اختلاف بین نرخ دلار آزاد و نیمایی از مهمترین چالشهای این روزهای بازار سرمایه بوده، به گونه ای که این مشکل موجب شده با وجود افزایش نرخ دلار، بورس همانند بازارهای دیگر همسو با تورم رشد نکند.
با وجود افت قیمت دلار در بازار آزاد به دلیل نوسانات نرخ حواله دلار و پلکانی بودن قیمت آن در هفته های گذشته شاهد تغییرات محسوس در قیمت محصولات داخلی بوده ایم.
زمزمه های شنیده شده برای افزایش قیمت بنزین و دو برابر شدن نرخ یارانه ها موجب شده اذهان عمومی آماده ایجاد تورمی دیگر باشد. به نظر می رسد که این اتفاقات به راحتی بتواند تجربه های قبلی رشد قیمت ها و تورم در کشور را ایجاد کند. این طرح که از سوی دانشگاه شریف ارائه شده، به احتمال زیاد در جزیره کیش به صورت آزمایشی اجرا خواهد شد.
قائم مقام انجمن کارفرمایان پتروشیمی از تفاوت بسیار زیاد نرخ نیما با بازار ارز گفته و پیش بینی کرده است که تحولات اخیر نرخ ارز نیما باعث می شود از این پس صادرکنندگان محصولات فولاد و پتروشیمی سود بیشتری ببرند.
در بودجه ۱۴۰۱ قیمت فروش هر بشکه نفت ۶۰ دلار و نرخ تسعیر ارزی نیز ۲۳ هزار تومان در نظر گرفته شده است که با در نظر گرفت این نرخ به عنوان نرخ تسعیر دلار در سال آتی زیان انباشته فولادسازان تا قدر زیادی جبران خواهد شد. البته باید گفت که این زیان از بازار داخلی و به نوعی از مصرف کننده داخلی گرفته خواهد شد و فشار بالا رفتن نرخ دلار قطعا به دوش مصرف کننده نهایی خواهد بود.
نرخ دلار در حالی به کانال ۳۰ هزار تومانی رسیده است که تا چند ماه پیش صحبت از دلار ۱۵ هزار تومانی در محافل اقتصادی بود. بدون شک اقتصاد کشور تحمل تحمیل این نرخ دلار به بازار را ندارد و ادامه این روند به شدت به بازارهای صنعتی و کالایی ضربه خواهد زد و قطعا توقف مذاکرات هسته ای نقش اول سناریوی رشد قیمت ارز در بازار ایران بوده است.
ذاکرات هسته ای تا حد زیادی به بازارهای بورس و ارز در ایران مرتبط شده است. به دلیل اینکه شایعه هایی مبن بر آزادسازی منابع ارزی ایران می تواند نرخ دلار را به طرز چشمگیری جا به جا کند. از آنجایی که شاخص کل بازار سرمایه بر بنای نرخ دلار و بورس نوسان می کند این عامل یک مسئله حیاتی برای این بازار محسوب می شود.
صنعت فولاد با چالشها و تهدیدهای زیادی از جمله قیمت مواداولیه و عدم دسترسی به آن، هزینههای حمل و نقل دریایی، عدم دسترسی به بنادر و ریسک ریزش قیمت دلار و.. روبه رو است. چالش قطع برق و قطعی قابل پیش بینی گاز موجب عدم سرمایهگذاری شرکتهای فولادی شده است. این عدم سرمایه گذاری با افت درآمدزایی این شرکت ها باعث شده تا شاهد چشم انداز منفی در سودآوری و ارزآوری فولاد در شرایط فعلی باشیم. صنعت فولاد کشور با سیاست های کنترلی و مبتنی بر نرخ ارز داخلی کم کم رقابت بین المللی خود را از دست خواهد داد.
به نظر می رسد که کف بنیادی نرخ دلار نرخ 26900 تومانی است. به عبارتی در کوتاه مدت هر چقدر نرخ دلار کاهش یابد وقتی به این عدد نزدیک شود مقاومت بسیار سنگینی را مواجه خواهد شد.کف بنیادی نرخ دلار با حواشی همراه شده است. عده ای معتقدند نرخ دلار مسیر افزایشی را طی خواهد کرد. برخی نرخ دلار را دو برابر ارزش ذاتی آن می دانند.
جو روانی منفی در بازار ارز می تواند سایر بازارهای کالایی را به جالش بکشد.در صورتی که با انتشار اخبار منفی فوری و آنی نرخ ارز افزایش پیدا می کند. همین امر مهر تاییدی بر نظام کنترل گر بانک مرکزی است. به نظر می رسد این افزایش نرخ از سوی دولت یا همان بانک مرکزی یا نیروهای بازار اعم از بازار متشکل ارزی صورت می گیرد.
طلای جهانی در انتهای هفته ی میلادی (شنبه) نتوانست در مقابل برآیند ریزش های قیمت مقاومت کند. در همین راستا شاهد افت ارزش اونس طلای جهانی در بازار انتهای هفته بودیم. این روند از روزهای انتهایی هفته شروع شده بود. در پایان هفته این روند تسریع شد. طلای جهانی در روزهای انتهایی هفته با موج فروش جدیدی مواجه شد. در نهایت در نزدیکی سطح هزار و ۷۵۰ دلار مسیر معاملاتی پایان هفته را به پایان رساند.این موضوع باعث شد تا قیما اونس طلا در ایران نیز کاهش پیدا کند. این موضوع یک تاثیر دومینویی در بازار دلار و ارز ایجاد کرده است.