سه شنبه, ۲۷ آذر , ۱۴۰۳ 16 جماد ثاني 1446 Tuesday, 17 December , 2024 ساعت ×
  • گاه‌شمار تاریخ خورشیدی

    مرداد ۱۳۹۹
    ش ی د س چ پ ج
    « تیر   شهریور »
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
  • × کاربر گرامی! قیمت محصولات فولادی بروز رسانی شد مشاهده قیمت ها
    توضیحاتی جامع درباره:

    آشنایی با انواع نبشی و ناودانی

    شناسه : 26584 19 مرداد 1399 - 16:19 منبع : آرتان فولاد ایرانیان
    نبشی و ناودانی از پروفیل های باز پرکاربرد هستند. سطح مقطع نبشی عموما به شکل دو ضلع قائم است. ناودانی نیز متشکل از یک جان افقی و دو بال عمودی است که سطح مقطع آن به U یا C شباهت دارد.
    آشنایی با انواع نبشی و ناودانی
    پ
    پ

    پروفیل ها مقاطعی هستند که در ساختمان سازی و دیگر صنایع کاربردهای روز افزونی دارند. آن ها به دو گروه باز و بسته تقسیم بندی میشوند. از پروفیل های باز مهم و پرکاربرد می‌توان انواع نبشی ناودانی را نام برد. سطح مقطع نبشی به شکل L یا V و سطح مقطع ناودانی به شکل U یا C است. به منظور انتخاب درست محصول متناسب با نیاز خود، لازم است که با این دو پروفیل آشنایی بیشتری داشته باشید. در همین راستا آرتان پرس مقاله ای را در مورد انواع نبشی ها و ناودانی ها و همچنین کاربردهای آن ها آماده کرده است.

    در این باره بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع پروفیل ها

    *** نبشی

    نبشی (angle bar) یکی از پرکاربردترین پروفیل های باز مورد استفاده در صنعت ساخت و ساز است. سطح مقطع این پروفیل عموما به شکل دو ضلع قائم است. انواع نبشی ها به صورت تنها و یا به همراه دیگر مصالح استفاده میشوند. یکی از این مصالح ناودانی است. به همین علت است که همیشه نام نبشی ناودانی همراه یکدیگر بکار برده میشود.

    آن ها همچنین با دو روش نورد سرد و گرم تولید میشوند. در جدول اشتال طول استاندارد برای نبشی ها ۱۲ – ۶ متر عنوان شده است. ضخامت استاندارد آن ها نیز ۳۵ – ۳ میلیمتر است. نبشی ها توسط دو شاخص اندازه بال ها و ضخامت نبشی شناسایی میشوند. به طور کلی این مشخصات بر روی وزن نبشی و در نتیجه قیمت انواع نبشی موثر خواهد بود.

    *** انواع نبشی ناودانی از نظر روش تولید

    فابریک: در روش فابریک، نبشی از نورد شمش فولادی تولید میشود. به عبارتی در این روش، محصول از ابتدا به صورت نبشی تولید تولید شده و عملیات اضافی مانند خم کاری روی آن انجام نمیشود.

    نبشی فابریک نورد گرم | نبشی ناودانی فابریک
    نبشی فابریک نورد گرم

    پرسی: این نوع نبشی از خم کاری یک ورق سیاه فولادی رول شده به طول ۶ متر تولید میشود. به طوری که از وسط عرض ورق، آن را خم میکنند. خم کاری ورق به وسیله دستگاه رول فرمینگ انجام میشود. کیفیت این روش تولید، پایین تر از روش فابریک بوده و به نورد سرد هم معروف است. نبشی ناودانی ها هر دو از نظر روش تولید به دسته های گفته شده تقسیم میشوند.

    انواع نبشی پرسی
    نبشی پرسی

    *** انواع نبشی از نظر ظاهر

    بال مساوی: استاندارد ابعادی این نوع نبشی از ۲۰*۲۰ تا ۲۵۰*۲۵۰ است.

    بال نامساوی: ابعاد استاندارد این نبشی طبق جدول اشتال ۳۰*۲۰ تا ۲۵۰*۹۰ است.

    نبشی بال مساوی و بال نامساوی
    نبشی بال مساوی و بال نامساوی
    برای اطلاع از قیمت ها کلیک کنید قیمت نبشی

    *** انواع نبشی از نظر کاربرد

    لقمه: به نبشی های تکه تکه شده، نبشی لقمه گفته میشود. این نبشی ها در جاهایی مانند آسانسورها و یا اتصال مقاطع دیگر به هم کاربرد دارند. همچنین طول آن ها ۱۲ – ۲ متر است.

    نشیمن: معمولا برای اتصال تیر و ستون از نبشی نشیمن استفاده میشود. سایز آن نیز ۱۰ – ۵٫۷ سانتیمتر است.

    استیل: این نبشی استحکام بیشتری نسبت به سایر نبشی ها داشته و مقاومت به خوردگی خوبی از خود نشان میدهد. نبشی ضد زنگ قابلیت جوشکاری بالایی نیز دارد.

    استیل ضد زنگ ۳۰۴: گوشه های داخلی این نبشی گرد است و به روش نورد گرم تولید میشود. قابلیت برش کاری این نبشی متوسط و قابلیت ماشین کاری و جوشکاری آن خیلی خوب است. این نبشی ها سطح صافی دارند و در صنایع پتروشیمی و دریایی بسیار پرکاربرد هستند.

    استیل ضد زنگ T316: این نبشی آستنیتی با پوشش نیکل کروم حاوی مقدار زیادی مولیبدن است و مقاومت به خوردگی بالاتری نسبت به نبشی ضد زنگ ۳۰۴ دارد. بنابراین در محیط های مرطوب و در معرض اسیدهای شیمیایی گزینه مناسبی است.

    استیل کاشی: این نوع نبشی وظیفه محافظت از سنگ و نما را بر عهده دارد. نبشی استیل کاشی دور ستون ها نیز استفاده میشود. این کار هم به جهت زیبایی و هم برای جلوگیری از لب پر شدن کاشی ها انجام میگیرد.

    نبشی استیل سوراخ دار: این نبشی دارای سوراخ هایی به شکل دایره یا بیضی است و از آن در مواردی مانند قفسه ها استفاده میشود. ممکن است نبشی ناودانی های سوراخ دار را در جاکفشی های مساجد دیده باشید.

    نبشی سوراخ دار | نبشی ناودانی
    نبشی سوراخ دار

    فولادی A36: این نبشی کم کربن جزو محبوب ترین انواع نبشی ها است و کاربردهای مختلفی دارد. نبشی فولادی A36 به روش نورد گرم تولید میشود.

    گالوانیزه: نبشی فولادی A36 بعد از پوشش دهی با روی، به نبشی گالوانیزه تبدیل میشود. به این ترتیب در صورت خراش برداشتن، زنگ نمیزند. نبشی های گالوانیزه در محل های مستعد به خوردگی و اکسیداسیون به کار میروند.به طور کلی، نبشی ناودانی های گالوانیزه در بازار از تقاضای بالایی برخوردار هستند.

    آلومینیومی ۶۰۶۱-T6: گوشه های داخلی این نبشی گرد است. این نبشی در مواردی که به وزن سبک و استحکام بالایی نیاز است، کاربرد دارد.

    آلومینیومی ۶۰۶۳: گوشه های داخلی و خارجی این نبشی تیز است. بیشترین کاربرد این نوع نبشی موارد زینتی است و از آن در معماری داخلی و موارد مشابه استفاده میشود. نبشی های آلومینیومی مقاومت بالایی نیز در برابر خوردگی و اکسیداسیون دارند. همچنین قابلیت جوشکاری، برش کاری و سوراخ کاری در آن ها بالا است. از مزیت این نبشی ها میتوان به نصب آسان و سریع آن ها اشاره کرد.

    اسپیرال: نبشی اسپیرال به روش نورد گرم تولید میشود. این نبشی از مرغوب ترین نبشی های موجود در بازار است. زیرا از شمش با عیار بالا تولید میشود. این پروفیل در دو سایز ۵*۵۰*۵۰ و ۲*۲۰*۲۰ به بازار عرضه میشود. همان طور که از ابعاد ذکر شده مشخص است، این نبشی متعلق به دسته نبشی های بال مساوی است. این نبشی قابلیت جوشکاری و سوخ کاری خوبی دارد.

    پی وی سی: این نبشی غیر فولادی و سبک عموما برای مصارف تزئینی و در زوایای ۹۰ درجه کاربرد دارد. از نبشی پی وی سی در مکان هایی مانند لابی ها و سالن ها استفاده میشود. این نبشی ها معمولا در ضخامت های ۱۰ – ۷ سانتیمتری تولید میشوند.

    *** استاندارn انواع نبشی

    استاندارد نبشی ها به شرح ذیل است.

    • DIN EN 10056-1
    • ASME S1-36
    • ASTM A 36
    • Gost 8240
    • Gost 8510

    *** کاربردهای انواع نبشی

    نبشی های با سایز ۱۵۰ – ۵۰ میلیمتری میتوانند به منظور متصل کردن دو محصول فولادی به کار روند. این مورد شامل اتصال نبشی جان، اتصال با نبشی نشیمنی، اتصال نیم گیردار و گیردار است. علاوه بر این، از متداول ترین مصارف نبشی ها میتوان به تکیه گاه هایی مانند طاقچه اشاره کرد.

    نبشی ها استحکام بالایی در برابر تنش ها نشان میدهند و در سازه های سنگین به عنوان ستون هم کاربرد زیادی دارند.

    نبشی ها جنبه تزئینی نیز دارند و بعد از رنگ کردن میتوانند در کف ساختمان، لبه مبل و … استفاده شوند. آن ها همچنین به عنوان پشت بند در فاصله میان ستون ها به کار میروند. این امر به منظور مهار کردن نیروی جانبی وارد به ستون ها انجام میشود. نبشی ها در ساخت خرپاها و چارچوب درها هم کاربرد دارند.

    *** بازار نبشی ناودانی ایران

    انواع نبشی ناودانی های وارداتی معمولا محصول کشورهای روسیه و اوکراین هستند. همچنین کارخانجاتی مانند شکفته مشهد، ناب نبشی تبریز، نبشی صبا فولاد منظومه، صنایع فولاد کوهپایه و … نیز نبشی تولید میکنند. نبشی ها در طول های ۲۰ – ۲ متری تولید میشوند.

    *** فرمول وزن نبشی فولادی

    اندازه بال نبشی* طول نبشی*ضخامت نبشی*۷۸۵۰*۲

    در این فرمول، ابعاد باید بر حسب متر باشند تا وزن نبش بر حسب کیلوگرم به دست آید.

    *** تفاوت سپری و نبشی

    • خمش پذیری نبشی بیشتر است.
    • سپری دارای ابعاد مشخصی است. اما نبشی ها بسته به کاربرد، ابعاد مختلفی میتوانند داشته باشند.
    • برای اتصال دو وجه معمولا از سپری استفاده میشود.
    • در جایی که نیاز به پایه یا اتصال قوی تری وجود دارد، سپری گزینه مناسب تری است.
    • سپری ضخامت کمتری نسبت به نبشی دارد.
    • بر خلاف نبشی، سپری که یکی از انواع پروفیل های در و پنجره به حساب می آید،  فقط به صورت منفرد قابل استفاده است.

    *** ناودانی

    ناودانی پروفیل بازی متشکل از یک جان افقی و دو بال عمودی است که سطح مقطع آن به U یا C شباهت دارد. این پروفیل ها در مواردی استفاده میشوند که نیاز به تحمل بار زیادی وجود ندارد. طول استاندارد ناودانی ها ۱۲ – ۰٫۳ متر و ارتفاع مجاز آن ها ۴۰ – ۳ سانتیمتر است.

    انواع ناودانی ها کاربردهای زیادی در صنعت و ساختمان سازی دارند. همچنین به طول جان ناودانی بر حسب سانتیمتر، نمره ناودانی میگویند. رایج ترین استاندارد تولید ناودانی، استاندارد اروپایی است که ناودانی های تولید شده با این استاندارد دو نوع UPE و UNP هستند. نبشی ناودانی ها در این مورد با هم متفاوتند. به عبارتی در بازار ایران نبشی اروپایی وجود ندارد.

    برای اطلاع از قیمت انواع ناودانی کلیک کنید: لیست قیمت انواع ناودانی
    انواع ناودانی UPE و UNP
    انواع ناودانی UPE و UNP

    *** انواع ناودانی از نظر روش تولید

    پرسی: اساس تولید این ناودانی ها ورق فولادی است که خم کاری شده و به شکل ناودانی درآمده اند.

    فابریک: در این روش محصول از ابتدا به صورت ناودانی از خط تولید خارج میشود. این روش به صورت نورد گرم و سرد بیلت فولادی انجام میگیرد.

    *** انواع ناودانی از نظر وزن

    سبک: این ناودانی ها مشابه انواع نبشی وزن کمتری از میزان ذکر شده در جدول اشتال دارند. همچنین ناودانی های تولید داخلی عموما از نوع سبک هستند. کاربرد ناودانی های سبک در ساخت چارچوب، پایه ماشین آلات و … است.

    سنگین: ناودانی های UPN از این دسته هستند. از این ناودانی ها در بادبندها، تیرها، ستون ها و خرپاها استفاده میشود. ناودانی های سنگین به روش نورد گرم تولید میشوند.

    *** انواع ناودانی از نظر ظاهر

    ساده: اساس تولید این ناودانی ها ورق گرم و ارتفاع آن ها ۴۰۰ – ۳۰ میلیمتر است. این ناودانی ها را میتوان به صورت گرم یا سرد گالوانیزه کرد.

    مشبک: ناودانی های مشبک مصارف خاصی مانند ساخت قفسه ها و سازه های سبک دارند و با ورق گرم تولید میشوند. ناودانی مشبک معمولا از ورق گالوانیزه تهیه میشود.

    *** انواع ناودانی از نظر جنس

    آلومینیومی: این ناودانی مشابه انواع نبشی آلومینیومی، سبک بوده و انعطاف پذیری و استحکام بالایی دارد. جنس ناودانی آلومینیومی سری ۶۰۰۰ بوده و طبق استاندارد آمریکا تولید میشود. همچنین مقاومت به خوردگی خوبی دارد.

    گالوانیزه: پوشش این ناودانی از جنس فلز روی است و به همین دلیل مقاومت به خوردگی و اکسیداسیون بالایی دارد.

    منبع: آرتان فولاد ایرانیان

    این مطلب بدون برچسب می باشد.

    ثبت دیدگاه

    دیدگاهها بسته است.