خواهیم داد.
*** انواع پروفیل آلومینیوم پارتیشن
تولید پروفیل برای آلومینیم برای پارتیشن یکی از انواع این محصول کاربردی میباشد. پارتیشن وسیلهای برای تفکیک محیطهای بزرگ به بخشهای کوچک است که باعث نظم دهی محیط میشود. پارتیشن آلومینیومی به نوعی از پارتیشنها می گویند که فریم آن از پروفیل آلومینیومی است و در آن شیشه دو جداره و تک جداره قرار میگیرد.
یکی از ویژگیهای پروفیل آلومینیوم پارتیشن وزن سبک آن است که این ویژگی سبب نصب آسان، قابلیت جابجایی و نصب مجدد آن میشود. از دیگر ویژگیهای این نوع پروفیل استحکام بالای آن است که مقاومت پارتیشن آلومینیومی را افزایش میدهد.
از آنجایی که پارتیشن آلومینیومی قابلیت آندایزینگ در انواع طیفهای رنگی را دارد، باعث چند برابر شدن زیبایی آن میشود. در روش آندایزینگ پروفیل ها در محلول اسیدی قرار میگیرند و لایه ی اکسیدی بر سطح آن ها تشکیل میشود؛ ترکیبات این محلول و همچنین زمان نگهداری در محلول، بر رنگ نهایی لایه اثرگذار است. روش دیگر برای رنگ آمیزی پروفیل ها روش اولتراسونیک میباشد. در این روش سطح پروفیل را باردار میکنند و رنگ به صورت لایهای نازک بر سطح می نشیند. این نوع پروفیل هم قابلیت مهار صدا نیز دارد که به همین دلیل از پارتیشن آلومینیومی در ادارات برای جدا کردن سالنهای کنفرانس استفاده میشود. در صورت لزوم امکان اتصال پروفیلهای آلمینیومی به وسیلهی جوشکاری نیز وجود دارد
*** ویژگیها و کاربردهای پروفیل آلومینیوم چیست؟
پروفیل آلومینیومی در صنایع مختلفی کاربرد گستردهای دارد. از مهمترین کاربردهای این محصول در صنعت ساختمان سازی، صنایع کشاورزی، تولید ابزار و ماشین آلات مهندسی میباشد.فلز آلومینیوم با دارا بودن خواص منحصر به فرد، امروزه یکی از پرکاربردترین مواد اولیه در تولید پروفیل به شمار میآید. پروفیلهای آلومینیومی در بخشهای مختلف از جمله ساختمانسازی از نمونههای فولادی سبقت گرفته و بخش عمدهای از بازار مصرفی را در اختیار دارند. همچنین نسبت به گستره خواص این محصول، میتوان گفت که قیمت پروفیل آلومینیم کاملا مناسب است.
مهم ترین کاربردها
- پروفیل آلومینیوم به دلیل سبک بودن در صنعت هوا و فضا کاربرد زیادی دارد.
- پروفیل آلومینیم به دلیل مقاومت در برابر خوردگی در صنایع دریایی و کشتی سازی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
- در صنعت ساختمان سازی از پروفیل آلومینیم در ساخت درب و پنجره استفاده می شود.
- از آلومینیوم در صنعت بسته بندی و قوطی سازی نیز استفاده میشود و شاید این کاربرد به دلیل سبکی، انعطاف پذیری و مقاومت در برابر خوردگی آلومینیوم باشد.
- از دهه ۱۹۲۰ به بعد از آلومینیوم در قسمت بالای دکلهای انتقال برق فشار قوی استفاده میشود. قابلیت بالای رسانایی این فلز و استحکام بالا و وزن کم سبب استفاده زیاد از آلومینیوم در صنایع برقی میشود.
- پروفیل آلومینیوم در سیستمهای معماری، پارتیشنها، سیستمهای حفاظتی و اشکال و فرمهای مختلف هندسی استفاده میشود. در صنایع متالوژی از پروفیل آلومینیم برای تولید استیل و گالوانیزه کردن استفاده میشود.
- پروفیلهای ریلی آلمینیوم در قفسه ها و سازه های ریلی نیز کاربرد دارد.
- امروزه پروفیل آلومینیوم چراغ خطی در صنعت روشنایی نقش بزرگی را ایفا می کنند. این پروفیل ها به عنوان نگهدارنده های چراغ های خطی(لاینرها) استفاده می شود. آلمینیوم رسانایی حرارتی خوبی دارد و در نتیجه حرارت چراغ را سریع به محیط بیرون انتقال می دهد و از آسیب به چراغ جلوگیری می کند.
*** استانداردهای پروفیل آلومینیوم
درتولید فرآورده های آلمینیومی در اغلب موارد از آلیاژهای آلمینیوم استفاده میکنیم. علت آن، استحکام کم آلمینیوم در حالت خالص است. آلیاژهای المینیوم به دو دستهی کلی “ریختگی” و “کار شده” طبقه بندی میشود. آلیاژهای گروه کار شده شکل پذیرتر از آلیاژهای گروه ریختگی هستند در نتیجه در تولید پروفیل آلمینیوم کاربرد بیشتری دارند. از عناصر آلیاژی تاثیر مستقیمی بر خواصی مثل انعطاف پذیری، مستحکم بودن، عدم واکنش با هوا، کیفیت سطحی و قیمت محصول میگذارد. به عنوان مثال عنصر منیزیم شکلپذیری را افزایش میدهد در حالی که افزودن عنصر سیلسیم اثر مثبتی بر سختی و استحکام آلمینیوم دارد. بارزترین نوع آلیاژ مورد استفاده ۶۰۶۳ میباشد که سختی آن بعد از روند حرارتی و کیفیت سطحی پس از تولید پروفیل آلومینیوم مناسب است. این آلیاژ در دسته بندی” آلیاژ کارشده” جای دارد. جدول زیر شامل عناصر سازنده آلیاژ ۶۰۶۳ است.
عناصر | نشان اختصاری | حداقل مقدار % | حداکثر مقدار % |
سیلیسم | Si | ۰.۲ | ۰.۸ |
آهن | Fe | – | ۰.۳۵ |
مس | Cu | – | ۰.۱ |
منگنز | Mn | – | ۰.۱ |
منیزیم | Mg | ۰.۴۵ | ۰.۹ |
کروم | Cr | – | ۰.۱ |
روی | Zn | – | ۰.۱ |
تیتانیم | Ti | – | ۰.۱ |
سایر عناصر | – | – | ۰.۱۵ |
*** انواع پروفیل آلومینیوم شیاردار
یک دسته مهم از پروفیلهای آلومینیومی موجود در بازار، پروفیل صنعتی میباشد. این پروفیلها با نام پروفیل آلومینیومی شیاردار نیز شناخته میشوند. در ادامه انواع این نوع از پروفیل را بیان میکنیم.
- پروفیل آلومینیم دارای شیار صنعتی ۲۰*۲۰
- پروفیل آلومینیم دارای شیار صنعتی ۲۵*۲۵
- پروفیل آلومینیم دارای شیار صنعتی ۳۰*۳۰
- پروفیل آلومینیم دارای شیار صنعتی ۴۰*۴۰
- پروفیل آلومینیم دارای شیار صنعتی ۴۵*۴۵
- پروفیل آلومینیم دارای شیار صنعتی ۶۰*۶۰
- پروفیل آلومینیم دارای شیار صنعتی ۸۰*۸۰
- پروفیل آلومینیم دارای شیار صنعتی ۹۰*۴۵
- پروفیل آلومینیم دارای شیار صنعتی ۸۰*۴۰
*** انواع پروفیل آلومینیوم فریم
یکی از راههای زیباتر شدن ساختمانها و ادارات استفاده از شیشههایی است که با پروفیل آلومینیومی فریم تهیه میشوند. این پروفیلها نمای بهتری را به ما میدهد که ما بتوانیم فضای رو به ساختمان را مشاهده کنیم و انواع بسیاری دارد و نصب آن راحت است و نیازی به داربست نیست. در قبال آهن و دیوار نمای زیبایی را به ما میدهد، قیمت آنها بستگی به نوع تعیین مصرف کننده دارد که از چه نوع شیشه ای و اندازه و ابعادی استفاده میکند.تولیدکنندههای بزرگ این نوع فریم لسها در شهرهای بزرگی همچون اصفهان و تهران هستند.
*** پروفیل آلومینیومی بهتر است یا پروفیل آهنی؟
پروفیلهای آهنی و آلومینیومی در ۵ ویژگی با یکدیگر تفاوت دارند. در ادامه به بررسی تفاوت این دو نوع پروفیل میپردازیم.
*** مشخصات وزنی
معمولاً آلومینیوم بسیار سبک وزنتر از آهن یا فولاد ظاهر میشود. این در حالی است که وزن آن ۱.۳ برابر فولاد ضد زنگ است. مهندسان هوافضا و ساخت خودرو از آلومینیوم برای کاهش هزینههای عملیاتی مشتریان خود استفاده میکنند.
*** اشکال هندسی نامحدود
پروفیلهای آلومینیومی که ببه روش اکستروژن تولید شده اند، انعطاف پذیر بوده و می توانند در طرح های متفاوتی تولید شوند. درواقع با هزینه و زمان و مواد مصرفی کم، پروفیلهایی با طرح های پیچیده و سفارشی به روش اکستروژن تولید می شود .
مزایای خاصی که پروفیلهای آلومینیومی ارائه میدهند این است که با مقاطع مستحکم توخالی و دیوارههای نازک ظاهر میشوند. مهمترین ویژگی پروفیلهای آلومینیومی عملکرد فوق العادهی آن ها در کاربردهای متفاوت است. از طرف دیگر مسئلهای که وجود دارد این است که پیچیدگیها و تولیدات منعطف، به کمک پروفیل آهن به سادگی امکان پذیر نیست، چرا که رفتار آهن و آلومینیوم در فرآیند اکستروژن کاملاً با یکدیگر متفاوت است.
*** ویژگیهای منحصر به فرد
پس از اکسترود کردن مواد، آنها میتوانند به روشهای مختلفی شکل بگیرند. این مواد در انواع صنایع مختلف استفاده میشوند. این امر در پروفیلهای آلومینیومی شایعتر است، زیرا از انعطاف بیشتری برخوردار هستند. در حقیقت انعطاف پذیری امری کمک کننده به خم پروفیل آلومینیومی میباشد. با استفاده از خم استاندارد برای پروفیل میتوان شکل دهی مناسبی برای آن ایجاد کرد.
*** تفاوت در رنگ
پروفیلهای آلومینیومی و یا آهنی ساخته شده از روش اکستروژن برای تقویت ظاهری، بهبود مقاومت در برابر سایش و افزایش عمر تولید میشوند. این پوشش در رنگهای آلی متفاوتی عرضه میشود و میتواند برای به حداقل رساندن اکسیداسیون محصولات آلومینیومی موثر واقع شود. استفاده از پروفیلهای روکش دار در ساخت وسایل پزشکی، و همچنین به منظور حفاظت از محیط زیست از اهمیت بالایی برخوردار است.
*** هزینههای تولید
معمولاً ساخت پروفیلها در روش اکسترود کردن به کمک مواد آلومینیومی بسیار ارزانتر از آهن خواهد بود. طراحی پروفیلها با استفاده از آلومینیوم، به شکل توخالی و با جدارههای نازک باعث میشود که برای مصارف گوناگون گزینه مناسبی محسوب شوند.
روش اکستروژن گزینهای عالی برای ساخت پروفیلهای فولادی و آلومینیومی به شمار میآید، زیرا باعث کاهش پیچیدگیهای اشکال و تنش در آنها میشود، با این حال روشهای دیگری نیز وجود دارد که ضخامت و دقت مواد را با ویژگیهای بهتری ارائه میدهد. در حال حاضر استفاده از نورد سرد از جمله شیوههایی است که میتواند دقت و تحمل پروفیلهای تولید شده را بهبود ببخشد.
*** مزایای پروفیل آلومینیوم
- یکی از ویژگی های شاخص پروفیلها، تغییر پذیری شکل آن با محل استفاده و انعطاف پذیری بالای آن است و به راحتی میتوان با استفاده از روکش مقاومت آن را در برابر خوردگی بالا برد.
- آلومینیوم بسیار کم وزن تر از فولاد است اما از استحکام بالاتری نسبت به فولاد برخوردار است. بنابراین استفاده از آن کاربرد بیشتری نسبت به فولاد دارد.
- یکی از خاصیتهای جذاب آلومینیوم، ضد زنگ بودن طبیعی آن بدون استفاده از رنگ یا چیز دیگری است. یعنی اگر در برابر هوای آزاد قرار بگیرد رنگ آن تغییر نمیکند.
- این فلز به دلیل تنوع بالایی که دارد نیاز به تجهیزات را کم کرده است. به همین دلیل نسبت به سایر فلزات هزینه مقرون به صرفه تری دارد.
- نصب آن بسیار راحت است. از طرفی قطعات و اتصالات به راحتی یکدیگر را کامل میکنند.
- به دلیل رنگ روشن و سفید پروفیلهای آلومینیومی، خانه مرتب تر و تمیز تر دیده میشود.
*** تولیدکنندگان پروفیل آلومینیوم
یکی از مواردی که هنگام خرید پروفیل آلومینیوم باید به آن دقت کرد، آشنایی با تولیدکنندگان این محصول میباشد. کارخانه تولید پروفیل ساوه و نیکان از بزرگترین تولیدکنندگان این محصول هستند که تولیدات آنها شامل پروفیلهای ساختمانی و صنعتی، لوله و… است. آلومینیوم آکپا، آلومینیوم پیمان، کوپال، رول نوین و صنایع آلومینیوم آبسکون نیز از برندهای مطرح در این حوزه میباشند. اما معروفترین این تولیدکنندگان آلومینیوم اراک است. تولید پروفیل آلومینیوم اراک یکی از برندهای معروف برای این محصول میباشد که تا حدودی تعیین کننده قیمت بازار نیز میباشد.
نکته قابل توجه این است که تعرفه واردات پروفیل آلومینیوم بسیار بالاست. از این رو تهیه این محصول از نوع وارداتی آن مقرون به صرفه نخواهد بود. تولیدکنندگان داخلی، این محصول را بسیار با کیفیت مرغوب و حتی بهتر از نوع وارداتی آن تولید میکنند.
*** قیمت پروفیل آلومینیوم
پروفیل آلومینیوم مانند سایر محصولات و مقاطع فلزی دارای قیمتی است که این قیمت تحت تاثیر عواملی دچار نوساناتی میشود. از جمله این عوامل میتوان به روش تولید و آلیاژ بکار رفته در آن اشاره کرد. عوامل دیگری مانند نوسانات ارزی، تغییرات قیمتی آلومینیوم به عنوان ماده اولیه و رقابت بین تولیدکنندگان این محصول در کشور بر روی قیمت نهایی پروفیل آلومینیوم تاثیر میگذارد.
*** نتیجه گیری
با گذشت زمان و با پیشرفت علم و جایگزینی فلزات دیگر بجای فولاد، استفاده از آلومینیوم رواج پیدا کرده است. تولید پروفیل آلومینیومی بجای پروفیل آهنی یا فولادی یکی از دستاوردهای مهم بشر به حساب میآید. ویژگیها و خواص منحصر به فرد آلومینیوم آن را به فلزی قدرتمند تبدیل کرده است. انواع پروفیل آلومینیوم در این مقاله معرفی شد. با توجه به نوع کاربرد شکل ظاهری، چندین نوع پروفیل آلومینیومی در بازار وجود دارد. پارتیشن آلومینیوم از جمله مهم ترین آنهاست. امیدواریم با مطالعه مقاله فوق پاسخ سوالهایتان را دریافت کرده باشید.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه