آیا میدانستید قوطی آهنی جایگاه ویژهای در صنعت ساختمان دارد؟ در کدام صنایع از قوطی آهنی استفاده میکنند؟ انواع قوطی آهنی را میشناسید؟ نسبت به ابعاد قوطی آهنی آگاه هستید؟ با آرتان پرس همراه باشید تا به بررسی این پروفیل و محصول فولادی پرداخته شود.
پروفیل قوطی عبارت است از مقطعی مربعی یا مستطیلی شکل که به صورت تو خالی است، و جزء مقاطع طویل فولادی به حساب میآید. به این محصول فولادی باکس نیز گفته میشود.
لازم به ذکر است که قوطی در جنسهای مختلفی تولید میشود، که از مهمترین آنها میتوان به قوطی فولادی، آهنی، آلومینیمی و … اشاره کرد، که معمولا قوطی آهنی از پرکاربردترین مقاطع قوطی است. از مهمترین کاربردهایی که قوطیها میتوانند داشته باشند، میتوان موارد زیر را نام برد:
- صنعت خودرو سازی و حمل و نقل
- لوازم پزشکی
- لوازم خانگی
- صنعت ساختمان و عمران
- لوازم ورزشی و تفریحی
در نامگذاری قوطیها و براساس ابعاد قوطی آهنی در ابتدا طول و عرض آن بیان میشود، و پس از آن ضخامت آن ذکر میگردد. در حالت استاندارد ابعاد این محصولات در محدوده ۱۰ تا ۱۴۰ میلی متر است و ضخامت آن نیز از ۱ تا ۶ میلی متر است. در شکل زیر انواع قوطی براساس ابعاد آن آورده شده است.
قوطی پروفیل از نورد ورقهای فولادی به دست میآید. به این صورت که لولهها وارد دستگاه فرمینگ شده و پس از رسیدن به شکل دلخواه، وارد مرحله بعدی تولید میگردد.
یکی از عناوینی که برای قوطی نیز اطلاق میشود، پروفیل است. در حالیکه قوطی یکی از انواع پروفیلها است. به عنوان مثال، تیرآهن نیز یکی از انواع پروفیلها است، هر کدام از پروفیلها برای مصارف خاص خود تولید میشوند.
*** انواع قوطی
*** پروفیل مربع و مستطیل
این پروفیلها از انواع قوطیها هستند که ضخامت آنها از ۲ میلیمتر شروع شده و تا ۴ میلیمتر نیز ادامه مییابد. در ادامه ابعاد قوطی آهنی به صورت کامل مورد بررسی قرار میگیرد.
*** قوطی مبلی
یکی از مشخصههای اصلی این نوع قوطی نازک بودن آنهاست، که در شکل زیر مشخص است. قوطی مبلی با عنوان پروفیل سبک نیز شناخته میشود. در ادامه به بررسی جزئیات آن نیز پرداخته میشود.
*** قوطی ستونی
یکی دیگر از قوطیهای موجود در بازار قوطی ستونی است که در اندازههای ۱۲۰*۱۲۰ تا ۱۴۰*۱۴۰ تولید و روانه بازار میشوند، وزن این قوطیها در حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم است.
*** ابعاد قوطی آهنی
قوطی آهنی تولید شده در بازار در طولهای ۶ و ۱۲ متری عرضه میشود. ابعاد سطح مقطع قوطی و ضخامت آن براساس استانداردهای تولید در نظر گرفته میشود.
قوطی آهنی در ابعاد مختلفی تولید میشود که به برخی از آنها اشاره میشود. قوطی ۱۰*۳۰، ۲۵*۱۰، ۲۵*۲۵، ۲۰*۲۰ و … از انواع ابعاد قوطی آهنی هستند. در ادامه به عنوان مثال به مشخصات فنی و قیمت قوطی ۲۰*۲۰ پرداخته میشود.
*** مشخصات فنی، ابعاد و قیمت قوطی ۲۰*۲۰
ضخامت این قوطی ۲ میلیمتر و طول آن ۶متر است. وزن تقریبی هر شاخه ۷٫۳۵۰ است. قیمت این نوع قوطی نیز بسته به قیمت مواد اولیه در تولید آنها، نرخ دلار و … است.
*** استفاده از قوطی در سازه فولادی
در ابتدا لازم به ذکر است که از قوطی فولادی در سازههای بتنی استفاده نمیکنند، اما در عوض در سازههای فلزی نقش پر رنگی دارد. قوطی آهنی یکی از مهمترین محصولات فولادی است، و زمانی که بخواهیم نسبت به دو محور و جهت ممان اینرسی بالایی داشته باشیم، از قوطی فولادی استفاده میشود. به عنوان مثال، در سازهها در هر دو جهت اتصالات گیردار است، و در این شرایط استفاده از قوطی آهنی توصیه میشود.
مقطع فولادی I در حول محور اصلی، ممان اینرسی بالایی دارد، بنابراین بهتر است که به عنوان تیر استفاده شود. اما برای ستونها نمیتوان از آن استفاده کرد، چون ستون تحت تاثیر نیرو در دو جهت میباشد. در این حالت معمولا از قوطی آهنی استفاده میکنند، که در هر دو جهت ممان اینرسی بالایی دارند.
اما یکی از محدودیتهایی که قوطی فولادی دارد این است که نمیتوان آنها را در ساختمانهای چند طبقه استفاده کرد. دلیل آن این است که بایستی در محل اتصال تیر به ستون بایستی داخل مقطع ستون تقویت صورت گیرد. ولی در قوطی به داخل آن دسترسی نداریم، مگر اینکه از قسمت اشاره شده برش داده شود..
بنابراین از قوطی در ساختمانهای یک طبقه استفاده میکنند. یکی دیگر از نقاط ضعف این مقطع فولادی در هنگام زلزله است که باعث میشود شکل مقطع تغییر یابد و مقاومت آن نیز در نتیجه آن کاهش یابد. برخی از متخصصان حوزه ساختمان معتقدند بهتر است داخل قوطی در هنگام استفاده با بتن مناسب پر گردد. برخی نیز بر این باورند که دوبل تیرآهن کارایی بیشتری نسبت به قوطی دارد.
*** ابعاد استاندارد قوطی آهنی
همانطور که قبلا اشاره شد، ابعاد این محصول شامل طول، سایز و ضخامت میباشد. ضخامت این محصول متفاوت است، و بسته به کاربرد
آن ضخامت آن را تعیین میکنند. انتخاب ضخامت و سایز مناسب یک امر حیاتی در سازه مورد استفاده است. اگر ضخامت قوطی آهنی به درستی انتخاب نشود، میتواند خسارات زیادی را به بار آورد.
*** ابعاد قوطی آهنی ؛ قوطی مربع
سایز پروفیل قوطی مربع در محدوده ۱۰*۱۰ میلی متر تا ۵۰۰*۵۰۰ میلی متر است. در واقع کمترین سایز قوطی آهنی یک سانتی متر است و بیشترین آن نیز نیم متر است. در جدول زیر ابعاد استاندارد، ضخامت و سایز آن آورده شده است.
*** ابعاد قوطی آهنی ؛ قوطی مستطیل
در مقطع مستطیلی طول و عرض یکسان نیستند و با هم تفاوت دارند. کوچک ترین اندازه آن شامل عرض ۴۰ میلی متری و طول ۱۰۰ میلی متری است. و بزرگترین اندازه آن عرض ۱۳۵ میلی متری و طول ۳۰۰ میلی متری دارد، لازم به ذکر است که ضخامت آن از ۵٫۲ تا ۸ میلی متر است.
*** محاسبه وزن قوطی
وزن قوطی آهنی همانطور که مشخص است به ضخامت و ابعاد قوطی آهنی بستگی دارد. در واقع اگر صخامت قوطی بیشتر باشد، وزن آن نیز بیشتر می شود. همچنین این نکته نیز حائز اهمیت است که هر چه وزن قوطی بیشتر باشد، هزینه و قیمت تمام شده آن نیز بیشتر می شود. اما فرمول ساده ای که میتوان توسط آن وزن قوطی را محاسبه کرد، آورده شده است:
تعداد * طول (متر) * وزن مخصوص به پروفیل به کیلوگرم = وزن قوطی
*** قوطی ستونی چیست
قوطی ستونی یکی دیگر از پروفیلها میباشد که از ورق سیاه تولید میشود. و همانطور که از نام آن مشخص است در ساخت ستون ساختمانها و سولهها به کار میرود. این مقاطع معمولا در شاخههای ۱۲ متری تولید و روانه بازار میشوند. ابعاد قوطی ستونی آن نیز گاهی تا ۴۰۰ در ۴۰۰ میلیمتر هم میرسد.
*** قیمت قوطی ستونی
یکی از عوامل تاثیر گذار در قیمت قوطی ستونی وزن آن است، هر چقدر وزن قوطی بیشتر باشد، قیمت آن نیز بیشتر خواهد بود. همچنین ضخامت ورق سیاه یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار در قیمت قوطی ستونی است. هر چقدر قیمت ورق سیاه به عنوان ماده اولیه در تولید قوطی ستونی افزایش یابد، قیمت قوطی ستونی نیز افزایش خواهد یافت.
در ادامه به بررسی ابعاد تیرآهن به عنوان یکی دیگر از پروفیلهای فولادی پرداخته میشود.
*** ابعاد تیرآهن
تیرآهن نیز یکی از مهمترین مصالح به کار رفته در صنعت ساختمان است، تیرآهن براساس سه استاندارد تولید شده و روانه بازار میگردد.
- تیرآهن استاندارد اروپا و ایران (IPE)
- تیرآهن استاندارد چین و روسیه (INP
- تیرآهن بال پهن (IPB)
ابعاد دو نوع اول تیرآهن به این صورت است که به ارتفاع ۸۰ تا ۶۰۰ میلیمتری هستند، و طول آنها ۱۲ متر است. اما نوع سوم تیرآهن ارتفاع ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ میلی متری دارد و طول آن نیز ۱۲ متری است.
تیرآهن IPE به صورت I شکل در بازار ایران موجود است، لازم به ذکر است که این تیرآهن براساس استاندارد اروپا تولید میشود و ضخامت بالهای آن ثابت میماند.
اما تفاوت تیرآهن INP با تیرآهن IPE در این است که در تیرآهن INP ضخامت بال با فاصله گرفتن از جان تیرآهن کاهش مییابد، که این براساس استاندارد کارخانجات چین و روسیه است.
تیرآهن IPB نیز به صورت H است، که طول بالها در آن افزایش یافته است.
شما با مراجعه به سایت آرتان پرس میتوانید نمودار قیمت تیرآهن و سایر محصولات فولادی را رصد کنید، و با تحلیل بازار بهترین زمان ممکن را برای خرید این محصولات بدانید.
در ادامه به بررسی پروفیل سبک پرداخته میشود، و کاربرد و نحوه تولید آنها نیز بیان میشود. با آرتان پرس همراه باشید.
*** پروفیل سبک
پروفیل سبک معمولا از ورق سرد ساخته میشود. و ضخامت آن معمولا کمتر از ۱٫۵ میلیمتر است. در بازار با عنوان پروفیل مبلی نیز شناخته میشود. در نایع خودروسازی، اگزوز، مبلمان و صندلی، لوازم خانگی به کار میروند.
ز ویژگیهای پروفیل سبک میتوان به کیفیت خوب سطح، دقیق از لحاظ ابعاد، شکل پذیری خوب و تنوع وزنی اشاره کرد.
*** قیمت پروفیل سبک
عوامل مختلفی روی قیمت پروفیل سبک تاثیر گذار هستند، یکی از عوامل آن وزن پروفیل است، طبیعتا هرچقدر وزن آن بیشتر باشد، قیمت تمام شده آن نیز بیشتر خواهد بود.
از ورق روغنی به عنوان ماده اولیه در تولید پروفیل سبک استفاده میکنند. بنابراین هرچقدر قیمت ورق روغنی افزایش یابد، قیمت پروفیل سبک نیز افزایش خواهد یافت.
از عوامل تاثیر گذار دیگر میتوان به نرخ دلار و هزینه انرژی در تولید این محصولات اشاره کرد.
آرتان پرس
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ثبت دیدگاه