برش تیرآهن و آشنایی با آن از فاکتورهایی است که معمولا مهندسین ناظر در پروژههای عمرانی باید آن را فراگیرند. از گذشته تاکنون تیرآهن به عنوان یکی از آهن آلات و پروفیلهای پرکاربرد در صنعت شناخته میشود. این مقطع فولادی که جزء مقاطع طویل محسوب میشود، در ساختمان سازی و در سازههای فلزی بیشترین کاربرد را دارد. با توجه به اینکه تیر آهن در قسمتهای مختلفی از یک پروژه ساختمانی مانند ستون، دیوار و سقف بکاجر برده میشود، بنابراین نیاز است تا برای هر قسمت اندازههای مشخصی بکار برده شود. بنابراین روی آوردن به برش تیرآهن یکی از راهکارهایی بود ارائه شد. برای اینکه با انواع این روشها و دلیل آن آشنا شوید، توصیه میکنیم حتما در ادامه با ما همراه باشید.
*** چرا از برش تیرآهن استفاده میشود؟
یکی از سوالاتی که ممکن است برایتان پیش آید این است که علت اصلی برش تیرآهن چیست؟ تیر آهن تولیدی توسط کارخانجات معمولا با طول ثابت و شاخههای ۱۲ متری و در سایزهای مختلف در بازار عرضه میشود. به این نوع از تیر آهن، تیر آهن نرمال گفته میشود. همانطور که گفتیم تیر آهن به عنوان مقطعی پرکاربرد در قسمتهای مختلفی از یک ساختمان بکار برده میشود. همچنین برای اینکه هر قسمت اندازه مشخصی را لازم دارد، بایستی تیر آهن برش داده شود. برای اینکار روشهای مختلفی وجود دارد. در ادامه به معرفی روشهای برشکاری تیرآهن میپردازیم.
*** آشنایی با روشهای برش تیرآهن
برشکاری تیر آهن یکی از عملیاتهایی است که بر روی تیرآهنهای نرمال انجام میشود. برای استفاده از تیر آهن در قسمتهایی مانند ستون، نیاز است تا عملیات برشکاری انجام شود. قبل از اینکه برش تیرآهن انجام شود، دانستن هزینه تمام شده آن برای کارفرما اهمیت دارد. یکی از فاکتورهای هزینه تمام شده قیمت تیرآهن است که برای اطلاع از آن میتوانید به سایت آرتان پرس مراجعه کنید. برای برشکاری تیرآهن روشهای مختلفی وجود دارد که در ادامه آنها را معرفی میکنیم.
*** برش تیرآهن به روش سرد یا کوپال
یکی از روشهای پرکاربرد در برشکاری تیر آهن استفاده از روش کوپال است. براساس این روش، قسمتی که قرار است برش بخورد بر روی لبه گیوتین قرار میگیرد و سپس با فشار شاسی، تیغههای گیوتین سقوط کرده و محل مورد نظر را برش میدهند. معمولا در این روش با توجه به حجم و وزن تیر آهن از دستگاه گیوتین برای برش استفاده میشود. اگر از دستگاههای دیگری مانند پانچ و برش هیدرولیکی استفاده شود، برادهای تولید نمیشود اما باعث دفرمه شدن تیرآهن خواهد شد.
*** مزایا و معایب برشکاری به روش سرد یا کوپال
برش تیرآهن به روش سرد یا کوپال دارای ویژگیها، مزایا و معایبی است که در ادامه آنها را در جدول زیر بیان کردهایم.
مزایا | معایب |
حفظ خواص فلزات: عدم افزایش دمای فلز در برش سرد و بنابراین حفظ خواص فلز در این روش و عدم تغییر ترکیب شیمیایی و فیزیکی آن. | هزینه بالای مواد مصرفی: قیچی، تیغه، گیوتین، همهی اینها جزء موارد مصرفی هستند که بعد از مدتی اعمال برش روی ورق و دیگر محصولات فولادی، فرسوده شده و دیگر قابل استفاده نیستند. بنا براین، میتوان نتیجه گرفت که روش برشکاری سرد، در کل به عنوان یک روش پر هزینه شناخته میشود. |
انعطاف پذیری: برش بهروش سرد یک روش انعطاف پذیر است، زیرا میتوان تیرآهن را به روشهای مختلفی از اشکال هندسی تا پیچیده برش داد. | |
سرعت بالا: سرعت بالای روش سرد این امکان را میدهد تا اندازههای بزرگ را به راحتی برش داد. |
*** برش تیرآهن به روش گرم یا برنول
از دیگر روشهای پرکاربرد در برشکاری تیرآهن، استفاده از روش گرم یا برنول است. در این روش، از ترکیب گاز اکسیژن و استیلن استفاده میشود. به این صورت که با احتراق از نوک مشعل برنول بیرون میآیند و باعث ذوب شدن فلز میشوند. این روش در مقایسه با روش سرد هزینه کمتری دارد، اما برای انجام آن باید مهارت بالایی داشته باشید، بنابراین از افراد با تجربه برای اینکار استفاده میشود.
*** مزایا و معایب برشکاری به روش گرم یا برنول
برش تیرآهن به روش گرم یا برنول مزایا و معایبی دارد که در ادامه آنها را در جدول زیر بیان کردهایم:
مزایا | معایب |
سرعت بالای برشکاری با حجم زیاد | تغییر ساختاری در محل برش |
کاهش میزان ضایعات | تولید گاز و مواد سمی |
مکانیزه کردن عملیات برشکاری | ایمنی پایین |
*** برش تیرآهن با اَره آتشی
تیرآهن با سایزهای مختلفی تولید میشود. هرچه سایز تیرآهن بااتر و قطورتر باشد، برای برش از اره آتشی استفاده میشود. با استفاده از این روش میتوان آهن و فولاد تا ضخامت ۸.۳ اینچ را برش داد. برش تیرآهن با اره آتشی پرتی کمی دارد. همچنین به دلیل ایجاد حرارت هنگام برش قطعات ضخیم، به منظور خنک کردن از فرآیند پاشش آب و صابون استفاده میشود. استفاده از این دستگاه در کارگاهها بسیار رایج است. نکتهای که باید بدانید این است که میزان نیروی تیغه را اپراتور تعیین میکند و باید این نیرو در حدی باشد که باعث شکسته شدن تیغه و خسارت نشود.
*** روش لیزر
یکی از روشهای برش تیرآهن استفاده از لیزر است. با توجه به اینکه لیزر برش ظریف و دقیقی را ایجاد میکند، از این روش در برشهای حساس آزمایشگاهی، صنعتی، سوراخکاری و طراحی نقش و نگار استفاده میشود. در لیزر از اشعهای استفاده میشود که نوعی تخلیه الکتریکی همراه با تابش لامپ است. برش با لیزر در محفظهای بسته انجام میشود.
*** روش واترجت
در اصطلاح واترجت به تجهیزاتی گفته میشود از فشار بالای جریان آب برای اهداف برشکاری و تمیزکاری استفاده میشود. برای برش تیرآهن توسط روش واترجت، فشار آب با مخلوطی از سنگهای ساینده از جنس سیلیکون کاربید با فشاری معادل ۴۰۰۰ بار از سوراخی بسیار ریز بیرون آمده و آهن را برش میدهد. از مزایای این روش این است که چون از آب در آن استفاده میشود، دمای محل برش بالا نمیرود. از نظر کارکرد دستگاه واترجت و لیزر شبیه به هم هستند، اما در روش واترجت از نیروی فشار آب به جای نیروی اشعه الکتریکی استفاده میشود.
*** روش سنگ فرز
یکی از قدیمیترین روشهای برش، روش سنگ فرز است که حتما نام آن را شنیدهاید. این روش جزء سنتیترین روشها به حساب میآید. از این دستگاه برای برش لوله، میلگرد، تیرآهن، ورق و اغلب محصولات فولادی استفاده میشود. از این دستگاه میتوان برای صیقلدادن نیز بهره گرفت. ضخامت صفحهی سنگ مورد استفاده برای برش، معمولا سه میلیمتر و سنگساب آن عموما شش میلیمتر است. صفحههای گوناگونی برای برشکاری انواع فلزات به کار میرود. به عنوان مثال، برای برش استینلساستیل ترجیح داده میشود که از سنگ مخصوص آن استفاده شود؛ در غیر این صورت، احتمال زنگزدگی وجود دارد.
*** برش تیر لانه زنبوری
تیرآهن لانه زنبوری از انواع تیرآهن محسوب میشود که برای ساخت باید آن را برش داد. از روش برش گرم و سرد برای اینکار استفاده میشود. برش و رسیدن به تیرآهن لانه زنبوری در چند مرحله انجام میشود. در مرحله نخست الگوی مشخصی که معمولا شش ضلعی میباشد، روی جان تیرآهن کشیده میشود و سپس مقطع جان تیرآهن طبق الگو برش میخورد. در انتها دو نیمه تیرآهن مقابل یکدیگر قرار گرفته و قسمتهای برش خورده به یکدیگر جوشکاری میشوند. در نهایت سوراخهایی به شکل لانه زنبور یا دایره روی تیرآهن شکل میگیرد و ارتفاع تیرآهن بزرگتر از قبل میشود. در مورد جوشکاری استیل و آهن در این مقاله نکات لازم را بخوانید.
*** نتیجه گیری
تیرآهن به عنوان مقطعی پرکاربرد با طول شاخههای ۱۲ متری در بازار عرضه میشود. برای استفاده از آن در قسمتهای مختلف نیاز است تا برش تیرآهن انجام شود. برای برشکاری تیرآهن روشهای مختلفی مانند کوپال، برنول، سنگ فرز، واترجت، لیزر و اَره آتشی وجود دارد. با توجه به تجهیزات موجود و هزینهای که میتوان پرداخت هر کدام از روشهای فوق را میتوان انتخاب نمود. امیدواریم تا با مطالعه مقاله فوق پاسخ سوالهایتان را دریافت کرده باشید.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه