فروکش انتظارات تورمی و رکود مستمر حاکم بر بازار مقاطع طویل فولادی، زمینهساز افت حجم فروش شمش فولاد از رینگ صنعتی بورسکالای ایران شد. عقبنشینی و کاهش تقاضا فولاد و کاهش حجم فروش تنها مربوط به معاملات شمش نبود و این رویه در رینگ آهن اسفنجی نیز جریان داشت. افت حجم تقاضا در رینگ آهن و فولاد باعث شد تا از نرخ معامله شمش فولاد در این بازار کاسته شود.
* فروکش و کاهش تقاضا در بازار محصولات زنجیره آهن و فولاد
به گزارش آرتان پرس، روز دوشنبه دهم اردیبهشت ماه بالغ بر ۲۶۹ هزار تن شمش فولاد ۳SP و ۵SP با قیمت پایهای در بازه ۱۹ هزار و ۹۰۰ تومان تا ۲۲ هزار و ۲۳۰ تومان در رینگ صنعتی بورسکالای ایران عرضه شد که برای این میزان محصول تقاضایی بالغ بر ۱۹۰ هزار تن به ثبت رسید و در نهایت ۱۰۸ هزار تن شمش فولاد از این رینگ به فروش رفت.
روز دهم اردیبهشت تنــها ۴۰ درصد شــــمش فـــولاد عرضه شده در رینگ فیزیکی معامله شد. رکود حاکم بر بازار مصرف مقاطع طویل فولادی و عدم امیدواری به رشد قابل توجه تقاضا باعث شده تا تمایل نوردکاران به خرید شمش فولاد و تولید محصول نوردی کاهش یابد. در عین حال عقبگرد مستمر بهای ارز در بازار آزاد در ۱۰ روز اخیر مزید بر علت شده تا از خریدهای سرمایهای در رینگ شمش فولاد کاسته شود و این موضوع نیز بر کاهش حجم معاملات شمش فولاد موثر بوده است. میانگین نرخ فروش شمش از رینگ فیزیکی بورسکالا در روز دوشنبه دهم اردیبهشت ماه به ۲۱ هزار و ۵۲۷ تومان رسید که این رقم کمتر از میانگین بهای فروش شمش فولاد ظرف دوهفته قبل بود. کاهش انتظارات تورمی همراستا با عقبگرد نرخ ارز در بازار آزاد از عقبنشینی بهای شمش فولاد در روز گذشته حمایت جدی داشت.
* عرضه داخلی گرانتر از فروش صادراتی
بیلت صادراتی ایران ۴۷۱ دلار به ازای هر تن فوب خلیجفارس معامله شد. با احتساب نرخ حواله ارز در بازار مبادله برابر ۴۱ هزار و ۳۰۰ تومان، قیمت ریالی فروش هر کیلوگرم شمش فولاد صادراتی ایران فوب خلیجفارس برابر ۱۹ هزار و ۴۵۰ تومان خواهد بود. همچنین با در نظر گرفتن اسکناس دلار آمریکا در بازار مبادله برابر ۴۴ هزار و ۳۰۰ تومان، قیمت ریالی فروش شمش فولاد صادراتی ایران فوب خلیجفارس به ۲۰ هزار و ۸۶۰ تومان خواهد رسید. این در حالی است که روز گذشته هر کیلوگرم شمش فولاد در بازه قیمتی ۱۹هزار و ۹۰۰ تومان تا ۲۲ هزار و ۲۳۰ تومان در رینگ فیزیکی بورسکالای ایران عرضه شد.
به این ترتیب باید گفت کف قیمت پایه بالاتر از قیمت ریالی شمش فولاد صادراتی ایران فوب خلیجفارس با احتساب نرخ حواله دلار است و سقف قیمت پایه حتی از قیمت شمش فولاد صادراتی با احتساب اسکناس دلار در بازار مبادله نیز فراتر است. باید اذعان کرد که شیوه تعیین نرخ ارز در بازار مبادله باعث شده تا فولادسازان از فروش داخلی بیش از فروش صادراتی منتفع شوند. استمرار این رویه یعنی فروش ارزان صادراتی و فروش گران محصول در بازار داخل از تمایل واحدهای فولادی به صادرات میکاهد. این موضوع با کاهش درآمدهای صادراتی در بلندمدت زیان اقتصاد کشور را به همراه خواهد داشت.
* فروکش تب خرید آهناسفنجی
در دومین هفته از اردیبهشت ماه ۷۵ درصد آهناسفنجی عرضه شده در رینگ فیزیکی بورسکالای ایران معامله شد. استمرار عرضههای سنگین این محصول در هفتههای اخیر و کاهش انتظارات تورمی باعث شد تا رینگ آهناسفنجی با فروکش تب خرید مواجه شود. بررسی دادههای رینگ فیزیکی بورسکالای ایران از عرضه بالغ بر ۱۶۸هزار تن آهناسفنجی با قیمت پایهای در بازه ۱۲هزار و ۹۸۰ تومان تا ۱۳هزار و ۲۰۶ تومان در این بازار حکایت دارد.
البته اغلب عرضهها در سقف قیمت پایه انجام شد. میزان تقاضای به ثبت رسیده در این بازار نیز به ۱۶۷هزار و ۹۰۰ تن رسید که در نهایت به فروش ۱۲۷هزار و ۱۰۰ تن آهناسفنجی از این بازار انجامید و به این ترتیب ۷۵ درصد عرضهها در این روز معامله شد. ظرفیت تولید آهناسفنجی در کشور کمتر از ظرفیت حلقههای پیشین و بعدی زنجیره تولید فولاد است که این موضوع باعث شده تا تامین آهناسفنجی به گلوگاه زنجیره فولاد در کشور تبدیل شود.
این چالش در برهههایی که کشور با چالش تامین انرژی گاز نیز مواجه میشود، شدت بیشتری به خود میگیرد. با این حال در هفتههای پایانی سال گذشته با افتتاح چند واحد احیای مستقیم در کشور بر ظرفیت اسمی تولید آهناسفنجی در کشور افزوده شد. در چنین شرایطی اگر واحدهای احیا بتوانند در فصل سرد سال نیز از پس تامین گاز برآیند، میتوان به حفظ تولید آهناسفنجی در زمستان امیدوار بود که تحقق این امیدواری به کاهش هیجان در رینگ فروش این محصول میانجامد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه