سه شنبه, ۲۷ آذر , ۱۴۰۳ 16 جماد ثاني 1446 Tuesday, 17 December , 2024 ساعت ×
  • گاه‌شمار تاریخ خورشیدی

    اردیبهشت ۱۴۰۳
    ش ی د س چ پ ج
    « فروردین   خرداد »
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
  • × کاربر گرامی! قیمت محصولات فولادی بروز رسانی شد مشاهده قیمت ها
    صنایع و بورس منتظر تحول ارزی هستند

    خستگی از اختلاف قیمت بازار با دلار نیمایی

    شناسه : 83948 13 اردیبهشت 1403 - 10:00
    ۱۰ انجمن بزرگ تولیدی کشور طی نامه‏ ای به رهبری نسبت به اختلاف دلار نیما و دلار بازار آزاد و نرخ سپرده بانکی ۳۰ درصدی انتقاد کردند. بازار سهام مدتی است که به‌ خاطر دلار نیمایی، دچار آسیب شده است؛ به‌ طوری‌ که شاخص کل بورس با افت ۱.۷ درصدی طی هفته گذشته به ۲ میلیون و ۲۶۴ هزار واحد رسید. ضمن آنکه افت میانگین ارزش معاملات به ۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان، نشان از تداوم رکود حاکم بر بازار دارد. به نظر می ‏رسد اقتصاد کشور و به تبع آن بورس تهران منتظر یک تحول ارزی است.
    خستگی از اختلاف قیمت بازار با دلار نیمایی
    پ
    پ

    ۱۰ انجمن بزرگ تولیدی کشور طی نامه‏ ای به رهبری نسبت به اختلاف دلار نیما و دلار بازار آزاد و نرخ سپرده بانکی ۳۰ درصدی انتقاد کردند. بازار سهام مدتی است که به‌ خاطر اختلاف قیمت با دلار نیمایی، دچار آسیب شده است؛ به‌ طوری‌ که شاخص کل بورس با افت ۱.۷ درصدی طی هفته گذشته به ۲ میلیون و ۲۶۴ هزار واحد رسید. ضمن آنکه افت میانگین ارزش معاملات به ۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان، نشان از تداوم رکود حاکم بر بازار دارد. به نظر می ‏رسد اقتصاد کشور و به تبع آن بورس تهران منتظر یک تحول ارزی است.

    * خستگی از اختلاف قیمت بازار با دلار نیمایی

    به گزارش آرتان پرس، معاول اول رئیس‌جمهور لیست کالاهای مشمول ارز ۲۸۵۰۰ تومانی را به دستگاه‌های اجرایی ابلاغ کرد. بر اساس لیست منتشر شده همچنان به کالاهای خوراکی مورد نیاز مردم ارز ترجیحی تعلق خواهد گرفت، با این تفاوت که به نظر می‌رسد فعلا تصمیم دولت بر آن است که امسال ارزی برای واردات برنج تخصیص نیابد.

    دو سال پیش دولت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی را در دستور کار قرار داد و همین مساله باعث شد قیمت مواد خوراکی به‌شدت افزایش یابد. با‌این‌حال، دولت با تاکید بر اینکه این جراحی برای اقتصاد ضروری است، بر اجرای این سیاست اصرار داشت. حالا اما، دلار ۲۸۵۰۰ تومانی در مدت‌زمان کوتاهی جایگزین نرخ ۴۲۰۰ تومانی شده است. نرخ دلار ۲۸۵۰۰ تومانی کمتر از ۵۰ درصد نرخ بازار آزاد است و با ادامه روند افزایش نرخ ارز احتمالا فاصله نرخ رسمی و آزاد افزایش خواهد یافت؛ دقیقا تکرار همان اتفاقی که در حد فاصل سال‌های ‌۱۳۹۷ و ۱۴۰۱ برای ارز ۴۲۰۰ تومانی رقم خورد.

    در نتیجه می‌توان گفت سیاست حذف ارز ترجیحی چندان موفق نبوده است. در عین حال هم‌زمان با ابلاغ لیست کالاهای مشمول ارز ترجیحی، ۱۰ انجمن بزرگ تولیدی در نامه‌ای به رهبری، سیاست فعلی ارزی را به مثابه تنبیه صادرکنندگان و تشویق واردکنندگان ایرانی دانستند و درخواست کردند سیاستی که اجرای آن در سال‌های ‌قبلی با شکست مواجه شده، از دستور کار خارج شود.

    * کالاهای مشمول ارز ترجیحی

    در روزهای گذشته، هیات وزیران لیست کالاهای مشمول ارز ۲۸۵۰۰ تومانی را مورد تصویب قرار داد و پس از آن محمد مخبر، معاون اول رئیس‌جمهور، این مصوبه را به وزارتخانه‌های ‌مربوطه و دستگاه‌های ‌اجرای ابلاغ کرد. به گزارش تسنیم، بر اساس این لیست، انواع گوشت تازه یا سردکرده گوساله و گوسفند، گندم معمولی، جو، ذرت دامی، دانه سویا، دانه کلز، دانه پنبه، دانه آفتابگردان برای روغن‌کشی، دانه گلرنک، شکر تصفیه‌شده، کنجاله سویا، کنجاله پنبه، کنجاله آفتابگردان، کنجاله کلزا، کنجاله گلرنگ، کود سوپرفسفات، کود کلریدو پتاسیم، کود سولفات پتاسیم، فسفات دی آمینیوم، مولدهای دام و طیور آبزیان و مواد ژنتیکی در سال جاری کماکان ارز ترجیحی به واردات آنها اختصاص داده می‌شود. بر این اساس، تنها تفاوت در لیست امسال نسبت به سال گذشته، برنج است که بر اساس مصوبه هیات وزیران ارز ترجیحی برای واردات آن در سال جاری اختصاص نیافته است؛ هرچند برخی خبرها حاکی از آن است که امکان دارد برنج نیز به لیست مذکور اضافه شود.

    * میزان تخصیص ارز ترجیحی در سال جاری

    داده‌های ‌ارائه ‌شده توسط معاون ارزی مرکز مبادله ارز و طلای ایران نشان می‌دهد که از اول فروردین ‌ماه تا هشتم اردیبهشت ‌ماه ۱۴۰۳، ۴ میلیارد و ۴۴۴ میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، کالاهای تجاری و بازرگانی، واردات در مقابل صادرات و خدمات تامین شده است.

    به گزارش آرتان پرس به نقل از تسنیم، علی طرزعلی، معاون ارزی مرکز مبادله ارز و طلای ایران، در این رابطه گفته است: برای کالاهای اساسی به نرخ ۲۸۵۰۰ تومان یک‌ میلیارد و ۲۷ ‌میلیون دلار ‌برای نیاز صنعت و تجهیزات تولید به نرخ ۴۱ هزار تومان مبلغ ۲ میلیارد و ۵۴۹ میلیون دلار و برای خدمات ۱۲۱ میلیون دلار و برای واردات در مقابل صادرات به نرخ توافقی ۷۴۷ میلیون دلار تامین ارز صورت گرفته است.

    طرزعلی عنوان کرده است:

    برای واردات کالای اساسی کشاورزی شامل گندم، دانه‌های روغنی و نهاده‌های دامی ۹۳۰ میلیون دلار، برای دارو، مواد اولیه دارویی و تجهیزات پزشکی ۹۷ میلیون دلار و در مجموع یک‌میلیارد و ۲۷ میلیون‌دلار برای کالای اساسی و دارو ارز پرداخت شد.

    معاون مرکز مبادله ارز و طلای ایران افزوده است: تامین دلار به قیمت دلار نیمایی برای «صنایع حمل‌ونقل و خودرو» معادل ۵۰۹ میلیون دلار، «صنایع تجهیزات برق و الکترونیک» معادل ۲۴۹ میلیون دلار، «صنایع معدنی» معادل ۱۷۶ میلیون دلار، «ماشین‌آلات و تجهیزات تولید» معادل ۱۴۹ میلیون دلار و «منسوجات و پوشاک» معادل ۲۰۱ میلیون دلار صورت گرفته است.  علاوه بر این گروه‌ها، یک‌ میلیارد و ۲۶۶ میلیون دلار ارز نیمایی و ۱۸۹ میلیون دلار ارز واردات در مقابل صادرات به سایر صنایع اختصاص داده شده است.

    * تنبیه صادرکنندگان؛ نتیجه سیاست ارزی فعلی

    اما روز گذشته هم‌زمان با ابلاغ لیست کالاهای مشمول ارز ترجیحی، ۱۰ انجمن بزرگ تولیدی طی نامه‌ای با انتقاد از سیاست‌های ‌بانک مرکزی در سرکوب نرخ ارز صادراتی و گواهی سپرده ۳۰درصدی، از رهبری برای واقعی‌سازی نرخ دلار نیمایی به صورت شناور مدیریت شده استمداد طلبیدند.

    ۱۰ انجمن نگارنده این نامه شامل پتروشیمی، فولاد، سرب و روی، پالایش نفت، نساجی، مس، پلیمر، سنگ آهن، آلومینیوم و صنعت کفش در نامه خود به رهبری، اعلام کردند: در شرایط جنگ اقتصادی و تلاش همه‌جانبه صنعتگران و کارآفرینان و بازرگانان در راستای حفظ و تعالی جایگاه کشور و همچنین رفع تنگناها و گلوگاه‌های زنجیره‌ای تامین کالاها و خدمات موثر بر معیشت آحاد جامعه، استمرار برخی سیاست‌ها از سوی متولیان انتظام امور اقتصادی موجب کاهش انگیزه تولید و مانع مشارکت مردمی می‌شود. یکی از موانع جدی پافشاری بر فروش ارز حاصل از صادرات به نرخ سرکوب‌شده و بسیار پایین‌تر از نرخ شناور ارز موضوع بند ت ماده ۲۰ قانون احکام دائمی و بند الف ماده ۴۴ قانون بانک مرکزی است. این سیاست که بارها شکستش در سنوات گذشته تکرار شده و همواره مورد انتقاد متخصصان و جناب رئیسی در بدو تشکیل دولت قرار گرفته بود، به‌مثابه تنبیه صادر‌کنندگان و تشویق وارد‌کنندگان ایرانی در بازارهای صادراتی است.

    در بخش دیگر این نامه فعالان اقتصادی ضمن انتقاد از سیاست‌های ‌پولی و ارزی کشور تاکید کردند:

    اگرچه تمامی تولید‌کنندگان و صادرکنندگان زیر‌مجموعه این تشکل‌ها، بازگشت ارز در کوتاه‌ترین زمان ممکن را وظیفه ذاتی دانسته و حداکثر همراهی با بانک مرکزی را مبذول داشته‌اند، ولی با توجه به افزایش هزینه‌های تامین مالی و تورم نهاده در یک سال گذشته و عدم موفقیت در سیاست کنترل تورم، شناورسازی قیمت دلار نیمایی ضرورتی برای حفظ رقابت‌پذیری در رقابت خارجی و تقویت تولید ملی است.

    دغدغه دیگر تولیدکنندگان افزایش شدید نرخ تسهیلات پس از ابلاغ بخشنامه گواهی سپرده ۳۰ درصدی در بانک‌هاست. این منابع که قرار بود صرفا به هدف طرح‌های تولیدی مصرف شود، گویا در مقاصدی غیر از اهداف مورد ‌نظر هزینه شده است‌، چرا که هیچ تولیدکننده‌ای در شرایط فعلی توان بازپرداخت تسهیلات با نرخ‌های مضاعف را در رقابت با وارد‌کنندگان کالاهای مصرفی بهره‌مند از ارز رانتی ندارد. مضاف بر این بر اساس گزارش‌های موجود عمده گواهی سپرده ۳۰ درصدی شامل سپرده‌هایی بود که در بانک‌ها با نرخ کمتر وجود داشت و پس از این ابلاغیه به نرخ ۳۰ درصد تبدیل شد و عملا پول جدیدی جذب سپرده‌های بانکی نشد.

    در نهایت فعالان اقتصادی در نامه خود تصریح کردند که به منظور تحقق جهش تولید با مشارکت حداکثری آحاد اقتصادی، ضروری است بانک مرکزی نسبت به واقعی‌سازی قیمت دلار نیمایی در سامانه ارز مبتنی بر نرخ شناور مدیریت‌شده نص صریح قانون اقدام کرده و به منظور رشد سرمایه‌گذاری و تامین مالی سرمایه در گردش تولید، اعطای تسهیلات به صورت هدفمند صرفا برای بخش‌های غیرمولد محدود شود و تولید‌کنندگان واقعی اقتصاد ملی بتوانند تا حد ممکن و با رعایت مقررات منصفانه به اعتبارات بانکی دسترسی داشته باشند.

    این مطلب بدون برچسب می باشد.

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.