بورس ایران جولانگاه رفتارهای احساسی شده است و متاسفانه یکی از بزرگترین دلایل آن از بین رفتن سرمایه های اجتماعی و کاهش اعتماد به نهادهای دولتی و بازارساز ها در شرایط بحران است. هنوز سه ماه از ریزش های سنگین بورس ایران نمی گذرد و بعد از مدت ها درجا زدن بورس ایران به ریل صعود ورود کرده بود که متاسفانه با رفتارهای هیجانی و خروج های احساسی سهامداران مواجه شد و بخشی از ارزش ذاتی خود را از دست داد. در ادامه به آخرین تحولات بازار سرمایه و پیش بینی روند کلی بورس تهران خواهیم پرداخت. لطفا همراه آرتان پرس باشید.
*** افت شاخص ۳ درصدی بورس
متاسفانه بعد از مدت ها درجا زدن شاخص در حوالی یک میلیون پانصدهزار واحدی به جای شروع چشم اندازهای مثبت و شروع روند صعودی سهم ها شاهد ریزش بازار بودیم به نحوی که دیروز شاخص افت سه درصدی را تجربه کرد و یکی از خونین ترین روزهای بورس رقم خورد. سهامداران سود و زیان کرده بورس که این روزها از چک کردن صفحه معاملاتی خود روی سیستم شان به شدت هراسانند، با افت سنگین ۴۳ هزار واحدی روز شنبه، با دل پرخون و چشم نگران روز را شب کردند تا شاید روز یکشنبه بازارگردان ها به وعده خود عمل و بازار را حمایت کنند.
*** اصلاح نسبی بازار سرمایه
متاسفانه در این روزها نمی توان از بازارساز انتظار حمایت داشت. در چنین شرایطی بازار را باید حقیقی ها نگه دارند ولی متاسفانه حقیقی ها تا جایی که میتوانستند امروز خود را در سمت فروش قرار دادند تا بر همین اساس خروج پول حقیقی به مبلغ ۱۷۸۱ میلیارد تومان به ثبت برسد.اصلاحی که در بازار سرمایه به صورت نسبتا هیجانی شاهد آن بودیم، نمی تواند ریشه در تغییرات بنیادی داشته باشد، چراکه در حوزه قیمت های جهانی؛ چه کامودیتی ها و چه فلزات و نفت، اخبار بنیادی خوبی وجود دارد که می تواند برای بسیاری از شرکت ها مناسب باشد.
*** درآمدزایی دولت از بازار سرمایه
مشکل بازار بورس از جایی شروع می شود که رسما دولت اعلام می کند قصد درآمدزایی در بازار سرمایه را دارد. شاید در نگاه اول این ذهنیت ایجاد شود که دولت با سرمایه گذاری در سهم های کوچک و توانمندسازی آنها از روند صعودی بازار کسب درآمد کند اما در ماه های اخیر حقوقی ها در بازار رفتاری کاملا متفاوت را از خود نشان دادند که زمینه را برای بی اعتمادی حقیقی ها فراهم کرد. دولت مقرر کرده در بودجه سال آینده ۹۵ هزار میلیارد تومان از فروش سهام، درآمد کسب کند که با توجه به افزایش حجم بازار سرمایه و در صورت سود آورد بودن سهام، این رقم دور از دسترس نیست.
*** بر هم خوردن نظم بازار در بخش عرضه ها و تقاضاها
بررسی تابلوهای بازار نشان از بر هم خوردن نظم بازار در بخش عرضه ها و تقاضاها دارد. به شکل عجیبی کفه ی خرید در بازار روز شنبه سبک بود به طوری که در جریان داد و ستدهای امروز از ۳۴۸ نماد بورسی ۵۲ نماد (معادل ۱۵ درصد) صف خرید به ارزش ۳۵۰ میلیارد تومان داشتند و ۱۸۶ نماد (معادل ۵۳ درصد) صف فروش به ارزش ۱۱۵۸ میلیارد تومان تشکیل دادند. شاخص کل هموزن نیز سرخپوش شد و با ریزش ۸۵۰۰ واحدی ، رقم ۴۵۵ هزار و ۱۶۹ واحد را ثبت کرد.
*** نماد های پر تراکنش
فملی، فولاد و فارس سه نمادی بودند که بیشترین تاثیر را در تحولات بازار سرمایه داشتند. برکت،شستا،خودرو سه نماد پرتراکنش بودند . شاخص فرابورس هم ۵۰۳ واحد افت کرد که ارزش معاملات در این بازار ۸۴۰۰ میلیارد تومان بود. تداوم افت قیمت گروههای بزرگ دلاری و غیردلاری و سرایت این وضعیت به گروههای کوچک بازار که در هفتههای گذشته پرتقاضا بودند، سبب شد تا شاهد خروج ۲ هزار و ۶۲ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی از گردونه معاملات سهام باشیم.
*** حباب منفی بورس
موضوع مهمی که باید در خصوص شرایط فعلی بازار بورس صحبت کرد این است که در شرایط فعلی به جرات و با قاطعیت می توان گفت که بازار دچار حباب منفی شده است. وضعیت تکنیکال و فاندامنتال بسیاری از سهم ها بسیار بالاتر از نرخ های فعلی است. و می توان محکم استدلال کرد که اصلاحات بازار دیروز هیچ دلیل بنیادی ندارد. در شرایط فعلی بازار از نظر تکنیکال نیز در وضعیت حساسی قرار گرفته است. بازار با یک مقاومت در یکی ملیون و دویست هزار واحدی رو به رو است که احتمال شکستن آن بسیار کم است.
ولی در صورتی که شکسته شود روزهای بسیار بدی برای بورس تا انتهای سال رقم خواهد خورد و احتمال دارد شاخص به ۹۰۰ هزار کشانده شود. ولی احتمال این اتفاق بسیار کم است. پیش بینی می شود که قیمت ها در روزهای آتی به شکلی محتاطانه روند صعودی را در پیش بگیرند. باید منتظر ماند و عاقبت بازی در زمین سهم های دولتی و تحولات ناخوشایند بازار سرمایه را دید.
آرتان پرس
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه