با توجه به اهمیت صنعت فولاد در روند توسعهیافتگی كشورها و همچنین قدرت اشتغالزایی این صنعت در كشور، توسعه آن یكی از مهمترین برنامههای مهم اسناد بالادستی در روند روبه رشد كشور است.
با وجود تحریمهایی که از سوی رییسجمهور پیشین آمریکا دونالد ترامپ علیه حوزههای مختلف اقتصادی ایران اعمال شد که به طور مثال در نتیجه آن تنها در حوزه فولاد هشت بار شاهد تحریم بودیم، اما فعالان فولادی توانستند با دور زدن تحریمها به روند تولید خود بپردازند. تا جایی که در سال ۱۳۹۹ تولید به ۳۰ میلیون تن رسید. اما در سال گذشته مشکلاتی از قبیل ضعف تامین گاز و برق و آماده نبودن زیرساختها شرایطی را فراهم کرد که فعالان این عرصه به عقب برگردند و نتوانند طبق برنامه پیش بروند.
سیگنالهای متناقض و متعددی بر بازار آهن و فولاد کشور حکمفرما شده که از سویی به التهاب در این بخش منجر شده و از سوی دیگر از پیشبینیپذیر بودن این بازارها کاسته است. در حالی که صعود نرخ ارز و افزایش قیمت جهانی به صعود بهای میلگرد به کانال ۱۸ هزار تومان در هفته ابتدایی بازگشایی بازار در سال ۱۴۰۱ منجر شده بود، انباشت محصول در انبار تجار داخلی باعث شد ظرف یک روز بهای میلگرد در بازار آزاد به کانال ۱۷ هزار تومان عقبنشینی کند.
عوارض صادراتی بر سنگ آهن در قالب زنجیره فولاد اعمال خواهد شد و تفاوتی با دیگر محصولات ندارد. اما وضع عوارض صادراتی بر سنگ آهن که به عنوان ماده اولیه تولیدکننده فولاد شناخته میشود، چه تاثیری بر جلوگیری از صادرات بیش از اندازه این محصول و حفظ ذخایر سنگ آهن کشور دارد؟
نرخ مقاطع طویل فولادی در رینگ صنعتی بورسکالا و بازار آزاد ظرف روزهای ابتدایی بازگشایی بازارها در سال ۱۴۰۱ صعودی قابل ملاحظه داشت، به نحوی که نرخ فروش هر کیلوگرم میلگرد سایز ۱۶ در بازار آزاد تهران در هفته دوم فروردین به ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان رسید که این رقم به منزله رکورد تاریخی معامله میلگرد در بازار آزاد تهران است.
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد تهران با بیان اینکه امروز بازار فولاد را نمی توان با سرکوب کنترل کرد افزود؛ باید یک برنامه جامع از سوی تولیدکنندگان و توزیع کنندگان به همراهی وزارت صمت تهیه شود.
استمرار جنگ در اروپایشرقی و پیشبینی رشد قیمتها، همزمان با کاهش محسوس حجم عرضه شمش فولاد در رینگ صنعتی بورسکالای ایران، به رونق معاملات شمش فولاد در رینگ صنعتی بورسکالا در سومین هفته از اسفند ماه منجر شد.
فولاد و محصولات فولادی یکی از مهمترین کالاهایی هستند که در هفتههای اخیر با وجود افت ارزش دلار در بازار آزاد و حتی سقوط آن به کانال ۲۵ هزار تومانی همچنان رشد قیمتی داشتهاند که به نظر می رسد این دستور، سیگنالی از قیمت گذاری دستوری در بازار آهن و فولاد به دنبال داشته باشد.
فعالان و تولیدکنندگان واقعی بازار به دنبال حذف قیمتهای دستوری و مداخلات دولت در روند معاملات محصولات فولادی هستند، اما طبق انتظارها عدهای از تولیدکننده نماها میخواهند مداخلات در بازار ادامه داشته باشد و سهمیهها و رانتهای قیمتی که سالها از آن استفاده کردهاند، برقرار بماند.
در شرایطی که سیگنالهای ارزی احتمال کاهش قیمت در هفتههای پیشرو را مطرح میکنند، آغاز حمله روسیه به اوکراین با ایجاد برآورد رشد قیمت فولاد صادراتی ایران در میانمدت از رشد قیمت حمایت کرده و مصرفکنندگان شمش فولاد را برای خرید ترغیب میکند.
با توجه به افزایش شدید قیمت ها و کمبود مواد اولیه صنعت فولاد به دنبال جنگ روسیه و اوکراین، دبیر انجمن نوردکاران فولادی، تعیین قیمت شمش بر مبنای ۹۰ درصد قیمت جهانی در شرایط تحریم، جنگ اقتصادی و نوسانات نرخ ارز را، فاقد توجیه دانست.
تحلیل بازار آهن در این روزها ، جزو یکی از ابزار کمکی برای خریداران، پیش از استعلام قیمت و تصمیم نهایی آنها برای خرید شده است. چرا که نوسانات روزانه بازار دلار از یکسو و وضعیت تورمی کشور از سوی دیگر باعث شده است که خریداران همواره بدنبال بهترین زمان خرید باشند. به نحوی که با تحلیل درست بازار فولاد در این گرانی های بازار کالایی دچار ضرر نشوند.
در این بین، بیشترین سوالاتی که مردم از کارشناسان ما میپرسند، این است که وضعیت بازار آهن در روزهای آینده چطور است؟ بعنوان مثال، میخواهند بدانند که آیا قیمت آهن کاهش می یابد یا خیر؟ و یا اخبار منتشر شده در پایگاه خبری فولاد ایران بر روی قیمت آهن آلات تاثیر گذار است؟
شما برای تحلیل بازار آهن و فولاد از چه ابزاری استفاده میکنید؟ به نظر شما چقدر اخبار و شنیده های کسبه برای تحلیل بازار آهن قابل اتکاست؟ آیا تاکنون از تحلیل بنیادی و تکنیکالی بازار، پیش از خرید آهن آلات استفاده کرده اید؟ مهم نیست که خودتان توانایی تحلیل داشته باشید یا خیر، چرا که در حال حاضر کارشناسان خبره زیادی در ایران وجود دارند که میتوانند نقشه راه را به شما ارائه دهند.
نظر به اهمیت اخبار و تحلیل بازار برای روشن شدن مسیر در تصمیمات مهم خریداران آهن و فولاد لازم دانستیم چندین نکته در خصوص تحلیل بازار آهن و فولاد را بیان کنیم.
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که قصد خرید آهن آلات را داشته اید و پیش از خرید از کسبه یا یک کارشناس فروش در مورد آینده بازار آهن اطلاعاتی خواستید. راستش را بخواهید در میان افرادی که کسبه هستند و یا وظیفه فروش آهن به شما را دارند، درصد کمی از آنها علم تحلیل بازار آهن را دارند و اغلب آنها بنا به شنیده های دست و پا شکسته و شایعات بازار نظر خود در مورد روند بازار آهن در روزهای آینده بیان میکنند.
در این میان عده ای هم بر اساس تجربه شروع به تحلیل بازار کرده اند که ممکن است گاهی هم حدسیات آنها درست از آب درآید. اما مهم است بدانید که یک تحلیل گر بازار آهن هیچ سود و منفعتی در ارائه تحلیل نداشته باشد. بعبارتی تحلیل کردن شغل حرفه ای اوست و نسبت به تحلیل تکنیکال و بنیادی بازار احاطه کامل داشته باشد.
پاسخ این سوال بسته به زمان و اتفاقات آن مدام در حال تغییر است. همانطور که گفته شد در هنگام تحلیل بازار اهن و فولاد ،باید پارامترهای زیادی را در نظر گرفت. از طرفی شدت اثر گذاری هر پارامتر در هر زمان متفاوت است. مثلا اینکه دلار چه تاثیر بر قیمت آهن دارد بر همه ما مشخص است. اما نوع تاثیر گذاری آن بسته به حمایتهای صورت گرفته از بازار دلار دارد. پس نمیتوان در هر زمانی علت افزایش قیمت اهن را دلار دانست. گاهی کمبود مواد اولیه و گاهی افزایش قیمت فولاد در بازار جهانی بر افزایش قیمت آهن آلات در ایران تاثیر میگذارند.